Connect with us

INTERNAȚIONAL

Nicolae Ciucă, mesaj către Volodimir Zelenski: Sunt convins că veți avea grijă de etnicii români așa cum noi avem grijă de cetățenii ucraineni

Published

on

© Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă a salutat luni inițiativa Parlamentului României de a-l invita pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a susține un discurs și a prezenta imaginile atrocităților care au avut loc la Bucea, despre care a spus că România va sprijini toate demersurile pentru aducerea celor vinovați în fața justiției internaționale, declarându-se convins că așa cum România are grijă de cetățenii ucraineni care fug din calea războiului, așa și Ucraina va avea grijă de cetățenii ucraineni de etnie română.

“Simbol al rezistenței în fața unei agresiuni barbare și nedrepte, sunteți astăzi, domnule președinte Zelenski, liderul unei națiuni care luptă pentru identitate și libertate în acest război ilegal și neprovocat. Am văzut cu toții copii, femei, bătrâni care au devenit ținte directe ale agresiunii militare ruse. Mulți, mult prea mulți și-au pierdut viața. Alții au fost obligați să ia calea refugiului ca urmare a bombardamentelor brutale și a atrocităților trupelor rusești, fără discernământ asupra civililor, școlilor, spitalelor, teatrelor. Atrocitățile de la Bucea, de care am aflat chiar ieri, și pe care dvs le-ați prezentat înaintea discursului, când trupele ucrainene au intrat în zonele ocupate din jurul Kievului, ne-au cutremurat pe toți. Toate aceste acțiuni inumane asupra populației civile trebuie sancționate de instanțele penale internaționale, iar noi vom face tot ceea ce depinde de noi pentru a sprijini aducerea celor responsabili în fața justiției”, a spus Ciucă, într-o scurtă alocuțiune susținută în plenul Parlamentului după discursul președintelui ucrainean, acesta din urmă fiind precedat de mesaje din partea președintelui Senatului, Florin Cîțu, și președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

“Domnule Președinte Zelenski, vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru ca cetățenii ucraineni, care au ajuns în România, să poată avea o viață normală și un trai decent. Cetățenii ucraineni ajunși în România beneficiază de servicii de sănătate în aceleași condiții ca și cetățenii români și își pot găsi un loc de muncă. Am modificat legislația în acest sens, iar peste 1.100 deja lucrează la firme româneşti. Cei peste 30.000 de copii veniți din Ucraina, pot merge la școală, în cele 50 de școli și 7 licee cu predare în limba ucraineană, precum și folosind celelalte facilități puse la dispoziție de către Ministerul Educației din România. Vom continua să îi ajutăm atât pe ucrainenii rămași să își apere țara, cât și pe cei strămutați intern, cu ajutor umanitar, combustibil și resurse necesare pentru a putea supraviețui. Am înființat hub-ul umanitar european de la Suceava prin care transferăm ajutoarele venite de pretutindeni. Suntem gata să ducem până la capăt acest efort de durată, cu sprijinul Uniunii Europene, al ONU și Înaltului Comisariat pentru Refugiați, precum și al altor state partenere. Domnule președinte Zelenski, familiile ucrainenilor ajunse în România sunt în siguranţă și avem grijă de toți ucrainenii sosiți pe teritoriul României. Vă mulțumesc că ați făcut referire, în cuvântul dvs, la cetățenii de etnie română care trăiesc în Ucraina. Sunt convins că așa cum noi avem grijă de cetățenii dvs, la fel veți avea și dvs grijă de cetățenii de etnie română!“, a mai punctat Ciucă.

În alocuțiunea sa, liderul de la Kiev a precizat că în Ucraina se decide soarta Europei de Est și a regiunii Mării Negre, pledând pentru apărarea independenței Republicii Moldova, a promis că va iniția un dialog cu România pentru protecția minorității române din Ucraina, s-a declarat convins că România va participa la ”refacerea Ucrainei după război”, a mulțumit României pentru primirea refugiaților ucraineni și l-a comparat pe Vladimir Putin cu dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Premergător discursului lui Zelenski – care s-a încheiat cu fraza “Glorie României, Glorie Ucrainei!”, deputaţii şi senatorii au ţinut un moment de reculegere pentru cei care au murit ca urmare a agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina.

Mesajul președintelui ucrainean în plenul de la București are o încărcătură aparte. Zelenski s-a adresat parlamentarilor români după ce a vizitat locul masacrului de la Bucea, unde armata rusă a omorât peste 400 de civili ucraineni, liderul de la Kiev a prezentat pe ecranul montat în plenul Camerei Deputaților un montaj video cu imaginile crimelor de război de la Bucea, atrocități care au declanșat un val de reacții din partea Uniunii Europene, Germaniei, Franței, Statelor Unite, Marii Britanii sau României.

De altfel, președintele Klaus Iohannispremierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu au cerut ca autorii atrocităţilor comise în Ucraina în urma agresiunii ruse să fie traşi la răspundere, șeful diplomației române insistând ca procurorul Curții Penale Internaționale să se deplaseze imediat în Ucraina și să înceapă investigația în zonele de la Bucea

Discursul președintelui Ucrainei din plenul Parlamentului României face parte dintr-o suită de astfel de adresări istorice, dat fiind contextul eroic în care țara sa luptă împotriva agresiunii militare a Rusiei și a atrocităților comise de soldații ruși. 

Zelenski a rostit alocuțiuni similare în plenul Parlamentului European de la Bruxelles, în Camera Comunelor de la Londra, Parlamentul Canadei, în Congresul american sau în Bundestagul german, unde s-a distins prin referințe la momente și discursuri istorice.

Liderul de la Kiev s-a mai adresat prin videoconferință și parlamentelor de la Paris, Roma, Tokyo ori Varșovia, Knesset-ului israelian, precum și summit-urilor NATO, G7 și Consiliului European din 24 martie, reuniuni care au avut loc la Bruxelles pentru a demonstra unitatea transatlantică și occidentală în fața războiului lui Putin împotriva Ucrainei vecine.

La summitul Consiliului European, Zelenski a mulțumit liderilor UE pentru că au colaborat pentru a sprijini Ucraina și pentru a impune sancțiuni Rusiei, enumerând dintre cele 27 de state UE pe cele care susțin țara sa.

România știe ce este demnitatea, așa că va fi pentru noi în momentul crucial“, a spus Zelenski, pe 24 martie.

Potrivit datelor la zi ale Agenției ONU pentru Refugiați, România a primit aproape 650.000 de refugiați din cele 4,2 milioane de cetățeni ucraineni care au fugit din calea războiului. Doar Polonia – 2,4 milioane de refugiați – a primit mai mulți ucraineni decât România.

De asemenea, România a înființat pe teritoriul său un hub umanitar internațional, sub coordonarea Mecanismului de Protecție Civilă al UE, pentru sprijinirea Ucrainei.

La nivel politic, printr-o serie de convorbiri telefonice la nivel prezidențial între Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, România și-a manifestat susținerea pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, precum și pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, condamnând ferm agresiunea militară a Rusiei.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Germania și Polonia nu mai pot furniza Ucrainei sisteme Patriot suplimentare. Pistorius: Alţi aliaţi pot face mai mult

Published

on

© Verteidigungsministerium

Germania nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian Patriot, după ce a livrat deja trei astfel de sisteme Kievului, a afirmat, joi, ministrul german al apărării, Boris Pistorius. El a subliniat că alți aliați ai Ucrainei „probabil pot face mai mult” pentru a suplimenta bateriile Patriot sau rachetele necesare acestora, în timp ce Polonia a reafirmat că și ea nu poate elibera sisteme Patriot pentru Ucraina, relatează agențiile DPA și EFE, preluat de Agerpres.

„Am furnizat deja trei sisteme. Aceasta înseamnă un sfert din capacităţile noastre, aşadar nu există spaţiu pentru a furniza nimic mai mult decât aceste trei sisteme. Le revine acum altor parteneri să furnizeze sisteme Patriot Ucrainei,” a declarat Pistorius la sosirea sa la reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO, desfășurată la Bruxelles. Oficialul a adăugat: „Am dat mult, dar alţii, probabil, pot face mai mult.”

În același timp, viceministrul polonez al apărării, Cezary Tomczyk, a precizat că un sistem Patriot al SUA amplasat în Polonia și care va fi transferat Ucrainei va fi înlocuit de un altul aflat în prezent în altă parte a lumii. „Polonia nu a fost de acord cu transferul bateriei Patriot. Sistemele Patriot din Polonia apără cerul polonez şi aceasta nu se va schimba,” a afirmat Tomczyk.

