Connect with us

ROMÂNIA

Ambasada României în SUA continuă și în 2024, cu sprijinul unor companii românești, promovarea parteneriatului cu Statele Unite și marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO

Published

on

Ambasada României la Washington va continua și în 2024 seria de evenimente de diplomație publică de anvergură, parte a programului intitulat “România-SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice / De 20 de ani împreună sub umbrela NATO”. Programul va fi organizat după modelul celor din anii precedenți, 2022 și 2023, pentru atingerea obiectivelor acestuia ambasada având deja sprijinul financiar al unor companii românești, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Anul trecut, pentru promovarea intereselor românești în Statele Unite, Ambasada României a atras fonduri private în valoare de aproape un milion de dolari (879.047 USD), pe lângă alocațiile MAE din fonduri publice. Menționăm că în 2022, fondurile atrase din sponsorizări private pentru organizarea evenimentelor dedicate marcării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România – SUA au fost în valoare de aproape jumătate de milion de dolari (481.000 USD).

Printre evenimentele de diplomație publică organizate în 2023, s-au numărat: turneul corului Madrigal în Statele Unite (New York, Washington, Chicago, Seattle) care a inclus și un recital în Congresul SUA; a patra ediție a Festivalului de Film Românesc din Washington; concertul extraordinar “Amazing Grace: Celebrating Religious Freedom. A Romanian Tribute to America”, susținut de Orchestra Simfonică a Operei Naționale București și Corul „Procred”; o seară dedicată sărbătorii de Mărțișor în Congresul american; o seară dedicată Zilei Drapelului României și Zilei Drapelului SUA; a doua ediție a celui mai mare festival românesc din Statele Unite: “Romanian Weekend at The Wharf”; marcarea, în Congresul american, cu o participare record a membrilor Congresului, a 20 de ani de la înființarea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România (Comisia Wiesel); un eveniment dedicat promovării start-up-urilor și companiilor inovatoare românești – „Romanian Start-Up Days”. De asemenea, pentru marcarea datei aniversării Parteneriatului Strategic – 11 iulie, ambasada organizat o serie de evenimente speciale: o seară de celebrare a personalităților americane care au inițiat și sprijinit, de-a lungul istoriei sale, Parteneriatul Strategic; o seară dedicată palierelor Parteneriatului: economic, de afaceri, tehnologie și inovație; un eveniment, în Congresul SUA, de celebrare a Parteneriatului Strategic, ca ancoră de stabilitate și prosperitate în regiunea Mării Negre.

“Ambasada va continua și anul acesta să promoveze România în Statele Unite printr-o bogată agendă de evenimente publice menită să susțină atât obiectivele Parteneriatului Strategic, cât și să marcheze aniversarea unor momente definitorii din istoria noastră, precum marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Considerăm că este necesar să subliniem partenerilor americani importanța oportunităților economice pe care România le oferă, dar și să valorificăm bogăția culturală a țării noastre. Totodată, având în vedere deteriorarea mediului de securitate de la granița României, vom pune accent pe eforturile țării noastre de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre. Le mulțumim partenerilor noștri, companii private românești, care, înțelegând nevoia unei diplomații publice active, ne sprijină în demersurile noastre”, a declarat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Agenda Ambasadei României pentru 2024 va sprijini dezvoltarea dimensiunilor Parteneriatului Strategic, planul de evenimente fiind structurat atât pe direcția activităților diplomatice și de reprezentare, cât și pe palierul evenimentelor culturale.

Evenimentele avute în vedere pentru anul 2024, sunt structurate astfel:

  • Agenda politică și de securitate cuprinde promovarea unor teme de interes național și bilateral printre care: aniversarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO – “20 Years under the NATO Umbrella”; promovarea relevanței strategice a regiunii Mării Negre – „Regional Security Outlook: the Black Sea”; sprijinirea aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei – “Romania and the European Integration of Ukraine and Republic of Moldova”.
  • Agenda de energie, comerț și investiții cuprinde, printre altele, evenimente de prezentare a priorităților energetice ale României și a proiectelor aflate la intersecția domeniilor energie și tehnologie – “Romania and the Regional Energy Landscape”, “Clean Tech and the Energy Transition”, “US-Romania Energy Priorities in the Black Sea Area”; un eveniment menit să contureze implicarea constantă și continuă a României în susținerea Ucrainei, inclusiv prin facilitatea tranzitului produselor agricole ucrainene către piețe terțe – „Food Security: from the Port of Constanța to the World”.

În ceea ce privește dimensiunea de afaceri, ambasada își propune organizarea unui Festival al Vinului Românesc, cu scopul de a face produsele cunoscute și accesibile pe piața americană. Totodată, ambasada are în vedere, în parteneriat cu Camera de Comerț a SUA, organizarea unui eveniment destinat mediului american de afaceri cu prezentarea oportunităților de investiții din România – “Romanian Investment Days”.

  • Agenda de democrație va reflecta angajamentul ferm al României în consolidarea statului de drept și combaterea corupției – “A Commitment to Democratic Resilience: Romania’s Anticorruption Agenda”, precum și întărirea drepturilor omului – “Romania’s Efforts to Combat Antisemitism”.
  • Prin agenda academică, ambasada își propune organizarea unui eveniment dedicat cercetătorilor și bursierilor români din SUA, menit să întărească legăturile la nivel universitar, dintre instituții românești și cele americane – „Romanian Researchers Night”.
  • Prin agenda de dialog cu comunitatea românească se vor continua promovarea priorităților privind facilitarea accesului României în Programul Visa Waiver. De asemenea, va continua turneul “50 States, One Community”, pe care ambasadorul României îl efectuează în comunitățile românești din Statele Unite. Totodată, în cadrul unei gale speciale – „Advancing Bridges Awards Gala”, vor fi premiați cei care și-au pus inteligența, creativitatea și energia în construirea unui sentiment de comunitate între români și americani.
  • Agenda culturală va cuprinde organizarea celei de a treia ediții a celui mai mare festival românesc din SUA, “Romanian Weekend at the Wharf”, derulat pe o secțiune a esplanadei Potomacului unde sunt amenajate o scenă pentru concerte, corturi tematice, expoziții în aer liber, standuri specifice. În anii precedenți, weekend-ul românesc a avut o audiență estimată de peste 20.000 de vizitatori și peste 60.000 de urmăritori online.

Festivalul de Film Românesc, ajuns la a cincea ediție în 2024, a devenit deja cel mai mare din America de Nord, prin prezentarea de producții de ultimă oră, premiate internațional, la proiecții fiind invitați regizori, actori și producători din România care vor participa la sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul.

Agenda culturală va mai cuprinde și o serie de concerte, ce se vor desfășura în spații culturale celebre din capitala americană precum Kennedy Center for the Performing Arts.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

Published

on

© PNL/Facebook

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene, au anunțat Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, după deciziile agreate miercuri dupa-amiaza în forurile de conducere ale celor două partide.

PSD și PNL vor candida pe liste separate la alegerile locale, urmând să facă alianță pentru cele europene. Voturile vor fi organizate pe 9 iunie.

„Decizia finală, dincolo de comasare, prevede ca la alegerile locale fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar la alegerile europarlamentare să existe o listă comună. A fost o decizie politică ce vizează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare, și siguranța cetățenilor României. Românii își doresc stabilitate și liniște. Cred că este absolut necesar ca în anumite momente, partidele să dea dovadă de un minim sacrificiu de orgoliu pentru interesul românilor și stabilitatea țării”, a declarat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

 

Citiți și Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

La rândul său, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a explicat că decizia comasării este o decizie în favoarea susținerii democrației și a stabilității țării.

„Știm cu toții că prezența cea mai mare la alegeri e prezența de la locale. Faptul că noi am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă. Am decis să avem și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. Oricât am încerca să împachetăm cuvintele, e evident că doar cele două mari partide se pot uni și face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe nu se poate angaja singură în această luptă. E vorba de stabilitate, de asumare și de drumul României, nu neapărat de astăzi, ci de viitor. Așa am putut să intrăm în UE și în NATO. Acum avem două obiective la fel de importante – de a intra în Schengen, anul acesta și în 2026, România să fie membră a OECD”, a afirmat președintele PSD.

