CHINA
Donald Trump prezintă joi strategia de apărare antirachetă a SUA, pe fondul noilor arme hipersonice ale Rusiei și Chinei și în contextul anunțului retragerii din Tratatul INF
Published
6 years agoon
Președintele american Donald Trump este așteptat să prezintă joi noua strategie de apărare antirachetă a SUA, destinată să răspundă ameninţărilor reprezentate de noile arme ale Rusiei şi Chinei, dar şi de cele ale Iranului şi Coreei de Nord, document strategic ce apare la scurt timp după ce negocierile dintre Washington și Moscova pentru păstrarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare au eșuat, iar Statele Unite au anunțat că vor începe retragerea din acest acord de echilibru strategic în Europa ce datează din 1987.
Liderul american va fi prezent la sediul Pentagonului, unde va prezenta această analiză comandată în 2017 şi aşteptată de mai multe luni, conform unor responsabili de la Washington, citați de France Presse, scrie Agerpres.
Prezentarea acestui document nu coincide numai cu avertismentul și intenția SUA de a se retrage din Tratatul INF, ci și cu afirmarea, în premieră, a poziției americane cu privire la noile rachete hipersonice pe care China și Rusia le dezvoltă. Reamintim că la finalul anului trecut, președintele rus Vladimir Putin anunța că Rusia va desfășura în 2019 primul său regiment de rachete hipersonice care pot fi echipate cu focoase nucleare, ceea ce înseamnă că țara sa are acum un nou tip de armă strategică.
De altfel, tema echilibrului strategic nuclear s-a numărat și printre temele de discuție la primul și singurul summit Trump-Putin, de anul trecut de la Helsinki (Citiți și Sistemul antirachetă al SUA, inclusiv scutul din România, printre țintele lui Vladimir Putin la summit-ul cu Donald Trump: ”Este o situație periculoasă”)
În ceea ce privește Coreea de Nord, detensionarea parțială a relațiilor prin organizarea primului summit Trump – Kim în 2018 nu a fost un demers suficient pentru ca Phenian-ul să nu mai prezinte riscuri în această dimensiuni. Referitor la Iran, reamintim că administrația Trump a denunțat Acordul nuclear încheiat în 2015 cu Teheranul în formatul P5+1.
Ce este așteptat să conțină strategie de apărare antirachetă a SUA?
Potrivit fragmentelor extrase din acest document de peste 80 de pagini care au fost difuzate presei, Pentagonul detaliază noile proiecte pe care intenţionează să le dezvolte pentru a apăra SUA, în special, de noile rachete hipersonice dezvoltate de China şi Rusia. Aceste rachete, capabile să dezvolte o viteză de peste 5.000 km/oră, de patru ori viteza sunetului şi manevrabile, sunt aproape imposibil de interceptat odată lansate.
Noua strategie de apărare vizează totodată rachetele balistice dezvoltate de către două ţări pe care SUA le consideră drept cei mai răi inamici ai săi: Iranul şi Coreea de Nord.
Pentru a se apăra împotriva rachetelor lor, mai puţin sofisticate decât cele ale Rusiei şi Chinei, dar care îi ameninţă în mod direct pe aliaţii SUA, în special Europa şi Japonia, Pentagonul vizează o altă pistă de cercetare: distrugerea lor la lansare.
Sistemele actuale antirachetă sunt toate focalizate pe distrugerea rachetelor în zbor. Ţintindu-le încă de când se află în faza de accelerare, Statele Unite ar consolida apărarea aliaţilor lor şi ar descuraja ţările respective, subliniază documentul.
Totodată, noua strategie de apărare antirachetă prevede creşterea numărului de interceptori la 64 până în 2023.
România și sistemul antirachetă global, printre beneficiarii bugetului american Apărării
Precizăm, în context, că în bugetul militar al SUA pentru anul 2019, aprobat la mijlocul anului trecut, sistemul antirachetă global al Statelor Unite se numără printre beneficiarii acestui cadru bugetar.
Bugetul militar al Pentagonului pentru anul 2019, care se ridică la 716,3 miliarde de dolari și care a fost adoptat cu o largă majoritate bipartizană, conține alocări de 12,9 miliarde pentru Agenția de Apărare Antirachetă a SUA și pentru modernizarea sistemului de apărare antirachetă global al Statelor Unite, din care face parte și facilitatea antibalistică Aegis Ashore de la Deveselu, din România.
.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.
You may like
Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
CHINA
Așteptând ca Donald Trump să-și preia mandatul de președinte, ministrul chinez de externe afirmă că SUA și China pot ”realiza lucruri măreţe” dacă vor coopera
Published
4 weeks agoon
December 17, 2024By
Teodora IonMinistrul de externe chinez, Wang Yi, care așteaptă ca noul președinte american Donald Trump să își preia mandatul, a recurs la curtoazie diplomatică, în contextul în care relațiile sino-americane se anunță tensionate sub noul lider de la Casa Albă, informează AFP, citat de Agerpres.
Iniţiative precum dialogul asupra problemelor financiare şi lupta împotriva drogurilor ”demonstrează perfect că atâta timp cât China şi Statele Unite cooperează, putem realiza multe lucruri măreţe”, a declarat ministrul într-o conferinţă la Beijing.
Acesta a amintit că țara sa ”a apărat stabilitatea în ansamblul” relațiilor dintre cele două mari puteri, dar ” se opune ferm agresiunilor ilegale şi nerezonabile ale Statelor Unite, în special amestecului grosolan în chestiuni legate de problemele interne ale Chinei, precum Taiwanul”.
”Trebuie să răspundem cu fermitate şi vigoare, să ne apărăm cu hotărâre propriile drepturi şi interese legitime şi să salvgardăm normele fundamentale ale relaţiilor internaţionale”, a insistat şeful diplomaţiei chineze.
Wang Yi speră că ”noul guvern american va face alegerile corecte, va lucra cu China în aceeaşi direcţie, va elimina perturbările, va depăşi obstacolele şi va depune eforturi pentru a obţine o dezvoltare stabilă, sănătoasă şi de durată a relaţiilor dintre China şi Statele Unite”.
Doar că Donald Trump, în stilul său caracteristic observat în timpul primului său mandat la Casa Albă, a afirmat deja că una dintre primele sale măsuri economice, imediat după învestirea din ianuarie, va fi majorarea taxelor vamale pentru produsele care provin din China, Mexic și Canada.
Mai exact, acesta urmărește să impună o creștere de 10% a taxelor vamale pentru ”toate numeroasele produse care sosesc din China în Statele Unite”.
CHINA
Casa Albă solicită înființarea unui Grup de lucru care să monitorizeze tentativele de cenzură şi intimidare din partea Chinei
Published
1 month agoon
December 13, 2024By
Diana ZaimCasa Albă, prin prețedintele Joe Biden, a solicitat înființarea unui Grup de lucru interguvernamental care să abordeze tentativele de cenzură şi intimidare din partea Chinei, informează un comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Prin autoritatea care mi-a fost conferită în calitate de președinte prin Constituție și prin legile Statelor Unite ale Americii, precum și pentru a monitoriza și a aborda efectele oricăror eforturi ale Republicii Populare Chineze, fie direct, fie prin intermediari, de a cenzura sau intimida orice persoană din Statele Unite”, se ordonă înființarea unui Grup de monitorizare și acțiune privind cenzura în China (Grup operativ).
Grupul va fi prezidant de asistentul președintelui pentru afaceri de securitate națională sau de persoana desemnată de acesta, iar vicepreședintele de directorul Consiliului Economic Național sau de persoana desemnată de acesta.
Grupul operativ se reunește cel puțin de două ori pe an pentru a supraveghea elaborarea și executarea strategiei integrate a guvernului federal.
Din acest grup vor face parte şi membri ai Departamentelor de Stat, Trezoreriei, Apărării, Justiţiei, Agriculturii, Comerţului, Educaţiei şi Securităţii Interne, precum şi agenţii CIA şi FBI.
CHINA
În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”
Published
1 month agoon
December 2, 2024By
Andreea RaduŞefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a abordat deschis luni problema „sprijinului în creştere” al Chinei pentru Rusia în războiul acesteia din Ucraina, în cadrul unei întrevederi luni, la Beijing, cu omologul său chinez Wang Yi, în faţa căruia a pledat pentru ca Beijingul să se angajeze în favoarea unei „păci echitabile” în Ucraina, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Baerbock şi-a justificat vizita de o zi la Beijing prin necesitatea de a discuta cu „cei cu care noi nu suntem de acord în multe puncte sau care joacă roluri diferite de ale noastre”.
Războiul din Ucraina a fost, prin urmare, în centrul discuţiilor cu omologul său Wang Yi, a indicat Annalena Baerbock la finalul întrevederilor.
„Am pledat astăzi, aici, la Beijing, în favoarea unui proces de pace echitabil, tocmai pentru că avem perspective şi roluri diferite. Fiecare membru permanent în Consiliul de Securitate are o responsabilitate pentru pacea şi securitatea în lume”, a declarat ministrul de externe german.
„Dronele din fabricile chineze și trupele nord-coreene care atacă pacea în centrul Europei încalcă interesele noastre fundamentale de securitate europeană”, a spus Baerbock.
China susţine că nu a furnizat niciodată arme letale pentru a fi utilizate în Ucraina, dar Beijingul rămâne un aliat politic şi economic de prim-plan al Rusiei şi nu a condamnat niciodată invazia rusă în Ucraina.
Unele ţări membre NATO au calificat China drept un „facilitator decisiv” în războiul dus de Rusia în Ucraina. Uniunea Europeană afirmă că dispune de informaţii despre existenţa unei uzine în China pentru fabricarea de drone care sunt apoi livrate Rusiei, conform unui înalt responsabil al UE, care a făcut această dezvăluire sub rezerva anonimatului.
„Nu numai că preşedintele rus distruge ordinea noastră de pace europeană prin războiul său în Ucraina, dar de acum atrage şi Asia prin intermediul Coreei de Nord. Deci, am discutat cu omologul meu chinez în mod intens despre faptul că acest aspect nu poate fi în interesul Chinei”, a afirmat ministrul german de externe la finalul convorbirilor.
Înaintea acestor afirmaţii, Baerbock a apreciat că „sprijinul în creştere al Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei are un impact asupra relaţiilor (dintre noi), întrucât afectează interesele fundamentale de securitate ale Germaniei şi ale Europei”, potrivit unui comunicat al diplomaţiei germane.
Prezent într-o primă vizită la Kiev din calitatea de președinte al Consiliului European, Antonio Costa a anunțat că UE pregătește cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a promis că UE va face tot posibilul pentru a vedea Ucraina în Uniune ca o națiune europeană liberă.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Șefa diplomației germane avertizează asupra riscurilor pentru pacea fragilă din Siria, în contextul discuțiilor despre ridicarea sancțiunilor UE
Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre
Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
- CONSILIUL UE1 week ago
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”