Connect with us

INTERNAȚIONAL

Summitul UE-Ucraina, încheiat prin semnarea a trei acorduri de cooperare menite să consolideze asocierea politică și integrarea economică a partenerului estic în UE

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Ucraina și-au reafirmat parteneriatul solid și angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei în Uniunea Europeană, cu ocazia celui de-al 23-lea summit bilateral de la Kiev, care a avut loc marți, 12 octombrie, potrivit unui comunicat. Astfel, în marja reuniunii la nivel înalt, cele două părți au înregistrat progrese într-o serie de sectoare-cheie de cooperare, încheind trei noi acorduri importante.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, și Înaltul Reprezentant/vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, au reprezentat Uniunea Europeană în cadrul reuniunii cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Uniunea Europeană și Ucraina au convenit asupra unei declarații comune, demonstrând complexitatea agendei bilaterale.

„Uniunea Europeană acordă cea mai mare importanță relațiilor sale cu Ucraina. Împreună am construit un parteneriat special, bazat pe solidaritate și prietenie reciprocă. Împărtășim angajamentul de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană și s-au înregistrat progrese în multe domenii. Vom continua să lucrăm împreună la oportunitățile neexploatate pe care le oferă Acordul de Asociere UE-Ucraina. Acest lucru, alături de unitatea continuă în ceea ce privește sancțiunile, demonstrează angajamentul UE față de Ucraina – un angajament care rămâne de neclintit”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

„UE este cel mai puternic și mai de încredere partener strategic al Ucrainei. În cadrul reuniunii la nivel înalt de astăzi, am reconfirmat, de asemenea, sprijinul politic continuu al UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Crimeei. UE va continua să sprijine cu fermitate punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a adăugat Înaltul Reprezentant/vicepreședintele Josep Borrell.

În marja reuniunii la nivel înalt, Uniunea Europeană și Ucraina au înregistrat progrese într-o serie de sectoare-cheie de cooperare, încheind trei noi acorduri importante.

Semnarea unui acord de referință în domeniul aviației

Uniunea Europeană și Ucraina au semnat un acord cuprinzător privind transportul aerian, deschizând calea către un “spațiu aerian comun” între UE și Ucraina, bazat pe standarde comune ridicate în domenii importante precum siguranța aviației, securitatea și gestionarea traficului aerian. Acordul va favoriza accesul pe piață și va oferi noi oportunități pentru consumatorii și companiile aeriene de ambele părți.

Ucraina este o piață de aviație din ce în ce mai importantă pentru UE, întrucât în 2019 a fost a 13-a piață extracomunitară ca mărime, cu 9,8 milioane de pasageri. Transportul aerian de pasageri, precum și cel de mărfuri între Ucraina și UE, a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani. Această tendință a fost întreruptă doar în timpul crizei COVID.

Deși acordul trebuie încă să fie ratificat de ambele părți înainte de a intra în vigoare în mod oficial, acesta va începe să se aplice de la semnarea sa de astăzi.

Asocierea Ucrainei la Orizont Europa

Summitul a oferit, de asemenea, ocazia de a finaliza asocierea Ucrainei la Orizont Europa, programul UE de cercetare și inovare pentru perioada 2021-2027, precum și la programul de cercetare și formare al Euratom pentru perioada 2021-2025.

Cercetătorii și inovatorii ucraineni pot participa acum la aceste două programe, cu un buget de 95,5 miliarde EUR și, respectiv, 1,38 miliarde EUR, în aceleași condiții ca și entitățile din statele membre ale UE.

Această cooperare în domeniul științei, al cercetării și al inovării consolidează și mai mult alianța dintre UE și Ucraina în vederea realizării priorităților comune, cum ar fi dubla tranziție ecologică și digitală.

Asocierea Ucrainei la Europa Creativă

În timpul summitului, a fost finalizată și asocierea Ucrainei la Europa Creativă, programul UE de sprijinire a sectoarelor culturale și creative pentru perioada 2021-2027.

