Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Solidaritatea României, menționată de Ursula von der Leyen în discursul privind Starea Uniunii: Doctori din România au tratat pacienți în Italia. Trebuie să construim o puternică Europă a sănătății

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut referire în primul său discurs privind Starea Uniunii Europene la solidaritatea europeană dovedită de România în cadrul crizei provocate de pandemia de coronavirus și a făcut un apel la construirea unei Europe a sănătății.

Șefa executivului european și-a început discursul anual privind SOTEU cu un omagiu adus doctorilor și personalului medical, manifestându-și aprecierea pentru medicii români care au tratat pacienți în Italia, una dintre cele mai puternic afectate țări în momentul în care Europa era epicentrul pandemiei COVID-19.

“În aceste ultime șase luni am demonstrat cât de puternic este spiritul european Un virus de o mie de ori mai mic decât un fir de nisip a arătat tuturor cât de delicată și de fragilă este viață și a arătat limitele unui model care pune bogăția în fața bunăstării. Este momentul ca Uniunea să arate calea, să iasă din această fragilitate și să meargă către o nouă vitalitate“, a spus ea, în debutul discursului său.

Președinta Comisiei Europene a subliniat că principala sa prioritate este ca Uniunea Europeană – statele, instituțiile și cetățenii – să treacă împreună prin această încercare, deoarece Europa trebuie să continue să protejeze viețile oamenilor și bunurile lor. Astfel, ea a oferit multiple exemple ale măsurilor europene menite să răspundă la această pandemie

“Când statele membre au închis granițele, noi am creat coridoare verzi Când unele țări au introdus blocaje la export pentru unele echipamente medicale critice, noi am oprit acest lucru. Prin Mecanismul nostru de protecție civilă, doctori din România au tratat pacienți în Italia, Letonia a trimis echipamente în alte țări”, a spus ea.

Amintim că România a trimis în luna aprilie o echipă de 18 medici și asistenți medicali în regiunea Lombardia, cea mai afectată din Italia de pandemia de coronavirus, pentru a sprijini personalul medical din Italia în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2. De asemenea, România a fost prima țară din UE care a găzduit rezerva strategică medicală a Uniunii.

“Și am reușit asta fără să avem competențe exclusive. Astfel, pentru mine este limpede că trebuie să construim o puternică Europă a sănătății”, a subliniat șefa Comisiei Europene.

În discursul său, von der Leyen s-a referit și la seceta care a afectat culturile agricole din România.

Ursula von der Leyen susține miercuri primul său discurs privind Starea Uniunii Europene în timpul celei mai grave crize din istoria UE.

În contextul pandemiei de COVID-19 și a crizei economice, eurodeputații trec în revistă realizările obținute până în prezent de Comisia condusă de von der Leyen.

În prima sa dezbatere privind Starea Uniunii Europene, Ursula van der Leyen prezintă activitatea Comisiei pentru a atenua criza economică și sanitară provocată de COVID-19 și va prezenta viziunea sa privind redresarea economică, lupta împotriva schimbărilor climatice și situația din vecinătatea Europei.

Liderii grupurilor politice evaluează activitatea Comisiei și își exprimă opiniile cu privire la prioritățile Comisiei pentru 2021.

Dezbaterea privind Starea Uniunii Europene reprezintă un moment-cheie pentru a demonstra responsabilitatea Comisiei Europene față de reprezentanții UE aleși în mod democratic. Discuțiile se concentrează asupra unor aspecte importante precum redresarea socială și economică, schimbările climatice, șomajul în rândul tinerilor și migrația.

Acest eveniment anual este semnificativ pentru a promova o Uniune mai transparentă și mai democratică. Reprezintă o oportunitate de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetățenii săi, evidențiind principalele puncte de acțiune și provocările din anul respectiv. Drepturile cetățenilor și procesul democratic stau la baza acestei dezbateri plenare unice.

