Connect with us

Ramona Strugariu

Ramona Strugariu, raportorul Renew Europe pentru Ungaria, salută reluarea audierilor Guvernelor de la Budapesta și Varșovia în temeiul Articolului 7: Trebuie să punem capăt sfidării valorilor UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Ramona Strugariu, raportorul Renew Europe pentru situația din Ungaria, salută demersul Consiliului Afaceri Generale (CAG) de a relua audierile guvernelor la Budapesta și Varșovia în cadrul procedurii Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.

”Consiliul nu mai poate fugi de responsabilitate. Trebuie să punem capăt sfidării valorilor UE. După ani întregi de discuții politicoase cu privire la statul de drept în Ungaria, Consiliul trebuie să își asume responsabilitatea și să recupereze timpul pierdut, acționând în cele din urmă. Consiliul trebuie să tragă la răspundere guvernul maghiar pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii”, a precizat Strugariu într-un mesaj publicat pe Facebook, amintind că Parlamentul Europeană și-a exprimat sprijinul pentru acest demers instituțional, ”pe care l-a așteptat de ceva vreme”.

Europarlmantarul consideră că ”nu putem sta pur și simplu pe margine, asistând nepăsători la modul în care guvernul Orbán reduce în mod sistematic la tăcere fiecare voce independentă din țară, distruge mass-media și contribuie decisiv la diminuarea libertății de exprimare”.

” independenței sistemului judiciar și a libertății presei sunt și vor rămâne esențiale în tot acest proces, deoarece acestea reprezintă principalele instrumente defensive împotriva derapajelor și înclinațiilor autoritare ale regimului Orbán.”, a subliniat Strugariu.

În acest context, europarlamentarul român a făcut apel la ”mai multă transparență și hotărâre în ceea ce privește sancționarea încălcărilor democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale, cu atât mai mult când vine vorba de un stat membru al Uniunii Europene”.

Ultimele audieri în temeiul Articolului 7 au avut loc în 2019 pentru Ungaria și în 2018 pentru Polonia, timp în care situația statului de drept s-a deteriorat alarmant.

Cea mai recentă dovadă în acest sens o reprezintă legea adoptată săptămâna trecută de Budapesta care prevede că ”pornografia şi conţinutul ce reprezintă sexualitate sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”.

Acest gest a fost primit cu critici de Comisia Europeană, care a anunțat că analizează din punct de vedere juridic legea inițiată de partidul premierului Orban și a reamintit că în noiembrie a prezentat o strategie destinată combaterii discriminării și a urii împotriva persoanelor LGBT.

Amintim, de asemenea, că Budapesta și Varșovia au amenințat anul trecut că vor bloca adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și fondului de redresare ca urmare a noilor prevederi potrivit cărora fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statutul de drept. 

Regulamentul referitor la condiționalitatea privind statul de drept a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme. Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE (Polonia și Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021) și până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea.

În acest sens, Parlamentul European au atras atenția Comisiei Europene că va fi acționată în justiție dacă nu va pune în aplicare mecanismul de condiționare privind statul de drept.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Ramona Strugariu

Eurodeputatul Ramona Strugariu a cerut din nou autorităților bulgare încetarea violențelor împotriva jurnaliștilor și pedepsirea tuturor celor vinovați

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP
Eurodeputatul Ramona Strugariu (PLUS, Renew Europe) a cerut din nou autorităților bulgare încetarea violențelor împotriva protestatarilor și jurnaliștilor și pedepsirea tuturor celor vinovați, în contextul în care libertatea presei este grav amenințată în Bulgaria, potrivit Indicelui Global al Libertății Presei.

Aceasta a luat astăzi cuvântul în Comisia LIBE, în calitate de raportor de grup, pe marginea dosarului privind consolidarea libertății presei: protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformarea și rolul platformelor, raport pentru care a depus și o serie de amendamente care vizează:

📍 adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție a jurnaliștilor de pe continent;
📍 nevoia unei legislații puternice anti-SLAPP;
📍 creșterea finanțării pentru combaterea dezinformării
📍 consolidarea programelor de alfabetizare media.

„Din nefericire, libertatea presei și standardele privind siguranța jurnaliștilor din UE se deteriorează pe zi ce trece. Cel mai recent exemplu în acest sens este cel al Bulgariei, o țară care ocupă deja locul 111 din 180 în Indicele Global al Libertății Presei. Imaginile pe care le tot vedem zilele acestea cu jurnaliști bătuți cu bastoanele de către forțele de ordine și atacați cu spray lacrimogen nu își au locul nicaieri în lume, și cu atât mai puțin în Europa. În acest sens, am cerut din nou autorităților bulgare încetarea violențelor și pedepsirea tuturor celor vinovați”, a precizat eurodeputatul român.

În egală măsură, Ramona Strugariu a punctat că „impunitatea celor care au atacat sau au comandat asasinarea jurnaliștilor din Europa este total incacceptabilă și că autoritățile slovace trebuie să continue cu simț de răspundere investigațiile cu privire la cazul Jan Kuciak”.

Continue Reading

Ramona Strugariu

Ramona Strugariu și colegii din Parlamentul European au trimis o scrisoare către autoritățile din Belarus în care cer eliberarea liderilor opoziției și societății civile

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Ramona Strugariu (PLUS, Renew Europe) a inițiat, alături de mai mulți colegi din Parlamentul European, o scrisoare către Aleksandr Lukashenko și autoritățile de aplicare a legii, în urma informațiilor primite despre arestarea arbitrară și ilegală a liderilor opoziției și societății civile din Belarus, de către persoane fără uniformă, fără semne de identificare și fără un temei care ar fi putut justifica în vreun fel aceste arestări, anunță aceasta, într-o postare pe Facebook.