Noul program Europa Creativă continuă să sprijine și să promoveze patrimoniul cultural, creativitatea, internaționalizarea, profesionalizarea, inovarea și competitivitatea sectoarelor culturale și creative.

Organizațiile culturale și creative ucrainene pot participa acum la programul emblematic al Europei, în valoare de 2,44 miliarde de euro, în aceleași condiții ca și entitățile din statele membre ale UE.

Amintim că Uniunea Europeană și Ucraina au lansat în iulie parteneriatul strategic privind materiile prime, având drept scop realizarea unei integrări mai strânse a lanțurilor valorile ale materiilor prime și ale bateriilor.

Memorandumul de Înțelegere, care stă la baza acestui parteneriat, a fost semnat în numele UE de vicepreședintele Comisiei Europene pentru relații interinstituționale, Maros Sefcovic, și de prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii de externe ai G7 împreună cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate au adoptat o declarație comună prin care solicită Federației Ruse să îți retragă imediat trupele din interiorul Ucrainei și să restituie „imediat” autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie. 

„Solicităm ca Rusia să restituie imediat controlul deplin proprietarului suveran de drept, Ucraina, asupra centralei nucleare Zaporojie, precum și asupra tuturor instalațiilor nucleare din interiorul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei, pentru a asigura funcționarea lor în condiții de siguranță și securitate. Personalul ucrainean care operează centrala nucleară de la Zaporojie trebuie să își poată îndeplini sarcinile fără amenințări sau presiuni. Controlul continuu al centralei de către Rusia este cel care pune în pericol regiunea”, se arată în declarația comună. 

De asemenea, oficialii se arată „profund îngrijorați” de amenințarea gravă pe care confiscarea instalațiilor nucleare ucrainene de către armata Rusiei crește semnificativ riscul unui accident sau incident nuclear și pune în pericol populația Ucrainei, statele vecine și comunitatea internațională: „De asemenea, subminează capacitatea Agențiiei Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) de a monitoriza activitățile nucleare pașnice ale Ucrainei în scopuri de salvgardare.”

„Reiterăm sprijinul nostru deplin și continuu pentru AIEA. Personalul AIEA trebuie să poată avea acces la toate instalațiile nucleare din Ucraina în condiții de siguranță și fără impedimente și să poată colabora direct și fără interferențe cu personalul ucrainean responsabil de funcționarea acestor instalații. Siguranța tuturor persoanelor care pun în aplicare aceste eforturi trebuie să fie abordată pentru a consolida siguranța, securitatea și garanțiile nucleare în Ucraina. Încurajăm toate țările să sprijine eforturile AIEA”, au mai transmis oficialii în declarația comună. 

Continue Reading

SUA

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

Published

on

© U.S. Army National Guard photo by Spc. Jacob Hester-Heard

La 9 august, Departamentul de Stat al SUA și-a anunțat intenția de a oferi 89 de milioane de dolari din fondurile pentru anul fiscal 2022 pentru a ajuta guvernul Ucrainei să facă față provocărilor umanitare urgente reprezentate de rămășițele explozive de război create de războiul brutal de agresiune al Rusiei.

„Noua invazie ilegală și neprovocată a Rusiei în Ucraina a presărat zone masive din țară cu mine terestre, muniții neexplodate și dispozitive explozive improvizate. Utilizarea grotescă a dispozitivelor explozive improvizate în modul în care vedem în Ucraina de către actorii ruși era asociată anterior doar cu ISIS în Siria. Aceste pericole explozive blochează accesul la terenuri agricole fertile, întârzie eforturile de reconstrucție, împiedică comunitățile strămutate să se întoarcă la casele lor și continuă să ucidă și să mutileze civili ucraineni nevinovați. Guvernul Ucrainei estimează că 160.000 de kilometri pătrați din terenul său ar putea fi contaminat – ceea ce reprezintă aproximativ dimensiunea statului Virginia, Maryland și Connecticut la un loc”, transmite Departamentul de Stat al SUA.