Reuniunea ministerială a NATO a fost precedată de o nouă întâlnire a grupului de contact care susține Ucraina cu ajutor militar în conflictul cu Rusia, cunoscut sub numele de „grupul de la Ramstein”, format din circa 50 de țări.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut cel puțin șapte noi baterii Patriot, însă țările care dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze, deoarece acestea fac parte integrantă din sistemele naționale de apărare antiaeriană.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Călător în UE și dincolo de ea. Consiliul UE dă undă verde finală noului regulament care asigură o conectivitate mai bună și durabilă în Europa și care extinde rețeaua TEN-T către Ucraina și R. Moldova

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul Uniunii Europene a adopta revizuirea regulamentului privind orientările UE referitoare la dezvoltarea unei rețele transeuropene de transport (TEN-T).

Noul act normativ vizează construirea unei rețele de transport fiabile, fără întreruperi și de înaltă calitate, care să asigure o conectivitate durabilă în întreaga Europă, fără discontinuități fizice, blocaje și legături lipsă, informează instituția printr-un comunicat

”Rețeaua TEN-T este un instrument-cheie al politicii de transport a UE, cu o contribuție uriașă la obiectivele noastre de mobilitate durabilă, precum și la coeziunea economică, socială și teritorială. Adoptarea de astăzi a regulamentului revizuit reprezintă cu siguranță o piatră de hotar pentru o rețea durabilă și rezistentă în Europa, care ar trebui să răspundă preocupărilor cetățenilor și întreprinderilor noastre în materie de mobilitate în anii următori”, a subliniat Georges Gilkinet, viceprim-ministru belgian și ministru al mobilității.

Rețeaua TEN-T va fi dezvoltată sau modernizată pas cu pas, noul regulament stabilind termene clare pentru finalizarea acesteia în trei etape: până în 2030 pentru rețeaua centrală, 2040 pentru rețeaua centrală extinsă și 2050 pentru rețeaua globală.

Noul termen intermediar de 2040 a fost introdus pentru a devansa finalizarea proiectelor de mare anvergură, în principal transfrontaliere, cum ar fi conexiunile feroviare lipsă, înainte de termenul limită de 2050, care se aplică rețelei extinse, cuprinzătoare. De exemplu, noile conexiuni feroviare de mare viteză între Porto și Vigo și între Budapesta și București trebuie finalizate până în 2040.

Ca un alt exemplu, la finalizarea rețelei, pasagerii vor putea călători cu trenul între Copenhaga și Hamburg în 2,5 ore, în loc de 4,5 ore, cât este necesar în prezent.

Pentru a se asigura că planificarea infrastructurii răspunde nevoilor operaționale reale și prin integrarea căilor ferate, rutiere și navigabile, noul regulament reunește coridoarele rețelei principale cu coridoarele de transport feroviar de marfă în așa-numitele ”coridoare europene de transport”. 

Aceste coridoare sunt de cea mai mare importanță strategică pentru dezvoltarea unor fluxuri de transport de mărfuri și de pasageri durabile și multimodale în Europa.

În cele din urmă, ca răspuns la impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru a asigura o mai bună conectivitate cu principalele țări vecine, noul regulament extinde patru coridoare europene de transport din rețeaua TEN-T către Ucraina și Moldova, retrogradând în același timp conexiunile transfrontaliere cu Rusia și Belarus.

În urma adoptării de astăzi, actul legislativ va fi semnat de președinții Consiliului și Parlamentului European înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE în următoarele săptămâni. Regulamentul revizuit va intra în vigoare la douăzeci de zile după această publicare.

Continue Reading

NATO

Secretarul general al NATO este convins că Franța va rămâne un aliat ”solid şi important” indiferent de partidul aflat la putere

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a arătat joi convins, la Bruxelles, că Franța va rămâne un aliat ”solid și important” indiferent de viitorul său guvern, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Mă aştept ca Franţa să rămână un aliat puternic şi important în viitor”, a declarat Stoltenberg, întrebat despre eventualele sale îngrijorări cu privire la rezultatul alegerilor legislative anticipate.

”Experienţa demonstrează că aliaţii NATO au reuşit întotdeauna să rămână uniţi, indiferent de diferitele partide aflate la putere şi de diferitele majorităţi parlamentare”, a adăugat el.

Adunarea Naţională (RN) a Marinei Le Pen, de extremă dreapta,  care este cotată cu un scor între 31,5% şi 32,4% din voturi (31 de mandate) la alegerile europene, a cerut constant retragererea Franței din Comandamentul integrat al NATO. 

