Connect with us

ROMÂNIA

VIDEO INTERVIU Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu: România va găzdui peste un an un summit care va decide viitorul Europei. În consecință, trebuie să își asume responsabilităţile aşa cum sunt ele

Published

on

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a precizat în cadrul unui interviu acordat pentru CaleaEuropeană.ro că România nu ar trebui să se mai comporte ca nou stat membru și să își asume responsabilitățile așa cum sunt ele, având în vedere că țara noastră va conta cel mai mult după ce Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană, devenind al șaselea stat ca pondere în familie europeană, dar și în contextul în carea aceasta va găzdui pe 9 mai summitul de la Sibiu în cadrul căruia ”se va decide viitorul Europei”.

Afirmațiile sale au venit în contextul în care oficialul român a participat la a cincea ediție a evenimentului ”Piaţa Statelor Membre ale Uniunii Europene”, organizat în Parcul Cișmigiu, un preambul al unui ciclu de acțiuni care vor fi organizate pe parcursul întregii săptămâni viitoare cu scopul de a celebra Ziua Europei și de a aduce mai românii mai aproape de Uniunea Europeană, având o proieție spre anul 2019, când timp de șase luni România va fi ”capitala Europei”.

Summitul de la Sibiu, moment în care se va decide viitorul Europei

Întrebat cum vede pregătirile pentru preluarea președinției rotative a Consiliului Uninii Europene de către România, la 1 ianuarie 2019, ministrul Victor Negrescu a punctat că ceea ce are rol zilele acestea anticipează ceea ce se va întâmpla anul viitor, când timp de șase luni, țara noastră va direcționa toate ”dezbaterile privind viitorul Europei, privind Cadrul Financiar Multianual post-2020, când Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană, privind viitorul Europei după Brexit, momente importante în istoria Europei”.

”Trebuie ca noi să fim siguri pe noi, siguri pe valorile noastre, siguri pe obiectivele noastre şi să mergem înainte cu un mesaj. mesajul nostru a fost foarte clar, România este statul cel mai pro-european, unde populaţia susţine cel mai mult acest proiect european şi oamenii, noi susţinem proiectul european, pentru că suntem convinşi că acest proiect comun aduce beneficii cetăţenilor, aduce beneficii în viaţa de zi cu zi şi este important ca Europa să îşi aducă aminte de aceste lucruri şi mai ales decidenţii europeni, care uneori sunt un pic departe de ce înseamnă viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, să îşi reamintească că tot ceea ce facem noi, de fapt, facem pentru aceste 500 de milioane de persoane pe care le reprezentăm acolo, la Bruxelles, în consecinţă, avem nevoie să revenim la acest element centra”, a precizat Victor Negrescu.

”Ori pentru a reveni, avem nevoie de coeziune, avem nevoie ca statele să stea la aceeaşi masă, să discute, să spună şi ceea ce le place să spună şi ceea ce nu le place, pentru a putea să găsim soluţii. Din păcate, uneori, nu discutăm în jurul aceleiaşi mese despre aceste elemente. Eu sunt convins că România va putea să pună statele în jurul unor idei comune, va putea genera consensul şi împinge înainte acest proiect european şi cred că ţara noastră va putea juca astfel un rol important pe viitor”, și-a arătat încrederea Negrescu în capacitatea României de a se ridica la înălțimea așteptărilor partenerilor europeni.

Pe perioada preşedinţiei noastre, avem şi această şansă, dar şi această provocare de a avea dosare importante, cel mai important fiind dezbaterea privind viitorul buget european. Noi vom fi acolo la masă şi poate vom genera consensul”, a completat acesta.

”Vedem varianta propusă de Comisia Europeană ( n.r. propunerea privind viitorul buget multianual post-2020) are şi lucruri pozitive şi lucruri mai puţin pozitive. Vedem că se propun acolo sume importante pentru politica de coeziune, pentru România şi politica agricolă comună. Sunt câteva lucruri la care trebuie să lucrăm, dar, în definitiv, avem nevoie să stabilim un consens şi cred că România poate juca un rol important, atunci când se va decide această tematică importantă, cu beneficii concrete pentru cetăţeni: Programul Erasmus, fondurile de coeziune, politica agricolă comună, subvenţiile pentru agricultori. Deci toate aceste lucruri vor fi dezbătute pe perioada preşedinţiei noastre, lucruri palpabile pentru oameni. De aceea, noi ne-am propus ca, după ce în luna iunie doamna prim-ministru va prezenta Parlamentului temele noastre de interes, prima versiune a temelor noastre de interes, să transformăm aceste lucruri într-un limbaj pe care toată lumea îl poate înţelege, pentru ca, în definitiv, fiecare cetăţean să fie implicat în această preşedinţie”, a mai spus Negrescu.

