Connect with us

Victor Negrescu

Victor Negrescu: Aderarea la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă face ca drumul spre intrarea pe cale terestră să fie ireversibil

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Aderarea la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă face ca drumul spre intrarea pe cale terestră să fie ireversibil, subliniază eurodeputatul PSD Victor Negrescu, într-o postare pe Facebook în care vorbește despre beneficiile acestui pas.

„Aderarea la spațiul Schengen pe cale aeriană, dar mai ales pe cale maritimă, aduce din start beneficii enorme României. Mai mult, România se conectează complet la zona de liberă circulație, devenind membră cu drepturi depline în mecanismele Schengen, și face ca drumul spre intrarea pe cale terestră să fie ireversibil”, scrie eurodeputatul social-democrat. „Și pentru alte țări înaintea României, precum Austria, Italia si Grecia, procesul de eliminare al controlului la granițe s-a desfășurat pe parcursul mai multor luni”, adaugă acesta.

Mai departe, Negrescu arată că „avantajele aderării țării noastre la spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă sunt clare”:

  • cetățenii români vor circula mai ușor în alte state din spațiul Schengen, câștigând un drept pe care îl meritau. Vorbim de milioane de pasageri anual. Acest lucru înseamnă și că românii din diaspora se pot întoarce mai ușor acasă pe cale aeriană beneficiind de numeroasele aeroporturi existente în România, aflate multe dintre ele în proces de extindere și modernizare. Practic amortizăm economic aceste investiții cheie și dezvoltăm infrastructură aeroportuară;
  • România va putea transporta mai ușor în zona Schengen produse de maximă necesitate folosind transportul aerian. Acest lucru se aplică la transportul de medicamente, transportul în regim de urgență, transportul unor echipamente tehnice sensibile, transportul coletelor sau transportul logistic cu componentă civil-militară;
  • țara noastră va deveni mai atractivă pentru investiții, investitorii străini și turiști. Aceștia vor putea să călătorească mai rapid și vor putea conecta mai bine filialele lor din România cu cele din alte state din spațiul Schengen. De altfel, la nivelul anului 2022, 585 de milioane din cei 900 de milioane de turiști care au călătorit în străinătate au venit în Europa, reprezentând 65% din totalul la nivel global, ceea ce face ca spațiul Schengen să fie cea mai vizitată zonă din lume. Totodată, România poate deveni gazda mai multor evenimente de mare amploare;
  • aderarea României la spațiul Schengen pe cale maritimă va facilita intensificarea schimburilor comerciale, accelerând transportul de mărfuri pe această rută, țara noastră urmând a deveni astfel principala poartă de acces în Uniunea Europeană din estul Europei. Deja Portul Constanța a înregistrat în 2022 o creștere de peste 15% a cantității de marfă manipulată față de 2021, a treia cea mai mare creștere în rândul porturilor europene, iar 1,6% din volumul transportului portuar maritim, exprimat în mărfuri încărcate şi descărcate în transport maritim la nivel european, se realiza prin România la nivelul anului precedent;
  • intrarea în mecanismele tehnice asigură conectarea serviciilor consulare, abilitarea personalului de frontieră și acces nelimitat la toate mecanismele și procesele decizionale din spațiul Schengen. România își câștigă dreptul de a fi la masa deciziilor din zona de liberă circulație, făcând procesul ireversibil.

Totodată, eurodeputatul amintește toate demersurile întreprinse împreună cu colegii săi din Partidul Social Democrat și PES activists România încă din 2014 pentru acest deziderat: „Am adunat zeci de mii de semnături, am inițiat petiții, am propus și susținut rezoluții în Parlamentul European, am discutat și am reușit să convingem oficialii europeni și să modificăm regulamentele pentru a ajuta România. Campaniile #RomâniaCereSchengen și #RomâniiMerităÎnSchengen arată consistența demersurilor noastre.”

Victor Negrescu mai adaugă că este, însă și „o victorie a coaliției, în fața mișcărilor anti-europene, pentru că prin eforturi mari am adus stabilitatea necesară pentru a intra în spațiul Schengen și finaliza MCV”.

În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin.

MAI mai transmite că, pe parcursul zilelor de 26 şi 27 decembrie, au avut loc discuţii pe canale diplomatice, între ministerele de Interne, ministerele de Externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic.

