Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Fit for 55: Parlamentul European a aprobat obiectivul de emisii zero de CO2 pentru mașini și camionete noi în 2035

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Parlamentul European a aprobat noile obiective de reducere a emisiilor de CO2 pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55”.

Cu 340 voturi pentru, 279 împotrivă și 21 abțineri, eurodeputații au aprobat acordul încheiat cu Consiliul referitor la revizuirea standardelor de performanță aplicabile emisiilor de CO2 pentru autoturismele și camionetele noi, în conformitate cu obiectivele climatice mai ambițioase ale Uniunii.

Noua legislație stabilește calea de urmat pentru a reduce la zero emisiile de dioxid de carbon pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi până în 2035. Este vorba de un obiectiv aplicabil întregului parc de vehicule de la nivelul Uniunii de a reduce emisiile de CO2 produse de autoturismele și camionetele noi cu 100% comparativ cu 2021. Obiectivele intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 au fost fixate la 55% pentru autoturisme și 50 % pentru camionete.

Conform unui comunicat al Parlamentului European, alte măsuri esențiale prevăzute de regulament:

  • Comisia va prezenta până în 2025 o metodologie de evaluare și raportare a datelor referitoare la emisiile de CO2 pe durata întregului ciclu de viață al autovehiculelor și camionetelor vândute pe piața Uniunii. Raportul va fi însoțit de propuneri legislative acolo unde este necesar.
  • Până în decembrie 2026, Comisia va monitoriza decalajul dintre valorile limită de emisie și consumul de combustibil și de energie în condiții reale de conducere. De asemenea, va întocmi un raport referitor la o metodologie de ajustare a emisiilor specifice de CO2 ale producătorilor și va propune măsurile care ar trebui luate.
  • Producătorii responsabili pentru o producție mică într-un an calendaristic (între 1 000 și 10 000 de autoturisme noi sau între 1 000 și 22 000 de camionete noi) pot obține o derogare până la sfârșitul anului 2035, iar producătorii care înregistrează sub 1 000 de vehicule noi pe an vor continua să beneficieze de derogarea existentă.
  • Mecanismul existent de stimulare pentru vehiculele cu emisii zero și cu emisii scăzute (ZLEV), care recompensează producătorii care vând mai multe asemenea vehicule (cu emisii de la zero la 50g CO2/km, cum ar fi vehiculele electrice și vehiculele hibride performante) aplicând obiective mai scăzute de reducere a emisiilor de CO2, va fi adaptat la tendințele preconizate de vânzare a vehiculelor. Între 2025 și 2029, valoarea de referință pentru ZLEV va fi de 25 % pentru vânzarea de autoturisme noi și de 17 % pentru camionetele noi, urmând să fie eliminată din 2030.
  • Din doi în doi ani, începând cu sfârșitul anului 2025, Comisia va publica un raport pentru a evalua progresele înregistrate în domeniul mobilității rutiere cu emisii zero.

La 14 iulie 2021, în cadrul pachetului „Pregătiți pentru 55”, Comisia a prezentat o propunere legislativă de revizuire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi. Propunerea urmărește să contribuie la obiectivele climatice ale UE pentru 2030 și 2050, să aducă beneficii cetățenilor și să stimuleze inovarea în domeniul tehnologiilor cu emisii zero.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

În ce domenii și cu ce responsabilități vor activa eurodeputații USR din grupul RENEW, Dan Barna și Vlad Voiculescu

Published

on

Colaj foto © USR

Eurodeputații USR Dan Barna și Vlad Voiculescu au câștigat încrederea colegilor din grupul RENEW încă de la debutul celei de-a zecea legislaturi a Parlamentului European, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Dan Barna a fost ales vicepreședinte al Grupului RENEW și va coordona grupul de lucru ce reunește membrii RENEW din comisiile cu atribuții de politică externă.

Mai precis, este vorba despre comisiile (și subcomisiile) pentru afaceri externe (AFET), apărare (SEDE), comerț exterior (INTA), dezvoltare (DEVE) și drepturi fundamentale (DROI). Coordonatorul grupului de lucru are misiunea de a armoniza opiniile membrilor pe dosarele legislative din domeniu și de a monitoriza activitatea raportorilor. De asemenea, conduce ședințele coordonatorilor pe domenii ai grupului.

Dan Barna este membru în Comisia de afaceri externe a Parlamentului European (AFET) și membru supleant în comisiile pentru comerț exterior (INTA) și dezvoltare regională (REGI).

