Connect with us

SUA

UE și SUA își intensifică eforturile comune pentru a ”întrerupe sprijinul pentru războiul Rusiei din orice colț al lumii”

Published

on

© European Union, 2023/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană și Statele Unite  intenționează să limiteze și mai mult sprijinul acordat de unele țări Rusiei pentru a întreține invazia în Ucraina, au anunțat vineri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele american, Joe Biden, la finalul unei întâlniri la Casa Albă, informează DPA, citat de Agerpres.

”Ne intensificăm activitatea comună pentru a aplica în mod susținut sancțiunile și măsurile noastre de control asupra exportului și, de asemenea, pentru a pune capăt și a descuraja eludarea și completarea, inclusiv prin autorități extinse pentru a închide accesul Rusiei la toate intrările care pot sprijini mașina sa de război. În cadrul acestui demers, luăm împreună la noi măsuri pentru a viza alți actori din țări terțe din întreaga lume pentru a întrerupe sprijinul pentru războiul Rusiei din orice colț al lumii în care acesta este identificat. Lucrăm în paralel pentru a limita și mai mult veniturile Rusiei, asigurând în același timp aprovizionarea continuă cu energie a piețelor emergente și a țărilor în curs de dezvoltare prin intermediul plafonului de preț G7+ pentru țițeiul și produsele petroliere de origine rusă transportate pe mare. Vom continua să lucrăm împreună pentru a ne consolida restricțiile economice pentru a ne asigura că prețul pe care îl suportă Rusia din cauza războiului său ilegal continuă să crească”, au dat asigurări cei doi lideri într-un comunicat comun postat de Casa Albă și Comisia Europeană.

Citiți și
Declarație comună: SUA și UE vor demara negocierile unui acord transatlantic privind materiile prime și vor lansa un dialog pentru transparența subvențiilor economice

Cei doi lideri nu au menționat în mod special China, dar atât SUA, cât și Uniunea Europeană iau în considerare impunerea de sancţiuni împotriva Beijingului dacă se va confirma că ţara sprijină Rusia cu livrări de arme, notează DPA.

Recent, cancelarul german, Olaf Scholz, a subliniat că Beijingul a declarat că nu va furniza Rusiei arme pentru a întreține războiul împotriva Ucrainei, sugerând că Berlinul a primit asigurări bilaterale din partea Chinei în această privință, fapt întărit și de Ursula von der Leyen, aflată la acel moment în vizită în Germania.

Liderul german a lansat și un apel la adresa Beijingului de a-și folosi influența asupra Moscovei pentru a o convinge să pună capăt războiului din Ucraina și l-a avertizat să nu furnizeze Rusiei arme.

”În fața agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei și Cartei ONU, neutralitatea îl răsplătește pe agresor”, a punctat Ministerul german de externe într-un mesaj publicat pe Twitter pentru a anunța întâlnirea dintre Annalena Baerbock și ministrul chinez de externe, Qin Gang, prilejuită de reuniuena șefilor diplomațiilor din G20, la finalul căreia secretarul de stat american, Antony Blinken, a atras atenția că Beijingul este pasibil de sancțiuni dacă recurge la gestul necugetat de a oferi Moscovei arme pentru războiul din Ucraina.

Pentru Uniunea Europeană ar reprezenta o linie roșie, atenția Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

Published

on

©️ Ministerie van Defensie/ Twitter

Pentagonul a anunțat acordarea unei asistențe militare suplimentare Ucrainei, pentru a răspunde nevoilor critice și de apărare ale acestei țări invadate de Rusia.

Potrivit unui comunicat al instituției americane, această aprobare reprezintă cea de-a 39-a retragere de echipamente din stocurile Departamentului Apărării pentru Ucraina, începând cu august 2021.

Aceasta include capacități-cheie pentru a sprijini apărătorii aerieni ai Ucrainei, care protejează cu curaj soldații, civilii și infrastructura critică a Ucrainei, în contextul în care Rusia continuă să efectueze atacuri aeriene care ucid civili în întreaga Ucraină.

Acest pachet de asistență pentru securitate conține, de asemenea, artilerie, capacități anti-tanc și muniție pentru sistemele Patriot, inclusiv zeci de milioane de cartușe de arme de calibru mic, evaluate la până la 300 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să continue să-și apere teritoriul suveran.

Citiți și: SUA au aprobat vânzarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer la un cost estimat de 285 milioane de dolari

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Statele Unite se angajează să continue colaborarea cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități care să răspundă nevoilor sale imediate pe câmpul de luptă și cerințelor de asistență în materie de securitate pe termen mai lung.

 

Continue Reading

SUA

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

Published

on

© European Union 2021

Uniunea Europeană și Statele Unite au organizat miercuri cea de a patra reuniune ministerială a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie (CCT) la Lulea, Suedia.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, această reuniune a fost coprezidată de vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Margrethe Vestager, de vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, de secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, de secretara de stat a Statelor Unite pentru comerț, Gina Raimondo, și de Reprezentanta pentru comerț a Statelor Unite, Katherine Tai, cărora i s-a alăturat comisarul european Thierry Breton și a fost organizată de Președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

UE și SUA rămân parteneri geopolitici și comerciali de prim plan. Schimburile lor comerciale bilaterale au atins un nivel maxim istoric, depășind 1 550 miliarde de euro în 2022, din care peste 100 miliarde de euro numai din comerțul digital.

Cu ocazia acestei reuniuni ministeriale, UE și SUA au convenit asupra unei liste de puncte esențiale pentru promovarea cooperării transatlantice în domeniile tehnologiilor emergente, comerțului durabil, securității și prosperității economice, conectivității securizate și drepturilor omului în mediul digital. Ambele părți și-au reafirmat, de asemenea, angajamentul ferm de a sprijini Ucraina.

Principalele rezultate ale celei de a 4-a reuniuni ministeriale a CCT

Cooperarea transatlantică privind tehnologiile emergente, conectivitatea și infrastructura digitală

UE și SUA împărtășesc înțelegerea comună potrivit căreia tehnologiile bazate pe inteligență artificială (IA) oferă oportunități remarcabile, dar ele pot prezenta și riscuri pentru societățile noastre.

Cele două părți au prezentat primele rezultate obținute în punerea în aplicare a unei Foi de parcurs comune a CCT pentru o IA de încredere și pentru gestionarea riscurilor prin intermediul unor grupuri de experți specializate, care lucrează în special la identificarea standardelor și a instrumentelor pentru o IA de încredere. În viitor, activitatea lor va pune accentul inclusiv pe sistemele de IA generative.

UE și SUA au obținut progrese în domeniul semiconductorilor, punând în aplicare acorduri privind un mecanism de alertă timpurie în cadrul lanțului de aprovizionare și transparența în ceea ce privește subvențiile. Cele două părți au instituit un mecanism care vizează să prevină competiția pentru subvenții, și-au aprofundat cooperarea cu privire la actele lor legislative privind cipurile și își vor uni forțele în domeniul cercetării pentru a înlocui substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) în lanțurile de aprovizionare cu semiconductori.

UE și SUA și-au intensificat activitatea vizând domeniul electromobilității. Acești parteneri au convenit asupra unui standard internațional comun privind sistemele de încărcare în megawați pentru reîncărcarea vehiculelor grele de marfă electrice. Acest lucru va facilita schimburile comerciale și investițiile transatlantice prin reducerea costurilor de producție și de implementare. De asemenea, ei au elaborat recomandări pentru implementarea infrastructurii de reîncărcare a vehiculelor electrice finanțată de stat.

Ambele părți și-au intensificat cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G și au publicat o perspectivă privind tehnologia 6G, care stabilește principiile directoare și etapele următoare pentru dezvoltarea acestei tehnologii critice.

UE și SUA își continuă eforturile de a accelera implementarea unor proiecte de conectivitate sigure și reziliente în țări terțe și au anunțat astăzi noi inițiative în Costa Rica și în Filipine.

Valorile și drepturile omului într-un mediu geopolitic digital în schimbare

UE și SUA consideră că platformele online ar trebui să își asume o mai mare responsabilitate în materie de protecție și de capacitare a minorilor. Este esențial ca cercetătorii să aibă acces la date dacă vrem să înțelegem riscurile prezente pe platformele online și pentru a îmbunătăți înțelegerea ecosistemului digital. UE și SUA au elaborat o listă de principii de înalt nivel privind protecția și capacitarea minorilor și privind accesul cercetătorilor la date, în conformitate cu Regulamentul privind serviciile digitale.

Ambele părți sunt, de asemenea, profund îngrijorate de utilizarea strategică de către Rusia a discursurilor de dezinformare și de acțiunile străine de manipulare a informațiilor și ingerințele străine în țări terțe. UE și SUA au publicat astăzi o declarație comună care stabilește măsuri de combatere a acțiunilor străine de manipulare a informațiilor și ingerințelor străine în țările terțe, inclusiv un standard pentru informații structurate privind amenințările cibernetice și pentru consolidarea capacităților, în special în Africa și America Latină.

Cooperarea transatlantică pentru un comerț mai simplu, mai ecologic și mai sigur

UE și SUA depun eforturi pentru a spori și mai mult valoarea schimburilor comerciale bilaterale, care se ridică la 1 500 miliarde de euro, prin simplificarea schimburilor comerciale, și au luat astăzi măsuri pentru a facilita comerțul în sectoare-cheie.

Acești parteneri au extins recunoașterea reciprocă a produselor farmaceutice pentru a include produsele medicinale veterinare și au actualizat normele de recunoaștere reciprocă a echipamentelor maritime existente între UE și SUA. Vor continua lucrările de facilitare a procedurilor de evaluare a conformității în anumite sectoare-cheie, cum ar fi sectorul mașinilor.

Ca parte a angajamentului lor în favoarea unui comerț mai ecologic și mai echitabil, UE și SUA au convenit asupra unui program de lucru pentru inițiativa transatlantică privind comerțul durabil.

Acest lucru va duce la o cooperare mai strânsă în ceea ce privește promovarea în comun a tranziției verzi. Recent lansat, Dialogul privind stimulentele pentru energia curată, va contribui la asigurarea faptului că programele de stimulare ale UE și SUA în favoarea unei economii ecologice se consolidează reciproc.

Cea de a doua sesiune a Dialogului privind comerțul și munca la nivel de responsabili a aprofundat discuția privind eradicarea muncii forțate din lanțurile de aprovizionare globale, pe baza recomandărilor comune ale partenerilor sociali.

UE și SUA își continuă eforturile de combatere a provocărilor care le afectează securitatea. Aceste eforturi include alinierea reglementărilor lor respective referitoare la restricțiile la exportul de produse sensibile către Rusia și Belarus. Ele continuă să coordoneze adaptările listelor de control, să discute subiecte legate de tehnologiile emergente și să coopereze pentru a asigura neproliferarea armelor de distrugere în masă.

CCT a reiterat importanța unei examinări riguroase a investițiilor străine pentru a contracara riscurile specifice în materie de securitate națională și a unei coordonării în vederea diversificării lanțurilor noastre de aprovizionare, pentru a combate politicile și practicile care nu sunt bazate pe piață, precum și constrângerile economice.

UE și SUA continuă să pledeze în favoarea soluțiilor digitale care să faciliteze comerțul și să promoveze principiile comerțului digital adoptate în cadrul G7.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Regatul Unit poate ”juca un rol de lider” în reglementarea inteligenței artificiale, evidențiază Rishi Sunak înaintea vizitei în SUA: Vom rezolva această problemă doar dacă lucrăm împreună

Published

on

© No. 10

Premierul Rishi Sunak a prezentat o parte a temelor pe care le va aborda cu președintele american, Joe Biden, cu ocazia vizitei pe care o va efectua săptămâna viitoare la Washington, printre acestea aflându-se inteligența artificială și riscurile pe care aceasta le implică, anunță Politico Europe.

Sunak a făcut acest anunț după ce mai multe personalități din industria inteligenței artificiale au publicat marți o scrisoare în care se afirmă că tehnologia ar trebui recunoscută ca ”risc de extincție” la adresa umanității, comparabil cu ”pandemiile și războiul nuclear”.

”Oamenii vor fi îngrijorați de relatările potrivit cărora inteligența artificială reprezintă un risc existențial precum pandemiile sau războaiele nucleare – vreau să fie liniștiți că guvernul analizează foarte atent acest aspect”, a declarat Sunak.

Făcând referire la întâlnirea sa cu directorii OpenAI, Google DeepMind și Anthropic de săptămâna trecută, precum și la discuțiile recente privind inteligența artificială din cadrul G7, Sunak a declarat că Regatul Unit ”poate juca un rol de lider, deoarece, în cele din urmă, ne vom confrunta cu această problemă și o vom rezolva doar dacă vom lucra împreună nu doar cu companiile, ci și cu țările din întreaga lume”.

Un oficial guvernamental a confirmat pentru Politico că speră să vadă unele ”evoluții” și un potențial anunț în urma întâlnirii de la Washington. Cu toate acestea, un al doilea oficial a declarat că nu este încă clar ce ar putea rezulta din aceste discuții.

Comentariile prim-ministrului vin pe fondul unei intensificări a retoricii guvernului britanic față de riscurile legate de inteligența artificială.

Deplasarea lui Sunak la Washington are loc după o reuniune a Consiliului UE-SUA pentru comerț și tehnologie, care a avut loc săptămâna aceasta în Suedia, unde înalți oficiali de la Bruxelles și Washington au discutat despre inteligența artificială.

Pe lângă această temă, Sunak și Biden vor discuta despre războiul din Ucraina, energie și schimbări climatice, comerț și Irlanda de Nord, a anunțat marți Casa Albă.

Continue Reading

Facebook

SUA26 mins ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO32 mins ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA35 mins ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA54 mins ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO1 hour ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA1 hour ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA3 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis participă alături de Volodimir Zelenski la discuțiile grupului de lucru privind securitatea europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Șeful diplomației europene a lansat Misiunea de parteneriat pentru R. Moldova și a înmânat echipamentele UE pentru forțele armate: Acesta este doar începutul. Sunteți un viitor membru UE

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO7 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending