Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac: Statele UE dau dovada unității votând în unanimitate sancționarea Rusiei pentru încălcarea gravă a drepturilor omului

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Statele Uniunii Europene își dau, din nou, dovada unității, votând în unanimitate un acord privind sancționarea Rusiei, a scris eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), într-o postare pe Facebook, salutând acordul politic al miniștrilor de externe europeni cu privire la noi măsuri restrictive la adresa Moscovei.

“Această decizie vine ca urmare a procesului inechitabil și detenției lui Alexei Navalnîi, a încălcărilor grave ale drepturilor omului (precum dreptul legitim la protest pașnic) și a călătoriei Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, la Moscova, când ni s-a arătat fățiș cât de interesat este guvernul rus de menținerea unor relații normale, de bună vecinătate cu UE, bazate pe dialog și respect comun”, a afirmat Tomac.

“Astăzi, Uniunea a transmis un semnal de solidaritate pentru societatea civilă democratică din Rusia și de condamnare pentru regimul lui Putin. Dictatura nu are șanse să reziste într-o lume democratică construită în jurul valorilor europene. Este total greșit faptul că rămân profund divergente opiniile privind gazoductul Nord Stream 2. Trebuie să reținem că atât timp cât interesele europene nu converg, vom continua să îi acordăm lui Putin șansa de a interveni „după bunul plac” în casa noastră”, a conchis el.

 

Miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene s-au pus de acord luni să meargă mai departe în privinţa adoptării de sancţiuni împotriva mai multor oficiali ruşi de rang înalt, drept replică la încarcerarea opozantului rus Aleksei Navalnîi, au declarat surse diplomatice UE citate de AFP, Reuters şi dpa.

Potrivit Reuters, la reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general.

S-a ajuns la un “acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni ţintite în cursul reuniunii şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.

Potrivit AFP, care citează diplomaţi europeni, pe listă nu s-ar afla niciun oligarh rus.

Dpa scrie că Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut.

UE a recurs deja la măsuri punitive din cauza rolului Moscovei în conflictul din Ucraina şi a otrăvirii lui Aleksei Navalnîi din luna august a anului trecut.

Rusia a ameninţat că va adopta măsuri similare dacă UE adoptă noi sancţiuni. 

Relaţia UE – Rusia a fost una dintre temele reuniunii de la Bruxelles, șeful diplomației europene, Josep Borrell, declarând înaintea reuniunii că speră la o abordare comună pentru gestionarea relației “în curs de coliziune” cu Rusia, în timp ce ministrul german de externe a pledat pentru sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, având în vedere că relaţiile dintre Bruxelles și Moscova au ajuns la cel mai scăzut nivel. Tot înaintea reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o abordare comună între UE, SUA și Regatul Unit privind relațiile cu Rusia, subliniind că o majoritate din țările UE susține adoptarea de noi sancțiuni.

Discuția cu privire la relațiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) și în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Vizita șefului diplomației europene la Moscova a produs un larg ecou și critici cu privire la o umilire diplomatică a Uniunii Europene.

Rusia a declarat persona non grata și a decis expulzarea unor diplomaţi polonezi, germani şi suedezi, la numai câteva ore după ce Josep Borrell s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale. Rusia și-a motivat decizia în baza faptului că acești diplomați au participat la protestele pro-Navalnîi, opozantul rus încarcerat la revenirea sa în țară după ce a fost otrăvit și condamnat la închisoare. Ulterior, Germania, Polonia și Suedia au recurs la măsuri de retorsiune față de expulzările din Rusia, iar cele trei țări UE au declarat “persona non grata” câte un diplomat rus.

Justificându-și vizita ca un moment de menținere a canalelor diplomatice în cadrul unei dezbateri în plenul Parlamentului European unde aproape 80 de deputați i-au cerut demisia, Josep Borrell a spus că le va propune liderilor UE sancțiuni împotriva Rusiei, subliniind că cei doi actor sunt la o răscruce de drumuri și că guvernul rus se află pe o cale autoritară.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac, vizită la Grupul de Luptă NATO de la Cincu: Sper ca românii să înțeleagă cât de importantă este umbrela de securitate NATO

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Sper ca românii să înțeleagă cât de importantă este umbrela de securitate NATO, a transmis eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), aflat zilele acestea în vizită oficială a unei delegații a Parlamentului European în România și Republica Moldova, organizată de Subcomisia pentru Securitate și Apărare și condusă de doamna Nathalie Loiseau.

Primul popas al acestei vizite a fost la Cincu, unde se află Grupul de Luptă NATO.

”Condus de Franța, acesta a fost constituit acum un an pe teritoriul României ca răspuns la agresiunea Rusiei în Ucraina. Este unul dintre cele 8 grupuri de luptă de pe flancul de est al NATO și are menirea de a întări capacitatea de descurajare și apărare pe termen mediu și lung.  N-am crezut niciodată că voi trăi un sentiment atât de ciudat; să fiu în misiune europeană acasă pentru a discuta despre apărarea Republicii Moldova în fața amenințărilor Rusiei”, a amintit Tomac.

Acesta a reiterat că ”toată lumea civilizată este alături de cel de-al doilea stat românesc, mai puțin politicienii extremiști care răspândesc propagandă disperată împotriva R. Moldova și a Uniunii Europene”.

”Noi însă știm ce avem de făcut. Putin nu ne poate diviza, noi vom rămâne uniți împotriva tuturor amenințărilor, indiferent de unde vin”, este convins eurodeputatul.

Deputații din Subcomisia pentru Securitate și Apărare (SEDE) a Parlamentului European (PE) vor vizita România și Republica Moldova pentru a discuta despre securitatea regională și implicațiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Scopul principal al vizitei Subcomisiei pentru Securitate și Apărare, în perioada 15-18 mai, este de a da dovadă de solidaritate cu Republica Moldova, care se confruntă cu presiuni tot mai mari din cauza propagării războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Continue Reading

Eugen Tomac

Ursula von der Leyen îi dă dreptate lui Eugen Tomac: Cerem Consiliului să ia o decizie ”cât mai curând posibil anul acesta” pentru ca România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen

Published

on

© Photo Collage (Official Images: European Union)

România trebuie să intre în spațiul Schengen cât mai curând posibil, anul acesta, este reacția președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la scrisoarea înaintă acesteia de eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE).

Imediat după refuzul Austriei de a accepta primirea României în spațiul de liberă circulație, acesta din urmă i-a transmis Ursulei von der Leyen o scrisoare prin care îi solicită sancționarea ”acestui abuz de drept”.

”În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, președinta von der Leyen îmi dă dreptate și subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie <<cât mai curând posibil anul acesta>>, astfel încât România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen”, explică Tomac într-un mesaj publicat pe Facebook.

Răspunsul președintei Comisiei Europene este ”extrem de important pentru țara noastră și foarte util în contextul procesului pe care l-am inițiat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, apreciază eurodeputatul.

”Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiție făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos. Eu sunt hotărât să continui campania pe care am inițiat-o, <<Semnează pentru România în Schengen>>, până când țării noastre i se va face dreptate”, a dat asigurări Eugen Tomac.

Întrucât consideră că României și românilor li s-a făcut o nedreptate în cadrul Consiliului JAI din 8 decembrie, când Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație, Eugen Tomac a lansat o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care nu anulează însă demersurile diplomatice.

Pentru ca demersul său să capete forță este nevoie ca Parlamentul European să intervină din calitatea de reclamant privilegiat în procesul intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene împotriva Consiliului UE, astfel că eurodeputatul a lansat o companie de strângere de semnături în acest sens.

