Connect with us

RUSIA

SUA nu vor permite Rusiei ”să revendice pretenții de diplomație în contextul în care își intensifică marșul spre calea războiului”: Ignoră ”zecile de milioane de ucraineni mândri de o Ucraină independentă”

Published

on

© The White House/ Twitter

Statele Unite nu vor permite Rusiei ”să revendice pretenții de diplomație în contextul în care își intensifică marșul spre calea conflictului și a războiului”, a fost mesajul transmis de secretarul de stat american, Antony Blinken, într-o conferință de presă comună cu omologul ucrainean, Dmitro Kuleba.

Oficialul american a criticat ”discursul profund tulburător al președintelui Putin” prin care arată ”clar lumii cum vede el Ucraina: nu ca pe o națiune suverană cu drept la integritate teritorială și independență, ci mai degrabă ca pe o creație a Rusiei și, prin urmare, subordonată Rusiei”, anunță Departamentul de Stat al SUA. 

”Este o aserțiune complet falsă, care ignoră istoria, dreptul internațional și zecile de milioane de ucraineni patrioți care sunt cetățeni mândri ai unei Ucraine libere și independente.”

În acest context, Blinken a dat asigurări că Statele Unite vor continua să fie alături de aliații și partenerii săi ”pentru a sprijini Ucraina în vreme ce aceasta face față cu vitejie și putere amenințărilor Rusiei. Vom continua să apărăm legile internaționale care mențin fiecare țară din lume în siguranță față de genul de agresiune pe care Rusia o exercită acum asupra Ucrainei”, a mai spus secretarul de stat american.

Acesta a salutat ”acțiunea rapidă și decisivă” a Germaniei de a suspenda autorizarea gazoductului Nord Stream 2, ca formă de sancționare a recunoașterii, de către Vladimir Putin, a independenței regiunilor separatiste ucrainene Donețk și Lugansk.

”Ne-am consultat îndeaproape cu Germania pe tot parcursul acestui proces.  Salutăm această acțiune rapidă și decisivă și această acțiune.  Și punem în aplicare un plan în strânsă coordonare cu aliații și partenerii pentru a asigura stabilitatea aprovizionării cu energie la nivel mondial, ceea ce este în interesul tuturor”, a anunțat Antony Blinken.

Dincolo de sancțiunile adoptate cu celeritate, Washingtonul este pregătit ”să ofere Ucrainei asistență de securitate și sprijin macroeconomic”, chestiune subliniată de însăși președintele american, Joe Biden, într-o întrevedere cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

Aceste aspecte au fost abordate de oficialul ucrainean și cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

”Secretarul Austin a reafirmat sprijinul neîndoielnic al SUA pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv eforturile continue ale Statelor Unite, ale aliaților europeni și ale partenerilor de a oferi Ucrainei capacitățile de care are nevoie pentru a se apăra”, amintește Departamentul american al Apărării într-un comunicat.

Președintele rus, Vladimir Putin, a semnat luni seara decretul de recunoaștere a independenței regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, dar și tratate de prietenie, cooperare și ajutor reciproc între Rusia și aceste zone din estul Ucrainei, gest menit să transmită mesajul că Moscova nu mai recunoște acordurile de la Minsk și se retrage din negocierile purtate în cadrul formatului Normandia, mediate de Franța și Germania.

Într-un discurs televizat care a precedat semnarea documentelor, liderul de la Kremlin a pus la îndoială însăși ”statalitatea reală” a Ucrainei și a reluat declarațiile potrivit cărora Rusiei i s-a promis în trecut că NATO nu se va extinde, într-un ecou al ideilor exprimate într-un articol publicat în iulie 2021 dar și în discursul său din februarie 2007 din cadrul Conferinței pentru securitate de la Munchen, ce a scos la iveală aspirațiile lui Putin privind Rusia, care, în viziunea sa, trebuie recunoscută ca mare putere pe scena globală.

Această mișcare neașteptată care dinamitează eforturile diplomatice de soluționarea a crizei de securitate provocată de Moscova prin masarea la granița cu Ucraina a peste 150.000 de trupe și echipamente militare a provocat un val de reacții din partea Cancelariilor occidentale.

Astfel, președintele american, Joe Biden, a aprobat prima tranșă de sancțiuni împotriva Rusiei și a autorizat transferul de soldați SUA în țările baltice.

În strânsă coordonare, Uniunea Europeană a adoptat și ea în unanimitate sancțiuni împotriva Moscovei, după ce Marea Britanie, Canada și Japonia au luat măsuri similare.

