Connect with us

CONSILIUL UE

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o nouă lege privind cerințele de securitate cibernetică pentru produsele cu elemente digitale, cu scopul de a se asigura că produse precum camerele de uz casnic, frigiderele, televizoarele și jucăriile conectate sunt sigure înainte de a fi introduse pe piață (Regulamentul privind reziliența cibernetică).

Potrivit unui comunicat al instituției, noul regulament urmărește să elimine lacunele, să clarifice legăturile și să sporească coerența cadrului legislativ existent în materie de securitate cibernetică, asigurând faptul că produsele cu componente digitale, de exemplu produsele din cadrul „internetului obiectelor” (IoT), sunt securizate de-a lungul întregului lanț de aprovizionare și pe parcursul întregului lor ciclu de viață.

Principalele elemente ale noului regulament

Noul act legislativ introduce cerințe în materie de securitate cibernetică la nivelul UE pentru proiectarea, dezvoltarea, producerea și punerea la dispoziție pe piață a produselor hardware și software, pentru a evita suprapunerea cerințelor care decurg din diferite acte legislative din statele membre ale UE.

De exemplu, produsele software și hardware vor purta marcajul CE pentru a indica faptul că respectă cerințele regulamentului.

Literele „CE” apar pe numeroase produse comercializate pe piața unică extinsă din Spațiul Economic European (SEE). Acestea indică faptul că produsele vândute în SEE au fost evaluate ca îndeplinind cerințe ridicate în materie de siguranță, sănătate și protecție a mediului.

Regulamentul se va aplica tuturor produselor care sunt conectate direct sau indirect la un alt dispozitiv sau la o rețea. Există unele excepții pentru anumite produse, pentru care cerințele de securitate cibernetică sunt deja stabilite în normele UE existente, de exemplu în ceea ce privește dispozitivele medicale, produsele aeronautice și autovehiculele.

În sfârșit, noua lege le va permite consumatorilor să țină seama de securitatea cibernetică atunci când aleg și utilizează produse care conțin elemente digitale, facilitând identificarea produselor hardware și software cu caracteristicile adecvate de securitate cibernetică.

După adoptare, actul legislativ va fi semnat de președintele Consiliului și de președinta Parlamentului European și publicat în Jurnalul Oficial al UE în săptămânile următoare.

Noul regulament va intra în vigoare la douăzeci de zile de la această publicare și se va aplica începând cu 36 de luni de la intrarea sa în vigoare, unele dispoziții urmând să se aplice într-o etapă anterioară.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CONSILIUL UE

TVA-ul în era digitală. Consiliul UE convine asupra normelor care vor contribui la combaterea fraudei în materie de TVA și vor ușura obligațiile administrative pentru întreprinderile mici și furnizorii individuali de servicii

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a ajuns la un acord cu privire la noi măsuri care vor aduce normele UE privind taxa pe valoarea adăugată în era digitală.

Cu noi norme privind facturile electronice și raportarea datelor în timp real, precum și activitățile desfășurate prin intermediul platformelor digitale, acest pachet legislativ va combate frauda fiscală, va sprijini întreprinderile și va promova digitalizarea.

”După aproape doi ani de negocieri, Consiliul a ajuns la un acord privind pachetul privind TVA. Acesta este o piatră de temelie pentru tranziția digitală și un pas important în îmbunătățirea competitivității UE. Noile norme vor actualiza sistemele noastre de TVA pentru a reflecta digitalizarea economiilor noastre, vor contribui la combaterea fraudei în materie de TVA și vor ușura obligațiile administrative pentru întreprinderile mici și furnizorii individuali de servicii”, a declarat Mihály Varga, ministrul ungar de Finanțe.

Potrivit unui comunicat al Consiliului UE, acordul acoperă trei acte – o directivă, un regulament și un regulament de punere în aplicare – care, luate împreună, aduc modificări la trei aspecte diferite ale sistemului TVA. Noile norme vor:

  • vor face ca obligațiile de raportare a TVA pentru tranzacțiile transfrontaliere să fie complet digitale până în 2030
  • vor solicita platformelor online să plătească TVA pentru serviciile de cazare pe termen scurt și de transport de persoane în majoritatea cazurilor în care furnizorii individuali de servicii nu percep TVA
  • îmbunătățirea și extinderea ghișeelor unice online pentru TVA, astfel încât întreprinderile să nu fie nevoite să efectueze înregistrări costisitoare pentru TVA în fiecare stat membru în care își desfășoară activitatea

Raportarea digitală a TVA

În prezent, întreprinderilor li se solicită o dată la câteva luni să transmită autorităților fiscale naționale „declarații rectificative” privind bunurile și serviciile vândute întreprinderilor din alte state membre ale UE care sunt impozabile în statele membre respective.

Acest lucru deschide o breșă pentru ca escrocii să exploateze dificultățile cu care se confruntă autoritățile în detectarea rapidă a tranzacțiilor suspecte sau frauduloase, deoarece datele sunt incomplete și nu sunt disponibile în timp real.

Consiliul a convenit acum că va fi instituit un sistem digital de raportare în timp real în scopuri de TVA prin intermediul facturilor electronice.

Întreprinderile vor emite facturi electronice pentru tranzacțiile transfrontaliere între întreprinderi și vor raporta automat datele către administrația lor fiscală. Acesta se va baza pe standardul european existent pentru facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice. Administrațiile fiscale naționale vor partaja apoi datele prin intermediul unui nou sistem informatic care va fi capabil să furnizeze analize ale activităților suspecte.

Un cadru la nivel național va asigura calitatea datelor incluse în facturile electronice, cu flexibilitate pentru statele membre în punerea în aplicare a cadrului respectiv.

Astfel, statele membre vor dispune de informații rapide și complete privind tranzacțiile transfrontaliere pe care le pot utiliza pentru a combate frauda în materie de TVA.

Consiliul a convenit că sistemul UE ar trebui să fie în funcțiune în 2030 și că toate sistemele naționale existente ar trebui să devină interoperabile cu sistemul UE până în 2035.

TVA pentru economia platformelor

În prezent, mulți furnizori de servicii online de închiriere de locuințe și de transport de persoane nu plătesc TVA. Acest lucru se datorează în principal faptului că aceștia tind să fie fie furnizori individuali (cum ar fi un șofer sau o persoană care își închiriază apartamentul), fie întreprinderi mici, care de obicei nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA sau care adesea pur și simplu nu sunt conștiente de obligațiile lor sau de normele de conformitate fiscală din alte state membre.

Acest lucru duce la neîncasarea unor sume mari de TVA și, uneori, la concurență neloială între serviciile tradiționale de cazare și transport și cele care funcționează prin intermediul platformelor.

În temeiul noilor norme, operatorii de platforme economice vor fi responsabili de colectarea și remiterea TVA-ului, în cazurile în care furnizorii lor de servicii nu plătesc ei înșiși TVA (conform așa-numitului model ”furnizor considerat”). Platforma va colecta TVA direct de la client și o va remite autorităților fiscale.

Consiliul a oferit statelor membre o mai mare flexibilitate prin extinderea definiției închirierii de locuințe pe termen scurt în scopuri fiscale și prin acordarea posibilității statelor membre de a excepta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) de la aplicarea normelor privind furnizorii externi. De asemenea, Consiliul a convenit asupra unei perioade scurte de tranziție pentru aplicarea normelor privind furnizorii revăzuți.

Ghișeu unic pentru înregistrarea în scopuri de TVA

Pentru moment, un sistem de ”ghișee unice” permite întreprinderilor să declare și să vireze TVA-ul datorat pentru vânzările lor de bunuri și servicii către consumatori dintr-o țară a UE în alta, prin intermediul administrației unui stat membru și într-o singură limbă.

Cu toate acestea, întreprinderile care doresc să vândă bunuri consumatorilor dintr-un alt stat membru decât al lor (de exemplu, dintr-un depozit sau dintr-o piață săptămânală din statul membru respectiv) trebuie să se înregistreze de două ori în scopuri de TVA.

Prin urmare, noile norme vor extinde acum domeniul de aplicare al sistemului existent de ”ghișee unice” la vânzările între întreprinderi și consumatori ale anumitor produse, cum ar fi energia electrică sau gazele, care sunt efectuate într-un alt stat membru decât cel al acestora – nu doar la livrările transfrontaliere.

Aceasta va include situațiile în care întreprinderile doresc pur și simplu să transfere stocuri într-un alt stat membru pentru a le vinde ulterior direct consumatorilor.  

În acest fel, ghișeul unic extins va permite unui număr și mai mare de întreprinderi să își îndeplinească obligațiile în materie de TVA prin intermediul unui singur portal online și într-o singură limbă.

Consiliul a convenit, de asemenea, să transfere răspunderea pentru plata TVA în tranzacțiile între întreprinderi de la furnizorul unui bun sau serviciu la cumpărător, în cazul în care furnizorul respectiv nu este stabilit în statul membru în care taxa pe valoare adăugată este datorată (în cadrul așa-numitului ”mecanism de taxare inversă”). Acest lucru era deja posibil în anumite situații, dar va deveni obligatoriu în viitor.

Spre deosebire de propunerea Comisiei, Consiliul a decis să nu extindă dispoziția existentă privind furnizorul considerat – care plasează responsabilitatea colectării TVA pe platformele care facilitează tranzacțiile, mai degrabă decât pe furnizorii subiacenți – la toate bunurile furnizate de platformele online și la transferurile de bunuri proprii. De asemenea, Consiliul a convenit să nu modifice normele privind operele de artă și antichitățile. 

