Connect with us

Traian Băsescu

VIDEO EXCLUSIV Traian Băsescu: UE are greutate “atâta timp cât stă braț la braț cu SUA”. Joe Biden va veni la Consiliul European pentru a da semnalul ca America s-a întors în Europa

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Uniunea Europeană are greutate pe plan global “atâta timp cât stă braț la braț cu Statele Unite”, iar alegerea lui Joe Biden la Casa Albă reprezintă un moment formidabil pentru lumea democratică, a afirmat miercuri eurodeputatul Traian Băsescu (PMP, PPE), într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro.

Fostul președinte al României a analizat și primul raport elaborat de Agenția Europeană de Apărare cu privire la domeniul apărării UE și care concluzionează că UE nu deține capacitatea necesară pentru a fi autonomă din punct de vedere strategic, Băsescu etichetând acest raport “drept un dezastru.

“Acest raport este un dezastru și închide definitiv teoria sau ar trebui să închidă teoria capacității Uniunii Europene de a se apăra singură. (…) Însumat, statele Uniunii Europene au un număr de un milion de militari, ceea ce înseamnă că dacă UE ar fi o armată funcțională, ar fi o armată de mărimea Federației Ruse sau a armatei Statelor Unite. Plecarea britanicilor ne șubrezește mai tare, iar cei care făceau cu batista și spuneau bine că au plecat ar trebui să mai citească o dată raportul. E bine ca românii să știe de ce am inițiat o politică pro-americană de la începutul primului meu mandat și de ce această politică este consolidată mai departe. Acest raport spune cam așa: doar 60% din capacitatea de luptă declarată a statelor Uniunii Europene este operațională. Pe de altă parte, raportul subliniază că avem o varietate foarte mare de armamente, ceea ce face incompatibile armatele Uniunii Europene. (…) Mai mult decât atât, ceea ce ne spunea Trump pe bună dreptate, că n-am investit suficient în apărare, este confirmat negru pe alb în acest raport”, a spus Băsescu, membru în Comisia pentru afaceri externe și Subcomisia pentru securitate și apărare ale Parlamentului European.

Eurodeputatul PMP a subliniat că Uniunea Europeană este nerelevantă din punct de vedere strategic din cauza lipsei de forță militară și a îndemnat Europa să investească mai mult în domeniul apărării.

“UE vrea să fie ascultată, dar nu vrea să pună militari la sol. N-ai cum să rivalizezi cu Rusia, cu Turcia atâta timp cât tu faci declarații, dar nu trimiți soldați. (…) Când ne hotărâm să facem nu numai o Europă socială, care umblă cu trăistuța pentru servicii sociale, dar în trăistuța aia să punem și niște bani pentru apărare. Mai vine mâine poimâine unul ca Trump și ne trezim cu rămânem singuri în fața furtunii. Trebuie să investim în propria noastră apărare pentru că nu urmează o lume liniștită. Urmează o lume care intră în reașezarea polilor de putere ale lumii”, a avertizat Băsescu.

Fostul șef al statului a mai arătat că Europa a avut “greutate atâta timp cât eram braț la braț cu Statele Unite pentru că se vedea un colos”, criticând măsurile luate de administrația Trump și privind cu optimism viitoarea epocă Biden.

“Este un moment formidabil care a venit în așa fel încât să nu fie prea târziu. Peste patru ani ar fi fost prea târziu. La fel de important este faptul că șeful diplomației americane va fi cel care a fost adjunctul șefului diplomației în timpul lui Obama, ceea ce înseamnă o garanție de continuitate din punct de vedere al securității. Administrația Biden pleacă de la un concept extrem de simplu și adevărat: nu poți să fii liderul lumii, dacă te retragi din lume. Trump a retras Statele Unite din lume, ceea ce a dus la un izolaționism și a permis celorlalți doi poli, China și Rusia, să joace la nivel globale în detrimentul Statelor Unite”, a spus el, susținând că decizia administrație Trump de a retrage SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare cu Rusia a reprezentat “o crimă” la adresa securității europene.

