SUA
Comisarul european pentru comerț se va întâlni la Washington cu omologii săi americani, în cadrul celui mai recent efort al UE de a atenua tensiunile comerciale cu SUA
Published
1 month agoon
By
Andreea Radu
Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, se va întâlni marți la Washington cu omologii săi americani Howard Lutnick și Jamieson Greer, în cadrul celui mai recent efort al UE de a atenua tensiunile comerciale în creștere cu Statele Unite, informează Politico.
„Ar trebui să depunem toate eforturile de ambele părți pentru a evita tarifele dăunătoare și pentru a construi – în loc să distrugem – relația comercială și economică UE-SUA, care este cea mai puternică din lume”, a declarat luni Olof Gill, un purtător de cuvânt al Comisiei pentru comerț.
Vizita are loc în contextul în care UE analizează posibilitatea de a impune tarife de retorsiune pentru exporturi americane în valoare de 21,5 miliarde EUR, pentru a „reflecta” noile și mai ample taxe pe oțel și aluminiu impuse de președintele american Donald Trump la începutul acestei luni.
La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia a decis să amâne un lot al răspunsului său privind tarifele de la 1 aprilie la 13 aprilie.
Acest lucru a oferit timp pentru negocieri cu Washingtonul și pentru ajustarea răspunsului UE, în timp ce SUA pregătesc o nouă rundă de tarife „reciproce”, programată pentru 2 aprilie și denumită de Trump „Ziua Eliberării”. Săptămâna trecută, președintele american a declarat că nu intenționează să acorde scutiri, iar UE se numără printre cei mai afectați.
Bruxelles-ul încearcă, de asemenea, să convingă unele țări sceptice din UE, precum Franța și Italia, care s-au declarat împotriva includerii vinului și a alcoolului pe listele de bunuri susceptibile de a fi vizate de disputa comercială.
Este a doua deplasare a lui Sefcovic la Washington de la preluarea mandatului de către Trump în ianuarie. El se va întâlni marți cu Lutnick, secretarul comerțului, și cu reprezentantul comercial Jamieson Greer.
„Desigur că voi răspunde”, a spus Trump în fața presei la începutul unei întâlniri cu premierul irlandez Michel Martin în Biroul Oval. Mai mult, el a acuzat Irlanda, țară membră a Uniunii Europene, că se numără printre țările care profită de Statele Unite.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