În domeniul afacerilor externe, se va concentra pe relația cu Republica Moldova, Ucraina, Balcanii de Vest și vecinătatea estică a UE. În sectorul dezvoltării regionale, va urmări cu precădere anunțata reformă a fondurilor de coeziune.

Pe tema aderării României la Schengen și cu frontierele terestre, Dan Barna a avut deja mai multe discuții bilaterale cu lideri de instituții europene pentru ca subiectul să fie reluat cât de repede posibil.

Vlad Voiculescu a fost ales coordonator RENEW în domeniul sănătății și din această funcție va asigura direcția politică a întregului grup în ceea ce privește politicile de sănătate publică.

De asemenea, va consilia președinția Grupului RENEW, va nominaliza raportorii pe diverse dosare legislative și va reprezenta grupul în negocieri cu coordonatorii celorlalte grupuri politice în domeniul sănătății.

Vlad Voiculescu este membru în Comisia de sănătate a Parlamentului European (SANT) și membru supleant în comisiile de mediu și sănătate publică (ENVI), control bugetar (CONT) și cea de economie și politică monetară (ECON).

În domeniul sănătății, următorul mandat al Parlamentului European este unul cu impact major. Printre dosarele legislative importante se regăsesc: cadrul general legislativ al produselor farmaceutice (ce include și medicamentele pentru copii și boli rare) și lista europeană de medicamente esențiale (critice).

Vlad Voiculescu va susține politici europene care să asigure pacienților din UE cât mai rapid accesul egal la tratament în mod egal, indiferent de țara în care s-au născut sau trăiesc în interiorul UE.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

PSD, cel mai bine reprezentat partid din România în Parlamentul European, anunță Victor Negrescu. Ce poziții cheie au obținut eurodeputații social-democrați

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Partidul Social Democrat (PSD) se poziționează drept cel mai bine reprezentat partid politic din România în Parlamentul European, deținând multiple funcții cheie în instituțiile europene, a afirmat marți europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu.

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a anunțat noua structură de conducere a PSD la nivel european, subliniind angajamentul partidului de a reprezenta interesele României cu profesionalism.

“Începând de marți, PSD deține următoarele funcții cheie: vicepreședinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, președintele Comisiei pentru Dezvoltare Regională, Dragoș Benea, vicepreședinte al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare, Mihai Tudose, vicepreședinte al Comisiei pentru Control Bugetar, Claudiu Manda, vicepreședinte al Comisiei pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor, Maria Grapini, coordonatorul Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie, Dan Nica, coordonatorul în a doua parte a mandatului al Comisiei pentru Comerț Internațional, Ștefan Mușoiu.

Negrescu a menționat că PSD își va continua eforturile pentru a obține și alte funcții importante în delegațiile parlamentare. Acest succes este rezultatul unui efort concertat de a asigura o influență semnificativă a României la nivel european.

“PSD și-a îndeplinit obiectivul fixat de a reprezenta, cu profesionalism, România și de a se asigura că suntem mai influenți la nivel european. Îi mulțumesc președintelui Marcel Ciolacu pentru sprijinul acordat și încrederea primită în vederea coordonării negocierilor la nivelul Parlamentului European. Aceste numiri reflectă dedicarea și capacitatea PSD de a promova interesele României în cadrul instituțiilor europene, consolidând astfel poziția țării în luarea deciziilor la nivel european”, a adăugat Victor Negrescu.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Rareș Bogdan, ales vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European: Prioritatea mea absolută este R. Moldova

Published

on

© Rareș Bogdan/ Facebook

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a fost ales vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, una dintre cele mai prestigioase comisii ale Parlamentului European, care reunește foști șefi de stat și de guvern, foști miniștri de externe, comisari europeni, jurnaliști de top și personalități academice și culturale din țările UE.

Într-o postare pe Facebook în care a anunțat alegerea sa, Rareș Bogdan consideră că prezența sa în AFET la nivel de reprezentare și coordonare este un succes major pentru România, mai ales în contextul geopolitic actual.

El a subliniat importanța sprijinirii Ucrainei în războiul său de apărare, procesul de extindere al Uniunii Europene, incluzând Ucraina, Georgia și Republica Moldova, precum și gestionarea conflictelor din Orientul Mijlociu și Balcani.

“Consider că prezența în AFET la nivel de reprezentare și coordonare este un succes major pentru România, mai ales în actualul context geopolitic. Să ne gândim la Ucraina, care duce un război de apărare a cetățenilor săi, dar și a întregii Uniuni Europene, la procesul de extindere, unde îi vrem alături pe ucraineni, georgieni și pe frații noștri români din Republica Moldova, precum și la conflictele din Orientul Mijlociu și Balcani,” a declarat Rareș Bogdan.

