Connect with us

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă, mesaj din Parlamentul European pentru tânăra generație: În 2022 să fiți curajoși și să apărați democrația cu vocile voastre frumoase

Published

on

© European Union 2021 - Source : EPgheorghe

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a transmis din hemiciclul Parlamentului European un mesaj pentru tânăra generație în contextul în care anul 2022 a fost declarat de instituțiile europene „Anul European al Tineretului.”

„De la acest pupitru aș vrea să transmit un gând frumos, ca o scrisoare, către tânăra generație și fiica mea, Ana. Dragă Ana, dragi tineri, în anul 2022 vă doresc să fiți curajoși la fel cum am fost noi, generație din ’89, cu curajul cu care am învins Cortina de Fier și să apărați democrația cu mințile și vocile voastre frumoase. Ana, știu că vrei să devi arhitect, dar înainte de toate, tu și generația ta, trebuie să fiți arhitecții pentru propria viață, să fiți activi și implicați, să investiți în dezvoltarea personală, să creșteți frumos în era digitală, să iubiți natura ca pe voi înșivă, să aveți idealuri și vise”, a transmis eurodeputatul liberal în discursul său. 

 

Gheorghe Falcă și-a încheiat discursul cu un citat al Regelui Mihai I al României: „Eu și generația mea ne vom călăuzi activitatea după cuvintele Regelui Mihai I al României: Stă în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pentru care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.”

Reamintim că Ursula von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că le va oferi tinerilor un nou program, denumit „ALMA”, care le va da posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

De asemenea, von der Leyen, a anunțat în timpul discursului său anual din plenul Parlamentului European de la Strasbourg că le va oferi tinerilor un nou program, denumit „ALMA”, care le va da posibilitatea de a lucra temporar într-un alt stat membru.

Anul European al Tineretului va urmări patru obiective:

  • Reînnoirea perspectivelor pozitive pentru tineri, cu accentul pus pe efectele negative pe care pandemia de COVID-19 le-a avut asupra lor, subliniind în același timp modul în care tranziția ecologică și digitală și alte politici ale Uniunii oferă oportunități pentru tineri și pentru societate în general;
  • Sprijinirea tinerilor prin intermediul activităților pentru tineret, în special a celor cu mai puține oportunități, care provin din medii defavorizate și diverse sau care aparțin unor grupuri vulnerabile și marginalizate, pentru a dobândi cunoștințe și competențe relevante și pentru a deveni cetățeni activi și implicați;
  • Sprijinirea tinerilor pentru a dobândi o mai bună înțelegere și promovarea activă a diverselor oportunități disponibile, fie la nivelul UE, fie la nivel național, regional sau local, pentru a sprijini dezvoltarea personală, socială, economică și profesională;
  • Integrarea politicii pentru tineret în toate domeniile de politică relevante ale Uniunii, în conformitate cu Strategia UE pentru tineret 2019 – 2027, pentru a încuraja introducerea perspectivei tinerilor în procesul de elaborare a politicilor.

Consiliul UE și Parlamentul European  au  declarat pe 7 decembrie, ca 2022 să fie “Anul European al Tineretului” pentru a onora eforturile tinerilor de a depăşi decepţiile pe care le-au întâmpinat şi pe care le-a provocat criza COVID-19.

Tinerii au îndurat multe greutăţi în timpul pandemiei. Anul European al Tineretului va include conferințe, evenimente, cât și campanii de informare și promovare. Un coordonator național va monitoriza activitățile la nivelul fiecărei țări, se arată în comunicatul oficial

Programul, care a fost negociat de Parlamentul European şi de statele membre, urmează să fie aprobat oficial.

„Perioada pandemiei a fost deosebit de grea pentru tineri. Aceștia s-au confruntat cu închiderea școlilor, nu au putut, în multe cazuri, să își practice hobby-urile și au întâmpinat dificultăți în a-și vedea prietenii. Aceștia merită un An European care să îi pună în centrul atenției. Și merită să fie ascultați atunci când factorii de decizie ai UE își asumă sarcina de a elabora politicile europene”, a declarat Simona Kustec, ministrul sloven al educației. 

