ONU: Proiect de rezoluție împotriva atacării spitalelor în zone de conflict

medici fara frontiereCinci țări membre ale Consiliului de Securitate al ONU lucrează la un proiect de rezoluție care cere încetarea atacurilor împotriva spitatelor în Siria, Yemen și în alte țări în care există conflicte, au susţinut ieri surse diplomatice pentru AFP, relatează Agerpres.

Egipt, Spania, Noua Zeelandă, Uruguay și Japonia, cinci membre nepermanente ale Consiliului, definitivează un text care reafirmă solemn că astfel de atacuri încalcă dreptul internațional și că autorii lor urmează să dea socoteală.

“Dată fiind înmulțirea acestor atacuri, ar fi oportun să existe un text care reafirmă dreptul internațional și reiterează respectarea personalului care îngrijește sănătatea” în timp de război, a arătat purtătoarea de cuvânt a misiunii neozeelandeze, Nicola Garvey.

ONU nu omite niciodată în rapoartele sale să se refere la situația umanitară din Siria și Yemen sau, în rezoluțiile sale care vizează aceste conflicte, să denunțe atacurile împotriva spitalelor și a medicilor. Dar niciun text nu le-a fost consacrat încă în mod special.

Anul trecut, 94 de atacuri în Siria au vizat 64 de spitale și clinici susținute de Medecins sans Frontieres (MSF), potrivit acestei organizații caritabile, aminteşte Agerpres.

Textul ar putea fi prezentat tuturor celor 15 țări membre ale Consiliului de securitate săptămâna viitoare, potrivit diplomaților.

.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.