Citiți și Joe Biden, mesaj către aliații SUA: America s-a întors, gata să conducă lumea, nu să se retragă din ea. Gata să confrunte adversarii, nu să respingă aliații

Referindu-se din nou la victoria lui Joe Biden, cu care a colaborat când acesta era vicepreședinte al SUA, fostul șef al statului a spus: “Mi se pare o șansă a lumii democratice faptul că Biden a câștigat mandatul la Casa Albă”.

Biden este multilateralist, ceea ce permite și Uniunii Europene să fie parte a discuțiilor multilaterale. Am convingerea că Biden va participa după înscăunare la o ședință a Consiliului European, ca semnal că America s-a întors în Europa“, a mai spus el.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Maia Sandu l-a primit la Chișinău pe Traian Băsescu pentru a-i mulțumi pentru “grija față de soarta R. Moldova”. Fostul lider de la Cotroceni apreciază că “viitorul președinte al României ar putea fi un președinte al Unirii”

Published

on

© presedinte.md

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut marți, la Chișinău, o întrevedere cu fostul președinte al României și actual europarlamentar, Traian Băsescu, căruia i-a mulțumit pentru grija și preocuparea constantă față de Republica Moldova.

“Azi am avut bucuria să-l reîntâlnesc pe ex-președintele României și deputatul în Parlamentul European Traian Băsescu și să-i mulțumesc pentru grija călduroasă și preocuparea constantă față de soarta Moldovei. Președintele Băsescu a avut mereu și continuă să aibă încredere în puterea noastră, a cetățenilor Republicii Moldova, de a ne reafirma demnitatea națională, libertatea și aspirațiile europene”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook, unde a publicat și fotografii de la întâlnirea cu Traian Băsescu.

 

Potrivit imaginilor difuzate, Băsescu a fost însoțit la întrevedere de președintele Partidului Mișcarea Populară, eurodeputatul Eugen Tomac.

Ulterior, potrivit presei de peste Prut, fostul președinte al României a fost invitat la postul de televiziune public Moldova 1, unde a spus că “s-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii”, relatează site-ul de știri Jurnal.md.

Potrivit fostului lider de la Cotroceni, situația de securitate din regiune s-ar putea schimba, iar pentru Republica Moldova ar fi mai avantajoasă Unirea cu România, astfel încât să devină automat stat membru NATO. De asemenea, ex-președintele României spune că Republica Moldova este bine privită de la Bruxelles, însă nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că Uniunea Europeană va accepta o zonă de conflict militar pe teritoriul său.

Ex-președintele României, Traian Băsescu, a evitat să spună dacă pentru Republica Moldova este mai avantajos să înceapă negocierile de aderare la pachet cu Ucraina sau cele două state ar trebui decuplate. Fostul președinte a menționat doar că Uniunea Europeană nu va accepta niciodată zone de conflict militar pe teritoriul său.

“Haideți să înceapă negocierile și vedem pe urmă chestia cu desprinderea de Ucraina. Însuși gestul făcut de Uniunea Europeană săptămâna trecută cu acordul pentru apărare și securitate este un gest făcut individual, doar pentru Republica Moldova. Un gest care presupune finanțare, nu doar oportunități pentru securitatea Republicii Moldova din punctul de vedere al achizițiilor, al managementului frontierelor, comunicaților. Deci, se pot lua și măsuri specifice pentru fiecare țară în parte. Dar nimeni nu trebuie să spere că Uniunea Europeană va prelua pe teritoriul său o zonă de conflict militar. Este exclus. Prin tratat”, a spus ex-președintele României, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune.

De asemenea, ex-președintele Traian Băsescu a menționat că, în condițiile imprevizibilității situației de securitate regională, pentru Republica Moldova ar putea fi mai avantajos scenariul Unirii cu România.

“S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii, împreună cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea. Dar s-ar putea ca, în condițiile în care România nu va putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova datorită prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, la un moment dat, din motive de securitate, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”, a mai spus Traian Băsescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Într-o rezoluție a cărei negociere a fost coordonată de Traian Băsescu, PE solicită Rusiei să returneze României tezaurul național, iar subiectul să fie inclus pe agenda diplomatică UE-Rusia

Published

on

© European Union 2024 - Source : EP

Într-o rezoluție adoptată joi în plenul de la Strasbourg, Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze integral României tezaurul național, subliniind că această situație reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale.

