Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vorbeste in Rusia despre o lume fara poli de putere. Cum a incercat oficialul sa le castige bunavointa rusilor inainte de discutiile G20. Situatia din Transnistria, comparata cu disputa pentru Alsacia dintre Franta si Germania

vladimir putin van rompuyHerman van Rompuy, presedintele Consiliului European, a sustinut azi, prezent in Rusia, ca cei responsabili de folosirea armelor chimice in Siria trebuie trasi la raspundere pentru a evita crearea unui “precedent ingrozitor”, potrivit unei informari a Consiliului European remisa caleaeuropeana.ro.

Rompuy considera, totodata, ca “un acord de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeana nu ar afecta relatiile de lunga durata cu Rusia” si ca tari precum R.Moldova, Armenia sau Ucraina trebuie sa isi “croiasca propriul drum.

In calitate de presedinte al Consiliului European, “pot spune ca toti liderii UE depun eforturi pentru relatii pozitive cu Rusia, ca partener strategic si vecin al nostru cel mai important”, a declarat Rompuy in cadrul discursul sau intitulat “Rusia si Europa astazi”, aflat la Sankt Petersburg, cu doar cateva ore inainte de inceperea discutiilor oficiale in cadrul summitului G20.

“Ca orice relatie, se bazeaza pe interese si idealuri, pe respect si incredere”, insa “ in relatiile noastre intervin si factori precum o istorie comuna si sentimentul de identitate. Acesta poate fi invizibil, dar e mereu prezent! Drept rezultat, asteptarile pot fi mai mari, iar dezamagirile mai profunde. Exact cum se intampla si intre membrii unei familii!” a declarat Rompuy privitor la relatiile Uniunii Europene cu Rusia.

“Privind spre viitorul nostru, cred cu tarie ca in cele din urma ne dorim aceleasi lucruri. Ne dorim ca cetatenii nostri sa prospere si sa fie in siguranta, si vrem ca pace si securitate in Europa si in lume.”

“Desigur, nu cadem intotdeauna de acord asupra modului in care sa ajungem acolo, de fapt asta se intampla adesea, dar avem obiective comune”, a caracterizat Rompuy relatiile cu Rusia.

Rompuy crede ca “societatile noastre vor deveni mai apropiate una de cealalta”, iar “ o Rusie care este puternica din punct de vedere economic este buna pentru Europa si vice-versa”

Totodata, Van Rompuy recunoaste importanta Rusiei ca furnizor de gaze naturale pentru Europa:

“Ati ajutat o parte din statele noastre cand se aflau in dificultate financiara. Cand vine vorba de furnizare a energei, suntem cel mai mare client al vostru ”a declarat Rompuy adaugandu-si convingerea ca “ schimburile comerciale deschise si concurenta loiala fac societatile mai puternice si mai bine echipate pentru a putea prospera in economia globala actuala”.

Ucraina, Armenia si Moldova trebuie sa isi defineasca propriul drum

“Impartasim frontiere comune si vecini comuni. Ucraina, Armenia si Moldova trebuie sa isi defineasca propriul lor drum. Dar, in viziunea noastra, pentru Ucraina, un acord de asociere cu Uniunea Europeana nu ar afecta relatiile de lunga durata cu Rusia. De ce trebuie sa fie o alegere de tipul ori asa, ori asa?

O securitate durabila pe continentul european nu poate fi realizata decat cu o colaborare stransa intre UE si Rusia. Am facut deja progrese foarte mari de la sfarsitul Razboiului Rece” considera oficialul european . Potrivit lui Rompuy , UE si Rusia trebuie sa incerce sa rezolve conflicte precum cel al Transnistriei din Republica Moldova.

Exista intotdeauna o modalitate de a depasi tensiunile de dupa razboaie Uitati-va la Franta si Germania dupa 1945 sau la Balcanii din zilele noastre. Privind de cealalta parte a Marii Negre, in Georgia,ne-am bucurat de pasii facuti pentru reluarea relatiilor economice normale si a contactelor diplomatice neoficiale dintre Moscova si Tbilsi”

“Trebuie sa recunoastem sincer ca evaluarile anumitor situatii au fost diferite, in special in ceea ce priveste Libia si Siria”, a completat presedintele Consiliului European.

In opinia sa “situatia din Siria este una intunecata: razboi cvil, 100.000 de morti, doua milioane de refugiati. Si in urma cu doua saptamani, utilizarea armelor chimice impotriva civililor: o incalcare flagranta a dreptului international.”

Despre Siria: Un raspuns clar si puternic este crucial

“Ca si comunitate internationala avem responsabilitatea de a opri varsarea de sange, sa tragem autorii la raspundere si sa refuzam sa fie stabilite astfel de precedente ingrozitoare. Comunitatea internationala nu poate ramane pasiva. Un raspuns clar si puternic este crucial”, insa “orice actiune trebuie aiba si o viziune pe termen lung”, a sustinut presedintele Consiliului European in Rusia. Rompuy a catalogat situatia din regiunea araba ca  fiind o “miscae tectonica”

Nu mai traim intr-o lume bipolara. Nici macar nu mai este multi-polara, ci mai degraba una fara poli” a adaugat Rompuy, sustinand importanta trecerii peste impedimentele care afecteaza relatia dintre UE si Rusia.

Discursul integral sustinut de Van Rompuy, AICI.

UE la summitul G20

Îmbunătățirea încrederii în economia globală, o creștere globală durabilă și favorabilă incluziunii, combaterea protecționismului și intensificarea luptei împotriva fraudei și a evaziunii fiscale ar trebui să se numere printre principalele rezultate ale acestui Summit G20.

Acesta este îndemnul pe care președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îl vor adresa celorlalți lideri G20 la Sankt Petersburg, joi şi vineri, când vor reprezenta Uniunea Europeană în cadrul acestui for, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Atmosfera rece dintre Rusia si SUA, pe tema unei posibile interventii in Siria, dar si scandalul provocat de Edward Snowden fost agent NSA, acuzat de spionaj in Statele Unite, risca insa sa puna pe loc secund temele economice ale summitului G20.

Share daca ti-a placut articolul:

2 Responses to Presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vorbeste in Rusia despre o lume fara poli de putere. Cum a incercat oficialul sa le castige bunavointa rusilor inainte de discutiile G20. Situatia din Transnistria, comparata cu disputa pentru Alsacia dintre Franta si Germania

  1. Pingback: Bomba cu ceas de la temelia Europei - avertismentul OMM | caleaeuropeana.ro

  2. Pingback: Declaratia socanta a lui Rompuy, in plina criza din Crimeea: “Uniunea nu este o singura tara si nu va fi niciodata” | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.