Cum putem opri exodul tinerilor europeni

Foto: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu/ Facebook

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a punctat că este responsabilitatea fiecărui tânăr de a participa la construcţia României, arătându-se optimist cu privire la viitorul acesteia, calificându-l pozitiv, constructiv.

”Ştiu că nu este uşor, ştiu că zilele uneori par dificile, ştiu că munca de zi cu zi poate fi chiar stresantă, dar cred că dincolo de toate aceste aspecte, avem această datorie, ca noi să facem ca această ţară să fie pe placul nostru. De aceea, cum aţi spus foarte bine, eu am luat la un moment dat, în traseul meu personal, decizia să revin în ţară, cu această convingere, că putem schimba lucrurile. Cu lucruri mici, lucruri mari, fiecare acolo unde poate. Faptul că zici “bună ziua” schimbă lucrurile, să ştiţi. Faptul că acum noi suntem în Parcul Cişmigiu şi discutăm cu oamenii despre Europa, le răspundem la întrebări, le răspundem la probleme, discutăm cu ei, le arătăm ce înseamnă Europa. Este un pas, zic eu, înainte. Avem nevoie de ei să participe, pentru că, sincer să vă spun, România cred că va juca un rol important în ceea ce înseamnă viitorul Europei. Ori dacă vrei să influenţezi viitorul nostru comun, o poţi face aici, din ţară, fiecare acolo unde lucrează, acolo unde activează, acolo unde îşi desfăşoară viaţa de zi cu zi”, a precizat Victor Negrescu, răspunzând la o întrebare legată de modalitățile de convingerea a tinerilor să rămână în țară iar cei care au plecat, să revină în România.

Importanța politicilor macroregionale

”Până la sfârşitul anului, România va avea un plan de aderare la zona euro, pe care, evident, o să îl promovăm pe perioada preşedinţiei noastre, profitând de faptul că în viitorul buget european există o sumă de bani alocată pentru ţările care vor să adere la zona euro. Deci facem lucrurile acestea având în minte lucruri concrete, adică răspunsurile financiare pentru România”, a stipulat Victor Negrescu, răspunzând la o întrebare legată de aderarea României la Zona Euro.

Făcând trimitere la Strategia Dunării, oficialul român a punctat că ”toată România face parte din această strategie macroregională şi în consecinţă, trebuie să o sprijinim adecvat, deci, din nou, paşi concreţi care vor aduce, zicem noi, rezultate palpabile pentru oameni. Noi, anul trecut, când am luat această decizie, în calitate de ministru responsabil de a aplica pentru a prelua preşedinţia Strategiei Dunării, am aplicat cu acest gând de a veni cu rezultate concrete. Săptămânile trecute m-am întâlnit cu autorităţile locale, m-am întâlnit cu societatea civilă, am discutat despre ce ne propunem. Şi acolo avem nişte proiecte concrete, pentru că trebuie să asigurăm o finanţare adecvată pentru această strategie importantă”, a menționat oficialul român.

Reducerea fondurilor europene pentru Politica Agricolă Comună și Politica de Coeziune în viitorul CFM post-2020

În ceea ce privește impactul asupra României pe care îl va avea decizia Comisiei Europene de a reduce finanțarea Politicii Agricole Comune și a Politcii de Coeziune în viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, ministrul Victor Negrescu a precizat că România nu va trebui să piardă din resursele deja alocate ţării noastre. ”În varianta propusă de Comisia Europeană, România nu are de pierdut în ceea ce înseamnă politica de coeziune, deci vom rămâne cu o finanţare similară şi sperăm să păstrăm acest lucru până la final, iar pentru politica agricolă comună, vedem acolo un proiect ambiţios al Comisiei Europene de a reduce decalajele între subvenţiile primite de agricultorii români şi agricultori din vestul Europei. Nu ştim dacă toată lumea va accepta”, a mai spus acesta.

Citiți și

VIDEO&TEXT Zi importantă pentru viitorul UE și al României: Comisia Europeană a prezentat propunerea de 1.279 miliarde de euro pentru cel mai mare buget din istoria Uniunii

INFOGRAFIC Comisia Europeană explică bugetul de 1.279 miliarde de euro propus astăzi. Câți bani sunt alocați pentru fiecare domeniu

Comisia Europeană propune o scădere cu 5% a fondurilor alocate pentru Politica Agricolă Comună în viitorul Cadru Financiar Multianual post-2020

Comisia Europeană propune o scădere cu 7% a fondurilor alocate Politicii de Coeziune

Negrescu și-a exprimat în schimb dezacordul cu privire la plafonarea pentru fermele mari, dând asigurări că statul nostru are o echipă care lucrează la negocierile privind viitorul buget multianual, ”toate ministerele sunt implicate, avem un mandat aprobat în guvern şi semnat de preşedintele României şi susţinut de Parlamentul României, au fost discuţii cu membrii din Parlamentul României despre aceste aspecte, avem personalul tehnic care se ocupă, care deja este la Bruxelles şi care participă la grupurile de lucru”.

”România, chiar dacă nu face parte din trioul actual, participă alături de Bulgaria şi Austria la tot procesul acesta de definire a negocierilor privind viitorul buget european. Deci, suntem acolo. Chiar suntem acolo. Şi este foarte important pentru România, pentru că, nu vreau să laud foarte mult, dar este pentru prima dată când ţara noastră lucrează pro-activ la un subiect european şi participă la tot ce înseamnă mecanismele decizionale, de jos până sus”, a ținut să sublinieze oficialul român.

Noile condiții impuse de Comisia Europenă privind acordarea fondurilor europene 

Foto: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu/ Facebook

”Cred că este important să vorbim despre ce oferă bugetul european, şi acolo, cum aţi spus mai devreme, sunt destul de multe lucruri care reprezintă optimism pentru România. Ţara noastră, şi nu o spun doar eu, au spus-o şi reprezentanţii Parlamentului României şi reprezentanţii Guvernului şi reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale, nu se află în situaţia de a fi subiectul unor astfel de condiţionalităţi”, a precizat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, fiind întrebat de poziția pe care o are privind noul mecanism de alocare a fondurilor europene introdus de Comisia Europenă, propus de comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, și anume condiționarea finanțării europene de respectarea statului de drept.

Citiți și

Bugetul UE post Brexit. Jean-Claude Juncker confirmă: Fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statului de drept

”Trebuie să facem referire şi la ceea ce propun instituţiile europene şi nu putem să nu constatăm faptul că Parlamentul European a votat prima sa variantă privind bugetul european, din care a scos orice fel de condiţionalitate, deci, în consecinţă, vedem că, într-adevăr, Comisia vine cu o variantă dar Parlamentul European nu acceptă condiţionalităţi. Deci, din Parlamentul European fac parte reprezentanţii tuturor familiilor politice şi, în consecinţă, acest lucru înseamnă că şi acolo, la Bruxelles, poate nu toată lumea este de acord şi de aceea credem noi că dezbaterea încă va continua şi suntem încă departe de a ajunge la un conses pe acest subiect privind condiţionalităţile”, a explicat Negrescu.

Referitor la Semetrul European, ministrul Victor Negrescu a ținut să puncteze că ”România este în topul ţărilor care respectă recomandările. E adevărat, sunt unele recomandări care sunt foarte greu de îndeplinit într-un timp foarte scurt, deci reforme importante. Mă refer aici, de exemplu, la incluziunea tinerilor din mediul rural – pentru noi este o prioritate. Evident, este menţionată în raport şi ne bucură acest lucru, dar avem nevoie de parcurs nişte paşi pentru a ajunge la ţinta care este fixată. Dar, de asemenea, avem o ţintă pe ocupare pe care am depăşit-o foarte mult sau o ţintă de creştere economică care, de asemenea, am depăşit-o. Deci, România înţelege aceste mecanisme, nu ne pun probleme, sunt state importante, mă refer aici la Italia, la Franţa, la alte state inclusiv din regiune care se află sub diferite mecanisme de control gestionate de Semestrul European, România nu este acolo. În consecinţă, acest lucru nu ne îngrijorează în modul în care este gândit de către Comisia Europeană”, a conchis ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ROMÂNIA

MApN demontează noi dezinformări care vizează frontierele României și tehnică militară în Portul Constanța: Sunt informații false pentru a induce panica

Published

on

Ministerul Apărării Naționale (MApN) semnalează noi acțiuni de dezinformare în mediul online, în special în platforma TikTok, precizând că de data aceasta sunt vizate frontierele României și infrastructura portuară, dezinformări potrivit cărora graniţele României vor fi închise şi securizate cu efective militare şi tehnică militară concentrată în Portul Constanţa.

Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea,  tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanța – locația filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o “dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război.

“Toate aceste informații sunt false!”, transmite MApN prin intermediul portalului inforadar.mapn.ro.

“Reiterăm faptul că aceste forme grosolane de manipulare și mistificare a adevărului se încadrează în mod evident în tiparul campaniilor de dezinformare susținute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, având rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice”, mai precizează sursa citată.

Structurile de comunicare ale Ministerului Apărării Naționale vor continua să semnaleze cazurile de dezinformare a opiniei publice, pe măsură ce aceste situații vor fi identificate.

Duminică dimineață, Ministerul Apărării Naţionale a avertizat asupra apariției unor dezinformări, în special pe TikTok, în care mai multe clipuri video cu deplasări de tehnică militară, realizate în zile anterioare, sunt prezentate în mod fals ca fiind realizate în cursul zilei de sâmbătă, 7 decembrie. De asemenea, pe rețelele sociale se răspândesc informații false despre recrutarea tinerilor sau mobilizarea rezerviștilor pentru a fi trimiși în Ucraina, mai arată MApN.

Continue Reading

POLITICĂ

Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice

Published

on

© Cătălin Predoiu - Facebook

Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constituției, subliniind importanța legii fundamentale pentru democrația și securitatea României, mai ales în contextul provocărilor actuale.

“Adoptarea Constituției din 1991 a consacrat juridic voința poporului român de a trăi în democrație, libertate, toleranță și justiție. Revizuirea din 2003 a reflectat împlinirea aspirațiilor europene și euroatlantice ale României, fundamentând aderarea la NATO și Uniunea Europeană”, a declarat Predoiu, într-un mesaj publicat pe site-ul MAI.

Ministrul liberal a atras atenția asupra atacurilor recente asupra integrității procesului democratic, menționând că tehnologiile moderne au fost folosite pentru a influența dreptul la vot.

“În astfel de momente, trebuie să ne bazăm pe Constituție și pe valorile noastre, câștigate cu jertfă de înaintași. Integritatea proceselor democratice trebuie protejată atunci când este atacată, fie din interior, fie din exterior, așa cum s-a întâmplat recent”, a afirmat el.

Predoiu a lăudat intervenția instituțiilor statului, inclusiv a Curții Constituționale, care au luat decizii pentru a apăra Constituția și drepturile cetățenilor.

“Instituțiile statului nu doar că au dreptul, dar au și obligația morală și legală de a interveni pentru a proteja valorile democratice”, a spus el.

Cătălin Predoiu a criticat vehicularea unor idei extremiste, inclusiv atacurile asupra sistemului politic democratic.

“Anihilarea sistemului politic, în numele unui populism anacronic, reprezintă capcana clasică întinsă poporului de orice dictator în devenire. Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism, xenofobie sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice”, a indicat ministrul.

Predoiu și-a exprimat gratitudinea față de cei care contribuie la apărarea Constituției și a valorilor naționale: “Gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au scris și adoptat Constituția, către cei care au construit integrarea noastră euroatlantică și către angajații Ministerului Afacerilor Interne, care, în aceste zile de provocări, și-au dovedit profesionalismul și patriotismul.”

În încheiere, ministrul a transmis un apel către toți cetățenii: „Suntem cu toții datori să respectăm și să apărăm permanent Constituția României. La mulți ani, Constituției României!”

Continue Reading

ROMÂNIA

Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic

Published

on

© Marcel Ciolacu/ Facebook

De Ziua Constituției, premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul Guvernului pentru promovarea principiilor constituționale și pentru susținerea arhitecturii instituționale care să garanteze respectarea Legii fundamentale.

„Astăzi, cu atât mai mult, Legea fundamentală rămâne garantul stabilității vieții politice și instituționale, echilibrului păcii sociale a națiunii și menținerii drumului nostru european și euroatlantic. Românii și România au nevoie de legi și instituții puternice pentru a-și apăra libertatea, pacea și viitorul”, se arată în mesajul transmis de șeful Guvernului.

    Citiți și: Mesajul președintelui CCR de Ziua Constituției: CCR va continua să apere Constituția în fața forțelor care amenință valorile fundamentale ale democrației

Curtea Constituțională a României a anulat vineri, printr-o decizie în unanimitate a celor nouă judecători constituționali, întregul proces electoral privind alegerea președintelui României.

Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi refăcut complet, guvernul fiind responsabil de stabilirea unei noi date pentru desfășurarea alegerilor.

Această decizie presupune reluarea de la zero a întregului proces electoral, ceea ce înseamnă că toți candidații vor trebui să se înscrie din nou și să treacă prin validarea Biroului Electoral Central.

„În baza articolului 146 litera f din Constituție, se anulează întregul proces electoral privind alegerea președintelui României”, se precizează în comunicatul oficial. Acest articol din Constituție stipulează că Curtea Constituțională are rolul de a supraveghea respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a confirma rezultatele.

Decizia de anulare a alegerilor vine ca urmare a declasificării informațiilor furnizate de serviciile de informații, care au relevat dovezi privind interferența Rusiei în procesul electoral.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
ROMÂNIA6 hours ago

MApN demontează noi dezinformări care vizează frontierele României și tehnică militară în Portul Constanța: Sunt informații false pentru a induce panica

SIRIA7 hours ago

“Cruda dictatură Assad s-a prăbușit”: Reacțiile la căderea regimului sirian, de la apelul la stabilitate din partea Europei la emoții contradictorii în Orientul Mijlociu

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Fostul dictator sirian Bashar al-Assad a ajuns la Moscova, primind azil în Rusia din partea regimului Putin

NATO16 hours ago

Trump, după întâlnirea tripartită cu Zelenski și Macron la Paris: Ucraina ar dori să încheie un acord de pace. Este timpul ca Vladimir să acționeze, China poate ajuta

POLITICĂ16 hours ago

Ministrul Predoiu: Constituția ne cere să respingem orice formă de extremism sau violență și să rămânem parte a lumii europene și euroatlantice

ROMÂNIA16 hours ago

Mesajul premierului de Ziua Constituției: Legea fundamentală rămâne garantul menținerii drumului nostru european și euroatlantic

NATO17 hours ago

Cehia, Portugalia și Spania condamnă ingerințele străine maligne în România: Doar românii își vot decide viitorul/ Încredere deplină în procesele democratice din România

PARLAMENTUL EUROPEAN17 hours ago

Siegfried Mureșan: Cea mai mare alianţă de centru-dreapta din lume condamnă interferenţa Rusiei în alegerile din România

SECURITATE17 hours ago

Trilaterală Macron-Trump-Zelenski la Elysee: Pacea trebuie să conțină garanții puternice de securitate pentru Ucraina, afirmă liderul ucrainean

ROMÂNIA19 hours ago

MApN: Afirmațiile că România pregătește trimiterea de efective ale Armatei în Ucraina sunt “false” şi “manipulatoare”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Din Parlamentul European, Virgil Popescu îi îndeamnă pe români să iasă la vot: Va fi decisiv pentru viitorul țării. Vrem să avem în continuare fonduri europene să ne dezvoltăm

INTERVIURI5 days ago

INTERVIU Ultimul supraviețuitor din București al Holocaustului este îngrijorat de ascensiunea extremei-drepte și îi îndeamnă pe români să voteze cu Elena Lasconi pentru a-și păstra libertatea

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII5 days ago

Marcel Ciolacu anunță o finanțare de 5 miliarde de euro de la BEI pentru finalizarea de autostrăzi, modernizarea magistralelor feroviare și construcția magistralei de metrou spre Otopeni

INTERVIURI6 days ago

INTERVIU Adrian Furtună, expert la CNCR: Din nevoia de apartenență, romii sunt atrași în cursa întinsă de extrema dreaptă. Mulți nu își cunosc istoria

POLITICĂ6 days ago

Klaus Iohannis: Vom avea alt președinte, alt parlament, alt guvern, dar România rămâne aici, cu mari așteptări de la elitele țării

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Reprezentanții TikTok, chestionați de eurodeputați români cu privire la respectarea prevederilor europene privind serviciile digitale în contextul alegerilor prezidențiale din România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Plenul Parlamentului European va discuta riscurile dezinformării pe TikTok pentru integritatea alegerilor în Europa ca urmare a scrutinului din România

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană: Vicepreședinta Roxana Mînzatu a evocat “realizarea unei Europe Sociale mai puternice” la prima reuniune cu miniștrii muncii și protecției sociale din UE

POLITICĂ1 week ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

Trending