De asemenea, cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat că proiectul Nord Stream 2, a cărui aprobare a fost suspendată încă din noiembrie anul trecut, nu mai poate continua în aceste circumstanțe de criză.

Indiferentă la aceste forme de constrângere menite să o determine să renunțe la escaladarea situației, Rusia, prin Camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat cererea preşedintelui Vladimir Putin de a desfăşura militari ruşi în susţinerea separatiştilor proruşi din cele două regiuni din estul Ucrainei a căror independenţă a recunoscut-o luni.

În acest context, discuțiile occidentalilor, în speță SUA, prin secretarul de stat american, Antony Blinken, și Franța, prin ministrul de externe, Jean-Yves Le Drian,  care urmau să aibă loc cu Moscova, reprezentată de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, au fost anulate, chiar dacă președintele Vladimir Putin s-a declarat pregătit să găsească ”soluţii politice” la criza actuală cu Ucraina.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Văduva lui Aleksei Navalnîi cere UE să „umple golul” lăsat de SUA și să susțină opoziția democratică rusă: Europa dispune de suficiente pârghii pentru a exercita presiune

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, laureat al premiului Sakharov care a decedat subit într-o închisoare din Siberia în februarie 2024, a cerut joi Uniunii Europene să-și intensifice sprijinul — atât economic, cât și politic — pentru mișcările democratice din Rusia, considerate „motorul schimbării” în țară, relatează EFE, preluat de Agerpres

Adresându-se eurodeputaților în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Navalnaia a subliniat că „nu poate exista o Europă sigură și prosperă dacă Rusia nu este și ea o țară democratică”, făcând apel la o mai bună colaborare între UE și opoziția rusă. În contextul schimbării de politică a Statelor Unite față de Kremlin, ea a remarcat că „nu e timpul de stat cu ‘brațele încrucișate’” și a cerut UE „să umple golul” lăsat de Washington.

„Europa dispune de suficiente pârghii pentru a exercita presiune. Mulți ruși se opun războiului și lui (Vladimir) Putin și ei vor fi motorul schimbării când va veni momentul”, a declarat Navalnaia.

Ea a evidențiat că „angajamentul de a sprijini societatea civilă rusă și pe rușii care se opun războiului în Ucraina trebuie să se transforme în fapte, în ceva practic” și să nu rămână „o simplă declarație”.

Navalnaia a mai întrebat retoric de ce „nimeni nu a reușit să oprească abuzurile” lui Putin în cei 25 de ani de putere și a răspuns că Europa și opoziția rusă „încă nu și-au unit forțele” pentru a face acest lucru. Ea a propus, printre altele, finanțarea activității media independente din Rusia, menționând că „trebuie să începem să lucrăm împreună prin lansarea unor proiecte care, chiar dacă sunt mici, au impact”.

Alături de Navalnaia, alți opozanți ruși au atras atenția asupra necesității unui dialog mai intens între UE și opoziția democratică rusă.

Vladimir Kara-Murza, activist politic ruso-britanic, jurnalist și fost deținut politic, a subliniat că „în secolul XXI este inacceptabil să te bazezi pe stereotipuri și să clasifici cetățenii după naționalitatea lor”, pledând pentru o „a treia cale”. El a insistat asupra importanței dialogului între UE și forțele democratice din Rusia și a cerut intensificarea eforturilor pentru eliberarea celor „peste 3.000 de prizonieri politici”, despre care a spus că „reprezintă cea mai mare speranță” pentru viitorul Rusiei.

Ilia Iașin, politician rus din opoziție, a cerut, la rândul său, un contact „sistemic” și „colaborare la nivel instituțional” între Uniunea Europeană și mișcarea democratică rusă, avertizând că „dacă Ucraina este cedată lui Putin, acest lucru va slăbi mișcarea noastră și va consolida regimul”. El a avertizat că „ar fi o lovitură dură pentru mișcarea democratică a compatrioților noștri și un pericol suplimentar pentru Europa”.

Potrivit lui Iașin, „aceasta îi va permite lui Putin să continue, el nu se va mulțumi doar cu Ucraina”.

Continue Reading

IRAN

Putin i-a comunicat lui Trump că va răspunde atacurilor ucrainene. Liderii SUA și Rusiei au discutat despre implicarea Moscovei în negocierile cu Iranul privind programul nuclear

Published

on

© Trump White House/ Flickr

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus miercuri lui Donald Trump, într-o conversație telefonică, că Moscova va trebui să răspundă recentelor atacuri ucrainene cu drone, a declarat președintele american, potrivit Reuters.