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac îndeamnă românii să semneze petiția ”România merită în Schengen”: Sunt hotărât să caut dreptatea la CJUE și sunt convins că împreună putem câștiga

Published

on

© romaniainschengen.ro

Cu ocazia revenirii a mii de români în țară pentru celebrarea sărbătorilor pascale, eurodeputatul Eugen Tomac îndeamnă la semnarea petiției ”România merită în Schengen”, care să susțină acțiunea intentată de acesta împotriva Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

„Sărbătorile de Paște sunt un prilej deosebit pentru românii din toată Europa să revină acasă. <<Prilej>> deloc deosebit însă de a trece din nou prin umilința controlului la frontiere. De 11 ani, românii îndură în mod nedrept această înjosire, deși România a îndeplinit în mod obiectiv toate criteriile. Și atunci, întreb. Ce facem? Continuăm să răbdăm, sperând la o minune sau luptăm pentru dreptul nostru? Eu sunt hotărât să caut dreptatea la Curtea de Justiție a UE și sunt convins că împreună putem câștiga.
Dar pentru asta este important ca petiția pe care am inițiat-o, <<România merită în Schengen>>, să fie semnată de cât mai mulți oameni. Doar așa putem demonstra că românii nu vor accepta să fie tratați ca cetățeni inferiori”, este mesajul transmis de Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook. 

 

Austria a blocat, la 8 decembrie 2022, accesul României în Schengen, fără absolut niciun argument valid. A folosit dreptul de veto în mod abuziv, urmărind interese electorale ce ţin de politica internă. A încălcat astfel, în mod asumat, Tratatele UE.

În calitatea sade cetățean român și deputat în Parlamentul European, Eugen Tomac a introdus o acțiune împotriva Consiliului UE în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru a anula acest vot nelegal. Însă, pentru a avea succes, este necesară implicarea Parlamentului European în acest proces.

De aceea, eurodeputatul va depune o petiție la Comisia de Petiții a Parlamentului European prin care va solicita Parlamentului să intervină în acțiunea pe care deja a declanșat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Continue Reading

Facebook

NATO15 hours ago

Olanda „ia serios în considerare” trimiterea de avioane F-16 Ucrainei

NATO15 hours ago

NATO: Germania își relochează sistemul de apărare antirachetă Patriot din Slovacia în Lituania în vederea summit-ului de la Vilnius

NATO16 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz afirmă că summit-ul NATO de la Vilnius se va concentra pe sprijinirea concretă a Ucrainei

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

Premierul Estoniei, înainte de summitul Comunității Politice Europene de la Chișinău: Vom transmite un mesaj puternic că Moldova nu este singură

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Olaf Scholz: La 1 iunie, familia europeană se reunește în R. Moldova, o țară care are tot sprijinul nostru și nu este singură

U.E.2 days ago

Ursula von der Leyen a vizitat zonele din Italia afectate de inundații: ”Europa este cu voi”

NATO2 days ago

Mircea Geoană: Buna guvernare, transparența și combaterea corupției sunt importante pentru ca România să-și atingă potențialul strategic, economic și uman

COMISIA EUROPEANA2 days ago

Comisia Europeană și compania BioNTech-Pfizer modifică termenii contractului privind livrarea de vaccinuri împotriva COVID-19, reducând numărul de doze și prelungind termenul de livrare

ROMÂNIA2 days ago

MCID și ADR fac un nou pas spre digitalizarea României prin lansarea aplicației mobile ROeID, care asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor români

CONSILIUL UE2 days ago

Ungaria contestă un demers al Parlamentului European care îi pune la îndoială capacitatea de a exercita președinția semestrială a Consiliului UE, ce urmează să o preia la jumătatea lui 2024

NATO3 days ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ3 days ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ4 days ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA4 days ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA7 days ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Dorin Recean: La Chişinău încă nu cad rachete, asta datorită ucrainenilor, dar Republica Moldova este atacată hibrid

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Regiunea Mării Negre are potențialul de a deveni un centru internațional de oportunități prin extinderea și modernizarea surselor de energie

NATO1 week ago

Black Sea and Balkans Security Forum: Premierul Nicolae Ciucă evidențiază importanța revizuirii planurilor de apărare în contextul în care o ”putere ca Rusia merge spre un război de uzură”

Team2Share

Trending