Connect with us

CHINA

INTERVIU Studentul chinez, stabilit în România, Feihong Pascu explică impactul prejudecăților asupra diasporei din Asia de Est, în contextul epidemiei cu coronavirus

Published

on

© Feihong Pascu - Instagram

În contextul epidemiei provocate de coronavirus, unul dintre impacturile iminente ale acestei boli sunt semnele timpurii ale unei reacții xenofobe împotriva diasporei din Asia de Est.

Presa internațională a relatat despre difierite cazuri înregistrate în Franța și Italia, iar în interviul acordat în exclusivitate pentru Calea Europeană, studentul chinez, Feihong Pascu, stabilit în România încă din anul 2011, explică cum aceste reacții  apar inevitabil și în România.

Feihong Pascu s-a mutat în România în anul 2011, fost concurent al Vocei României, este în prezent student la Facultatea de Limbi și Literaturi străine.

Cu o atitudine obiectivă, Feihong a povestit despre schimbările recente din viața de zi cu zi în contextul răspânidirii coronaviruslui, despre modul în care autoritățile chineze gestionează întreaga situație, dar mai ales despre cum nu ar trebui să judecăm.

Sentimentul de nesiguranță este de înțeles

”Încerc să fiu cât mai obiectiv posibil, dacă aș fi fost român și aș fi văzut un cetățean chinez pe stradă, aș fi avut o stare de puțină nesiguranță. Dar dacă nu reacționezi mai mult de atât, este în regulă. Sentimentul de nesiguranță este de înțeles”.

Studentul în vârstă de 21 de ani consideră că dezinformarea este factorul principal al prejudecăților în acest context.

”Dezinformarea este unul dintre ceai mari factori în cazul prejudecăților în acest context. Mulți au criticat măsura luată de autoritățiile chineze când au decis să închidă orașul Wuhan și că au spus că acestea nu au ținut cont de drepturile cetățenilor, dar nu este chiar așa, este o măsură corectă faptul că au decis să închidă orașul Wuhan și să intre în carantină. Situația în Wuhan s-a îmbunătățit și  orașul a primit foarte multe donații, au cumpărat echipamente și au construit chiar un spital în două săptămâni.”

Feihong Pascu explică cum românii percep toată această situație și cum reacționează atunci când văd sau stau în preajma unui cetățean chinez.

”Există și în România reacții la adresa cetățenilor chinezi. Atunci când folosesc un mijloc de transport, de obicei se îndepărtează, sau mi s-a spus ”a venit să ne îmbolnăvească”, sau strigă ”corona”. Cu toate acestea am avut parte și de reacții normale și am fost încurajat și întrebat de exemplu, dacă familia este în siguranță.”

În cazul SARS, Feihong ne-a povestit că în primele luni nu se știa cât de grav este: ”Atunci, noi nu locuiam în apropierea focarului de infecție, am stat destul de mult izolat în casă cu mama, am rezistat așa aproape 2 luni.”

Ce s-a schimbat în viața lui de zi cu zi

”Primul lucru care s-a schimbat este starea psihică, este mult mai instabilă, în fiecare dimineața verific bilanțul celor care nu au rezistat virusului, dar mă bucur să văd că numărul celor care se refac este în creștere și îl depășesc pe ce al victimelor”.

Discursul incitant la ură, mai prezent în mediul virtual

”Am avut parte de momente amuzante sau bizare, este doar strict enervant ce se întâmplă. O teorie pe care nu accept este aceasta: ”este foarte bine, să se mai reducă din populație”. Atunci realizez cât de imatură este gândirea lor, spun doar lucruri fără să își asume răul pe care nu îl mai pot repara. Mă surprinde foarte mult. Într-adevăr, cele mai multe cazuri se întâmplă în mediul virtual.”

O soluție de compromis pentru a preveni reacțiile xenofobe

”Există clar soluții, dar pe termen lung. O soluție de compromis este ca frica să existe, de preferat la un nivel minim, dar în același timp oamenii să reacționeze responsabil și cu limite.”

Obiectivitatea în relatarea știrilor, necesară

”Avem nevoie de obiectivitate în relatarea știrilor și nu de exagerări. Este foarte important să înțelegem cum oamenii sunt obișnuiți să citească un articol și cum aleg să se informeze. Nu te judecă nimeni pentru propia opinie, dar este cel mai bine să nu exagerezi. Dacă cineva ar vrea sa dezbată cu mine,de exemplu modul cum autoritățiile chineze au gestionat toată această epidemie, este mult mai productiv și benefic, atât pentru mine, cât și pentru ei.”


