Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Exclusiv Reactia oficiala a Comisiei Europene fata de criticile dure aduse propunerilor Romaniei de cheltuire a fondurilor europene. Ce urmeaza

Published

on

EU FlagShirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a declarat, la solicitarea CaleaEuropeana.ro, ca serviciile Comisiei Europene au incredere ca autoritatile romane le vor trimite “in timp util” forma finala a Acordului de Parteneriat.

Comisia Europeana a atentionat Guvernul, potrivit unui document oficial obtinut saptamana trecuta de presa, ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020,este incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut “peste vara”, pana in luna septembrie. Comisia Europeana a elaborat o analiza detaliata pe 11 directii asupra draftului de Acord de parteneriat trimis de Guvernul Romaniei la Bruxelles.

Intrebata de caleaeuropeana.ro cum va decurge procedura procedura pe viitor, Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn a sustinut ca documentul trimis de Ministerul Fondurilor Europene este doar o prima schita a proiectului, subliniind totodata ca este pentru prima data cand este aplicat modelul Acordului de Parteneriat.

“Autoritatile romane s-au angajat intr-un dialog informal cu Comisia Europeana pe tema viitoarei perioade de programare inca din ianuarie 2013, adresandu-se provocarilor de dezvoltare si identificarii viitoarelor prioritati de finantare pentru viitor.

In contextul acestui dialog, autoritatile romane au furnizat serviciilor Comisiei Europene o prima schita preliminara a Acordului de Parteneriat, care a fost publicat si pe site-ul lor, in paralel. Aceasta este, de fapt, prima data cand am folosit modelul de acord de parteneriat al carui scop este crearea unei abordari mai strategice in utilizarea fondurilor structurale ale UE.” considera Wheeler.

 

s wheelerShirin Wheeler: Comisia este increzatoare ca va primi in timp util varianta finala a Acordului de Parteneriat

Acest draft a declansat niste prime reactii informale din partea serviciilor Comisiei, inainte de reuniunea tehnica ce a avut loc la 1 iulie; a vizat sprijinirea autoritatilor romane in imbunatatirea in continuare a proiectului, in ce priveste prioritatile propuse.” sustine Wheeler.

In solicitarea caleaeuropeana.ro, Comisia era intrebata, avand in vedere recomandarile majore oferite autoritatilor romane, daca acestea vor putea fi operate la timp, fara sa afecteze absorbtia de fonduri europene.

”Dialogul informal este inca in desfasurare cu Romania, la fel si cu celelalte state membre, intr-un mod constructiv si eficient, iar Comisia este increzatoare ca va primi, in timp util, proiectul final de acord de partneriat pentru Romania.” sustine purtatorul de cuvant.

 

Procesul implica un du-te vino continuu

“Dupa cum am spus in repetate randuri, este un proces inca in desfasurare cu Romania si un dialog care, prin definitie, implica un continuu <du-te vino>, un schimb de opinii constructiv si care evolueaza. Scopul este de a va asigura ca investitiile sunt directionate in zone care va vor oferi crestere economica si locuri de munca pentru Romania.” incheie Wheeler.

 

 Comisia Europeana: Acordul de parteneriat propus de Romania – un copy-paste din diverse surse, fara consistenta sau reflectie strategica

Comisia Europeana a atentionat Guvernul, potrivit unui document oficial obtinut saptamana trecuta de presa, ca proiectul Acordului de Parteneriat transmis catre Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020,este incoerent si fara prioritati clare, solicitand ca documentul sa fie refacut “peste vara”, pana in luna septembrie.

Avertismentul a fost notat de catre Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, care a atentionat Guvernul ca o eventuala respingere a acestui proiect de catre Comisia Europeana,sa conduca la intarzieri si chiar la noi probleme in absorbtia fondurilor europene.

 

Ministerul Fondurilor Europene: Dialogul cu serviciile Comisiei Europene pe marginea Acordului de Parteneriat se deruleaza printr-un schimb constructiv de opinii.

Ministerul Fondurilor Europene sustine ca acuzatiile privind preluarea in proiectul Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020 prin “copy-paste” a recomandarilor de tara elaborate de Comisia Europeana distorsioneaza procesul de negociere cu Bruxelles-ul pe aceasta tema.

”Pana la momentul transmiterii Acordului de Parteneriat pentru 2014-2020, autoritatile romane si serviciile Comisiei Europene poarta un dialog informal care consta in intalniri si schimb de corespondenta. Schimbul de opinii dintre autoritatile romane si serviciile Comisiei este unul constructiv si, ca urmare a discutiilor purtate in cadrul dialogului informal, documentul consultativ va fi revizuit conform concluziilor agreate de ambele parti.

Informatiile aparute in mass media in ultimele zile prin care li se reproseaza autoritatilor romane ca au inclus “copy-paste” recomandarile specifice de tara in documentul consultativ pentru Acordul de Parteneriat distorsioneaza imaginea acestui proces in conditiile in care preluarea recomandarilor relevante in documentul consultativ a fost una dintre cerintele formei preliminare a modelului de Acord de Parteneriat.”, sublinia MFE intr-un comunicat remis presei.