De asemenea, Consiliul a decis să discute propunerea de a face obligatoriu ghișeul unic pentru importuri în cadrul aspectelor legate de TVA din propunerea de reformă a Codului vamal al Uniunii, care este în prezent discutată în cadrul Consiliului.

Continue Reading

CONSILIUL UE

România susține ridicarea relațiilor dintre UE și țările din Golf la nivel de parteneriat strategic, a transmis ministrul Odobescu la reuniunea ministerială UE-CCG

Published

on

© European Union, 2024

Corespondență din Bruxelles

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, la Bruxelles, la reuniunea ministerială UE – Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), în perspectiva primei ediții a summitului UE-CCG la nivel înalt, care are loc miercuri, tot la Bruxelles, și unde România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Cu această ocazie, arată MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii prezenți au evidențiat importanța istorică a reuniunii în format bi-regional, din perspectivă politică, economică și securitară. În egală măsură, au apreciat că realizarea unui eveniment de o asemenea anvergură reprezintă dovada solidității relațiilor speciale de parteneriat dintre cele două regiuni și a gradului ridicat de implicare a statelor membre în procesul de consolidare a cooperării în domeniile de interes comun.

În continuare, miniștrii participanți s-au angajat într-un dialog aprofundat pe marginea provocărilor actuale de securitate și, implicit, a modalităților de obținere a stabilității regionale. Cei prezenți au accentuat necesitatea implicării de o manieră coordonată în eforturile de dezescalare în Orientul Mijlociu.

Conform sursei citate, ministrul Luminița Odobescu a salutat oportunitatea ridicării nivelului relației actuale dintre cele două regiuni la cel de Parteneriat Strategic, sens în care a reiterat disponibilitatea părții române de a continua să se implice dinamic și constructiv în avansarea inițiativelor comune.

De asemenea, a evidențiat valoarea coordonării demersurilor în vederea promovării dialogului și facilitării proceselor de negociere, în paralel cu acordarea de asistență umanitară și sprijin pentru populația civilă din zonele afectate de crize. În acest sens, s-a referit la contribuția României la eforturile umanitare pentru populația din Gaza și Liban. În cadrul dialogului pe teme regionale și internaționale a subliniat că principala amenințare de securitate pentru țara noastră o reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a apreciat poziția statelor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului pentru promovare a respectării ordinii internaționale bazate pe reguli. 

Consiliul de Cooperare al Golfului a fost format în anul 1981 și este format din Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar.

Primul summit între liderii UE și cei ai țărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) are loc la Bruxelles la 16 octombrie, el fiind co-prezidat de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, în calitate de președinte rotativ al CCG.

Potrivit unui comunicat al Consiliului, summitul reprezintă o oportunitate pentru UE de a dezvolta un parteneriat mai strâns cu CCG și cu statele sale membre (Emiratele Arabe Unite, Regatul Bahrain, Regatul Arabiei Saudite, Sultanatul Oman, Statul Qatar și Statul Kuweit), care sunt parteneri geostrategici într-o perioadă de circumstanțe geopolitice dificile.

Principalele teme de discuție sunt modalitățile de aprofundare a cooperării cu privire la principalele provocări globale comune, cooperarea economică, inclusiv comerțul și investițiile, energia, durabilitatea și clima, conectivitatea, legăturile între oameni.

Continue Reading

CONSILIUL UE

România cere răspicat o singură Europă, cu aceleași drepturi pentru toți pe piața de energie, transmite Sebastian Burduja în întâlnirea cu omologii din UE: E o chestiune de competitivitate pe termen lung

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a ridicat problema diferențelor de preț la energie între Estul și Vestul Europei, calificând această situația care trenează de câteva luni drept ”inacceptabilă”, mai ales în contextul unei ”singure Europe, cu o piață unică”.

Acesta a participat la reuniunea miniștrilor Energiei din Uniunea Europeană, unde poziția comună a României, Bulgariei și Greciei pe această chestiune a primul ”un larg sprijin”, după cum precizează Burduja într-un mesaj publicat pe Facebook, însoțit de intervenția video din cadrul întâlnirii.

”La reuniunea din Luxembourg a miniștrilor energiei din UE, am ales să spun adevărul: prețurile la energie în Europa de Est sunt, de câteva luni, mult mai mari decât cele din Europa de Vest. Este incorect și inacceptabil, dacă vorbim de o singură Europă, cu o piață unică. Ne-am săturat să fim <<pe roșu>> pe harta prețurilor la energie. Poziția comună a României, Greciei și Bulgariei s-a bucurat de un larg sprijin”, a menționat oficialul român.

Acesta a explicat că o parte din probleme rezidă în lipsa ”interconexiunilor în centrul Europei” și în nevoia tot mai mare a Ucrainei de a importa mai multă energie, deși ”în anii trecuți era net exportator”.

”Am explicat deschis ce se întâmplă. Lipsesc interconexiunile în centrul Europei, iar Ucraina are nevoie de tot mai multă energie de import, deși în anii trecuți era net exportator. Chiar dacă până în aprilie facturile românilor sunt plafonate, iar aceste presiuni nu se resimt, e o chestiune de principiu și de competitivitate pe termen lung. În aceste condiții, cum poate o companie românească să concureze cu una din Europa de Vest, nemaivorbind de cele din restul lumii?”, a întrebat ministrul Energiei.

În această situație, Sebastian Burduja a propus ”trei soluții clare”:

  • Monitorizarea strictă din partea Comisiei Europene a capacității fluxurilor transfrontaliere în țările de tranzit (unde există linii, dar nu sunt folosite decât în mică măsură) și coordonarea lucrărilor de mentenanță (care pot bloca brusc anumite interconexiuni, ceea ce duce la creșterea masivă a prețurilor).
  • Accelerarea investițiilor în interconexiuni noi și asumarea unui calendar clar din partea tuturor statelor membre. ”România este deja interconectată cu absolut toți vecinii prin 9 linii și lucrăm la încă 9, inclusiv 2 cu frații noștri de peste Prut. Avem acum 3500MW capacitate, reprezentând 20% din capacitatea totală și 38% din producția maximă zilnică! Alții nu au nici 15%, cât le cere UE, fără a fi interconectați cu vecinii lor, tot membri UE”, a remarcat Burduja.
  • Măsuri excepționale pe termen scurt pentru protejarea cetățenilor europeni și a economiilor statelor membre. ”Trebuie să ne asigurăm că în UE piața de energie funcționează echitabil pentru toată lumea, iar nedreptățile sunt corectate rapid”, a explicat oficialul român. 

Acesta a arătat că ”peste 3-5 ani, România nu va mai avea aceste probleme și nu va mai depinde de alții — vor avea alții nevoie de noi”.

”Pentru că cele peste 13 miliarde de euro în contracte semnate, bani nerambursabili atrași în mandatul meu, își vor spune cuvântul și vom avea încă 3500MW gaz, 2200MW nuclear, 10000MW solar și eolian, plus finalizarea hidrocentralelor începute (300MW), gazele din Neptun Deep și peste 1000MW stocare. Până atunci, lucrurile sunt clare: România cere răspicat o singură Europă, cu aceleași drepturi pentru toți pe piața de energie. Doar așa vom împlini visul lui Jean Monnet pentru o Europă a unității, prosperității și păcii”, a conchis ministrul Energiei.

Nevoia unei piețe unice care să se ridice la nivelul numelui său, inclusiv în domeniul energiei, este evidențiază în raportul fostului premier italian, Enrico Letta, care sugerează în documentul dezvăluit la mijlocul lunii aprilie o nouă libertate care să contribuie la competitivitatea UE, aceea a inovării.

Această piață unică nefragmentată reprezintă o condiție sine qua non pentru competitivitatea Uniunii Europene, potrivit raportului elaborat de un alt fost premier italian, Mario Draghi, care evidențiază nevoia unor investiții substanțiale, de două ori mai mari decât cele de  după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a opri declinul continentului, în politici sectoriale și orizontale

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

EDITORIALE1 hour ago

Iulian Chifu: Planurile de pace Trump pentru Ucraina – bătălia consilierilor pentru soluția acceptabilă

POLITICĂ14 hours ago

Renumitul neurochirurg Leon Dănăilă îi îndeamnă pe români să îl voteze președinte pe Nicolae Ciucă (P)

U.E.18 hours ago

Bugetul UE pentru 2025. Parlamentul Eropean și Consiliul UE continuă negocierile pentru un acord final

U.E.20 hours ago

La o lună de la alegerile legislative din Lituania, populiștii se alătură coaliției de guvernare. SUA critică alianța

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen

U.E.22 hours ago

Josep Borrell, mesaj din cea de-a cincea vizită la Kiev: Ucraina nu are nevoie de aplauze. În război ai nevoie de muniție 

U.E.2 days ago

Consiliul a prelungit cu doi ani mandatul misiunii de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei, cu un buget de peste 400 mil. euro

INTERNAȚIONAL2 days ago

Înflația globală în rândul țărilor OCDE încetinește pe fondul scăderii prețurilor la energie

U.E.2 days ago

Josep Borrell efectuează ultima vizită la Kiev în calitate de șef al diplomației UE: Sprijinul pentru Ucraina, prioritatea mea personală în timpul mandatului

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și extremismului

INTERNAȚIONAL4 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA6 days ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA6 days ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA6 days ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA7 days ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN7 days ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

ROMÂNIA7 days ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA7 days ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE7 days ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

Advertisement

Trending