Potrivit ministrului Cătălin Predoiu, materializarea acordului politic într-o decizie presupune acordul tuturor statelor Membre UE, demers procedural care se va continua şi joi, 28 decembrie 2023.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

Published

on

© Guvernul României

Apartenența la Uniunea Europeană a adus foarte multe beneficii României, permițând țării noastre să se dezvolte, să-și dezvolte comunitățile și să ofere un trai mai bun românilor, a subliniat eurodeputatul Victor Negrescu, chestor al Parlamentului European.

Acesta a participat luni la evenimentul ”Living Better with Europe”, desfășurat la Palatul Parlamentului, unde au fost prezente figuri marcante din familia social-democrată europeană precum Iratxe García Pérez, președinta Grupului S&D din Parlamentul European, sau vicepreședinta acestui grup, Gabriele Bischoff.

”Acest eveniment organizat de Partidul Social Democrat cu sprijinul grupului social democrat din Parlamentul European și al colegilor mei din PES activists România are ca menire să sublinieze încă o dată faptul că PSD a luptat pentru o Românie puternică în Uniunea Europeană, dar și pentru acest parcurs european al țării noastre. Acest lucru ne-a adus foarte multe beneficii. Este suficient să ne uităm la soldul pozitiv înregistrat în relația noastră cu Uniunea Europeană. Vedem în total peste 62 de miliarde de euro – reprezintă soldul pozitiv a tot ce înseamnă intrări versus contribuția noastră la UE. Acest lucru ne-a permis să ne dezvoltăm, să dezvoltăm comunitățile noastre, să oferim un trai mai bun românilor și asta ne propunem în continuare”, a subliniat Negrescu în debutul evenimentului.

El a punctat că ”împreună putem să identificăm cele mai bune soluții în perspectiva alegerilor pentru PE în așa fel încât, pe mai departe, împreună cu Grupul S&D să reușim să ghidăm Europa în această direcție corectă de construcție a unui trai mai bun pentru toți cetățenii europeni și, automat, pentru cetățenii României”.

”Suntem cu toții cetățeni europeni și avem tot dreptul să participăm la construcția și dezvoltarea Uniunii Europene”, a continuat eurodeputatul.

Conform bilanțului prezentat de Comisia Europeană în România la mijlocul lunii decembrie, în cei 17 ani de apartenență la UE, România a primit de trei ori mai mulți bani decât contribuțiile la bugetul european.

În contextul vocilor partidelor extremiste și pentru că României îi este mai bine în interiorul Uniunii Europene și nu în afara acestei familii, fapt reflect și prin cifre, europarlamentarul Victor Negrescu a lansat în anul alegerilor europarlamentare o companie pentru introducerea în Constituție a apartenenței României la UE și NATO. 

Continue Reading

Victor Negrescu

Victor Negrescu pledează pentru introducerea în Constituție a apartenenței României la UE și NATO pentru a evita un potențial RoEXIT determinat de partidele extremiste

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu, chestor al Parlamentului European, pledează pentru introducerea în Constituție a apartenenței României la UE și NATO pentru a evita un potențial RoEXIT determinat de partidele extremiste.

„La 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană și la 20 de ani de la aderarea la NATO este timpul ca România să își asume cu maturitate apartenența la cele două organizații (…) Trebuie să apărăm suveranitatea românilor prin introducerea în Constituția României a apartenenței la UE și NATO deoarece doar așa putem evita ca partidele extremiste să manipuleze în viitor Parlamentul în a adopta o decizie de ieșire din cele două structuri, catastrofală din punct de vedere economic și social. Izolarea, de fapt, înseamnă sărăcie”, afirmă eurodeputatul Victor Negrescu, într-un mesaj pe Facebook.

El explică că, prin aderarea la UE și NATO, populația României este protejată împotriva amenințărilor reprezentate de Federația Rusă, a avut acces la miliarde de euro pentru dezvoltarea țării și a beneficiat de mai multe drepturi și oportunități.

„Poporul român trebuie să își apere acest drept câștigat cu greu, în fața liderilor extremiști de la AUR și SOS, care ar face orice să ne scoată din UE și NATO”, insista reprezentantul României în Parlamentul European.