Consiliul a reușit să obțină un angajament din partea Comisiei Europene de a implica tinerii în punerea în aplicare a Anului European, împreună cu coordonatorii naționali.

Comisia Europeană a salutat acordul politic la care au ajuns luni seară Parlamentul European și Consiliul UE de a face din 2022 „Anul European al Tineretului”. Ca urmare a anunțului făcut de președinta Ursula von der Leyen în discursul său privind starea Uniunii, Comisia Europeană a adoptat în octombrie propunerea sa oficială de a face din 2022 „Anul European al Tineretului. 

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Europa se pregătește încă de pe acum pentru iarnă. PE a adoptat planurile de refacere a rezervelor de gaze naturale

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Criza energetică și războiul din Ucraina ne obligă să fim mai precauți și să ne pregătim încă de pe acum pentru iarna care va veni, asigurându-ne că avem rezerve de gaz, a subliniat eurodeputatul Gheorghe Falcă (PNL, PPE), în contextul în care Parlamentul Europeană a votat planurile de reumplere mai rapidă a rezervelor de gaze ale Europei.

”Criza energetică și războiul din Ucraina ne obligă să fim mult mai precauți și să ne pregătim încă de pe acum pentru iarna care va veni. Europa se asigură că va avea rezerve de gaz pentru sezonul rece, fiind votat în Parlamentul European planul de reumplere mult mai rapidă a acestor rezerve”, a punctat Falcă într-un comunicat remis CaleEuropeană.ro.

În contextul dat, acesta consideră că ”țările UE sunt obligate să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și să sporească eficiența energetică”.

”Conform regulilor, instalațiile de stocare a gazelor vor deveni infrastructură critică. Toți operatorii de depozitare vor trebui să treacă printr-o nouă certificare obligatorie pentru a evita riscurile de interferență din exterior, iar cei care nu reușesc să o asigure vor trebui să renunțe la proprietatea sau controlul asupra instalațiilor lor de stocare a gazelor din UE”, a explicat eurodeputatul.

”Pe lângă acest vot extrem de important, în sesiunea plenară a fost reluat, de asemenea, și votul privind trei proiecte din pachetul „Fit For 55”. Pactul Verde sau Green Deal este una dintre prioritățile Europei în acest moment, iar Parlamentul European, ca for legislativ, are un rol determinant pentru aplicarea pachetului Fit For 55. În această sesiune plenară s-au reluat voturile pe proiectele: ETS – Revizuirea sistemului de comercializare a emisiilor; SCF – Fondul pentru climat social; CBAM – Fondul de ajustare a frontierei de carbon. Nu în ultimul rând, parlamentarii europeni trebuie să își dea votul și pentru un acord încheiat cu miniștrii UE care prelungește schema UE de certificat digital COVID cu încă 12 luni, pentru a asigura cetățenilor UE dreptul la liberă circulație chiar dacă apare o nouă variantă de îngrijorare”, a completat Gheorghe Falcă, făcând trimitere la alte teme aflate pe agenda sesiunii plenare.

Ca reacție la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Parlamentul European urmărește să refacă rezervele strategice europene de gaze înainte de venirea iernii, garantând siguranța aprovizionării cu energie.

Noul regulament, care a fost deja convenit de miniștrii Uniunii Europene, stabilește ca, până pe 1 noiembrie 2022, spațiile de depozitare a gazelor naturale să fie umplute măcar la 80% din capacitate. Țările Uniunii și operatorii trebuie să depună eforturi pentru a asigura un nivel de umplere de 85%.

În următorii ani, obiectivul va fi de 90%, pentru a proteja europenii de posibilele crize de aprovizionare. Textul subliniază că țările Uniunii trebuie să-și diversifice sursele de gaze naturale și să-și extindă măsurile luate pentru a asigura eficiența energetică.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Drumul R. Moldova până la aderare nu e simplu, dar e sigur

Published

on

© Gheorghe Falcă - Arhivă Personală

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) salută decizia Comisiei Europene prin care propune acordarea statutului de țări candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

„O veste excelentă pentru Republica Moldova şi Ucraina. Felicitări tuturor celor care au făcut posibil acest moment istoric pentru cei mai apropiați ai noștri și pentru noul tandem de state candidate, Republica Moldova – Ucraina! România va fi înconjurată doare de state membre! Drumul până la aderare nu e simplu, dar e sigur”, a precizat europarlamentarul liberal într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.

 

Făcând trimitere la Ucraina, europarlamentarul a mai arătat că executivul european a concluzionat în cazul acestei țări că ”este mult avansată în atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților; și-a continuat istoricul macroeconomic puternic, demonstrând o rezistență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, având în același timp nevoie să continue reformele economice structurale ambițioase; și s-a apropiat treptat de elemente substanțiale ale acquis-ului UE în multe domenii”, subliniază Gheorghe Falcă într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.  

”Moldova și Ucraina  împărtășesc aspirația puternică și legitimă de a adera la Uniunea Europeană. Astăzi, le transmitem un semnal clar de sprijin în aspirațiile lor, chiar dacă se confruntă cu circumstanțe dificile. Avizele Comisiei marchează un punct de inflexiune în relațiile noastre. Într-adevăr, aceasta este o zi istorică pentru poporul din Ucraina, Moldova și Georgia, țară care a primit și ea avizul Comisiei de a candida pentru aderarea la UE”, a concluzionat europarlamentarul.

În ceea ce privește Moldova, Comisia Europeană concluzionează că țara dispune de o bază solidă pentru a ajunge la stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectul și protecția minorităților; politicile macroeconomice au fost rezonabil de solide și s-au înregistrat progrese în consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar mai trebuie întreprinse reforme economice esențiale; țara a creat o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Pe această bază, Comisia recomandă ca Moldovei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de țară candidată, cu condiția să se ia măsuri într-o serie de domenii.

Avizele Comisiei Europene, publicate după o vizită istorică la Kiev a liderilor Franței, Germaniei, Italiei și României

Avizele Comisiei Europene pentru Ucraina și Republica Moldova vin la o zi distanță după ce președintele francez Emmanuel Macron, președintele român Klaus Iohannis, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi au efectuat joi o vizită la Kiev unde au declarat că “noi toți patru susținem statutul imediat de candidat la UE”.

Continue Reading

Gheorghe Falcă

Gheorghe Falcă, intervenție în plenul PE: Fără un Fond Social pentru Climă, tranziția energetică și eliminarea dependenței de gazul și petrolul rusesc nu sunt realizabile

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL, PPE) a luat cuvântul în plenul Parlamentului European în cadrul dezbaterii privind Pachetul Legislativ „Fit for 55”, ce are ca scop să elimine gazele cu efect de seră în procent de 55% până în 2030. Eurodeputatul liberal a puncat că această tranziție energetică și eliminarea dependenței de gazul și petrolul rusesc nu sunt realizabile fără un Fond Social pentru Climă. 

„În contextul actual al creșterii alarmante ale prețurilor la energie și al inflației, Fondul Social pentru Climă este mai important ca niciodată. Tranziția energetică va reuși numai dacă toți europenii vor putea face tranziția și nu doar câțiva fericiți care își permit acest lucru. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un Fond Social pentru Climă, care va fi unul printre instrumentele care va asigura că toată lumea este capabilă să facă tranziția energetică și să oprească dependența de gazul și petrolul rursesc”, a subliniat Gheorghe Falcă în intervenția sa din plen. 

De asemenea, acesta a menționat că este foarte important să se țină cont de particularitățile fiecărui stat membru în această tranziție: „Luând în considerare circumstanțele geopolitice, este esențial să menținem un nivel de co-finanțare, cel puțin similar cu cel existent în politicile de coeziune. În plus, este esențial să ținem seama de diferențele cu privire la punctele de plecare și reformele pe care statele membre trebuie să le realizeze pentru a contribui la obiectivul Uniunii Europene în materie de climă. Pentru România este foarte important să susținem finanțarea proiectelor din gaze naturale, împreună cu energia nucleară pentru înlocuirea cărbunelui. Măsurile ambițioase la nivel european trebuie să fie echitabile, sustenabile și acceptabile din punct de vedere social și să nu adâncească diferențele economice dintre statele membre”, a conchis acesta. 

 

Continue Reading

Facebook

NATO12 mins ago

Jens Stoltenberg: Summitul de la Madrid este unul crucial. Noul Concept Strategic, “planul cardinal” NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă

ROMÂNIA52 mins ago

REPowerEU: Guvernul este pregătit să renegocieze anumite elemente din PNRR în domeniul energiei

ROMÂNIA1 hour ago

Primele schimburi comerciale de energie electrică cu Ucraina și R. Moldova demarează pe 30 iunie pe interconexiunea dintre Ucraina și România

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Ministrul de externe al R. Moldova, alături de președinta Parlamentului European: Drumul spre aderare la UE, singura opțiune care ne oferă prosperitate

U.E.2 hours ago

Christine Lagarde anunță că BCE va merge „oricât de departe este nevoie” pentru a contracara inflația „excesivă”

ROMÂNIA2 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

SUA3 hours ago

Volodimir Zelenski a cerut Statelor Unite să recunoască Rusia drept sponsor al terorismului

ROMÂNIA3 hours ago

81 de ani de la Pogromul din Iași. Klaus Iohannis: Doar prin asumarea onestă a trecutului putem dezvolta o societate care să se opună încercărilor de negare a Holocaustului

G73 hours ago

Cancelarul german, poziție tranșantă: În relațiile cu Rusia nu putem reveni la perioada de dinainte de invazia în Ucraina

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

ROMÂNIA2 hours ago

Parlamentul a adoptat Declarația cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic România-SUA: Sperăm că aderarea la Programul Visa Waiver se va realiza în cel mai scurt timp

ROMÂNIA4 hours ago

Marcel Ciolacu: Avem o șansă uriașă de a dezvolta componenta economică a parteneriatului strategic cu SUA. Se lucrează deja la planuri detaliate de business

NATO24 hours ago

Liderii NATO vor aproba la summitul de la Madrid un pachet consolidat de asistență pentru Ucraina și pachete de sprijin pentru R. Moldova și Georgia

NATO1 day ago

Decizii cruciale pentru România: NATO va ridica grupurile de luptă la nivel de brigadă, va adopta noi planuri de apărare cu forțe pre-alocate pentru anumiți aliați, iar Forța de Reacție Rapidă va avea peste 300.000 de militari

INTERNAȚIONAL1 day ago

Volodimir Zelenski face apel la populația din Belarus să nu se lase atrasă în războiul Rusiei împotriva Ucrainei

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis: Îmi doresc să ajungem la ce am descris în prima mea campanie prezidențială, ca România și Moldova să fie împreună în UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre amânarea aderării României la spațiul Schengen: “Și pentru noi reprezintă o frustrare”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, despre renunțarea la votul în unanimitate la nivelul UE: Este de dorit o arhitectură decizională “mai suplă”, dar acest lucru implică multe “complicații procedurale”

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis este de acord cu comunitatea politică europeană propusă de Macron: Nu creăm un înlocuitor la aderare, dar nici așteptarea falsă că un stat va deveni automat membru UE

CONSILIUL EUROPEAN5 days ago

Klaus Iohannis, optimist că R. Moldova și Ucraina vor deveni candidate la UE: Acest statut este o “garanție că integrarea europeană se va întâmpla”

Team2Share

Trending