Connect with us

ROMÂNIA

Ambasada României în SUA continuă și în 2024, cu sprijinul unor companii românești, promovarea parteneriatului cu Statele Unite și marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

Published

on

Ambasada României la Washington va continua și în 2024 seria de evenimente de diplomație publică de anvergură, parte a programului intitulat “România-SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice / De 20 de ani împreună sub umbrela NATO”. Programul va fi organizat după modelul celor din anii precedenți, 2022 și 2023, pentru atingerea obiectivelor acestuia ambasada având deja sprijinul financiar al unor companii românești, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Anul trecut, pentru promovarea intereselor românești în Statele Unite, Ambasada României a atras fonduri private în valoare de aproape un milion de dolari (879.047 USD), pe lângă alocațiile MAE din fonduri publice. Menționăm că în 2022, fondurile atrase din sponsorizări private pentru organizarea evenimentelor dedicate marcării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA au fost în valoare de aproape jumătate de milion de dolari (481.000 USD).

Printre evenimentele de diplomație publică organizate în 2023, s-au numărat: turneul corului Madrigal în Statele Unite (New York, Washington, Chicago, Seattle) care a inclus și un recital în Congresul SUA; a patra ediție a Festivalului de Film Românesc din Washington; concertul extraordinar “Amazing Grace: Celebrating Religious Freedom. A Romanian Tribute to America”, susținut de Orchestra Simfonică a Operei Naționale București și Corul „Procred”; o seară dedicată sărbătorii de Mărțișor în Congresul american; o seară dedicată Zilei Drapelului României și Zilei Drapelului SUA; a doua ediție a celui mai mare festival românesc din Statele Unite: “Romanian Weekend at The Wharf”; marcarea, în Congresul american, cu o participare record a membrilor Congresului, a 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel); un eveniment dedicat promovării start-up-urilor și companiilor inovatoare românești – „Romanian Start-Up Days”. De asemenea, pentru marcarea datei aniversării Parteneriatului Strategic – 11 iulie, ambasada organizat o serie de evenimente speciale: o seară de celebrare a personalităților americane care au inițiat și sprijinit, de-a lungul istoriei sale, Parteneriatul Strategic; o seară dedicată palierelor Parteneriatului: economic, de afaceri, tehnologie și inovație; un eveniment, în Congresul SUA, de celebrare a Parteneriatului Strategic, ca ancoră de stabilitate și prosperitate în regiunea Mării Negre.

“Ambasada va continua și anul acesta să promoveze România în Statele Unite printr-o bogată agendă de evenimente publice menită să susțină atât obiectivele Parteneriatului Strategic, cât și să marcheze aniversarea unor momente definitorii din istoria noastră, precum marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Considerăm că este necesar să subliniem partenerilor americani importanța oportunităților economice pe care România le oferă, dar și să valorificăm bogăția culturală a țării noastre. Totodată, având în vedere deteriorarea mediului de securitate de la granița României, vom pune accent pe eforturile țării noastre de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre. Le mulțumim partenerilor noștri, companii private românești, care, înțelegând nevoia unei diplomații publice active, ne sprijină în demersurile noastre”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Agenda Ambasadei României pentru 2024 va sprijini dezvoltarea dimensiunilor Parteneriatului Strategic, planul de evenimente fiind structurat atât pe direcția activităților diplomatice și de reprezentare, cât și pe palierul evenimentelor culturale.

Evenimentele avute în vedere pentru anul 2024, sunt structurate astfel:

  • Agenda politică și de securitate cuprinde promovarea unor teme de interes național și bilateral printre care: aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO – “20 Years under the NATO Umbrella”; promovarea relevanței strategice a regiunii Mării Negre – „Regional Security Outlook: the Black Sea”; sprijinirea aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei – “Romania and the European Integration of Ukraine and Republic of Moldova”.
  • Agenda de energie, comerț și investiții cuprinde, printre altele, evenimente de prezentare a priorităților energetice ale României și a proiectelor aflate la intersecția domeniilor energie și tehnologie – “Romania and the Regional Energy Landscape”, “Clean Tech and the Energy Transition”, “US-Romania Energy Priorities in the Black Sea Area”; un eveniment menit să contureze implicarea constantă și continuă a României în susținerea Ucrainei, inclusiv prin facilitatea tranzitului produselor agricole ucrainene către piețe terțe – „Food Security: from the Port of Constanța to the World”.

În ceea ce privește dimensiunea de afaceri, ambasada își propune organizarea unui Festival al Vinului Românesc, cu scopul de a face produsele cunoscute și accesibile pe piața americană. Totodată, ambasada are în vedere, în parteneriat cu Camera de Comerț a SUA, organizarea unui eveniment destinat mediului american de afaceri cu prezentarea oportunităților de investiții din România – “Romanian Investment Days”.

  • Agenda de democrație va reflecta angajamentul ferm al României în consolidarea statului de drept și combaterea corupției – “A Commitment to Democratic Resilience: Romania’s Anticorruption Agenda”, precum și întărirea drepturilor omului – “Romania’s Efforts to Combat Antisemitism”.
  • Prin agenda academică, ambasada își propune organizarea unui eveniment dedicat cercetătorilor și bursierilor români din SUA, menit să întărească legăturile la nivel universitar, dintre instituții românești și cele americane – „Romanian Researchers Night”.
  • Prin agenda de dialog cu comunitatea românească se vor continua promovarea priorităților privind facilitarea accesului României în Programul Visa Waiver. De asemenea, va continua turneul “50 States, One Community”, pe care ambasadorul României îl efectuează în comunitățile românești din Statele Unite. Totodată, în cadrul unei gale speciale – „Advancing Bridges Awards Gala”, vor fi premiați cei care și-au pus inteligența, creativitatea și energia în construirea unui sentiment de comunitate între români și americani.
  • Agenda culturală va cuprinde organizarea celei de a treia ediții a celui mai mare festival românesc din SUA, “Romanian Weekend at the Wharf”, derulat pe o secțiune a esplanadei Potomacului unde sunt amenajate o scenă pentru concerte, corturi tematice, expoziții în aer liber, standuri specifice. În anii precedenți, weekend-ul românesc a avut o audiență estimată de peste 20.000 de vizitatori și peste 60.000 de urmăritori online.

Festivalul de Film Românesc, ajuns la a cincea ediție în 2024, a devenit deja cel mai mare din America de Nord, prin prezentarea de producții de ultimă oră, premiate internațional, la proiecții fiind invitați regizori, actori și producători din România care vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul.

Agenda culturală va mai cuprinde și o serie de concerte, ce se vor desfășura în spații culturale celebre din capitala americană precum Kennedy Center for the Performing Arts.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA DIGITALĂ

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

Published

on

© Digital Innovation Summit Bucharest

În debutul Digital Innovation Summit, eveniment desfășurat în perioada 16-18 aprilie la București, sub egida Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), liderul Partidului Național Liberal și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a susținut necesitatea protejării democrației în era digitală și a confruntării cu amenințările cibernetice și manipularea informației.

„Trăim într-un context în care viitorul României depinde de digitalizare și de integrarea sustenabilă și sigură a noilor tehnologii. Credeam că știm aproape totul despre cum este războiul, dar viața ne-a arătat că există mereu multe lucruri noi de învățat. Lupta pentru democrație se duce pe mai multe planuri – militar, economic, politic – și unul despre care vorbim astăzi, cel tehnologic”, a subliniat Ciucă.

În discursul său, șeful Senatului a evidențiat importanța protejării cetățenilor împotriva manipulării și dezinformării în mediul online, luând ca exemplu atacurile cibernetice asupra Estoniei din 2007 și invazia Ucrainei din 2014. Avertizând asupra pericolelor actuale, el a subliniat că anul 2024 este un an electoral la nivel global, iar bătălia se poartă între democrație și autoritarism.

„Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei și știrilor false este real și acut astăzi, mai mult ca niciodată. Așadar, trebuie să fim atenți să ne apărăm democrația și pe câmpul de luptă digital”, a afirmat Ciucă.

În concluzie, liderul PNL a pledat pentru investiții în securitate și educație continuă, subliniind că educația rămâne cea mai puternică armă împotriva propagandei și manipulării. De asemenea, a subliniat importanța colaborării internaționale în combaterea amenințărilor cibernetice și a încheiat cu aprecieri către Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Informatică (ICI București) pentru contribuția sa la dezvoltarea tehnologică și securitatea digitală în România.

„ICI București a dezvoltat produse și servicii competitive cu cele din sectorul privat, iar parteneriatul meu cu institutul nu este unul nou. Apreciez eforturile lor și îi încurajez să continue pe această linie, pentru că avem nevoie de inovație și securitate în această eră digitală”, a concluzionat Nicolae Ciucă.


Digital Innovation Summit Bucharest 2024 (DISB), eveniment care se desfășoară între 16 – 18 aprilie, la Palatul Parlamentului, sub Înaltul Patronaj al președintelui Camerei Deputaților și al premierului României, oferă participanților o platformă globală de discuții și schimb de idei pe teme legate de inovație, securitate cibernetică și rolul diplomației în lumea digitală interconectată de astăzi. 

Evenimentul găzduiește lideri și experți din întreaga lume, precum și pasionați de tehnologie, pentru a explora soluții și strategii pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper pentru toți. Printre invitații care vor lua cuvântul la DIBS se regăsesc Alfred Simonis – președintele Camerei Deputaților; Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței; Dragoș Cristian Vlad – președintele Autorității pentru Digitalizarea României; Kathleen Ann Kavalec – amabasadorul SUA în România; Ilgar Ali Oghlu Musayev – șef de serviciu, Serviciul de stat pentru comunicații speciale și securitatea informațiilor, Republica Azerbaidjan; Reuven Azar – ambasadorul Israelului în România; Chunlin Han – ambasadorul Chinei în România; Eyüp Kuntay Turmuș – consilier SPS și manager de program, Divizia Provocări de securitate emergente, NATO; Nico di Gabriele – Senior Team Lead, Banca Centrală Europeană; Cătălin Zetu -Director al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, Inspectoratul General al Poliției Române; sau Mihai Busuoic – președintele Curții de Conturi.

De asemenea, DISB reunește cea de-a 7-a ediție a Forumului de Protejare a Infrastructurii Critice (CIP Forum) și cea de-a 3-a ediție a Conferinței Internaționale privind Diplomația Cibernetică (ICCD). CIP Forum se axează pe integrarea blockchain pentru combaterea atacurilor cibernetice, lansarea Muzeului NFT al ICI București și paneluri dedicate rolului femeilor în inovație și societate. ICCD analizează conexiunea dintre tehnologie și relațiile internaționale, agenda cuprinzând teme precum consensul global asupra politicilor digitale, consolidarea alianțelor regionale de securitate cibernetică și strategii proactive privind dezinformarea.

Evenimentul nu se rezumă doar la paneluri și workshop-uri, ci cuprinde TechPulse Hackathon, întâlniri B2B, dialoguri interministeriale internaționale și demonstrații ale unor produse de ultimă generație.

CaleaEuropeană.ro, în calitate de partener media, va modera două sesiuni din cadrul summitului și va participa la o sesiune, în calitate de speaker, prin intermediul directorului publicației, Dan Cărbunaru.

DISB se bucură de susținerea Vodafone, MultiversX, Kontron Services, Danubius, ProVision, OPSWAT, Simavi, FIP Consulting, CISCO, Tema Energy, MediGo, Motorola Solution Romania, Claroty, MSAB, Raiffeisen, Stimpex, Domeniile Averesti, Konica Minolta, Automobile Bavaria Group, TAROM, Mobexpert, Aqua Carpatica.

Agenda completă poate fi consultată AICI.

Continue Reading

ROMÂNIA

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

Published

on

© CaleaEuropeana

Obiectul pe care ar trebui să îl aibă comunitățile locale este acela de a crea oportunități, să fie motorul spre progres, a subliniat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veștea.

Acesta a participat luni la Gala Asociației Orașelor din România, organizată cu ocazia celebrării a trei decenii de activitate neîntreruptă.

”Timp de 12 ani am avut și eu șansa de a face parte din această asociația. Cunosc situațiile cu care vă confruntați. Am încercat de fiecare dată să vin alături de dumneavoastră și să găsim împreună soluții la problemele cu care vă confruntați. Timp de 10 luni de zile de când sunt în această poziție, am mers în 35 de județe ale României, cu mare parte dintre dumneavoastră m-am întâlnit și la ministerul Dezvoltării”, a subliniat Adrian Veștea în cadrul evenimentului reprezentativ pentru evoluția comunităților urbane mici și mijlocii.

Citiți și: Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

Acesta a explicat că a încercat să aducă împreună experiența tuturor actorilor implicați – de la minister până la autoritățile locale – pentru a genera un ”real progres” și pentru a implementa cât mai multe programe.

”Obiectivul pe care trebuie să îl vedem cu toții, cel puțin dumneavoastră, la nivelul orașelor, este acela de a crea oportunități, dumneavoastră să fiți motorul care să ducă la un progres foarte bun. Cred că sunt foarte multe soluții pe care dumneavoastră și ceilalți colegi din administrația locală le pot accesa”, a mai spus ministrul Dezvoltării, amintind că ”astăzi, mai mult ca oricând, avem oportunitatea de a avea un portofoliu foarte mare de proiecte”.

El a dat asigurări că autoritățile locale vor găsi mereu deschiderea al dialog și colaborare, astfel încât toate comunitățile să poată beneficia de servicii de calitate, la standarde europene.

Asociația Orașelor din România (AOR) sărbătorește anul acesta 30 de ani de activitate neîntreruptă și a marcat această ocazie specială cu o seară de recunoștință și celebrare la Gala AOR 30.

De la înființarea sa în 1994, Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.

În ultimii 30 de ani, Asociația Orașelor din România a demonstrat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă, incluzivitatea socială și inovarea în gestionarea orașelor.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

Published

on

© CaleaEuropeana

Autoritățile locale, comunitățile locale sunt parte a dezvoltării României, și nu un efect al dezvoltării României, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, în cadrul Galei Asociației Orașelor din România (AOR), organizată cu prilejul celebrării a trei decenii de la înființare.

“Nu există dezvoltare a unei țări fără dezvoltarea comunităților locale. Practic, ceea ce noi facem în diferitele funcții pe care le ocupăm, este să asigurăm relația corectă între stat și cetățean prin intermediul autorităților locale. Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție deja de 97%, peste 23 de miliarde de euro”, a subliniat Adrian Câciu.

Acesta a precizat că face referire la politica de coeziune în principal, pentru că ea se referă la dezvoltarea comunităților locale din perspectiva fondurilor europene. „23 de miliarde de euro au intrat în România”, a adăugat Câciu.

De asemenea, el a amintit că, “tot stând la masa discuțiilor”, s-au găsit soluții de finanțare pentru proiectele care nu s-au finanțat în exercițiul financiar 2014-2020.

“Trebuie să ne asigurăm că proiectele pe care le finanțăm vor produce servicii mai bune pentru cetățenii noștri. Aici trebuie să înțelegem că statul este format, pe de o parte, din administrație centrală, iar pe de altă parte, din administrație locală. Supracontractarea înseamnă cheia succesului pentru că supracontractarea poate duce la absorbție de bani europeni de 100%”, a punctat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Citiți și: Asociația Orașelor din România (AOR) trage un semnal de alarmă: Avem nevoie de fonduri europene destinate orașelor pentru a obține un echilibru teritorial

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

Asociația Orașelor din România (AOR) sărbătorește anul acesta 30 de ani de activitate neîntreruptă și a marcat această ocazie specială cu o seară de recunoștință și celebrare la Gala AOR 30.

De la înființarea sa în 1994, Asociația Orașelor din România a fost un pilon al comunităților urbane din întreaga țară, promovând cooperarea și schimbul de bune practici între orașe și facilitând dialogul constructiv între autorități locale și centrale.

În ultimii 30 de ani, Asociația Orașelor din România a demonstrat angajamentul său față de dezvoltarea durabilă, incluzivitatea socială și inovarea în gestionarea orașelor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ35 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 hour ago

Gala AOR. Ministrul Adrian Veștea asigură autoritățile locale de deschidere la dialog și colaborare: Fiți motorul care să ducă la progres

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Adrian Câciu, la Gala AOR: Sunteți cei care ați sprijinit România să aibă un exercițiu financiar de succes în perioada 2014-2020, cu o absorbție de 97%, peste 23 de miliarde de euro

ROMÂNIA3 hours ago

Nicolae Ciucă: Reconfirmarea ratingului suveran al României cu perspectivă stabilă, o dovadă că măsurile de la guvernare sunt corecte

ROMÂNIA3 hours ago

Alte trei aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Olandeze se alătură Centrului european de instruire din România

ROMÂNIA3 hours ago

Gala AOR. Președintele Curții de Conturi, recunoscător pentru ”parteneriatul solid și constructiv” pe care îl are cu Asociația Orașelor din România: Să continuăm colaborarea pentru a răspunde provocărilor urbane

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA5 hours ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA5 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA5 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

ROMÂNIA DIGITALĂ35 mins ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

Trending