Connect with us

INTERNAȚIONAL

Regatul Unit ”colaborează îndeaproape cu Turcia pentru restabilirea acordului privind exportul de cereale” ucrainene, l-a asigurat Rishi Sunak pe Volodimir Zelenski într-o discuție telefonică

Published

on

© No. 10/ Flickr

Premierul britanic, Rishi Sunak, a discutat marți la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre eforturile de revitalizare a acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, precum și despre situația pe câmpul de luptă, arată Downing Street într-un comunicat, citat de EFE și Reuters, conform Agerpres.

”Discutând despre Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, liderii au căzut de acord asupra importanței de a se asigura că cerealele pot fi exportate din Ucraina pentru a ajunge pe piețele internaționale”, este precizat în documentul mai sus amintit.

Prim-ministrul a declarat că țara sa ”colaborează îndeaproape cu Turcia în vederea restabilirii acordului privind cerealele” și va continua să ”se folosească de rolul de preşedinte al Consiliului de Securitate al ONU pentru a condamna în continuare comportamentul Rusiei”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a convocat pentru miercuri, la solicitarea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina.

Decizia vine după ce Rusia a hotărât să nu mai prelungească acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră, astfel că acesta a expirat pe 17 iulie. În plus, Moscova și-a intensificat atacurile asupra facilităților ucrainene de depozitare a grânelor din proximitatea Dunării, fapt ce a dus la creșterea prețului grâului pe burse. 

Drept soluție, Lituania a propus Uniunii Europene să țină cont mai mult de capacitățile statelor baltice de a sprijini exporturile de cereale ucrainene.

Pentru a exploata potenţialul rutei alternative pe care o propun, miniştrii lituanieni au cerut UE să reducă procedurile administrative la graniţa polono-ucraineană şi de acum înainte sa le implementeze în porturile baltice.

Săptămâna trecută, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a anunțat că Varșovia va menține interdicția asupra importurilor agricole ucrainene și după data de 15 septembrie, chiar și în cazul în care Comisia Europeană ar decide diferit, gest criticat de Ucraina și Germania. 

Polonia se numără printre cele cinci țări din Europa Centrală și de Est care au solicitat Uniunii Europene să extindă embargoul privind importurile de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită care expiră în 15 septembrie, pentru a preveni perturbări majore ale pieţei.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

Published

on

© Nobel Prize/ Facebook

Academia Regală Suedeză a decis să acorde în acest an Premiul Nobel pentru Fizică lui  Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier ”pentru metodele experimentale care generează impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”.

Potrivit unui comunicat al instituției, experimentele celor trei laureați oferă omenirii ”noi instrumente pentru explorarea lumii electronilor din interiorul atomilor și moleculelor”.

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au demonstrat o modalitate de a crea impulsuri luminoase extrem de scurte, care pot fi folosite pentru a măsura procesele rapide în care electronii se deplasează sau își schimbă energia.

Academia Regală Suedeză explică că în lumea electronilor, schimbările au loc în câteva zecimi de attosecundă – o attosecundă este atât de scurtă încât într-o secundă sunt tot atâtea secunde câte au existat de la nașterea universului.

Astfel, experimentele laureaților au produs impulsuri de lumină atât de scurte încât sunt măsurate în attosecunde, demonstrând astfel că aceste impulsuri pot fi folosite pentru a furniza imagini ale proceselor din interiorul atomilor și moleculelor.

Există multiple domenii de aplicare a noilor descoperiri. În electronică, de exemplu, este important să se înțeleagă și să se controleze modul în care se comportă electronii într-un material. Impulsurile de attosecunde pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica diferite molecule, cum ar fi în diagnosticarea medicală.

Continue Reading

SUA

Antony Blinken, mesaj cu ocazia Zilei Unității Germane: Împărtășim un angajament inerent de a apăra și promova instituțiile democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale

Published

on

© State Department photo by Ron Przysucha/ Flickr

Poporul american și cel german împărtășesc un angajament inerent de a apăra și promova instituțiile democratice, drepturile omului și libertățile fundamentale, este mesajul central transmis de secretarul de stat american Antony Blinken cu ocazia Zilei Unității Germane, aflată la cea de-a 33-a aniversare.

Statele Unite sunt recunoscătoare ”pentru angajamentul Germaniei de a apăra libertatea de tiranie și agresiune și pentru sprijinul său de neclintit pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei”.

”De-a lungul anilor, prietenia noastră s-a transformat într-un parteneriat cu multiple fațete. Astăzi, Statele Unite consideră Germania un partener-cheie al G7, un aliat vital al NATO și un lider global în lupta împotriva schimbărilor climatice”, a completat Blinken.

În încheiere, acesta și-a exprimat nerăbdarea de a continua ”să lucrăm în direcția viziunii noastre comune a unei lumi libere, deschise, sigure și prospere”.

La 3 octombrie 1990 teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG), proaspăt reorganizat în 5 landuri, a aderat la legile și Constituția RFG.

Ca urmare, RDG-ul a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania, după ce, în 1989 cancelarul Helmut Kohl și ministrul de interne de la acea vreme, Wolfgang Schauble, arhitecții reunificării, au căzut de acord asupra unui plan de realizare a reunificării pe parcursul unui an.

Continue Reading

NATO

Ministrul Apărării participă în perioada 3-4 octombrie la Forumul de Securitate de la Varșovia care se va concentra în acest an pe rolul din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est pentru securitatea euro-atlantică

Published

on

© Angel Tîlvăr/Facebook

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr va participa în zilele de 3 și 4 octombrie, la Forumul de Securitate de la Varșovia, aflat la cea de-a 10-a ediție.

Potrivit unui comunicat al MApN remis CaleaEuropeană.ro, Forumul de Securitate de la Varșovia este una dintre cele mai prestigioase conferințe dedicate cooperării transatlantice, iar tema centrală din acest an este dedicată rolului din ce în ce mai relevant al Europei Centrale și de Est pentru securitatea euro-atlantică, în actualul context de securitate. Oficialul român va participa la dezbaterile din cadrul panelului „Strategic Autonomy &Europe’s Transatlantic Commitments”.

Pe durata forumului, ministrul român al apărării va avea și o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Polonia și Slovenia, precum și cu Președintele Comitetului Militar al NATO, prilej cu care vor fi abordate aspecte ale situației de securitate regională în contextul războiului de agresiune al Federației Rusiei împotriva Ucrainei, măsurile adoptate la nivel NATO pentru întărirea posturii de apărare și descurajare, respectiv aspecte care vizează cooperarea la nivel UE și în plan bilateral.

Totodată, ministrul român al apărării naționale se va întâlni cu doi congresmeni americani, Thomas Keane și Bill Keating, prilej cu care va discuta aspecte legate de principalele amenințări de securitate din regiunea Mării Negre, implicarea României în sprijinirea multidimensională a Ucrainei, precum și principalele repere ale cooperării bilaterale România – SUA în domeniul apărării pentru dezvoltarea programelor de înzestrare și a oportunităților de investiții în sfera industriei de apărare din România.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA58 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European pledează pentru suplimentarea bugetului pe termen lung pentru ca UE să poată gestiona provocările actuale determinate de multiplele crize

ROMÂNIA2 hours ago

Ambasadorul Daniel Ioniță, în vizită de lucru la Göteborg: Ambasada României în Suedia susține ideea înființării unui consulat general în acest oraș, dar momentan va continua organizarea de consulate itinerante

Cristian Bușoi2 hours ago

Maros Sefcovic răspunde întrebărilor lui Cristian Bușoi adresate în audierea din comisiile reunite ale PE: Trebuie să investim mult mai mult în rețeaua noastră electrică de transport

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

UE, apărată de șantajul economic al puterilor străine: Eurodeputații au aprobat un instrument comercial ca “scut de protecție a suveranității UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Legea UE pentru libertatea presei: Parlamentul European cere interzicerea programelor-spion împotriva jurnaliștilor, transparența proprietății și alocarea echitabilă a publicității de stat

U.E.3 hours ago

Polonia și Ucraina fac progrese pentru rezolvarea disputei privind tranzitul de cereale ucrainene către țările terțe

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Liderii UE, gata să își asume că extinderea va consolida “suveranitatea europeană” și va fi o “investiție geostrategică” în pacea, securitatea și prosperitatea Europei

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Charles Michel îi invită pe liderii europeni la summitul de la Granada pentru a declanșa reflecția asupra agendei strategice 2024-2029 și extinderii UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Pierre Agostini, Ferenc Krausz și Anne L’Huillier au câștigat Premiul Nobel pentru fizică folosind ”impulsuri de lumină de atosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în cadrul materiei”

ROMÂNIA58 mins ago

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei: Sunt convins că prin proiecte comune putem contribui la promovarea imaginii României în lume

ROMÂNIA4 hours ago

Nicolae Ciucă: Noua disciplină ”Istoria Evreilor. Holocaustul” va crea ”anticorpii sociali împotriva antisemitismului, împotriva urii și a intoleranței față de cei din alt neam sau altă religie”

ROMÂNIA4 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Predarea disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul” va contribui la consolidarea unei democrații reziliente în România

Victor Negrescu7 hours ago

Victor Negrescu a cerut Comisiei Europene „să reacționeze public la acțiunile anti-democratice direcționate împotriva educației” de către partidele extremiste

CONSILIUL UE1 day ago

Odobescu, la Kiev pentru o reuniune istorică a miniștrilor de externe din UE: România va rămâne alături de Ucraina cât timp va fi nevoie; Fiind statul cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, înțelegem consecințele războiului

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

STEP: Marian-Jean Marinescu explică într-un interviu eforturile depuse în PE pentru ca România și alte țări din coeziune să aibă la dispoziție 3,7 miliarde de euro din cele 5 suplimentare destinate Fondului de inovare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Interviu | Marian-Jean Marinescu a reușit să introducă energia nucleară pe lista tehnologiilor cu zero emisii nete: Fără energie nucleară nu putem susține economia. Energia eoliană sau solară nu este una continuă

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Coaliției pentru Economie Digitală, îngrijorat de potențialul impact al normelor UE privind lucrătorii pe platforme asupra modului de dezvoltare al companiilor de pe piața din România

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul Odobescu, la Forumul CEPA: Suntem vecinii Ucrainei și angajamentul nostru ferm este de a sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie

SUA5 days ago

“Păcat, Vladimir. Tu ai atras-o asupra ta”: Hillary Clinton l-a ironizat pe Putin privind extinderea NATO la ceremonia prezentării portretului său de secretar de stat al SUA

Trending