Finanțarea americană va permite desfășurarea a aproximativ 100 de echipe de deminare și va sprijini un proiect de formare și echipare pe scară largă pentru a consolida capacitatea de deminare și de eliminare a munițiilor explozive (EOD) a guvernului ucrainean.

Din 1993, Statele Unite au investit peste 4,2 miliarde de dolari pentru eliminarea în siguranță a minelor terestre și a armelor de război explozive (ERW), precum și pentru securizarea și eliminarea în siguranță a armelor de calibru mic și armamentului ușor (SA/LW) și a munițiilor în exces în peste 100 de țări și teritorii. Statele Unite sunt cel mai mare susținător financiar al distrugerii armelor convenționale din lume.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre starea centralei nucleare din regiunea Zaporojie (Ucraina)

Published

on

© United Nations

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre bombardamentele vizând centrala nucleară ucraineană din regiunea Zaporojie în estul ţării, informează miercuri DPA și Agerpres

Rusia a solicitat marţi o întâlnire a celui mai puternic organism al ONU pentru joi după-amiază la New York.

Consiliul de 15 membri va fi informat de Rafael Grossi, director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu privire la situaţia de la centrala electrică Zaporojie.

Centrala nucleară din oraşul Energodar în regiunea Zaporojie a fost bombardată în mod repetat în weekend şi a suferit unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă.

Liderii europeni s-au arătat îngrijorați de ultimele evenimente ce au avut loc în apropierea centralei nucleare. 

Cu prilejul unei discuții telefonice cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris situația ca fiind ”alarmantă”.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a punctat că ”orice atac asupra unei centrale nucleare este un act sinucigaș”, astfel că a solicitat ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie pentru a efectua verificări imparțiale, mesaj dublat și de directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Citiți și: Președintele Consiliului European, îngrijorat cu privire la starea centralei nucleare Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Miniștrii de externe ai G7 și UE solicită Rusiei să restituie imediat autorităților ucrainene controlul deplin aspura centralei nucleare de la Zaporojie

U.E.10 hours ago

Premierul Poloniei cere o ”reformă profundă care să readucă egalitatea printre principiile fundamentale” ale UE

ROMÂNIA11 hours ago

Dezvoltare durabilă: Guvernul a aprobat proiectul de lege privind ratificarea acordului de împrumut de 600 milioane de euro dintre România și BIRD

ROMÂNIA11 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

U.E.13 hours ago

Atena închide ”un capitol dificil” și ”nu va mai fi o excepție în zona euro”. După 12 ani, Grecia va ieși de sub supravegherea extinsă a Comisiei Europene

ROMÂNIA13 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Nu există date care să justifice niciun fel de îngrijorare cu privire la centrala nucleară de la Zaporojie

ROMÂNIA14 hours ago

Marcel Boloș: În ultimele trei luni am lansat măsuri de 1,5 miliarde de euro pentru sprijinirea mediului de afaceri

ROMÂNIA14 hours ago

Președintele Adunării Naționale a Coreei de Sud a discutat cu Marcel Ciolacu despre exportul de reactoare nucleare şi despre cooperare în domeniul sănătății

FONDURI EUROPENE16 hours ago

MIPE va lansa până la sfârșitul anului 2023 toate apelurile majore de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027: Avem o șansă istorică pe care nu putem să o ratăm

SUA16 hours ago

SUA vor oferi 89 milioane de dolari Ucrainei pentru eforturile de îndepărtare a rămășițelor explozive rusești

ROMÂNIA11 hours ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL7 days ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA1 week ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA1 week ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.1 week ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, la Săptămâna Haferland: Transilvania reprezintă la nivel european un model de toleranță și de bună conviețuire interetnică

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova dorește ”să cumpere gaze din România”. Președinta Maia Sandu: Acest lucru este critic pentru a ne asigura că oamenii noștri nu vor îngheța la iarnă

Team2Share

Trending