 

Rareș Bogdan și-a exprimat onoarea de a lucra alături de președintele AFET, David McAllister (CDU, Germania), și a promis că va aborda cu curaj dosarele importante pentru Uniunea Europeană și apărarea valorilor democratice.

Prioritatea sa absolută va fi situația din Republica Moldova, care face față șantajului Federației Ruse și războiului informațional.

“Vom aborda cu curaj dosarele fierbinți care implică interesele Uniunii Europene și apărarea valorilor democratice într-un glob tot mai frământat! Prioritatea mea absolută este situația din Republica Moldova, care face față greu șantajului Federației Ruse și războiului informațional care se extinde,” a adăugat Rareș Bogdan, care a indicat că alegerea sa în această funcție subliniază angajamentul său de a reprezenta cu demnitate și loialitate interesele României și ale românilor în cadrul Parlamentului European.

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA12 mins ago

MApN: Două aeronave F-16 au monitorizat situația din Tulcea în urma atacurilor cu drone efectuate de Rusia în proximitatea frontierei ucrainene cu România

ROMÂNIA37 mins ago

Ministrul Bogdan Ivan a verificat stadiul lucrărilor la Centrul Cyber al UE: Vom finaliza lucrările de creștere a capabilităților Centrului până la finalul lunii octombrie

SUA44 mins ago

Șeful Pentagonului reafirmă „sprijinul neclintit” al SUA pentru Ucraina într-o convorbire cu ministrul Rustem Umerov

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Adrian Câciu anunță că mai mult de jumătate din reformele din PNRR au fost îndeplinite: Alte 23 de reforme sunt în curs de îndeplinire

ENERGIE2 hours ago

Klaus Iohannis: Regiunea Mării Negre devine o adevărată “masă rotundă” a diplomației energetice. România, pregătită să își joace rolul în energia nucleară sigură și exploatarea gazelor

SĂNĂTATE2 hours ago

Finalizarea Uniunii Europene a Sănătății, printre obiectivele noii Comisii Europene. Von der Leyen va propune o Lege privind medicamentele critice

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Primul sondaj după retragerea lui Biden din cursa pentru Casa Albă: Kamala Harris are un avans de 2% față de Donald Trump (Reuters)

ROMÂNIA3 hours ago

RADR 2024: Diplomația română se reunește pentru a pregăti acțiunile României “într-o lume instabilă”. Invitați speciali: vicepremierii din Luxemburg, R. Moldova și Ucrainei

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

U.E.19 hours ago

Ungaria, „indiferentă” la mutarea reuniunilor ministeriale ale președinției ungare a Consiliului, va bloca în continuare ajutorul militar al UE pentru Ucraina

ROMÂNIA18 hours ago

Secretarul american al Energiei: Sunt foarte încântată să anunţ că Fluor şi Sargent & Lundy au ajuns la un acord de principiu cu Nuclearelectrica pentru modernizarea şi dezvoltarea centralei nucleare de la Cernavodă

CONSILIUL UE2 days ago

România sprijină menținerea presiunii asupra Rusiei prin sancțiuni și va continua să colaboreze cu Ucraina și R. Moldova pentru a îmbunătăți interconectarea în sectorul energetic, subliniază Luminița Odobescu

U.E.4 days ago

Borrell: Estonia este un model de urmat pentru toate țările UE și NATO în privința cheltuielilor pentru apărare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen, realeasă președintă a Comisiei Europene de Parlamentul European, după un prim mandat de “cinci ani ca niciun altul din istoria UE”

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere Ursulei von der Leyen să pună Europa socială în centrul acțiunilor viitoarei Comisii Europene: Avem nevoie de un buget consolidat și de o capacitate de investiții mai mare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Vicepreședintele PPE Siegfried Mureșan echivalează votul pentru Ursula von der Leyen la șefia CE cu un vot pentru democrație și valori europene

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Strategia de securitate economică va deveni pilon al politicii externe UE. von der Leyen: Cursa cu rivalii sistemici a început. Europa trebuie să schimbe viteza și să aprofundeze piața unică

COMISIA EUROPEANA6 days ago

UE are nevoie de o schimbare a tratatului, transmite Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European: Reformele devin indispensabile pentru extinderea UE

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen propune crearea unui panel al cetățenilor europeni care să recomande politici Comisiei: “Ne aflăm într-o perioadă de anxietate profundă pentru europeni”

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Von der Leyen propune pentru următorii cinci ani în fruntea CE consolidarea competitivității UE printr-un Acord Industrial Ecologic și un Fond European pentru Competitivitate

Trending