Eurodeputaţii au dezbătut joi dimineață în plenul Parlamentului European o rezoluție inițiată de europarlamentarul Eugen Tomac și a cărei negociere a fost coordonată de fostul președinte Traian Băsescu prin care se solicită Rusiei să returneze integral tezaurul României şi se solicită sprijinul Comisiei Europene şi al altor instituţii europene abilitate pentru a face tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

“Tezaurul a fost stocat în Rusia cu garanția explicită în acordurile bilaterale oficiale că va fi restituit integral Restituirea este esențială pentru protejarea valorii universale a patrimoniului cultural Situația necesită un dialog diplomatic substanțial, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul forurilor internaționale”, se arată în rezoluția adoptată.

Potrivit textului, Parlamentul regretă că Rusia nu a restituit integral României tezaurul său național, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale.

 

Eurodeputatul Eugen Tomac le-a mulţumit eurodeputaţilor pentru sprijinul acordat pentru organizarea dezbaterii şi adoptarea unei rezoluţii şi în special lui Traian Băsescu pentru că a coordonat miercuri negocierile “pentru a avea un document cu valoare istorică în PE”.

“Sunt onorat că avem în PE o dezbatere dedicată exclusiv acestui subiect, întrucât este unic în istoria relaţiilor internaţionale”, a spus Tomac, care a vorbit în numele grupului Partidului Popular European.

La rândul său, europarlamentarul Traian Băsescu, care își va încheia cariera politică după acest mandat, a subliniat că Rusia este responsabilă de trei momente nefaste din istoria României: instaurarea regimului comunist, sechestrarea tezaurului și raptul teritorial al Basarabiei prin pactul criminal Ribbentrop – Molotov.

Eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații.

Parlamentul salută eforturile substanțiale ale UE de a proteja patrimoniul național, cultural și istoric prin punerea în aplicare a legislației și a mecanismelor de cooperare care reglementează restituirea bunurilor culturale și de patrimoniu însuşite ilegal de pe teritoriile țărilor Uniunii, precum și eforturile sale de combatere a traficului cu bunuri culturale.

Deputații solicită Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți.

În timpul Primului Război Mondial, între 1916 și 1917, România a trimis în Rusia țaristă tezaurul național pentru a fi protejat în cazul ocupației teritoriului național. Tezaurul cuprindea în total 91,5 tone de aur fin, care făceau parte din rezerva Băncii Naționale a României, colecții regale de bijuterii și monede rare, precum și bunuri de importanță culturală și istorică neprețuite, cum ar fi arhive de stat, documente, manuscrise istorice prețioase, picturi de patrimoniu, cărți rare și colecții ale multor instituții publice și private. După instalarea la putere a regimului comunist, Rusia a sechestrat tezaurul și a refuzat înapoierea acestuia, o mare parte din valori rămânând nerestituite până în ziua de astăzi.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Traian Băsescu îl condamnă pe Vladimir Putin: Crede că poate reface URSS, îngenunchind popoare ce doresc să trăiască în țări guvernate de valori europene

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Traian Băsescu (PMP, PPE) îl condamnă pe președintele rus, Vladimir Putin, pentru decizia de a invada Ucraina, „îngenunchind popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene”.

„“Bătăuşul de la Kremlin”, suferind grav de un sindrom al puterii discreționare, crede că poate reface defunctul URSS, îngenunchind din nou popoare libere ce doresc să trăiască în ţări suverane şi independente şi guvernate de valori europene”, a scris deputatul european, pe Facebook. 

Traian Băsescu a reamintit că Republica Moldova are parte din teritoriu ocupat de “trupe de menţinere a păcii” ale Federaţiei Ruse care de fapt susţin regimul separatist din Transnistria, iar în Georgia armata rusă a ocupat în 2008 provinciile Aphazia şi Osetia de Sud.

Mai mult, eurodeputatul a precizat că în Ucraina, armata rusă a ocupat încă din 2014 Crimeea şi parte din regiunile Doneţk şi Lugansk unde, Rusia susţine regimuri separatiste.

„Acum câteva zile, “Bătăuşul de la Kremlin” a anunţat şi a trimis “trupe de menţinere a păcii” sub bombele cărora sunt ucişi mii de ucraineni, copii, femei, bărbaţi iar zeci de mii de femei şi copii se refugiază în ţările vecine abandonându-şi căminele. „Trupele de menţinere a păcii” trimise în Ucraina supun populaţia acestei ţări unui genocide ordonat de Putin. Putin a făcut din Federaţia Rusă un stat terorist, iar el este şeful suprem şi autoritar al acestui stat”, a conchis Traian Băsescu. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI38 mins ago

Eurodeputații Daniel Buda și Dan Motreanu cer Ursulei von der Leyen să nu transforme politica de coeziune într-un instrument financiar strict care ar fragmenta UE

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Premierul Dorin Recean conduce delegația R. Moldova la prima Conferință Interguvernamentală cu UE, unde vor fi lansate negocierile de aderare

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Eurobarometru: 74% dintre europeni consideră că UE este mai eficientă în apărarea intereselor comerciale ale statelor membre decât dacă acestea ar acționa pe cont propriu

ROMÂNIA6 hours ago

România primește peste 1 miliard de euro prin Fondul de Modernizare al UE pentru producția de energie electrică din surse regenerabile

U.E.6 hours ago

Alegeri Franța: Liderul extremei-drepte, Jordan Bardella, promite că va menține sprijinul pentru Ucraina și consideră “Rusia o amenințare pentru Franța și Europa”

CONSILIUL UE7 hours ago

Șase persoane au fost adăugate pe lista de sancțiuni a UE pentru activități cibernetice malițioase împotriva statelor membre și a Ucrainei

U.E.8 hours ago

Borrell avertizează guvernul din Georgia privind perspectivele europene: „Ușa pentru aderare este deschisă, dar se poate închide rapid”

U.E.8 hours ago

Reglementările Apple privind App Store încalcă Regulamentul privind piețele digitale, este concluzia preliminară a Comisiei Europene, care deschide o nouă anchetă de neconformitate împotriva companiei

U.E.9 hours ago

UE trage un nou semnal de alarmă privind situația umanitară critică din Gaza și cere „măsuri urgente” pentru a evita prăbușirea operațiunilor de furnizare a asistenței

CONSILIUL UE9 hours ago

UE dă o nouă lovitură regimului lui Putin și adoptă un nou pachet de sancțiuni care vizează sectoare importante pentru economia rusă. Alte 116 persoane și entități au fost incluse pe lista măsurilor punitive

U.E.8 hours ago

Borrell avertizează guvernul din Georgia privind perspectivele europene: „Ușa pentru aderare este deschisă, dar se poate închide rapid”

NATO3 days ago

Antony Blinken: SUA sunt recunoscătoare României și lui Klaus Iohannis pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei și pentru rolul jucat ca NATO să se axeze pe flancul estic

NATO3 days ago

Marea Neagră este un punct de inflexiune geopolitică, afirmă Odobescu la întâlnirea cu Blinken: Contăm pe decizii la summitul NATO pentru întărirea apărării la Marea Neagră

ROMÂNIA4 days ago

Întâlnire Ciolacu-Mattarella: Cooperarea economică, valorile comune și conexiunile între cetățenii noștri fac și mai puternice relațiile româno-italiene

ROMÂNIA6 days ago

Prima ședință comună de guvern România-Bavaria. Ciolacu: Memorandumul de Înțelegere pentru promovarea spiritului antreprenorial și în sprijinul IMM-urilor, menit să aducă și mai mult dinamism cooperării noastre bilaterale

ROMÂNIA1 week ago

În fața ascensiunii extremismului și populismului, Nicolae Ciucă face apel la curaj decizional pentru a asigura ”dezvoltarea regimului democratic”, singura ”garanție reală pentru libertatea noastră ca indivizi”

NATO1 week ago

Nume de cod “NSATU”: NATO va înființa o misiune de coordonare a ajutorului militar pentru Ucraina, cu comandament în Germania și noduri logistice în estul Alianței

G72 weeks ago

Biden și Zelenski au semnat la summitul G7 un pact bilateral de securitate pe 10 ani, acord precursor al aderării Ucrainei la NATO

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

Trending