Europarlamentarul Luhan: “Ponta are nevoie de ochelari europeni pentru a citi corect raportul MCV”

luhanRaportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a provocat frisoane guvernanților români încă dinainte de publicarea oficială, susţine eurodeputatul PDL, Petru Luhan, apreciind, într-un comunicat de presă, că acest raport reprezintă o palmă pentru actuala majoritate parlamentară, pentru Guvernul USL și, în special, pentru premierul Victor Ponta.

Luhan mai menţionează că în raport se constată că presiunile politicienilor asupra Justiției au continuat, atât prin atacuri la adresa unor magistrați care instrumentau dosare importante, cât şi prin declaraţii de simpatie faţă de persoanele condamnate, dar că cea mai gravă constatare este că, ușurința cu care fundamentele reformelor pot fi puse sub semnul întrebării în Parlament au servit ca o reamintire a faptului că nu există consens în ceea ce privește urmărirea obiectivelor MCV. “Practic, sunt puse sub semnul întrebării toate angajamentele asumate de România odată cu aderarea la UE”, susţine eurodeputatul.

El cosideră că recomandarea Comisiei Europene vine ca o concluzie ca viitoarea Constituţie să stipuleze, în mod explicit, obligaţia Legislativului şi Executivului de a respecta independenţa Justiţiei, adică politicienilor români li se cere să prevadă în lege că se angajează să respecte legea.

El consideră “stupefiantă”, în acest context, recenta reacţie a premierului Victor Ponta, care declara că “fiecare citește ce vrea” și că, în privința activităţii Guvernului, raportul MCV este pozitiv.

“Domnule Ponta, ca să citiți corect raportul MCV, trebuie să vă schimbaţi ochelarii. Încercaţi cu încredere ochelarii europeni”, mai susţine Luhan.

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, în prezentarea raportului MCV, că există încă îngrijorări legate de independenţa justiţiei în România, el subliniind că modificările la Codul penal au generat “îngrijorări majore” în legătură cu capacitatea de combatere a corupţiei.

Există încă îngrijorări în legătură cu independenţa justiţiei şi există foarte multe exemple în ceea ce priveşte un grad de opoziţie la măsurile anticorupţie şi de integritate”, a afirmat Mark Gray.

Raportul MCV, disponibil AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.