Prima dezbatere privind starea Uniunii a avut loc la Strasbourg la 7 septembrie 2010, alături de președintele Comisiei în acel moment, José Manuel Barroso.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

Published

on

© European Union, 2024/ Source: EC - Audiovisual Service

Ursula von der Leyen a cerut tuturor țărilor UE să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european, relatează Politico.

După ce a fost realeasă pentru un al doilea mandat de cinci ani ca președinte al Comisiei Europene, von der Leyen a declarat ieri:

„În săptămânile următoare le voi cere liderilor să își prezinte candidații. La fel ca data trecută, voi scrie o scrisoare și voi solicita propunerea unui bărbat și a unei femei drept candidați”.

Ea a adăugat că se va face o excepție în cazul în care rămâne un comisar în funcție.

Ea va intervieva apoi candidații începând cu jumătatea lunii august. Ulterior, va trebui să împartă portofoliile între diferiți comisari.

În practică, este o încurcătură politică, deoarece trebuie să ia în considerare echilibrul de gen, echilibrul partidelor politice și echilibrul geografic. Liderii vor negocia, de asemenea, portofoliile, în speranța de a obține un post puternic.

Comisarii sunt considerați diplomații de cel mai înalt rang din UE și sunt persoanele care sunt însărcinate cu elaborarea și modificarea diferitelor tipuri de noi politici europene. Însă, există o problemă: multe țări UE sunt iritate de modul în care von der Leyen și-a desfășurat activitatea în primul său mandat.

Fostul ministru german al apărării și puternicul său șef de cabinet, Björn Seibert, au fost adesea acuzați că și-au depășit atribuțiile, că au exclus guvernele UE și comisarii din procesul lor decizional și că au avut de-a face doar cu un grup restrâns de consilieri. „Mă pregătesc pentru mai mulți ani cu același grad de centralizare”, a declarat un oficial UE sub rezerva anonimatului.

Unele capitale ale UE sunt hotărâte să îi arate clar lui von der Leyen că lucrurile trebuie să se schimbe, iar acest lucru începe cu alegerea persoanelor pe care le trimit la Bruxelles.

„Este prerogativa liderilor”, a declarat un diplomat UE. „Trimiterea a două nume și lăsând-o pe von der Leyen să aleagă pe cine dorește, îi sporește puterea și influența”.

Chiar înainte ca von der Leyen să primească undă verde la Strasbourg, unele capitale ale UE declaraseră deja public pe cine intenționează să trimită la Bruxelles. Aceste țări – Finlanda, Letonia, Irlanda, Suedia, Slovenia și Slovacia – au înaintat un singur nume.

„Cu respect și în conformitate cu tratatele, am luat decizia de a trimite un singur nume”, a declarat luna trecută Taoiseach-ul irlandez Simon Harris, după ce a anunțat că ministrul de finanțe Michael McGrath este alegerea sa pentru a merge la Bruxelles.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Marcel Ciolacu o felicită pe Ursula von der Leyen pentru realegerea în fruntea Comisiei Europene: Guvernul va continua să colaboreze activ în privința priorităților noastre comune

Published

on

© European Union, 2023

Premierul Marcel Ciolacu a felicitat-o pe Ursula von der Leyen pentru realegerea sa în funcția de președintă a Comisiei Europene pentru încă cinci ani.

”Felicitările mele către Ursula von der Leyen pentru realegerea în funcția de președintă a Comisiei Europene pentru încă cinci ani. Guvernul României va continua să colaboreze activ cu viitoarea Comisie Europeană în privința priorităților noastre comune, pentru cetățenii noștri și pentru Uniunea Europeană”, a precizat Marcel Ciolacu într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

Un mesaj similar a venit și din partea cancelarului german Olaf Scholz, conațional al Ursulei von der Leyen.

Citiți și: Olaf Scholz o felicită pe Ursula von der Leyen pentru realegerea în fruntea CE: Un semn clar al capacității noastre de a acționa în cadrul UE, în special în vremuri dificile

Parlamentul European a reales-o joi pe Ursula von der Leyen pentru a conduce Comisia Europeană, la finalul unei dezbateri ce s-a întins pe mai bine de două ore.

Acesta va fi al doilea mandat al Ursulei von der Leyen ca președintă a Comisiei. Ea a fost aleasă pentru prima dată de eurodeputații în iulie 2019.

Parlamentul este compus în prezent din 719 de deputați, astfel încât majoritatea necesară a fost de 360 de voturi. Votul a avut loc prin vot secret (pe hârtie). 401 de eurodeputați au votat pentru, 284 împotrivă și 15 s-au abținut (7 voturi au fost declarate nule).

Citiți și: Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

Înainte de vot, Ursula von der Leyen și-a prezentat prioritățile politice pentru următorii cinci ani în cadrul unei dezbateri cu eurodeputații: izolarea extremiștilor pentru a nu permite polarizarea societății europene și pentru a proteja Uniunea Europeană, o „veritabilă UE a apărării” cu „NATO pilon al apărării”, și bazată pe o „piață unică pentru apărare” și un „scut aerian european”, crearea unor posturi de comisari europeni responsabili cu reducerea birocrației, pentru locuințe și pentru Mediterană, aprofundarea pieței unice, lansarea unui Acord Industrial Ecologic și a unui Fond European pentru Competitivitate, venituri corecte pentru fermiericrearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei, nevoia de a schimba tratatul, deoarece reformele interne devin indispensabile pentru extinderea UE.

Potrivit procedurilor prezentate de Parlamentul European într-un comunicat, Ursula von der Leyen urmează acum să trimită scrisori oficiale șefilor de stat sau de guvern ai statelor membre, invitându-i să își prezinte candidații pentru posturile de comisar european.

Parlamentul va organiza apoi audieri ale candidaților în comisiile competente după vacanța de vară. Întregul colegiu al comisarilor trebuie apoi să fie aprobat de Parlament.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Olaf Scholz o felicită pe Ursula von der Leyen pentru realegerea în fruntea CE: Un semn clar al capacității noastre de a acționa în cadrul UE, în special în vremuri dificile

Published

on

© European Union, 2023/Source: EC - Audiovisual Service

Cancelarul german Olaf Scholz a felicitat-o joi pe conaționala sa, Ursula von der Leyen, pentru obținerea unui al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, brațul executiv al UE.

„Felicitări pentru realegere, Ursula von der Leyen- un semn clar al capacității noastre de a acționa în cadrul Uniunii Europene, în special în vremuri dificile. Europenii se așteaptă de la noi să ducem Europa mai departe. Haideți să o facem!”

 

Ursula von der Leyen va conduce Comisia Europeană și în următorii cinci ani după ce a fost realeasă de membrii Parlamentului European, reuniți la Strasbourg cu o majoritate la limită de 401 de voturi pentru, 284 împotrivă și 15 de abțineri, iar șapte voturi au fost nule. Au votat în total 707 de eurodeputați. Votul a fost secret. Pentru a rămâne președinte al Comisiei Europene, von der Leyen avea nevoie de minim 360 de voturi în favoarea sa, deoarece membrii care compun Parlamentul sunt 719, deoarece un eurodeputat încă nu a fost în măsură să își preia mandatul.

Votul eurodeputaților, al cărui rezultat a fost pe muchie de cuțit în prealabil, a venit în urma unei dezbateri de aproape două ore și jumătate între candidata propusă de Consiliul European și noul Parlament European, aflat în sesiune plenară inaugurală începând din 16 iulie. În timpul dezbaterii, dar și după aceasta, sprijinul pentru von der Leyen a fost manifestat de cele mai importante grupuri politice pro-europene – PPE, S&D și Renew Europe -, care totalizează împreună 401 de mandate.

În cadrul dezbaterii sale cu eurodeputații, Ursula von der Leyen a promis că nu va permite ca „polarizarea” și „extremiștii” să distrugă UE. De asemenea, ea a propus  o „veritabilă UE a apărării” cu „NATO pilon al apărării”, și bazată pe o „piață unică pentru apărare” și un „scut aerian european”. Șefa Comisiei Europene s-a referit și la structura viitorului executiv european, precizând că va crea portofolii de comisari pentru reducerea birocrației, locuințe și Mediterană. În planul politicilor, ea a punctat că principala prioritate va fi reprezentată de “prosperitate și competitivitate”, motiv pentru care va promova un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate, precum și o strategie de securitate economică drept pilon al politicii externe, deoarece cursa cu rivalii sistemici a început, iar Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică. În discursul său, șefa Comisiei Europene a promis fermierilor „venituri corecte”, bazate pe o nouă strategie europeană pentru sectorul agricol și alimentar, a mai propus crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei, și a evocat nevoia de o schimbare a tratatului, deoarece reformele interne devin indispensabile pentru extinderea UE.

Ursula von der Leyen a devenit la 16 iulie 2019, acum cinci ani, prima femeie președintă a Comisiei Europene și primul german în această funcție după 52 de ani în urma alegerii sale de către membrii Parlamentului European.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA18 mins ago

Marcel Boloș: Vedem o eficientizare reală a activităților de control fiscal și control antifraudă, ce sunt îndreptate față de operatorii economici cu risc fiscal ridicat

ROMÂNIA29 mins ago

Eurostat: Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI43 mins ago

În ce comisii și subcomisii ale Parlamentului European au intrat cei 33 de eurodeputați români în cea de-a zecea legislatură europeană 2024-2029

ROMÂNIA2 hours ago

Poliția Română recuperează un iconostas valoros în cadrul Operațiunii Europol ”Pandora VIII” împotriva traficului de artă

INTERNAȚIONAL2 hours ago

O primă victorie pentru Macron după alegerile legislative din Franța. Yaël Braun-Pivet, reprezentanta partidului său, a fost realeasă președintă a Adunării Naționale

ROMÂNIA2 hours ago

Proiect ambițios al ICI București: Cercetări Avansate în Inteligență Artificială pentru aplicații biomedicale și vedere artificială

CONSILIUL UE3 hours ago

Slovacia nu se va alătura niciunei tentative sau acţiuni care vizează boicotarea preşedinţiei ungare a Consiliului UE, transmite preşedintele Peter Pellegrini la Budapesta

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Von der Leyen cere statelor membre să desemneze atât un bărbat, cât și o femeie drept candidați pentru funcția de comisar european

ROMÂNIA4 hours ago

România și Turcia își consolidează cooperarea în domeniul muncii și securității sociale. Simona Bucura-Oprescu: Asigurarea egalității de tratament, unul dintre principiile după care se ghidează coordonarea noastră

SĂNĂTATE6 hours ago

Secretarul de stat Alexandru Rogobete: România va beneficia de cele mai înalte tehnologii pentru digitalizarea sistemului medical

COMISIA EUROPEANA23 hours ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA1 day ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

COMISIA EUROPEANA1 day ago

O “veritabilă UE a apărării” cu “NATO pilon al apărării”: Către un nou mandat, Ursula von der Leyen propune o “piață unică pentru apărare” și un “scut aerian european”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

Din casa democrației europene, Ursula von der Leyen promite că nu va permite ca “polarizarea” și “extremiștii” să distrugă UE: Alegerile sunt balamalele destinului. Destinul Europei depinde de ce vom face mai departe

COMISIA EUROPEANA1 day ago

În aplauzele eurodeputaților, von der Leyen îl ia la țintă pe Viktor Orban: Rusia mizează că Europa se înmoaie, iar unii îi fac jocul printr-o “misiune de aliniere”

Trending