ROMÂNIA
Șefa diplomației române s-a întâlnit cu omologii din regiune la Bruxelles: “Îngrădirea influenței ruse în Europa este o sarcină majoră pentru anul viitor”
Published
3 months agoon

Miniștrii de externe din regiunea Europei Centrale și de Est s-au reunit duminică seară la Bruxelles, în marja reuniunii miniștrilor de externe din UE, pentru a discuta despre îngrădirea influenței ruse în Europa.
La reuniune au participat, între alții, ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavsky, noul ministru de externe al Lituaniei, Kęstutis Budrys, ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, și ministrul de externe al României, Luminița Odobescu, țara cea mai recent afectată de campaniile de dezinformare și manipulare ale Rusiei în context electoral.
“Îngrădirea influenței ruse în Europa este o sarcină majoră pentru anul viitor. În ajunul Consiliului Afaceri Externe, m-am întâlnit cu omologii mei de la Bruxelles pentru a ne coordona pașii în abordarea acestei provocări comune“, a scris Lipavsky, pe X.
Containment of Russian influence in Europe is a major task for the coming year. On the eve of the Foreign Affairs Council, I met with my counterparts in Brussels to coordinate our steps in addressing this shared challenge. pic.twitter.com/23jWFYcmlG
— Jan Lipavský (@JanLipavsky) December 15, 2024
Întâlnirea a fost semnalată și de șefa diplomației române, Luminița Odobescu.
Containment of Russian influence in Europe is a major task for the coming year. On the eve of the Foreign Affairs Council, I met with my counterparts in Brussels to coordinate our steps in addressing this shared challenge. pic.twitter.com/23jWFYcmlG
— Jan Lipavský (@JanLipavsky) December 15, 2024
Curtea Constituțională a României a anulat pe 6 decembrie printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României. Decizia de anulare a alegerilor a venit ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.
Principalul partener al României, Statele Unite, și alți parteneri precum Marea Britanie, Estonia, Polonia, Franța Lituania, Cehia, Portugalia și Spania, și-au reafirmat încrederea în instituțiile și procesele democratice ale României, inclusiv în investigațiile privind influența străină malignă după decizia Curții Constituționale a României de anulare a alegerilor prezidențiale. Și președinția G7, asigurată de Italia, s-a declarat “foarte îngrijorată de activitățile hibride ale Rusiei în influențarea alegerilor din România”.
De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE, Kaja Kallas, și-a exprimat îngrijorarea față de influența noilor tehnologii asupra democrației, dând drept exemplu România. “Rusia a învățat cum să influențeze alegerile prin intermediul acestora“, a spus ea.
La rândul său, premierul Donald Tusk a avertizat Rusia că Polonia își va proteja democrația de interferențe în procesul electoral, subliniind că amenințarea la adresa securității cibernetice este prezentă în mai multe țări, între care “Polonia, Franța și România, liderul de la Varșovia făcând trimitere la ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale din România, culminate cu decizia fără precedent a Curții Constituționale de anulare a scrutinului. De asemenea, Donald Tusk a anunțat că Polonia include principalele televiziuni pe lista companiilor de importanță strategică, astfel încât “statele ostile să nu interfereze, ca în cazul României, în viețile noastre”.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic
Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme
Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră
Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE
Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană
Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”
NATO
Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic
Published
12 hours agoon
March 25, 2025
Ministrul român al apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut marți, la sediul Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a discuta despre provocările de securitate din regiunea Mării Negre și consolidarea apărării pe flancul estic al Alianței.
“Tocmai am încheiat o întâlnire productivă cu Mark Rutte, la Bruxelles. Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre, sprijinul pentru Ucraina, cheltuielile de apărare și descurajarea și apărarea NATO pe flancul estic”, a transmis Angel Tîlvăr pe platforma X.
Oficialul român a subliniat că unitatea și viziunea strategică sunt esențiale în actualul context geopolitic.
“Unitatea și viziunea strategică sunt cele mai puternice atuuri ale noastre”, a continuat el.
Just concluded a productive meeting with @SecGenNATO Mark Rutte, in Brussels. We discussed the Black Sea’s strategic importance, support for 🇺🇦, defense spending, and NATO’s deterrence and defence on the Eastern Flank. Unity and strategic vision are our strongest assets. pic.twitter.com/5Wnu4vG9d6
— Angel Tîlvăr (@AngelTilvar) March 25, 2025
Întâlnirea Tîlvăr – Rutte vine după o serie recentă de contacte ale oficialilor români cu secretarul general al NATO.
Pe 3 martie, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a avut o convorbire telefonică cu secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Mark Rutte, prilej cu care înaltul oficial aliat a salutat creșterea bugetului de apărare al țării noastre și a reafirmat angajamentul NATO și al Statelor Unite față de apărarea colectivă și Articolul 5. Convorbirea telefonică Bolojan – Rutte a avut loc la o zi distanță după ce ambii lideri au participat la summitul de la Londra dedicat securității europene și Ucrainei.
Totodată, în luna ianuarie, ministrul afacerilor externe, Emil Hurezeanu, a avut o întrevedere cu Mark Rutte, secretarul general al NATO, agenda discuțiilor incluzând evoluțiile de securitate pe flancul estic, cu accent pe regiunea Mării Negre, și continuarea consolidării descurajării și apărării aliate.
ROMÂNIA
Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE
Published
15 hours agoon
March 25, 2025
Guvernul Statelor Unite a anunțat marți revizuirea desemnării României în programul Visa Waiver pentru a asigura “respectarea cerințelor stricte de securitate” impuse de program. În timpul acestei revizuiri, SUA suspendă punerea în aplicare a Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români, a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) într-un comunicat.
Programul de scutire de vize (VWP), administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în consultare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor din țările desemnate să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză. În schimb, țările respective trebuie să permită cetățenilor și resortisanților SUA să călătorească în țările lor pentru o perioadă similară de timp fără viză, în scopuri de afaceri sau turistice.
Într-o reacție la acest anunț, premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins că “revizuirea includerii României în programul Visa Waiver este o măsură strict tehnică, parte a unui proces de reevaluare globală a riscurilor la adresa securității SUA”.
“Nu există în acest moment vreo legătură concretă cu pașii comuni efectuați până acum de România și Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver. Am îndeplinit toate criteriile și ne-am câștigat pe merit locul în acest program. Înțeleg contextul reorientării generale a politicii administraţiei Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigraţiei şi întărirea graniţelor SUA. Vom sprijini acest efort așa cum face un partener adevărat. Vom profita de această amânare – care sperăm să fie de scurtă durată -pentru a lucra alături de partenerii americani pentru clarificarea tuturor aspectelor care generează preocupări pentru administrația SUA și, în același timp, să rămânem fermi în susținerea statutului țării noastre de furnizor și garant de securitate”, a scris Ciolacu, pe Facebook.
Ca urmare a anunțului Departamentului pentru Securitate internă al SUA (DHS), conform căruia implementarea programului Visa Waiver pentru România este în curs de evaluare, Ministerul Afacerilor Externe a modificat, pe pagina web, secțiunea Condiții de călătorie pentru Statele Unite ale Americii (https://www.mae.ro/travel-conditions/3749).
Modificările reflectă prelungirea perioadei de evaluare pentru aplicarea efectivă a programului Visa Waiver pentru cetățenii români și a perioadei de operaționalizare a Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA).
“Autoritățile române rămân în strânsă coordonare cu autoritățile americane pentru a se asigura că Programul Visa Waiver va fi implementat cât mai rapid”, mai transmite MAE, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
România ar fi trebuit să intre oficial în programul Visa Waiver începând cu data de 31 martie, după ce fosta administrație Biden a anunțat pe data de 10 ianuarie intrarea României în programul de scutire de vize.
COMISIA EUROPEANA
Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”
Published
16 hours agoon
March 25, 2025By
Andreea Radu
Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Economiei Bogdan Ivan au anunțat marți decizia Comisiei Europene de a aloca 615 milioane de euro pentru finanțarea a trei proiecte strategice care vor contribui la dezvoltarea economiei românești. Aceste proiecte, ce vor avea loc în județele Gorj, Hunedoara și Bihor, vizează exploatarea unor minerale extrem de valoroase pe piața globală, precum grafit, magneziu și cupru, resurse pentru care marile puteri economice ale lumii concurează intens.
„Comisia Europeană va finanţa cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, la Gorj, Hunedoara şi Bihor. Este vorba de trei investiţii care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii. Vorbim aici de grafit, de magneziu și de cupru. Aceste materii prime esenţiale și critice, totodată, sunt folosite în primul și în primul rând în energie, aviație și industria de apărare”, a precizat Marcel Ciolacu.
La rândul său, Bogdan Ivan a subliniat că proiectul de 200 de milioane de euro al SalRom, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei şi Digitalizării, este 100% românesc. Acesta va asigura exploatarea anuală a 15.000 de tone de grafit, care va fi utilizat în industriile auto, de apărare, precum și pentru stocarea de energie.
„Este un proiect care vine într-un context în care Europa are o nevoie tot mai mare de această resursă, iar această resursă se mai găsește în România și încă într-o țară din UE. De asemenea, atunci când vorbim despre verde magneziu, vorbim despre o investiție de 115 milioane de euro, vorbim despre o materie critică care este folosită în industria aeronautică și care poate fi utilizată și în industria farmaceutică”, a adăugat ministrul Economiei.
Bogdan Ivan a subliniat că acest proiect completează faptul că România este singura țară din UE care va exploata această resursă extrem de valoroasă. De asemenea, el a menționat că este cel mai mare dintre cele trei proiecte, având o valoare de 300 de milioane de euro, ce vizează extragerea și rafinarea cuprului și aurului din subsolul României, care va aduce automat o reducere a dependenței întregului ciclu pe tot ceea ce înseamnă procesarea finală a cuprului față de importuri.
„În momentul de față, România depinde de importurile de cupru din state din afacerea UE. Odată cu acest proiect, care va produce anual 20.000 de tone de cupru concentrat, vom asigura atât necesarul economiei românești pe tot ce înseamnă industrie prelucrătoare, cât și o parte semnificativă din cea europeană. Vom crește cu 2,3% producția la nivel european în materie de cupru, esențial în tot ce înseamnă microconductori, în tot ce înseamnă industria automotivelor, industria aerospatială și apărare. Vreau pe această cale să îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru suportul dat în aceste proiecte și comisarului european Stéphane Séjourné”, a continuat ministrul Economiei.
În final, premierul Marcel Ciolacu a precizat că, la ultima întâlnire cu vicepreședintele Comisiei Europene Stéphane Séjourné, a discutat toate cele trei proiecte.
„Noi am avut șapte proiecte depuse, dintre care aceste trei au fost selectate. Automat, ele vor genera mii de locuri de muncă și vor contribui la dezvoltarea pe orizontală a întregii industrii”, a concluzionat prim-ministrul.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI6 days ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA6 days ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- INTERNAȚIONAL1 week ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE2 days ago
Iulian Chifu: Prins între ciocan și nicovală: de ce nu poate Putin opri, dar nici continua războiul din Ucraina
- ROMÂNIA7 days ago
Prin lansarea EIT Community Hub România, Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) devine un nod strategic în ecosistemul european de inovare