Context și scurt istoric

La sfârșitul lunii decembrie 2019, a fost descoperit un nou coronavirus 2019-nCoV în Wuhan, China, care provoacă o pneumonie severă cu mortalitate ridicată. 

La câteva săptâmni distanță, Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia provocată de noul coronavirus apărut în China ”o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional”.

OMS declară o urgență de sănătate publică la nivel internațional atunci când există ”un eveniment extraordinar și care constituie un risc pentru sănătatea publică pentru alte state prin răspândirea internațională a bolii”.

Măsuri luate la nivel european

Marți, 28 ianuarie: Uniunea Europeană a activat sistemul intern de alertă rapidă, pentru a distribui informațiile despre răspândirea coronavirusului apărut în China, după ce s-au semnalat îmbolnăviri în Franța și Germania.

Miercuri, 29 ianuaire: Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat în urma unei solicitări de ajutor din partea Franței pentru a oferi sprijin consular cetățenilor europeni din Wuhan, China, pe măsura intensificării epidemiei de coronavirus.

Vineri, 31 ianuarie: Comisia Europeană oferă finanțări de 10 milioane de euro pentru ”cercetarea urgentă” în cazul epidimei provocate de coronavirus

Virusul face parte din familia coronavirusuri (alături de 6 tipuri de virus ce pot infecta oamenii: 4 comune (229E (alpha coronavirus), NL63 (alpha coronavirus), OC43 (beta coronavirus), HKU1 (beta coronavirus) la care se adaugă virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) și virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu):
• Sursa virusului nu e încă identificată (sunt suspiciuni privind șerpii sau liliecii dar mai probabil e vorba de alte mamifere și păsări).
• Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate.
• Perioada medie de incubație este de 7 zile (între 2 și 12 zile).
• Simptomele sunt pseudogripale includ febra și tulburările respiratorii.
• Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).
• Nu există vaccin pentru acest virus

        

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

CHINA

Întâlnirea Blinken – Wang Yi de la Beijing, influențată de dilema “stabilității sau a spiralei descendente în relațiile China-SUA”. Blinken avertizează împotriva calculelor greșite

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/Public Domain

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit vineri cu ministrul chinez de externe Wang Yi la Beijing pentru discuţii cu privire la o serie de probleme complexe, inclusiv tensiunile din ce în ce mai mari cu privire la sprijinul Chinei pentru invazia Ucrainei de către Rusia, informează Reuters.

Blinken avea în program câteva ore de discuţii cu Wang într-o întâlnire cu uşile închise la Casa de oaspeţi de stat Diaoyutai şi la un prânz de lucru, timp în care ce cele două părţi încearcă să menţină progresul în relaţiile bilaterale, în pofida unei agende ample şi spinoase.

Secretarul de stat american a declarat că speră că SUA şi China vor face “progrese”, în deschiderea discuţiilor cu ministrul chinez de externe Wang Yi, care a subliniat dezacordurile din ce în ce mai mari între cele două puteri.

Aflat la a doua sa vizită în China în mai puţin de un an, Blinken a spus că va ridica probleme sensibile în timpul acestor discuţii, precum practicile comerciale ale Chinei, sprijinul Beijingului pentru Moscova sau chiar Taiwan, consemnează Agerpres.

La rândul său, ministrul chinez de externe Wang Yi a subliniat că relaţiile dintre cele două puteri “încep să se stabilizeze” în urma unei întâlniri între preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping la San Francisco, în noiembrie. Dar “se dezvoltă elemente negative” între Washington şi Beijing, a subliniat Wang Yi.

“Relaţiile se confruntă cu tot felul de dificultăţi. Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost oprimate în mod nejustificat, iar interesele noastre fundamentale sunt contestate”, a adăugat el.

“Ar trebui China şi Statele Unite să continue să se mişte în direcţia corectă, cea a stabilităţii, sau să revină la o spirală descendentă?”, a întrebat el, potrivit transcrierii difuzate de Departamentul de Stat al SUA.

“Aceasta este o problemă majoră cu care se confruntă ambele ţări şi una care ne testează sinceritatea şi capacităţile”, a continuat șeful diplomației de la Beijing.

În deschiderea întâlnirii cu Wang Yi, Antony Blinken a spus că va fi “foarte clar, foarte direct”, adăugând, de asemenea, că speră în “progrese în problemele asupra cărora preşedinţii noştri au convenit”.

Cele două ţări ar trebui să fie “cât mai clare posibil în domeniile în care sunt diferenţe, cel puţin pentru a evita neînţelegerile şi calculele greşite”, a declarat Blinken.”Aceasta este cu adevărat o responsabilitate comună pe care o avem nu numai faţă de propriul popor, ci şi pentru oamenii din întreaga lume”, a insistat el.

Sosit miercuri în China, şeful diplomaţiei americane a făcut o primă oprire la Shanghai şi a aterizat la Beijing joi după-amiază.

Până acum nu a fost anunţată o primire a secretarului de stat american de către preşedintele Xi Jinping. În timpul vizitei anterioare a şefului diplomaţiei americane la Beijing, în luna iunie, organizarea unei astfel de primiri a fost însă făcută publică în ultimul moment.

Președintele Joe Biden s-a întâlnit în luna noiembrie cu liderul chinez Xi Jinping în cadrul forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, fiind o încercare de a stabiliza relația tensionată dintre cele două națiuni, care au manifestat o neîncredere pe un trend ascendent una față de cealaltă, fapt ce a dus legăturile dintre cele două la cel mai scăzut nivel din ultima jumătate de secol.

Biden și Jinping au convenit atunci asupra unei serii de măsuri de consolidare a încrederii, inclusiv asupra reluării comunicării militare la nivel înalt, prima discuție în acest domeniu având loc la 22 decembrie între șeful Statului Major american Charles Brown și generalul chinez Liu Zhenli, urmată de cea din 10 ianuarie 2024, între Michael Chase, asistentul adjunctului secretarului Apărării pentru China, Taiwan şi Mongolia, și generalul-maior Song Yanchao, director adjunct al biroului comisiei militare centrale pentru cooperarea militară internaţională.

Ulterior, la începutul lunii aprilie, președintele Joe Biden a avut o discuție telefonică “sinceră și constructivă” cu omologul său chinez Xi Jinping, prima după întâlnirea pe care au avut-o în luna noiembrie a anului trecut, cei doi trecând în revistă “progresele înregistrate în ceea ce privește chestiunile-cheie discutate la summitul de la Woodside, inclusiv cooperarea în domeniul combaterii narcoticelor, comunicarea între militari în curs de desfășurare, discuțiile pentru abordarea riscurilor legate de IA și continuarea eforturilor privind schimbările climatice și schimburile interumane”.

Continue Reading

CHINA

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EC

UE și China au convenit asupra unei foi de parcurs comune pentru cooperarea în domeniul economiei circulare. Această foaie de parcurs definește acțiunile pe care atât UE, cât și China le vor întreprinde pentru a le pune în aplicare până în 2024 în temeiul Memorandumului de înțelegere UE-China privind economia circulară.

Acțiunile prezentate în foaia de parcurs se concentrează asupra materialelor plastice, inclusiv asupra negocierilor în curs de desfășurare pentru un tratat global privind materialele plastice, dar și asupra lanțurilor valorice ale bateriilor și asupra refabricării.

Tranziția către economia circulară este o provocare globală și necesită schimbări majore în toate țările din întreaga lume. Prin această foaie de parcurs, continuăm colaborarea noastră fructuoasă cu China pentru a impulsiona economia circulară și a crea noi oportunități pentru o producție și un consum mai durabile. Un angajament mai strâns și continuu cu China este esențial pentru a realiza nu numai economia circulară, ci și alte ambiții comune în materie de mediu“, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Primul atelier de lucru privind tranziția către o economie circulară pentru materialele plastice în UE și China este planificat pentru luna mai 2024. În cadrul acestuia se vor discuta mai detaliat aspecte legate de proiectare și de abordarea ciclului de viață în cadrul economiei circulare, de măsurile UE și China privind materialele plastice de unică folosință și de cele mai recente evoluții privind materialele plastice biobază, biodegradabile și compostabile. În cursul anului 2024 vor urma ateliere de lucru privind lanțurile valorice ale bateriilor și refabricarea.

Foaia de parcurs comună a fost convenită în marja Forumului Mondial al Economiei Circulare, între directorul general pentru Mediu al Comisiei Europene și vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China. Aceasta va fi revizuită în cadrul următorului dialog la nivel înalt privind economia circulară.

Continue Reading

CHINA

Blinken îndeamnă ca SUA și China să-și gestioneze diferendele „în mod responsabil”: „Avem o obligație față de lume”

Published

on

© Antony Blinken/X

Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat joi, de la Shanghai, ca Statele Unite și China să își gestioneze diferendele „în mod responsabil”, informează Departamentul de Stat.

Aflat în vizită la liderul local al Partidului Comunist într-o sală de recepție cu vedere panoramică la orizontul Shanghaiului, Blinken a declarat că președintele Joe Biden s-a angajat la un dialog „direct și susținut” între cele mai mari două economii ale lumii, după ani de tensiuni tot mai mari.

„Cred că este important să subliniem valoarea – de fapt, necesitatea – angajamentului direct, de a vorbi unii cu alții, de a ne expune diferențele, care sunt reale, de a încerca să le rezolvăm”, a spus Blinken. „Avem o obligație față de poporul nostru – de fapt, o obligație față de lume – de a gestiona în mod responsabil relația dintre cele două țări”, a punctat șeful diplomației americane.

Secretarul Partidului Comunist Chinez pentru Shanghai, Chen Jining, i-a urat bun venit lui Blinken parțial în limba engleză și a vorbit despre importanța întreprinderilor americane pentru oraș.

„Fie că alegem cooperarea sau confruntarea, acestea afectează bunăstarea ambelor popoare, a ambelor țări și viitorul omenirii”, a afirmat Chen.

Shanghai, capitala financiară a țării, este adesea o treaptă de acces la putere în China, președintele Xi Jinping ocupând anterior funcția de Secretar al Partidului Comunist la nivel local.

Potrivit unui mesaj pe X, Antony Blinken și Chen Jining s-au întâlnit pentru a discuta despre importanța unei concurențe economice sănătoase și a unor condiții de concurență echitabile pentru lucrătorii și întreprinderile americane care își desfășoară activitatea în China.

China nu a anunțat planuri pentru ca Blinken să se întâlnească cu Xi, deși la ultima vizită a lui Blinken, în iunie, cei doi s-au văzut în cadrul unei întâlniri anunțate în ultimul moment.

Blinken, primul secretar de stat american din ultimii 14 ani care a vizitat Shanghaiul, și-a început călătoria miercuri seară cu o vizită a metropolei, unde a gustat din mâncarea locală, a urmărit un meci de baschet și s-a plimbat de-a lungul faimoasei promenade Bund, pe râul Huangpu.

După vizita la Shanghai, șeful diplomației americane va avea discuţii cu liderii chinezi vineri la Beijing, în cursul cărora ar urma să pledeze pentru reţinere, în momentul în care un nou preşedinte se pregăteşte să fie învestit în Taiwan.

Antony Blinken ar urma, de asemenea, să prezinte îngrijorarea Statelor Unite cu privire la practicile comerciale ale Chinei, pe care Washingtonul le consideră anticoncurenţiale, o problemă cheie pentru preşedintele Joe Biden în acest an electoral.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Boloș a transmis mediului de afaceri că „orice viitoare politici fiscale vor fi predictibile”: „Vrem să oferim un cadru sigur și favorabil pentru investiții”

ROMÂNIA2 hours ago

Companiile românești din IT vor contribui la modernizarea economiilor emergente din întreaga lume, anunță Bogdan Ivan după ce Guvernul a aprobat participarea României la Digital for Development Hub

ROMÂNIA2 hours ago

Noi investiții prin PNRR în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă. Ministrul Adrian Veștea: Sunt proiecte de importanță majoră

CHINA3 hours ago

Întâlnirea Blinken – Wang Yi de la Beijing, influențată de dilema “stabilității sau a spiralei descendente în relațiile China-SUA”. Blinken avertizează împotriva calculelor greșite

REPUBLICA MOLDOVA3 hours ago

Ziua Victoriei de sorginte sovietică devine istorie la Chișinău. Maia Sandu îi invită pe cetățeni să celebreze pe 9 mai Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale: “Moldova Europeană suntem Noi!”

NATO4 hours ago

Ministrul apărării și ambasadorul Germaniei au discutat despre “implicarea companiilor germane în modernizarea industriei românești de apărare”

NATO4 hours ago

De la Berlin, secretarul general NATO apreciază că “nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige războiul, pentru că un sprijin mai puternic este pe drum”

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Cancelarul german reacționează la discursul lui Macron de la Sorbona: Conține “impulsuri bune” pentru ca “Europa să rămână puternică”

Dan Motreanu18 hours ago

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Liderii din 18 țări, între care Joe Biden, Emmanuel Macron și Klaus Iohannis, fac un apel la eliberarea imediată a tuturor ostaticilor din Gaza

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.4 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending