Connect with us

INTERNAȚIONAL

MAE anunță că 16 români au părăsit Afganistanul: Au fost întreprinse proceduri în regim de urgență, în vederea evacuării celor 27 de cetățeni români rămași la Kabul

Published

on

© NATO

În continuarea eforturilor de evacuare a cetățenilor români aflați în Afganistan, MAE precizează că împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române, au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de luni și al nopții, proceduri pentru deplasarea unui avion militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro

Potrivit comunicatului, procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

În cursul nopții de 16/17 august, încă 16 cetățeni români, au părăsit Afganistan. De la momentul apelului MAE de luni către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români.

Președintele Klaus Iohannis, a dispus luni implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

De asemenea, prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat luni că a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis pe tema situației din Afganistan, precizând că urmează a fi luată o decizie de a trimite un avion în colaborare cu NATO sau un avion al Forțelor Aeriene Române pentru a repatria 35 de cetățeni români care au solicitat acest lucru.

În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan.

România s-a alăturat Statelor Unite și altor 60 de state ale lumii, inclusiv alte 24 ale Uniunii Europene, semnând o declarație în care cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, în contextul revenirii accelerate la putere a talibanilor.

În acest context, NATO a avut vineri o reuniune de criză privind situația din Afganistan, atenționând că statele comunității internaționale nu vor recunoaște preluarea cu forța a puterii de către talibani, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență luni. O reuniune similară, la nivelul miniștrilor de externe din Uniunea Europeană, urmează să aibă loc marți seară, în format videoconferință, pentru a evalua situația din Afganistan și potențialele sale efecte, inclusiv riscul unui val de refugiați.

MAREA BRITANIE

Miniștrii de externe român și britanic vor semna, la Londra, Declarația Comună de actualizare a Parteneriatului Strategic România – Marea Britanie

Published

on

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează miercuri și joi o vizită oficială în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la invitația omologului său, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, James Cleverly, ocazie cu care România și Marea Britanie își vor actualiza Parteneriatul Strategic, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În marja vizitei, șefii diplomațiilor română și britanică vor semna Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și vor deschide prima ediție a Forumului Bilateral România – Regatul Unit. Declarația Comună actualizată a Parteneriatului Strategic româno – britanic aduce la zi prioritățile comune în planul cooperării bilaterale, consolidând, în același timp, caracterul strategic al relațiilor.

Programul vizitei include consultări politice cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, precum și o întrevedere cu secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace. 

Consultările ministrului Bogdan Aurescu cu omologul său vor oferi prilejul abordării celor mai importante elemente de actualitate ale relațiilor de parteneriat strategic dintre România și Regatul Unit, precum și a evoluțiilor relevante de pe scena internațională, cu accent pe războiul din Ucraina, situația din Republica Moldova, relațiile dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit și cooperarea în cadrul NATO.

De asemenea, șeful diplomației române va deschide, alături de secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, prima ediție a Forumului Bilateral România – Regatul Unit, care reunește reprezentanți guvernamentali, parlamentari, ai cercurilor academice, ai mediilor de afaceri și ai mediului neguvernamental, cu scopul identificării de noi oportunități de aprofundare și diversificare a cooperării dintre cele două țări.

În cadrul vizitei, ministrul afacerilor externe va avea și o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Regatul Unit. Întrevederea vizează evidențierea sprijinului autorităților române pentru această comunitate, realizarea unui schimb de opinii cu privire la obiectivele și preocupările românilor din Regatul Unit și identificarea unor eventuale modalități de sprijin suplimentare, precum și analizarea căilor prin care aceștia pot contribui în continuare la dezvoltarea relațiilor dintre România și Regatul Unit, având în vedere gradul înalt de integrare în societatea și economia Regatului Unit.

România și Marea Britanie se aflau în faza de negociere a unui nou document privind Parteneriatul Strategic bilateral, care datează din 2003 și care a fost reînnoit în anul 2011, încă din anul 2020. România și Marea Britanie au convenit ridicarea nivelului de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic, în iunie 2003, prin adoptarea unui document intitulat „Marea Britanie şi România în Europa: Parteneriat Strategic”. În iunie 2011 a fost convenită ”Declaraţia Comună privind relansarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie”, care prevede angajamentul celor două state de a coopera mai strâns în multiple domenii. Cea mai recentă evoluție în privința Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit a fost înregistrată în luna martie a anului 2019, când miniștrii apărării din Marea Britanie și din România au semnat, la Londra, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea româno-britanică în domeniul apărării, un document prin care cele două țări au semnalat ”un angajament comun față de securitatea Mării Negre”.

Continue Reading

G7

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

Published

on

© Emine Dzheppar/ Twitter

Premierul nipon, Fumio Kishida, s-a deplasat marți la Bucea, oraș-martir aflat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităților ocupației ruse, în cadrul primei sale vizite ”istorice” în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

Oficialul japonez a ajuns în acest oraș ucrainean cu trenul, la începutul după-amiezii, la scurtă vreme după ce a ajuns în Kiev și înaintea întâlnirii cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

”Lumea a fost uimită să vadă civili nevinovați uciși la Bucea în urmă cu un an. Simt cu adevărat furie față de această atrocitate la vizitarea fiecărui loc de aici”, a declarat Kishida. El a transmis condoleanțele tuturor victimelor și răniților în numele Japoniei, conform Deutsche Welle. 

Deplasarea lui Kishida în această ţară în război este calificată de Kiev drept ”istorică”.

”Această vizită istorică este un semn de solidaritate şi de cooperare puternică între Ucraina şi Japonia”, a declarat pe Facebook ministrul-adjunct al afacerilor externe ucrainean Emine Djeppar, postând fotografii cu Fumio Kishida pe peronul gării din Kiev.

”Suntem recunoscători faţă de Japonia pentru solida sa susţinere şi contribuţia sa la viitoarea noastră victorie”, a adăugat ea.

Kishida, singurul lider din G7 care nu efectuease încă o vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, a devenit primul premier japonez care se deplasează într-o zonă de război după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în contextul în care, președintele chinez, Xi Jinping, este prezent la Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin, având drept punct principal al discuțiilor războiul rus din Ucraina.

Premierul nipon urmează apoi să aibă o întrevedere cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a-i prezenta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria sub comanda sa, precum şi solidaritatea şi susţinerea infailibilă acordată Ucrainei de Japonia şi de G7”, președinție asigurată în acest an de ţara asiatică , a precizat diplomaţia niponă într-un comunicat.

Japonia s-a alăturat aliaților occidentali în impunerea de sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina și a oferit, de asemenea, sprijin Kievului.

De asemenea, națiunea a luat măsura neobișnuită de a trimite echipamente defensive și de a oferi refugiu celor care fug de conflict.

Cu toate acestea, din cauza constituției postbelice a națiunii care limitează capacitatea militară a acesteia la măsuri defensive, Japonia nu a oferit sprijin militar.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a avut marți în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Emiratele Arabe Unite, convorbiri cu Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepreședinte și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite, conducătorul Emiratului Dubai.

Șeful statului a reconfirmat și cu această ocazie importanța și nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale cu Emiratele Arabe Unite, evidențiind soliditatea dialogului politic și intensificarea recentă a cooperării economice și sectoriale. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a subliniat obiectivul consolidării acestei tendințe pozitive a relațiilor bilaterale în numeroase sectoare de interes strategic pentru ambele țări, susținută și prin documentele semnate cu ocazia vizitei.

Cei doi înalți demnitari au trecut în revistă domeniile de interes prioritar pentru cele două țări, respectiv energie, inclusiv sursele regenerabile, educație, agricultură, infrastructură de transport, conectivitate digitală, protecție civilă și securitate cibernetică.

Klaus Iohannis a prezentat Inițiativa celor Trei Mări și a menționat că va găzdui, în acest an, la București, Summitul acestei Inițiative, invitând companiile din Dubai la Forumul de Afaceri care va fi organizat cu această ocazie. Aceeași temă a fost abordată de șeful statului și luni la întâlnirea cu Alteța Sa Șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite.

Implicarea investitorilor din economiile puternice și emergente ale lumii în proiectele Inițiativei celor Trei Mări s-a numărat printre obiectivele lui Klaus Iohannis și cu prilejul vizitelor de la începutul lunii martie în Japonia și în Singapore.

Vicepreședintele și prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite a exprimat apreciere față de relațiile foarte bune dintre cele două țări, din perspectiva dialogului politico-diplomatic și sectorial, precum și a contactelor mediului de afaceri și interumane.

De asemenea, înaltul oficial emiratez a arătat interesul de a contribui la consolidarea acestora.

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe vicepreședintele și Prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite pentru inițiativa de a organiza COP28, conferința ONU pe tema schimbărilor climatice, și pentru interesul arătat cu privire la problemele legate de sustenabilitate.

În acest context, Alteța Sa Mohammed bin Rashid Al Maktoum și-a exprimat aprecierea privind bioversitatea și, respectiv, rezervele de apă ale țării noastre.

Cei doi înalți oficiali au convenit că România și Emiratele Arabe Unite vor coopera în domeniile dezvoltării durabile și educației pentru mediu.

Citiți și România și Emiratele Arabe Unite au semnat ”șase noi documente bilaterale” care ”deschid noi căi de cooperare în domeniul energiei, educației, securității cibernetice și urgențelor civile”

Președintele Klaus Iohannis efectuează în perioada 18-21 martie o vizită în Emiratele Arabe Unite în vederea dezvoltării relațiilor țării noastre cu statele din regiunea Golfului.

Din delegația oficială care îl însoțește pe președintele Iohannis fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, Președintele Directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea, și directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean.

Continue Reading

Facebook

MAREA BRITANIE5 mins ago

Miniștrii de externe român și britanic vor semna, la Londra, Declarația Comună de actualizare a Parteneriatului Strategic România – Marea Britanie

G715 hours ago

Premierul Japoniei a vizitat orașul-martir Bucea în cadrul unei vizite ”istorice” în Ucraina pentru a arăta ”respectul său pentru curajul şi perseverenţa poporului care îşi apăra patria”

INTERNAȚIONAL16 hours ago

Klaus Iohannis, primit de vicepreședintele și premierul Emiratelor Arabe Unite. Șeful statului a invitat companiile din Dubai la Forumul de Afaceri al celor Trei Mări

ROMÂNIA17 hours ago

Ministerul Justiției lansează procedura de selecție a candidaților pentru funcția de procuror european delegat în România. Persoanele interesate îşi pot depune candidatura până la data de 3 aprilie inclusiv

NATO18 hours ago

MApN: Un contingent de militari din Luxemburg a fost integrat în grupul de luptă al NATO din România

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Ajutor de stat: Comisia Europeană aprobă o schemă românească de 103 milioane de euro destinată dezvoltării instalațiilor de stocare a energiei electrice

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană plătește Ucrainei a doua tranșă de 1,5 miliarde de euro din asistența macrofinanciară pentru 2023 astfel încât Kievul să mențină în funcțiune serviciile esențiale

COMISIA EUROPEANA20 hours ago

Comisia Europeană sprijină în acest an 14 proiecte de reformă în România în vederea consolidării rezilienței și competitivității

U.E.20 hours ago

Șeful diplomației UE: Pregătim o misiune civilă în R. Moldova pentru a consolida capacitatea țării împotriva amenințărilor hibride

ROMÂNIA21 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă: Traficul de persoane este un flagel global față de care Guvernul are toleranță zero. România susţine activ măsurile propuse de UE pentru combaterea acestui fenomen

NATO5 days ago

Războiul Rusiei în Ucraina, “semnal de alarmă” pentru industria de armament din Europa. MBDA, grupul care produce sistemul MAMBA amplasat de Franța în România, lansează un apel la cooperare europeană

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă, la semnarea proiectului privind gazoductul Tuzla-Podişor: Un pas decisiv, penultimul în seria demersurilor pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră în perimetrul Neptun Deep

POLITICĂ6 days ago

Premierul Nicolae Ciucă: Este necesară elaborarea unui plan comun de acțiune în țările francofone contra dezinformărilor Rusiei

MAREA BRITANIE6 days ago

R. Moldova va primi un nou sprijin de 10 milioane de lire sterline pentru modernizare din partea Regatului Unit

ROMÂNIA6 days ago

”România, stat-far al Francofoniei”. Klaus Iohannis: Ne propunem să transformăm România într-un centru regional de formare în limba franceză a diplomaților și funcționarilor publici din țările francofone

Eugen Tomac6 days ago

Eugen Tomac a cerut Comisiei Europene să vină cu un plan concret pentru a sprijini R. Moldova în fața încercărilor de destabilizare din partea Rusiei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI7 days ago

Rareș Bogdan le cere liderilor UE ”să decidă plata unor compensații” pentru fermierii români care ”au pierdut enorm după declanșarea invaziei ruse în Ucraina”

INTERNAȚIONAL1 week ago

AUKUS: De pe coasta Pacificului, liderii SUA, Regatului Unit și Australiei au lansat programul submarinelor cu propulsie nucleară pentru a garanta securitatea globală

U.E.2 weeks ago

Israelul vrea să accelereze ”livrările de gaz către Europa prin Italia”, anunță Benjamin Netanyahu după discuții cu Giorgia Meloni

Cristian Bușoi2 weeks ago

Cristian Bușoi prezintă contribuția comisiei pe care o prezidează în PE la măsurile adoptate de UE în domeniul energetic în contextul războiului rus din Ucraina: Lumea, așa cum o știam, s-a schimbat

Team2Share

Trending