Astfel, Victor Negrescu subliniază că soluția este „să întărim, cu profesionalism, profilul României în UE și în NATO, pentru a le face mai eficiente și mai apropiate de nevoile românilor”. „Spun cu fermitate – mă opun extremismului, sunt Anti-RoEXIT!”, adaugă eurodeputatul social-democrat.

Apelul acestuia vine atât pe fondul precedentului creat de ieșirea Regatului Unit din UE, un proces pe care populiștii eurosceptici britanici l-au susținut de pe o platformă suveranistă și anti-imigrație cu priză puternică la publicul britanic nemulțumit de condițiile de pe piața muncii și economie în general, dar și pe fondul declarațiilor recente ale liderilor extremei drepte din Germania de a susține un program electoral axat pe organizarea unui referndum pentru”Dexit” în virtutea alegerilor europene din luna iunie.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

“Anti-Roexit”: Victor Negrescu și PES Activists au lansat o campanie împotriva ieșirii României din UE și cer introducerea apartenenței la UE în Constituție

Published

on

© PES Activists Romania

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu a afirmat, duminică, faptul că un Ro-Exit (ieșire a României din UE) ar fi “cel mai anti-naţional” demers şi un “dezastru economic” pentru români.

Peste 600 de reprezentanţi ai PES activists România şi membri ai Partidului Social Democrat s-au reunit duminică, la Bucureşti, în cadrul unui eveniment de lansare a campaniei naţionale Anti-Ro-Exit prin intermediul căreia vor arăta avantajele apartenenţei României la Uniunea Europeană, vor scoate în evidenţă “minciunile vehiculate de anti-europeni” şi vor explica “efectele dezastruoase ale unui Ro-Exit”, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Un Ro-Exit ar fi cel mai anti-naţional demers şi un dezastru economic şi social pentru români. Nu putem accepta acest tip de discurs care riscă să-i afecteze în mod direct pe cetăţenii noştri. Astăzi, împreună cu colegii mei din PES activists România şi Partidul Social Democrat, am aprobat o rezoluţie prin care începem campania Anti-Ro-Exit, cu scopul de a arăta avantajele apartenenţei la Uniunea Europeană şi de a prezenta riscurile reprezentate de acest tip de narativ anti-european inspirat de Moscova”, a declarat Victor Negrescu, coordonator naţional al PES activists România.

Conform acestuia, România a înregistrat de la aderarea la Uniunea Europeană până în prezent un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro, în termeni de fonduri primite comparativ cu obligaţiile sale financiare ca stat membru.

Totodată, conform lui Negrescu, românii circulă astăzi liber în UE, fermierii au la dispoziţie anual peste 3 miliarde de euro în termeni de subvenţie, iar împreună beneficiem de drepturi esenţiale conferite de legislaţia europeană.

Victor Negrescu a mai transmis că PES activists România susţine şi introducerea în Constituţia României a apartenenţei la Uniunea Europeană deoarece acesta ar fi cel mai patriotic şi naţionalist demers pentru securitatea şi dezvoltarea ţării.

“Ne dorim o Românie puternică în Uniunea Europeană, o ţară reprezentată cu profesionalism la Bruxelles şi Strasbourg, în aşa fel încât noi să fim cei care dau tonul şi influenţează deciziile europene”, a explicat europarlamentarul. 

La eveniment au participat Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Janina Sitaru, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și secretar general al PES activists România, Thomas Vaupel, secretar general adjunct al PES alături de numeroși parlamentari și secretari de stat axați pe componenta europeană.

PES activists România a organizat în acest weekend Adunarea sa Generală împreună cu coordonatorii județeni și locali ai organizației. Peste 600 de persoane au participat la evenimentul organizat de structura de militanți ai Partidului Social Democrat interesați de temele europene, internaționale și doctrinare, cu scopul de a arăta atașamentul social-democraților români și europeni față de apartenența țării noastre la Uniunea Europeană. Organizația PES activists România are astăzi peste 10.000 de reprezentanți în toată țara și în diaspora și promovează încă din 2007 o voce puternică a țării noastre la nivel european.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Mircea Hava54 mins ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA14 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE16 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.17 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA17 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA17 hours ago

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

ROMÂNIA17 hours ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA18 hours ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

NATO18 hours ago

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României” în contextul războiului rus din Ucraina

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ROMÂNIA14 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending