MAREA BRITANIE
Regatul Unit va furniza muniție de artilerie Ucrainei în cadrul unui contract de 250 milioane de lire sterline
Published
2 years agoon
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak se va deplasa astăzi, 19 decembrie, în Letonia pentru a discuta cu omologii săi din Forța Expediționară Întrunită (JEF) despre eforturile în curs de contracarare a agresiunii rusești în regiunea nordică și baltică, informează un comunicat.
JEF reunește zece națiuni care împărtășesc un angajament comun față de democrație, drepturile omului și statul de drept, precum și o lungă istorie de operațiuni militare comune.
Recunoscând provocările regionale cu care se confruntă țările nordice și baltice, inclusiv agresiunea continuă a Rusiei, prim-ministrul va face apel la liderii din cadrul JEF să mențină sau să depășească nivelurile din 2022 de sprijin pentru Ucraina în 2023 prin intermediul furnizării de ajutor letal continuu, al rezilienței economice și al sprijinului politic.
Apelul său va veni în contextul în care Regatul Unit anunță că va furniza sute de mii de cartușe de artilerie anul viitor, în cadrul unui contract de 250 milioane de lire sterline care va asigura un flux constant de muniție de artilerie critică pentru Ucraina pe tot parcursul anului 2023.
Marea Britanie este deja principalul furnizor european de ajutor defensiv pentru Ucraina, inclusiv prin trimiterea de sisteme de rachete cu lansare multiplă și, recent, a 125 de tunuri antiaeriene. De asemenea, din februarie, au fost furnizate peste 100.000 de cartușe, livrările fiind direct legate de succesul operațiunilor de recucerire a teritoriului din Ucraina.
Săptămâna trecută, Sunak l-a informat personal pe președintele Volodimir Zelenski cu privire la noul sprijin, care va face parte din pachetul de ajutor defensiv al Regatului Unit pentru 2023.
„Am fost foarte încântat de această ocazie: De la Cercul Arctic până la Insula Wight, Regatul Unit și aliații noștri europeni au răspuns la fel de ferm la invazia din Ucraina și ne menținem fermi în ambiția noastră de a avea din nou pace în Europa. Dar pentru a obține pacea, trebuie să descurajăm agresiunea, iar desfășurările noastre comune în întreaga regiune sunt vitale pentru a ne asigura că suntem capabili să răspundem la cele mai grave amenințări. Știu că acest summit al Forțelor Expediționare Întrunite nu va face decât să sublinieze prietenia noastră strânsă și sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”, a declarat șeful guvernului de la Londra.
La reuniunea JEF, care reunește liderii Danemarcei, Finlandei, Estoniei, Islandei, Letoniei, Lituaniei, Țărilor de Jos, Suediei, Norvegiei și Regatului Unit, se va adresa și președintele Zelenksyy.
În cadrul summitului, liderii vor discuta despre capacitățile defensive de care au nevoie forțele ucrainene, inclusiv o mai mare apărare aeriană. De asemenea, se așteaptă ca aceștia să accelereze cooperarea între națiunile JEF, să consolideze schimbul de informații, să întărească apărarea împotriva amenințărilor hibride și să protejeze infrastructura națională critică. Ca parte a acestei colaborări sporite, ei vor discuta, de asemenea, despre sprijinul acordat Finlandei și Suediei înainte de aderarea lor la NATO și despre intensificarea exercițiilor comune pentru a consolida în continuare alianța JEF.
După summitul JEF, prim-ministrul se va întâlni cu prim-ministrul leton recent numit, Krišjānis Kariņš, subliniind parteneriatul strâns dintre cele două țări, înainte de a se deplasa în Estonia, unde se va întâlni cu trupele britanice și NATO care servesc pe flancul estic al Alianței.
De asemenea, acesta va semna un nou parteneriat tehnologic inovator cu prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas. Parteneriatul comun este menit să valorifice expertiza comună dintre cele două țări, ajutând atât Regatul Unit, cât și Estonia să consolideze legăturile tehnologice și să sprijine noua infrastructură digitală.
În cadrul acordului, cele două țări vor accelera cercetarea și inovarea în domeniul digital și vor consolida cooperarea în domeniile sănătății, educației, securității cibernetice, datelor și conectivității.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
MAREA BRITANIE
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Published
7 hours agoon
December 7, 2024Marea Britanie s-a alăturat sâmbătă aliaților din NATO care și-au manifestat solidaritatea cu România după după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale deoarece “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”.
“Sunt îngrijorat de rapoartele autorităților române privind interferența Rusiei în alegerile lor prezidențiale. Alegerile din România ar trebui să fie decise doar de poporul român, în mod liber și corect. Regatul Unit rămâne un aliat și un prieten hotărât al României și are încredere în democrația sa“, a reacționat, pe X, ministrul de externe britanic, David Lammy.
Concerned by reports from Romanian authorities of Russian interference in their presidential elections.
Romanian elections should be decided only by the Romanian people, freely and fairly.
The UK remains a resolute Ally and friend to Romania and is confident in its democracy.
— David Lammy (@DavidLammy) December 7, 2024
Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. În motivarea care a stat la baza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale, CCR a arătat că “procesul electoral privind alegerea Președintelui României a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale”. Decizia CCR a venit ca urmare unor sesizări, inclusiv din partea Calea Europeană, după ce documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării au identificat acțiuni nelegale în timpul procesului electoral.
Principalul partener al României, Statele Unite, și alți parteneri precum Polonia, Franța și Lituania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale.
MAREA BRITANIE
Ministrul britanic de externe îi îndeamnă pe aliații din NATO să ia ”în serios” cheltuielile cu apărarea: ”Trăim vremuri periculoase”
Published
3 days agoon
December 4, 2024By
Teodora IonMinistrul britanic de externe David Lammy a semnalat miercuri la Bruxelles, unde participă la o reuniune cu omologii din NATO, că poate fi observată implicarea Rusiei în multe dintre războaiele care au loc în prezent în lume și i-a îndemnat pe aliați să ia ”în serios” cheltuielile cu apărarea, anunță Reuters, citat de Agerpres.
”Trăim vremuri periculoase și, uitându-ne în lume, cu războiul care are loc aici în Europa, pe continentul nostru, cu agresiunea masivă pe care o vedem în Orientul Mijlociu, cu mâna Iranului atât de prezentă şi cu conflictele care se intensifică în Sudan şi în Siria, există o ţară care este implicată în mare parte din acestea, şi aceasta este Rusia”, a arătat Lammy.
Conform șefului serviciului de spionaj al Norvegiei, Rusia a devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”, așa că nu are multe de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante care ar putea, conform șefului serviciilor secrete germane, la activarea articolului 5 al Alianței.
Miniștrii de externe din cadrul NATO sunt reuniți la Bruxelles pentru a aborda, printre altele, măsurile necesare pentru combaterea amenințărilor hibride, termen care acoperă o plajă largă de acțiuni precum propaganda, interferenţa politică, înşelătoria, sabotarea infrastructurilor-cheie şi alte tactici care depăşesc domeniul militar convenţional.
O prefață la posibile decizii a fost făcută de secretarul general al Alianței, care a anunțat că NATO își va intensifica schimbul de informații și își va îmbunătăți protecția infrastructurilor critice în fața actelor ”ostile” de sabotaj din partea Rusiei și Chinei asupra statelor aliate.
În luna septembrie 2023, Comisia Europeană a înaintat un plan de acțiune pentru a îmbunătăți răspunsul la incidentele transfrontaliere perturbatoare.
MAREA BRITANIE
Premierul britanic ”respinge cu vehemență” ideea de a alege între SUA conduse de Trump și consolidarea relațiilor cu Europa, amintind de ”sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale
Published
4 days agoon
December 3, 2024By
Teodora IonRegatul Unit nu trebuie să aleagă între SUA conduse de Donald Trump și consolidarea legăturilor cu Europa, a insistat lui seara premierul Keir Starmer.
Într-un discurs important axat pe afacerile externe în City of London, Starmer a declarat că noul său guvern laburist va continua să caute legături mai strânse cu Statele Unite conduse de Trump – care intenționează să impună tarife aliaților săi tradiționali – și cu capitalele europene, informează Politico Europe.
”Ideea că trebuie să alegem între aliații noștri, că într-un fel suntem fie cu America, fie cu Europa, este pur și simplu greșită”, a spus Starmer. ”O resping cu vehemență”, a continuat acesta.
Prim-ministrul Marii Britanii – care s-a străduit să prezinte într-o lumină bună o cină cu Trump desfășurrată înainte ca republicanul american să câștige alegerile prezidențiale în noiembrie – a încercat să plaseze legăturile Marii Britanii cu America într-un context istoric. El a enumerat foști prim-miniștri care au colaborat atât cu SUA, cât și cu Europa în vremuri tulburi și a amintit de „sacrificiul comun” din timpul celor două războaie mondiale.
”(Clement) Attlee nu a ales între aliați. (Winston) Churchill nu a ales. Interesul național ne cere să lucrăm cu amândoi”, a spus Starmer.
”Relația noastră cu Statele Unite a fost piatra de temelie a securității și prosperității noastre timp de peste un secol. Nu ne vom îndepărta niciodată de acest lucru. Nu degeaba o numim relație specială. Nu este scrisă într-un tratat prăfuit, ci cu cerneala sacrificiului comun”, a adăugat acesta.
Victoria lui Trump a provocat o undă de șoc în capitalele europene. Viitorul președinte al SUA a cerut în mod repetat membrilor NATO să facă mai mult pentru a-și finanța propria apărare, în timp ce amenințarea tarifelor se profilează la orizont.
”Nu este vorba de sentimente, ci de realism dur. De nenumărate ori, cea mai bună speranță pentru lume și cea mai sigură modalitate de a servi interesul nostru național comun a venit din partea celor două națiuni care lucrează împreună. Este încă așa”, a declarat Starmer cu privire la alianța Regatului Unit cu SUA.
În același timp, guvernul Starmer urmărește o resetare post-Brexit a relațiilor cu Uniunea Europeană, după ani de tensiuni, inclusiv o atenuare a fricțiunilor comerciale cu blocul european.
Insistența repetată a lui Trump că va pune capăt războiului din Ucraina la începutul celui de-al doilea mandat prezidențial al său – fără a spune că dorește ca Ucraina să câștige în lupta sa împotriva invaziei la scară largă a Rusiei – a generat îngrijorare din partea aliaților UE ai Ucrainei.
Starmer a susținut în discursul său că este „profund în interesul nostru propriu” să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.
”Îi încurajez pe toți cei prezenți aici să se oprească și să se gândească pentru o clipă la ce ar însemna pentru noi, pentru continentul nostru, pentru lume ca Rusia să câștige”, a spus Starmer.
”Prin urmare, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina și să facem tot ceea ce este necesar pentru a-i susține autoapărarea atât timp cât este necesar, pentru a pune Ucraina în cea mai puternică poziție posibilă pentru negocieri, astfel încât să poată asigura o pace justă și durabilă în condițiile lor, care să le garanteze securitatea, independența – și dreptul de a-și alege propriul viitor”, a adăugat el.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ucraina: Interferența Rusiei în alegerile din România confirmă că planurile agresive ale Kremlinului se extind la UE și NATO, afirmă șeful diplomației de la Kiev
Ursula von der Leyen, după discuția cu Klaus Iohannis: Comisia va lucra pentru ca platformele online să respecte normele UE privind alegerile din Europa
Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, prezintă cinci măsuri concrete pentru ca românii să-și recapete încrederea în instituțiile democratice
Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen au convenit consolidarea securității social media în UE după alegerile din România
România a rămas fermă în fața ingerințelor străine și a redat vocea poporului, transmite ministrul de externe al Estoniei după anularea alegerilor prezidențiale
Marea Britanie rămâne un “aliat al României și are încredere în democrația sa” după interferența Rusiei în alegerile prezidențiale
Antonio Costa organizează primul summit al liderilor europeni. Situația din Ucraina, extinderea UE și relația transatlantică, subiecte pe agendă
Ucraina și Italia doresc o coordonare mai strânsă la nivelul liderilor europeni pentru a spori furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Kiev
EXCLUSIV Daniel Fried, expert Atlantic Council: Interferența Rusiei vizează realizările democratice ale României după 1989. Decizia controversată a CCR, luată în contextul unor acuzații “credibile” de ingerință externă
ICI București și Agerpres, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, extind proiectul „Aplicație AI – Știrile Agerpres” la nivel regional
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni
INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria
Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării
Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România
Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România
Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE
Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale
Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat
Trending
- U.E.1 week ago
Eurobarometru: 56% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, iar 68% se simt atașați de Europa. 61% dintre români au încredere în NATO
- POLITICĂ5 days ago
Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta
- INTERVIURI3 days ago
INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea
- POLITICĂ2 days ago
Calea Europeană a sesizat Curtea Constituțională, solicitând reluarea turului întâi al alegerilor prezidențiale în condiții de legalitate
- NATO3 days ago
SUA, reacție după raportul desecretizat al CSAT: Îndepărtarea României de alianțele occidentale ar avea “un impact negativ grav” asupra cooperării SUA-România în domeniul securității