MFE mentioneaza in comunicat ”ca reprezentantii Comisiei Europene au apreciat public transmiterea din timp a acestui document de catre Romania” si ”ca discutiile cu serviciile Comisiei au loc in cadrul unui dialog informal deoarece la nivel european nu au fost adoptate inca regulamentele care vor reglementa viitorul exercitiu financiar.”

Foto: freefoto.com, ec.europa.eu

Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Gabriel Onaca, secretar de stat MFE: La inceputul lui octombrie vom publica a doua versiune a Acordului de Partneriat cu CE | caleaeuropeana.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu în cadrul Forumului de Dezvoltare a zonei Peloponez: Sunt mândră de cât de mult am reușit să ajutăm Grecia prin politica de coeziune

Published

on

Foto: Corina Crețu Facebook

Duminică, 17 februarie, comisarul european, Corina Crețu, a susținut un discurs în cadrul Forumului de Dezvoltare a zonei Peloponez, în orașul Olympia.


,,Sunt mândră de cât de mult am reușit să ajutăm Grecia prin această politică tocmai pentru a le oferi locuitorilor săi o viață mai bună.”

Corina Crețu, Comisar European pentru Politică Regională


Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

Foto: Corina Cretu Facebook

Orașul Olympia, un loc simbolic din Grecia ce a lasat o moștenire imensă culturii mondiale, devenind parte a patrimoniului mondial UNESCO. În antichitate, aici aveau loc Jocurile Olimpice, iar sportivii se luptau în fața zeilor și a judecătorilor din Olympia, fiecare dintre ei pornind în competiție cu șanse egale. 

În postarea Comisarului European este explicată importanța politicii de coeziune și scopul acesteia: ,,Exact acesta este și scopul politicii europene de coeziune: crearea de oportunități egale pentru cetațenii europeni și pentru IMM-urile europene care doresc să se dezvolte, pentru crearea de noi locuri de munca și pentru a sprijini creșterea economică.”

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis va candida la prezidențiale în Lituania

Published

on

Foto: European Council

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis și-a anunțat candidatura la prezidențialele din Lituania, potrivit postării pe contul său de Twitter. Această decizie a fost luată chiar cu o zi înainte de Ziua Națională a Lituaniei.

 


,,Sunt conștien ca va fi nevoie de echilibru și sacrificiu. Știu că va urma mult de lucru. Sunt pregătit”


Comisarul euopean va fi în concediu fără plată din partea Comisiei Europene de la 1 aprilie până pe 13 mai și “dacă este necesar” între 14 mai și 27 mai, în cazul în care există și un al doilea tur. Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară Vytenis Andriukaitis și-a anunțat vineri candidatura pentru a deveni președintele Lituaniei.

Liderul Partidului Social Democrat din Lituania i-a cerut  lui Andriukaitis să candideze. El a fost fondatorul partidului în 1989 ca urmare a independenței Lituaniei față de Uniunea Sovietică.

El a spus că va depune eforturi pentru a se asigura că ,,numele Lituaniei să fie asociat cu o țară care nu tolerează nivele ridicate de inegalitate, nedreptate, care respectă fiecare persoană și opiniile sale”, a menționat valorile democratice, știința și protecția drepturilor omului ca unele din prioritățile sale de campanie.

De profesie medic, Andriukaitis a fost anterior membru al parlamentului lituanian, vicepreședinte, lider al Partidului Social Democrat și ministru pentru sănătate.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Corina Crețu participă în Grecia la un dialog cetățenesc despre viitorul Europei, alături de comisarul european Dimitris Avramopoulos

Published

on

Reprezentanța Comisiei Europene din Grecia organizează duminică, 17 februarie, în intervalul orar 14:30-16:00, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, la care participă Corina Crețu, comisarul european pentru Politică Regională și Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie.

Dialogul poate fi urmărit live pe pagina redacției noastre de Facebook, Calea Europeană, dar și pe pagina oficială de Facebook a comisarului european, Corina Crețu.

Comisarul European, Corina Crețu se află într-o vizită oficială în Grecia  pentru a discuta despre modul în care politica de coeziune poate sprijini în continuare economia greacă și dezvoltarea regională în țară. Aceasta este cea de-a 8 vizită în Grecia, în cadrul căreia a avut deja întrevederi cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al Dezvoltării.

În timpul întrevederii cu Christos Spirtzis, Ministrul Infrastructurii și Transporturilor, Comisarul European  a salutat progresele înregistrate până în prezent de Grecia și a încurajat autoritățile elene din domeniul dezvoltării infrastructurii de transport să-și intensifice eforturile pentru a continua implementarea cu succes a proiectelor finanțate de UE, care vor contribui substanțial la dezvoltarea economică a țării.

Foto: Corina Cretu Facebook

În cea de-a doua întâlnire la Atena cu Yiannis Dragasakis, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cu Stathis Giannakidis, ministrul-adjunct al dezvoltării au avut loc discuții despre stadiul actual al implementării proiectelor finanțate prin politica de coeziune în Grecia și ,,i-am încurajat să participe activ la nivel de Guvern la negocierile pentru viitorul buget al Uniunii Europene și al politicii de coeziune post-2020 și să înceapă discuțiile cu serviciile Comisiei pentru noua perioadă de programare 2021-2027.”, a menționat comisarul Corina Crețu.

Foto: Corina Cretu Facebook

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending