Într-un moment cu rezonanțe istorice, Emmanuel Macron pledează în Bundestag pentru o nouă alianță franco-germană care ”să ofere Europei instrumentele suveranităţii sale”, pentru a împiedica ”lumea să alunece în haos”

 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut Germaniei în discursul susținut duminică în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german)  să deschidă împreună cu Franța o ”nouă etapă” în construcția europeană pentru a împiedica lumea să ”alunece în haos” și pentru a garanta pacea, anunță AFP, citat de Agerpres.

În cadrul alocuțiunii sale, susținute într-un moment cu rezonanțe istorice – Ziua Amintirii,  o zi naţională de doliu în Germania în semn de solidaritate cu rudele celor ucişi în Primul Război Mondial şi de amintire a tuturor victimelor războiului – liderul francez a făcut apel la reînnoirea relației franco-germane pentru a pregăti Europa pentru viitoarele provocări, informează Deutsche Welle.

Europa şi, în cadrul ei, cuplul franco-german, au obligaţia de a nu lăsa lumea să alunece în haos şi de a o însoţi pe drumul către pace” şi, pentru aceasta, ”Europa trebuie să fie mai puternică, mai suverană”, a declarat şeful statului francez într-un discurs pronunţat în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german). 

Lumea noastră este la răscruce de drumuri”, a adăugat el, avertizând împotriva riscului ca ”naţionalismul fără memorie” şi ”fanatismul fără repere” să preia controlul.

”De aceea, această nouă responsabilitate franco-germană trebuie să ofere Europei instrumentele suveranităţii sale”, a declarat preşedintele francez, menţionând necesitatea construirii unei politici comune de apărare şi a unei politici migratorii cu un sistem de azil armonizat.

”Această nouă etapă ne provoacă teamă, pentru că fiecare trebuie să împartă capacitatea sa de decizie, politica sa externă, de migraţie şi de dezvoltare, o parte din bugetul său şi chiar resursele fiscale”, a adăugat Macron, subliniind necesitatea de a face euro ”o monedă internaţională ce dispune de un buget”.

Aducând un omagiu eforturilor întreprise de Germania după cel de-al Doilea Război Mondial, Macron a spus că ”nicio altă țară nu și-a cercetat istoria cu atât de multă sinceritate și  nu a încercat mai mult să-și învețe lecțiile”.

Discursul președintelui francez de duminică s-a înscris în seria de evenimente destinate comemorării Zilei Amintirii, zi dedicată reconcilierii, înțelegerii și păcii, dar și o zi dedicată victimelor războiului.

Alături de cancelarul german, Angela Merkel, dar și de președintele Frank-Walter Steinmeier, Macron a participat la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la monumentul din orașul Neue Wache, ridicat în cinstea celor uciși în război. Președintele Franței a susținut, de asemenea, o alocuțiune la Conferința pentru Pace, unde au participat delegații de tineri din 48 de state din Europa.

 

View this post on Instagram

 

Alljährlich wird am Volkstrauertag der Opfer von Krieg und Gewaltherraschaft mit einer Kranzniederlegung gedacht. Kanzlerin Merkel legt emeinsam mit dem französischen Präsidenten Emmanuel Macron, Bundespräsident Frank-Walter Steinmeier und Vertretern der Verfassungsorgane Bundesrat, Bundestag und Bundesverfassungsgericht in der Neuen Wache in Berlin Kränze nieder. — Every year on the Memorial Day the victims of war and violence are commemorated with a wreath-laying ceremony. Chancellor Merkel together with French President @emmanuelmacron, Federal President Frank-Walter Steinmeier and representatives of the constitutional bodies of the Federal Council, Bundestag and Federal Constitutional Court, laid wreaths down.

A post shared by Angela Merkel (@bundeskanzlerin) on

Ceremoniile de comemorare din Germania survin la doar o săptămână după ce Parisul a găzduit evenimentul destinat celebrării a 100 de ani de la sfârșitul Primului Război Mondial, unde au participat peste 70 de șefi de stat și de guvern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.