Recrutarea cetăţenilor români şi bulgari în cadrul instituţiilor europene – un succes pentru CE

Comisia a prezentat autorității bugetare raportul final privind recrutarea resortisanților din Bulgaria și România, cele două state membre care au aderat la UE în 2007 (UE2). Comisia a recrutat 478 de bulgari și 727 de români, depășind cu 23,3 % (228 de recrutări) ținta globală urmărită în materie de recrutare.

Vicepreședintele Maroš Šefčovič a afirmat: „Sunt foarte mulțumit că am reușit să îi găsim și să îi atragem pe unii dintre cei mai inteligenți și talentați oameni din Bulgaria și România să vină să lucreze pentru Comisia Europeană. Ambele țări au avut în trecut o contribuție importantă la istoria și cultura Europei și au multe de oferit și în prezent, pe măsură ce Europa continuă să se integreze.”

Țintele propuse au fost atinse respectând perioada de tranziție stabilită pentru UE2, care s-a încheiat la 31 decembrie 2011. Această perioadă de tranziție constituie o trăsătură constantă a extinderilor, permițând suspendarea temporară a normelor obișnuite care interzic discriminarea pe bază de naționalitate, astfel încât să se asigure recrutarea rapidă a resortisanților din noile state membre.

Obligația de a recruta funcționari „la cele mai înalte standarde de competență, eficiență și integritate” este, în continuare, motivul pentru care Comisia stabilește ținte largi și nu cote obligatorii. Aceste ținte au fost calculate în raport cu numărul de locuitori ai fiecărei țări, cu ponderea voturilor în Consiliu și numărul de locuri în Parlamentul European.

De asemenea, recrutarea pentru UE2 a îmbunătățit considerabil echilibrul între bărbați și femei la nivelul cadrelor de conducere. Procentul femeilor recrutate în funcții de conducere a fost de 60,3 % din numărul total de recrutări din UE2 pentru cadrele intermediare de conducere și de 46,3 % din numărul total de recrutări din UE2 în cadrele superioare de conducere. Luând în calcul efectivele totale de personal AD și AST, 75 % dintre persoanele recrutate au fost femei.

Pentru mai multe informații privind țintele în materie de recrutare, accesaţi site-ul Comisiei Europene.

Sursa foto: europarl.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.