Citiți și: Seism politic în Franța: La ultimele alegerile europene din epoca Macron, extrema-dreaptă câștigă, devenind al doilea cel mai mare partid național din UE. Macron convoacă alegeri anticipate

În contextul în care RN a obținut mai mult decât dublu faţă de partidul preşedintelui Emmanuel Macron, care se clasează pe locul al doilea cu 15,2% din voturi (14 europarlamentari), liderul francez încearcă să profite de emoția momentului și a convocat alegeri parlamentare anticipate care vor avea loc pe 30 iunie și 7 iunie.

De altfel, Macron și-a apărat decizia de a convoca alegeri anticipate în Franța, spunând că nu vrea să cedeze ”cheile puterii” extremei drepte.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
NATO4 hours ago

Germania și Polonia nu mai pot furniza Ucrainei sisteme Patriot suplimentare. Pistorius: Alţi aliaţi pot face mai mult

ROMÂNIA4 hours ago

România, partener al Coaliției Globale pentru Justiție Socială. Ministrul Simona Bucura-Oprescu: Luăm măsuri active pentru a avea locuri de muncă decente, mai bine plătite, precum și o societate incluzivă

U.E.4 hours ago

Extrema-dreaptă poate fi “izolată” în Germania, susține Martin Schulz, în timp ce admite o “divizare între germanii din vest și cei din fosta Germanie de Est”

U.E.5 hours ago

Prima lege europeană privind combaterea violenței împotriva femeilor a intrat în vigoare

CONSILIUL UE5 hours ago

Călător în UE și dincolo de ea. Consiliul UE dă undă verde finală noului regulament care asigură o conectivitate mai bună și durabilă în Europa și care extinde rețeaua TEN-T către Ucraina și R. Moldova

U.E.6 hours ago

Martin Schulz o consideră pe Ursula von der Leyen un “candidat artificial” la șefia Comisiei Europene: Consiliul European și-a recăpătat puterea pe care Parlamentul i-o luase în 2014

CONSILIUL UE6 hours ago

Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova

ROMÂNIA6 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Eroilor: Libertatea și democrația par a fi garantate de la sine. Realitățile ne dovedesc că oricând pot apărea pericole

U.E.6 hours ago

CJUE amendează Ungaria cu 200 de milioane de euro pentru că a încălcat legislația UE privind azilul. Budapesta trebuie să plătească penalități de 1 milion de euro pe zi până la respectarea prevederilor

ROMÂNIA7 hours ago

România și alte șapte țări membre solicită limitarea circulației diplomaților ruși în interiorul UE pentru a zădărnici ”activitățile maligne”: Circulația lor ar trebui să fie redusă la statele în care sunt acreditați

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Președintele Consiliului European o citează pe Eleanor Roosevelt într-o pledoarie pentru ”un viitor sigur și pașnic” în Gaza: Să privim dincolo de întuneric, spre o soluționare bazată pe soluția celor două state

INTERNAȚIONAL1 day ago

Din Bundestag, Volodimir Zelenski invocă căderea Zidului Berlinului pentru a arăta că nu poate exista pace în Ucraina atât timp cât o parte din țară rămâne ocupată de Rusia

ALEGERI EUROPENE 20242 days ago

Prima reacție a lui Klaus Iohannis după alegerile europene: Uniunea merge înainte. Guvernul va stabili și va negocia poziția de comisar european

NATO2 days ago

Klaus Iohannis: Războiul este în zona Mării Negre, capacitatea de apărare NATO trebuie să fie totală; R. Moldova, un partener pe care îl dorim de partea noastră

NATO2 days ago

De la summitul B9, Klaus Iohannis anunță convocarea CSAT pentru a analiza posibilitatea transferului unui sistem de rachete Patriot către Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 days ago

UE va trimite în iunie Kievului o sumă suplimentară de 1,9 mld. de euro din Mecanismul pentru Ucraina

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Adrian Câciu, după ieșirea de la urne: Am votat pentru ”o echipă puternică în PE, care să fie întotdeauna la masa deciziilor și care să ne netezească drumul către aderarea la Schengen terestru”

PPE4 days ago

Alegeri europene și locale. Rareș Bogdan a votat ”cu gândul la viaţa românilor de peste tot” și pentru ”o Românie puternică în Europa”

ROMÂNIA4 days ago

Sebastian Burduja: Am votat pentru schimbare. Speranța din inimile bucureștenilor va fi victoria acestei zile

ALEGERI EUROPENE 20244 days ago

Siegfried Mureșan a votat pentru ”o Românie puternică într-o Europă puternică” și pentru dezvoltarea țării ”cu fonduri europene”

Trending