You may like
ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI
Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii
Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă
Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile
Groenlanda nu va fi niciodată ”o bucată de proprietate” care poate fi cumpărată, transmite ferm premierul insulei arctice: Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA, dar vrem respect
Zelenski susține că Rusia încearcă să prelungească și mai mult acest război și cere liderilor lumii, în special SUA, sancțiuni tangibile pentru Putin
SUA
Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii
Published
3 hours agoon
April 28, 2025By
Teodora Ion
Ucraina a convenit cu SUA că ajutorul american acordat Kievului în trecut nu va fi luat în considerare în acordul privind mineralele pe care ambele părți intenționează să îl semneze, a declarat prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal, informează Deutsche Welle, Reuters și The Kyiv Independent.
”S-a ajuns la un acord conform căruia documentul nu ia în considerare asistența acordată înainte de semnarea sa”, a declarat Shmyhal.
Shmyhal a fost prezent la Washington în cadrul unei delegații ucrainene care a purtat discuții tehnice cu oficiali americani cu privire la acordul privind mineralele, îndelung dezbătut, în perioada 24-26 aprilie. Prim-ministrul s-a întâlnit cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru a discuta „aspecte politice importante” ale acordului.
Delegațiile ”au făcut progrese bune” în negocierile lor, a declarat Shmyhal într-o postare pe Telegram pe 27 aprilie.
”Principalul lucru este că am definit în mod clar liniile noastre roșii, acordul trebuie să respecte obligațiile europene și să nu contravină Constituției și legislației Ucrainei”, a declarat Shmyhal.
La 27 aprilie, SUA și Ucraina au semnat un memorandum privind acordul privind mineralele, însă nu au finalizat încă acordul. În conformitate cu memorandumul, discuțiile tehnice ar fi trebuit finalizate până la 26 aprilie, cu obiectivul de a semna la scurt timp după aceea.
Președintele american Donald Trump s-a plâns la 25 aprilie că Ucraina a întârziat cu ”cel puțin trei săptămâni” semnarea acordului.
Trump a prezentat acordul privind mineralele drept o modalitate prin care SUA ”recuperează” ajutorul acordat Ucrainei pe parcursul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Versiunile anterioare ale acordului acordau Statelor Unite un control extins asupra unui fond comun de investiții, fără a oferi în schimb garanții de securitate.
Acordul privind mineralele a fost amplu dezbătut timp de luni de zile. Discuțiile au intrat într-un blocaj din cauza îngrijorărilor că acesta contravine legislației ucrainene și ar putea interfera cu speranțele Kievului de a adera la Uniunea Europeană.
Acordul a reprezentant un element de tensiune între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel american Donald Trump, cel din urmă având în reacție furibundă în luna februarie, când l-a primit pe liderul Ucrainei la Casa Albă, unde urma să fie semnat documentul, moment care nu a mai avut loc.
RUSIA
Trump sugerează că Zelenski ar fi dispus să renunțe la recuperarea Crimeei și îi cere lui Putin “să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord
Published
5 hours agoon
April 28, 2025
Președintele american Donald Trump i-a cerut duminică omologului său rus, Vladimir Putin, “să înceteze să mai tragă” și să încheie un acord privind Ucraina, în timp ce a sugerat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este dispus să renunțe la recuperarea Peninsulei Crimeea ocupată de Rusia, lucru în contradicție totală cu ceea ce susține liderul de la Kiev.
“Vreau să înceteze să mai tragă. Stați jos și semnați acordul”, a declarat Trump pe pista aeroportului Morristown din Bedminster, statul New Jersey, potrivit AFP, scrie Agerpres.
Întrebat despre peninsula Crimeea, liderul de la Casa Albă a sugerat că Volodimir Zelenski ar fi dispus să renunțe la peninsula ucraineană anexată de Rusia.
“Cred că da. Crimeea, asta a fost acum 12 ani”, a declarat Trump ca răspuns la întrebarea dacă el consideră că Zelenski dispus să “abandoneze” peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.
Președintele american și-a înăsprit tonul cu privire la președintele rus Vladimir Putin în ultimele zile.
Sâmbătă, după ce a avut o întâlnire simbolică în interiorul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican cu Zelenski, Trump a declarat că Putin l-ar putea păcăli după ultimele atacuri asupra Ucrainei, în timp ce Statele Unite încearcă să pună capăt războiului și să aducă Moscova și Kievul în fața unui armistițiu de încetare a focului și a unui acord de pace.
“Nu a existat niciun motiv pentru Putin să tragă cu rachete în zone civile, orașe și localități, în ultimele zile. Mă face să mă gândesc că poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă trage pe sfoară, și că trebuie să fie tratat diferit, prin „Bănci” sau „Sancțiuni secundare”?? Prea mulți oameni mor!!!”, a spus liderul american, la două zile după ce i-a cerut președintelui rus să oprească atacurile împotriva Ucrainei – “Vladimir, STOP!” – în ceea ce reprezenta prima abordare mai tranșantă la adresa liderului rus Vladimir Putin.
Mesajul sau a venit scurt timp după ce Donald Trump s-a îmbarcat în avionul prezidențial Air Force One cu destinația Statele Unite după ce a participat la Roma la funeraliile Papei Francisc, context în care s-a întâlnit pentru scurt timp cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și cu președintele francez Emmanuel Macron și cu prim-ministrul britanic Keir Starmer. Cu o zi în urmă, președintele francez Emmanuel Macron l-a îndemnat pe Donald Trump să își îndrepte “frustrarea” către Putin, care trebuie “să înceteze să mai mintă” atunci când pretinde că dorește pacea, dar continuă să lanseze atacuri asupra Ucrainei.
Donald Trump a dat asigurări, în noaptea de vineri spre sâmbătă, că Rusia și Ucraina sunt ”foarte aproape de un acord”, fără a dezvălui cadrul acestuia, în timp ce omologul său rus Vladimir Putin a evocat ”posibilitatea unor negocieri directe” între Moscova și Kiev.
Emisarul american Steve Witkoff, interlocutor american privilegiat al Kremlinului, s-a întâlnit vineri cu președintele Putin, pentru a patra oară de la relansarea relațiilor între Washington și Moscova, la inițiativa președintelui american, și mai multe oficialități ruse au afirmat că dialogul ruso-american avansează.
INTERNAȚIONAL
Donald Trump cere tranzit liber pentru navele americane prin canalele Panama și Suez: „Aceste canale nu ar exista fără SUA”
Published
22 hours agoon
April 27, 2025By
Andreea Radu
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că navele militare și comerciale americane ar trebui să aibă dreptul să tranziteze gratuit canalele Panama și Suez, două rute strategice pentru comerțul global și operațiunile militare, informează Politico Europe.
„Navele americane, atât militare, cât și comerciale, ar trebui să aibă permisiunea de a tranzita gratuit canalele Panama și Suez. Aceste canale nu ar exista fără Statele Unite ale Americii”, a scris Trump într-o postare pe Truth Social, sâmbătă seara târziu.
„I-am cerut secretarului de stat Marco Rubio să se ocupe imediat de această situație și să o consființească”, a adăugat Trump.
Donald Trump a criticat în repetate rânduri modul în care Panama administrează canalul și a lansat ideea recuceririi acestuia, refuzând să excludă utilizarea forței militare în acest scop. Canalul a fost construit de Statele Unite la începutul anilor 1900 și a fost cedat înapoi Panamei în 1977.
„Pentru a consolida și mai mult securitatea noastră națională, administrația mea va prelua Canalul Panama și am început deja să facem acest lucru”, a spus el, în primul discurs susținut în fața Congresului după revenirea la Casa Albă.
În decembrie, Trump a acuzat China că își extinde influența asupra administrării Canalului Panama și a criticat oficialii pentru perceperea unor „prețuri și tarife de trecere exorbitante”.
Canalul Panama leagă Marea Caraibilor de Oceanul Pacific. Canalul Suez leagă Marea Mediterană de Marea Roșie. Ambele sunt esențiale pentru comerțul global, reducând timpul și costurile de transport maritim, oferind totodată armatelor o modalitate rapidă de a se deplasa între oceane și consolidând influența geopolitică.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

Ajutorul acordat deja de SUA Ucrainei nu va fi inclus în acordul privind mineralele, anunță premierul Denys Shmyhal: Am definit în mod clar liniile noastre roșii

Rubio, despre ”calea spre pace” între Ucraina și Rusia: Suntem aproape, dar nu suficient de aproape. Urmează o săptămână foarte importantă

Președintele Consiliului European, la Sofia: Bulgaria are un rol-cheie în UE. Se află în plin proces de adoptare a monedei euro și face progrese remarcabile

Groenlanda nu va fi niciodată ”o bucată de proprietate” care poate fi cumpărată, transmite ferm premierul insulei arctice: Suntem pregătiți pentru un parteneriat puternic cu SUA, dar vrem respect

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ6 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA6 days ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA6 days ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE6 days ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA3 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice