Connect with us

U.E.

Comitetul European al Regiunilor se reunește în sesiune plenară la Bruxelles, pe agendă figurând dezbateri cu comisarul pentru politică regională Corina Crețu și cu negociatorul-șef pentru Brexit Michel Barnier

Published

on

Membrii Comitetului European al Regiunilor, instituția în care sunt reprezentate autoritățile locale și regionale din statele membre ale UE, se reunesc miercuri și joi la Bruxelles pentru cea de-a 132-a sesiune plenară a instituției, având pe agendă două momente cheie: o dezbatere privind viitorul politicii de coeziune cu comisarul european Corina Crețu și o dezbatere privind consecințele retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană cu negociatorul șef privind Brexit, Michel Barnier.

FOTO: CoR/ Twitter

Dezbaterea cu comisarul Corina Crețu este prevăzută a avea loc miercuri, iar aceasta se va desfășura în contextul în care Comisia Europeană a prezentat în luna mai propunerea de buget pentru viitorul Cadru Financiar Multianual (2021-2027), un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euroechivalentul a 1,11% din venitul național brut al UE27. În cadrul acestei propuneri, bugetul destinat coeziunii este de 373 de miliarde euro în angajamente pentru perioada 2021-2027

În ceea ce privește, discuțiile membrilor CoR cu Michel Barnier ce vor avea loc joi se vor desfășura după ce Uniunea Europeană şi Regatul Unit au ajuns la un acord privind Brexit, Parlamentul britanic urmând să se pronunţe prin vot, la 11 decembrie, asupra acestui acord, pe care premierul Theresa May îl consideră ”singurul posibil”. Reamintim că Marea Britanie și Uniunea Europeană au reușit deblocarea tratativelor privind Brexit și au ajuns la un acord final provizoriu cu privire la ieșirea Regatului Unit din UE, au anunțat la 15 noiembrie guvernul de la Londra și Comisia Europeană prin intermediul negociatorului-șef Michel Barnier. Acordul de retragere de 585 de pagini acoperă toate elementele retragerii Regatului Unit din UE: drepturile cetăţenilor, aspectele financiare, perioada de tranziţie, guvernarea, protocoalele privind Irlanda, Gibraltarul şi Ciprul, precum şi o serie de alte probleme de separare.

Pe agenda reniunii plenare se află 21 opinii, între care o propunere de Regulament privind Fondul european de dezvoltare regională și Fondul de coeziune, un regulament privind mecanismul transfrontalier, precum și alte documente în dimensiune economică, programul privind piața unică europeană sau programul InvestEU.

Joi, membrii Comitetului European al Regiunilor vor adopta o rezoluție asupra priorităților pentru programul de lucru al Comisiei Europene privind anul 2019.

 

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

Published

on

© European Union 2019- Source : EP

Miercuri, Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE, se arată în comunicatul oficial. 

Romii, cu toată diversitatea pe care o înglobează acest termen, reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa și se confruntă cu sărăcia și excluziunea socială în mai multe state membre, potrivit eurodeputaților.

Principalele probleme care trebuie abordate urgent sunt lipsa unor locuințe decente și desegregate, inclusiv accesul la apă potabilă, electricitate, salubritate, canalizare și tratarea deșeurilor, precum și discriminarea persistentă și segregarea copiilor romi în școli. Eurodeputații subliniază, de asemenea, lipsa asistenței medicale, șomajul de lungă durată, abuzurile poliției și accesul inadecvat la justiție.

Pentru a remedia această situație, Parlamentul solicită strategii pe termen scurt și lung, sprijinite de fonduri UE și naționale suficiente, în special Fondul social european Plus (FSE+), Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și planurile naționale de redresare și reziliență.

Statele membre ar trebui să distribuie fonduri la nivel regional și local pentru a răspunde mai bine nevoilor imediate ale romilor care trăiesc în așezări din UE. Trebuie abordate toate obstacolele, inclusiv formele directe și indirecte de discriminare, care împiedică utilizarea eficientă a fondurilor.

Comisia ar trebui să instituie un mecanism de alertă timpurie pentru a identifica abuzul sau utilizarea abuzivă a fondurilor structurale și de investiții europene (fondurile ESI) și a altor fonduri ale UE alocate pentru abordarea situației romilor, afirmă eurodeputații. De asemenea, aceștia îndeamnă Comisia să eradicheze treptat așezările rome marginalizate din întreaga UE până în 2030. Implicarea membrilor comunității rome care desfășoară activități sociale de calitate în așezări ar fi o modalitate de a-i convinge pe romi să le părăsească.

Eurodeputații solicită includerea în mod corespunzător a copiilor romi în planurile naționale privind Garanția pentru copiiGaranția pentru tineret consolidată și Erasmus Plus ar trebui utilizate pentru a promova coeziunea socială și ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor romi. De asemenea, aceștia consideră că participarea și rolul de conducere al romilor ar trebui să fie un obiectiv calitativ în cadrele strategice naționale pentru romi pentru promovarea incluziunii sociale și a participării democratice.

În cele din urmă, Parlamentul subliniază potențialul neexploatat al tinerilor romi cu studii superioare ca factor de schimbare pozitivă.

Rezoluția a fost adoptată cu 486 voturi pentru, 109 împotrivă și 38 abțineri.

Potrivit sondajului Uniunii Europene privind minoritățile și discriminarea, 63% dintre romi nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare, în comparație cu media UE de 12%. 80% dintre romi trăiesc sub pragul sărăciei din țara lor. 41% dintre romii din cele nouă state membre ale UE care au participat la sondajul EU-MIDIS II s-au simțit discriminați din cauza originii lor rome în cel puțin un domeniu al vieții de zi cu zi, cum ar fi căutarea unui loc de muncă, piața muncii, locuințele, sănătatea și educația.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Prin lansarea unui război împotriva Ucrainei, Vladimir Putin a lansat, de asemenea, o “rachetă energetică” spre Europa, a scris miercuri președintele Consiliului European Charles Michel într-un articol de opinie semnat în Financial Times, editorial în care amfitrionul summiturilor europene consideră urgentă crearea unei veritabile “uniuni a energiei” ca pilon esențial al suveranității Uniunii Europene.

UE are nevoie acum de o uniune a energiei autentică“, a spus el, în avanpremiera primului summit al Comunității Politice Europene și a reuniunii informale a Consiliului European, care vor avea loc joi și vineri la Praga

Referindu-se la războiul declanșat de Putin, Michel spune că liderul rus “să ne oblojească economiile, să ne slăbească societățile și să ne distrugă moralul”, reluând teza expusă în reacția sa la decizia Kremlinului de a anexa ilegal noi teritorii ucrainene, când a precizat că această rachetă energetică a Rusiei vizează “inima sistemului nostru economic și social”.

 

“Trebuie să fim lucizi în evaluarea amplorii pagubelor. Această criză justifică strategia noastră comună de creștere și face urgentă crearea unei veritabile uniuni a energiei. Aceasta va fi un pilon esențial al suveranității UE”, a punctat el, precizând că “energia este ca sângele care curge prin venele economiilor noastre” și care “se coagulează din cauza acțiunilor agresive ale Rusiei”.

Importurile de energie ale UE în prima jumătate a anului 2022 s-au ridicat la aproape 380 de miliarde de euro, ceea ce se apropie de suma pe care europenii o plăteau anterior într-un an, iar acest lucru face probabil ca deficitul comercial în domeniul energiei să se dubleze în 2022, ajungând la aproximativ 5 % din produsul intern brut.

Amintind că la summitul de la Versailles din luna martie, liderii UE au convenit să consolideze suveranitatea europeană în domeniul apărării, al economiei și al energiei, Charles Michel a precizat că acesta este motivul pentru care solicită o adevărată uniune energetică.

Conform propunerii șefului Consiliului European, această uniune energetică trebuie să aibă la bază principiile solidarității, corectitudinii și transparenței și să urmărească patru obiective: reducerea consumului, asigurarea securității aprovizionării, reducerea prețurilor și consolidarea coeziunii pieței unice

“Criza financiară mondială și criza datoriilor suverane au determinat UE să creeze o uniune bancară, pentru a asigura stabilitatea sectorului bancar. Pandemia ne-a învățat să ne punem în comun resursele în sectorul sănătății. Astfel am dezvoltat și am produs vaccinuri pentru toți cetățenii UE, indiferent de locul în care aceștia locuiau. Acum trebuie să facem același lucru în sectorul energetic și să creăm această veritabilă uniune energetică. A face prea puțin și prea târziu nu este o opțiune. Este timpul să facem un salt calitativ”, a conchis el.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

Published

on

© European Union, 2018/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro din bugetul UE pentru consolidarea mijloacelor terestre și aeriene rescEU începând cu vara anului 2023, în contextul în care Europa s-a confruntat cu un sezon record de incendii forestiere.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, flota inițială rescEU ar urma să cuprindă un total de  22 de avioane, 4 elicoptere, precum și mai multe echipe terestre prepoziționate. Începând cu 2025, flota ar urma să fie consolidată în continuare prin achiziționarea accelerată de avioane și elicoptere.

”Din cauza schimbărilor climatice, numărul regiunilor afectate de incendii de vegetație este în creștere, depășind granițele țărilor mediteraneene afectate în mod tradițional. Ultimele veri au arătat în mod clar că sunt necesare mai multe mijloace de combatere a incendiilor la nivelul UE. Prin consolidarea flotei noastre de mijloace aeriene și a forțelor terestre, UE va putea asigura un răspuns prompt și flexibil, inclusiv în situațiile în care incendiile ard în mai multe state membre în același timp”, a transmis comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

La rândul său, comisarul european pentru buget și administrație, Johannes Hahn, a subliniat că ”propunerea de astăzi de consolidare a rescEU arată că bugetul UE va continua să îi sprijine pe cei care au nevoie. Solidaritatea europeană între statele membre ale UE rămâne puternică și suntem pregătiți să sprijinim această solidaritate cu mijloace financiare”.

Amploarea, frecvența și intensitatea incendiilor de vegetație din UE sunt în creștere. Până la 1 octombrie, datele pentru anul 2022 relevă o creștere cu 30% a suprafeței arse față de cel mai grav precedent înregistrat în 2017 și o creștere de peste 170% față de media suprafețelor arse de când a început înregistrarea la nivelul UE, în 2006.

În acest sezon, Centrul de coordonare a intervențiilor de urgență a primit 11 cereri de asistență pentru incendii de pădure. 33 de avioane și 8 elicoptere au fost desfășurate în întreaga Europă prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, cărora li s-au alăturat peste 350 de pompieri la sol. În plus, satelitul de urgență Copernicus al UE a furnizat hărți de evaluare a pagubelor din zonele afectate.

Continue Reading

Facebook

NATO9 mins ago

Președintele Poloniei anunță că discută cu SUA posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane pentru a garanta securitatea întregii Europe

PARLAMENTUL EUROPEAN1 hour ago

Parlamentul European a adoptat o serie de recomandări menite să îmbunătățească situația precară a așezărilor romilor din UE

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Charles Michel propune liderilor UE crearea unei “veritabile Uniuni a energiei ca pilon esențial al suveranității UE”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Incendii de pădure: Comisia Europeană propune 170 de milioane de euro pentru consolidarea flotei rescEU

CONSILIUL UE3 hours ago

Țările UE au ajuns la un acord cu privire la noi sancțiuni împotriva Rusiei pentru anexarea ilegală de teritorii ucrainene

U.E.3 hours ago

Șeful diplomației UE: Războiul din Ucraina nu se poate încheia din cauza ”oboselii” lumii occidentale

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

Cristian Bușoi4 hours ago

Cristian Bușoi: UE trebuie să ofere în continuare o finanțare adecvată pentru prevenirea cancerelor. Să facem tot posibilul pentru a salva cât mai multe vieți

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Klaus Iohannis participă, la Praga, la prima reuniune a Comunității Politice Europene, summit la care vor lua parte și liderii R. Moldova, Marii Britanii și Turciei

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

Eugen Tomac4 hours ago

Din Parlamentul European, Eugen Tomac cere instituirea unei ”pensii minime europene”: Pensionarii merită respect și o viață demnă

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Comisia Europeană este pregătită să discute despre ”o plafonare a prețului gazului utilizat pentru a genera electricitate”: Trebuie să limităm impactul inflaționist al gazului asupra energiei electrice

INTERVIURI2 days ago

VIDEO INTERVIU Ambasadorul Germaniei: România se află la “linia de sosire” privind aderarea la Schengen; Lecția care trebuie învățată pe calea cea grea este că nu putem avea încredere în Rusia

NATO5 days ago

Mircea Geoană: Nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei, dar NATO este angajată deplin în apărarea aliaților, inclusiv a României

INTERNAȚIONAL5 days ago

Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO după ce Putin a proclamat anexarea ilegală de către Rusia a patru regiuni ucrainene

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

R. Moldova contează pe sprijinul UE pentru a accelera ”modernizarea sectorului de securitate și apărare”. Maia Sandu: O urgență, având în vedere creșterea riscurilor în regiune

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO2 weeks ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

Team2Share

Trending