 

„În ultimul sfârșit de săptămână, peste 600 de protestatari și activiști au fost arestați în acest fel, direct de pe stradă, din magazine sau chiar din casele lor. Printre ei se numără lideri importanți ai societății civile precum activiștii Andrey Egorov, Irina Sukhiy și jurnalista Anastasia Zakharevic. Maryia Kalesnikova, una dintre cele mai importante figuri ale opoziției din Belarus, a fost răpită din centrul capitalei, alături de doi dintre consilierii săi, Anton Rodnenkov și Ivan Kravtsov. Cei trei au fost urcați într-un autovehicul și transportați forțat în cursul zilei de ieri la granița cu Ucraina, iar consilierii săi au fost siliți să treacă frontiera, în timp ce Maryia Kalesnikova a reușit să își rupă pașaportul pentru a rămâne în Belarus, unde a fost reținută de poliția de frontieră”, detaliază eurodeputatul român despre situația îngrijorătoare din Belarus. 

Astfel,  eurodeputații au cerut în scrisoarea către autoritățile de la Misnk ca represiunea violentă a protestelor din Belarus să înceteze imediat, iar cei care controlează acum statul trebuie să elibereze imediat toți prizonierii politici și să înceapă un dialog asumat pentru a asigura o tranziție fără violență către democrație.

„A venit momentul ca și ultimul dictator din Europa să aplece urechea spre popor și să dea curs revendicărilor străzii”, precizează Ramona Strugariu. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.45 mins ago

Țările UE au aprobat PNRR-ul Ungariei și plata primei tranșe, în timp ce Comisia Europeană ar putea decide deblocarea condiționată a fondurilor de coeziune pentru Budapesta

ROMÂNIA3 hours ago

Viitorul parteneriat strategic România – Ucraina și deschiderea negocierilor de aderare la UE, discutate la București de Luminița Odobescu și Olha Stefanishyna

CONSILIUL UE3 hours ago

“Istoric!”: Europa devine primul continent din lume care reglementează inteligența artificială, după negocieri maraton și un acord între instituțiile UE

U.E.22 hours ago

Viktor Orbán își reafirmă opoziția față de deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, dar arată că este dispus la compromisuri în alte privințe

PARLAMENTUL EUROPEAN22 hours ago

Liderii din Parlamentul European au adoptat pachetul de reformă pentru modernizarea și consolidarea capacității de acțiune a instituției

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Comisia Europeană urmează să aprobe o propunere legală privind utilizarea activelor rusești înghețate

ROMÂNIA24 hours ago

Modificarea PNRR a fost evaluată pozitiv de Consiliul UE. Planul modificat include capitolul REPowerEU și se ridică la 28,5 mld. de euro

U.E.24 hours ago

Eurogrupul a ajuns la un acord privind direcția politicii bugetare pentru 2024, stabilind un echilibru între menținerea flexibilității și adaptarea la condițiile globale

ROMÂNIA1 day ago

Luminița Odobescu și James O’Brien au discutat despre dezvoltarea Parteneriatului Strategic, cu accent pe creșterea prezenței economice a SUA în România

ROMÂNIA1 day ago

SUA, alături de România, Ucraina, R. Moldova și UE, pentru a consolida exporturile de cereale ucrainene și securitatea alimentară globală

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu: Am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane

ROMÂNIA4 days ago

Cătălin Predoiu, la reuniunea JAI: Astăzi nu se votează procesul de extindere a spațiului Schengen. Discutăm aspectele de progres sau de vulnerabilități în toate statele membre

ROMÂNIA5 days ago

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, subliniază că ”viitorul nostru este în UE şi în NATO” și îndeamnă la reflecție pentru că ”deciziile de azi vor deveni istoria de mâine a României”

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis le mulțumește românilor pentru sprijinul acordat națiunii: O economie solidă, investiții și securitatea cetățenilor nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut o guvernare stabilă, fără blocaje toxice

ROMÂNIA1 week ago

Klaus Iohannis, discurs către români de Ziua Națională: Maratonul electoral din 2024 va fi decisiv pentru viitorul României, la 35 de ani de la Revoluție

NATO2 weeks ago

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe NATO, Stoltenberg reafirmă sprijinul aliaților pentru Ucraina: România a deschis un centru de pregătire F-16 pentru piloții ucraineni. Germania și Olanda au promis sprijin de 10 miliarde de euro

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Mediului îndeamnă „să începem hora reciclării”: Lansarea sistemului de garanție-returnare, „o investiție care folosește cele mai noi tehnologii”

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Lansarea sistemului de garanție-returnare va poziționa România pe o poziție de leadership european în protecția mediului și gestionarea ambalajelor, fiind al doilea cel mai mare astfel de sistem după cel din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Rareș Burlacu, președintele ARICE, constată o schimbare a paradigmei economice în rândul investitorilor: Se observă o îngemănare între acțiunile unui guvern și forța economică degajată de sectorul privat

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la finalul turneului politico-diplomatic în Africa: Am repus România pe radarul african. Neglijarea relației cu Africa, o eroare strategică în politica externă românească

Trending