De asemenea, Marcel Ciolacu a anunțat că alegerile prezidențiale vor fi mutate în septembrie, existând „trei variante: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii”, dintre acestea coaliția considerând că varianta „8-22 ar fi cea mai potrivită”.  

În final, alegerile parlamentare vor avea loc la termenul obișnuit, pe data de 8 decembrie.

Continue Reading

ROMÂNIA

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

Published

on

© Guvernul României/Facebook

Liderii PSD și PNL au decis, miercuri dimineață, într-o ședință a coaliției de guvernare, să meargă împreună, pe liste comune, la alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc pe 9 iunie, informează Agerpres.

„La europarlamentare am decis să avem liste comune”, a afirmat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Liderul liberalilor a recunoscut că, în contextul alegerilor locale, există „un risc pe care îl asumăm pentru stabilitatea țării și a guvernării” după decizia de a avea o listă comună PNL-PSD la alegerile europene.

„Nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate”, a transmis Ciucă.

Citiți și Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

Întrebat ce s-a întâmplat între decizia din noiembrie ca PNL să meargă singur în alegeri şi cea de acum cu liste comune cu PSD, Ciucă a spus: „Absolut nimic. A ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noştri candidaţi de primari pe liste proprii”. La europarlamentare am decis să avem liste comune”, a explicat preşedintele PNL, care a precizat că stabilirea candidaţilor „va mai dura”.

Liderii PSD şi PNL s-au întâlnit miercuri, la Palatul Parlamentului, pentru o nouă rundă de discuţii cu privire la comasarea alegerilor şi a unui calendar complet al scrutinelor din acest an. Un anunț oficial ar urma să fie făcut după ședințele din cele două partide, în jurul orei 19:00.

Continue Reading

ROMÂNIA

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

Published

on

© MAE

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, la 21 februarie, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) în legătură cu decesul subit în închisoare al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Reprezentantul MAE a subliniat că răspunderea pentru moartea lui Alexei Navalnîi revine exclusiv autorităților ruse. A evidențiat nevoia unei investigații transparente, independente, cuprinzătoare cu privire la circumstanțele în care s-a produs decesul. A menționat obligația morală a autorităților ruse de a transmite neîntârziat trupul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi familiei acestuia.

Convocarea ambasadorului rus reflectă poziția consecventă a României de condamnare a încălcărilor masive și sistematice ale drepturilor omului și libertăților fundamentale în Federația Rusă, respectiv solicitările de respectare de către Federația Rusă a angajamentelor asumate la nivel internațional în acest domeniu.

Uniunea Europeană l-a convocat marți pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei din cauza morții lui Navalnîi, în timp ce Belgia, Franța, Germania, Italia și Polonia au chemat ambasadorii ruși.

 

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Mircea Hava5 mins ago

Eurodeputatul Mircea Hava atenționează: A fi mai ”verde” nu trebuie să fie plătit cu prețul unui faliment al Europei

ROMÂNIA13 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

PPE15 hours ago

Ursula von der Leyen respinge vehement orice cooperare cu partide extremiste: Vreau să lucrez cu partide pro-europene, pro-NATO, pro-ucrainene, care apără democrația, nu cu prietenii lui Putin

U.E.16 hours ago

Sondaj îngrijorător: Europenii sunt pesimiști cu privire la șansele Ucrainei de a câștiga războiul. Doar 1 din 10 crede că aceasta va învinge Rusia, sentiment alimentat și de inacțiunea Congresului SUA privind sprijinul pentru Kiev

ROMÂNIA16 hours ago

PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile europene din 9 iunie

ROMÂNIA16 hours ago

Luminița Odobescu îl convoacă la MAE pe ambasadorul Rusiei în legătură cu moartea subită a lui Alexei Navalnîi

ROMÂNIA17 hours ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA17 hours ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

NATO17 hours ago

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României” în contextul războiului rus din Ucraina

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ROMÂNIA13 hours ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA2 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA3 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA6 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA7 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

Trending