Trump a declarat că cei doi bărbați “au discutat despre atacul asupra avioanelor andocate ale Rusiei, de către Ucraina, și, de asemenea, despre diverse alte atacuri care au avut loc de ambele părți”.

Putin “a spus, și foarte ferm, că va trebui să răspundă la atacul recent asupra aerodromurilor”, a declarat Trump într-o postare pe rețelele sociale.

Trump a spus că “a fost o conversație bună, dar nu o conversație care va duce la pace imediată”.

 

Moscova a declarat mai devreme miercuri că opțiunile militare au fost “pe masă” pentru răspunsul său la atacurile ucrainene din adâncul Rusiei și a acuzat Occidentul că este implicat în acestea.

Rusia a îndemnat, de asemenea, SUA și Marea Britanie să rețină Kievul după atacuri, pe care oficialii ucraineni le-au lăudat ca demonstrând că Kievul încă poate riposta după mai mult de trei ani de război.

Oficialii britanici și americani au declarat că nu au avut cunoștință în prealabil de atacurile ucrainene asupra bombardierelor rusești cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară.

Poziția liderului american după convorbirea cu Putin vine în contextul în care, duminică, forțele ucrainene au folosit drone pentru a ataca mai multe baze aeriene rusești care găzduiesc bombardiere capabile să transporte arme nucleare. În cadrul operațiunii “Pânza de Păianjen”, Kievul susține că a lovit peste 40 de bombardiere, inclusiv la 4.300 de kilometri distanță de linia frontului

În postarea sa de pe rețelele sociale, Trump a afirmat că el și Putin au discutat și despre Iran. Putin a sugerat că ar participa la discuții menite să ajungă la un nou acord nuclear cu Teheranul, a precizat liderul de la Casa Albă.

Continue Reading

RUSIA

Lavrov și Rubio discută reluarea negocierilor de pace ruso-ucrainene: Rusia finalizează propunerile, SUA promite sprijin pentru concilierea părților

Published

on

© The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut miercuri o convorbire telefonică cu secretarul de stat american, Marco Rubio, pentru a discuta punerea în aplicare a acordurilor convenite la 19 mai de președinții Vladimir Putin și Donald Trump, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Potrivit părții ruse, cei doi oficiali au abordat inclusiv posibilitatea unor noi discuții de pace între Rusia și Ucraina, care ar putea avea loc la Istanbul, în Turcia.

„Lavrov i-a transmis lui Rubio că Moscova finalizează propunerile pentru următoarea rundă de negocieri directe cu Kievul”, se arată în comunicatul ministerului rus.

La rândul său, secretarul de stat Marco Rubio a subliniat angajamentul președintelui Trump de a încheia rapid războiul și a afirmat că „Washingtonul este pregătit să contribuie la concilierea poziției celor două părți”.

Citiți și Donald Trump îi oferă lui Putin două săptămâni pentru a acționa în direcția păcii în Ucraina: Vom afla dacă ne trage pe sfoară sau nu

„Părțile și-au confirmat angajamentul reciproc de a continua un dialog constructiv și respectuos între departamentele de politică externă ale Rusiei și Statelor Unite”, a adăugat diplomația rusă.

De asemenea, au fost abordate și aspecte bilaterale, dar fără a fi oferite detalii suplimentare.

Într-un comunicat separat, Departamentul de Stat al SUA a salutat schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina, realizat weekendul trecut în formatul „1.000 pentru 1.000”.

„Secretarul de stat a reiterat apelurile președintelui Trump pentru un dialog constructiv și de bună credință cu Ucraina, ca singură cale de a pune capăt acestui război”, a transmis partea americană.

Lavrov a declarat anterior că Rusia a propus desfășurarea celei de-a doua runde de negocieri directe cu Ucraina la data de 2 iunie, în Istanbul.

„Cu sprijinul Statelor Unite, al Arabiei Saudite și al Turciei, a fost posibilă crearea condițiilor pentru reluarea negocierilor directe ruso-ucrainene”, a afirmat Lavrov într-o declarație oficială.

Deocamdată, Ucraina nu a oferit un răspuns oficial la această propunere.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL1 minute ago

Von der Leyen, convorbire cu Benjamin Netanyahu: Israelul are dreptul să se apere. Iranul este principala sursă de instabilitate regională

INTERNAȚIONAL36 minutes ago

”Vladimir Putin este războiul însuși”, susține Zelenski, în urma unor noi atacuri ale armatei ruse

EDITORIALE1 hour ago

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

G72 hours ago

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

INTERNAȚIONAL21 hours ago

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

ROMÂNIA1 day ago

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

U.E.1 day ago

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

INTERNAȚIONAL3 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA4 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending