Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au avut o convorbire telefonică luni, pentru a doua oară în ultimele patru zile, în plină criză legată de Ucraina, a indicat Kremlinul, citat de AFP, potrivit Agerpres.
“Schimbul de opinii a continuat cu privire la situaţia legată de Ucraina şi problemele legate de garanţiile de securitate cerute pe termen lung cerute de Rusia şi care să fie constrângătoare din punct de vedere juridic”, a afirmat preşedinţia rusă într-un comunicat, publicat ulterior.
“Vladimir Putin a expus încă o dată amănunţit abordările de principiu ale Rusiei în problemele respective”, se menţionează în comunicatul Kremlinului, mult mai succint decât cel difuzat presei în urma convorbirii care a avut loc vineri.
“Acest schimb de opinii este o urmare a convorbirilor preşedintelui Republicii cu omologii săi rus şi ucrainean vineri, 28 ianuarie, şi se înscrie în aceeaşi logică a dezescaladării”, a indicat la rândul său Palatul Elysee după convorbire.
Potrivit preşedinţiei franceze, cei doi şefi de stat “salută favorabil progresele făcute în format Normandia”, formatul existent al convorbirilor care reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa pentru reglementarea conflictului din Donbas, în estul Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a folosit vineri o convorbire telefonică cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a acuza SUA și NATO că ignoră “preocupările fundamentale” ale Rusiei cu privire la avansarea NATO în Europa, în timp ce Palatul Elysee a subliniat că Macron și Putin au căzut de acord asupra necesității unei “de-escaladări” în criza ucraineană.
Potrivit unui comunicat din partea Kremlinului privind sumarul conversației, Putin a susținut că aliații occidentali au refuzat să asculte preocupările fundamentale ale Rusiei, inclusiv “împiedicarea expansiunii NATO, refuzul de a desfășura sisteme de arme de atac în apropierea granițelor rusești” și retragerea forțelor aliate pe pozițiile pe care le dețineau în 1997, înainte de extinderea alianței spre est, când Actul Fondator NATO – Rusia a fost semnat.
Comunicatul dens din partea administrației prezidențiale ruse arată că Putin și Macron au avut o “convorbire telefonică amplă”.
Comentariile sale au fost făcute după ce, în această săptămână, atât SUA, cât și NATO au declarat că nu vor face nicio concesie pe aceste fronturi în răspunsurile scrise transmise Moscovei, fiind prima reacția a liderului rus pe această temă.
Aflat marți într-o vizită la Berlin, Macron a prezentat convorbirea telefonică drept un efort major al Franței de a găsi o soluție diplomatică la criza militară cu Rusia, care a masat 100.000 de soldați și arme grele și alte echipamente militare la granița cu Ucraina.
Un consilier a președintelui Macron, citat de France 24, a spus că discuția telefonică “ne-a permis să convenim asupra necesității unei dezescaladări”, adăugând că “președintele Putin nu a exprimat niciun plan ofensiv și a spus că dorește să continue discuțiile cu Franța și cu aliații noștri.
Un oficial de rang înalt de la Palatul Elysée a declarat la începutul acestei săptămâni că Macron plănuia să-i ofere lui Putin “o cale” de dezescaladare.
Potrivit comunicatului difuzat de Kremlin, Emmanuel Macron l-a informat pe Vladimir Putin cu privire la abordările Parisului în calitate de președinție a Consiliului UE.
“S-a convenit să se continue dialogul ruso-francez cu privire la întreaga gamă de chestiuni de securitate europeană“, a transmis președinția rusă.
Președintele Emmanuel Macron s-a distins deja prin prezentarea, în plenul Parlamentului European, a priorităților președinției franceze a Consiliului UE, prilej cu care a pledat pentru o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru o nouă ordine de securitate europeană bazată pe reguli și care să fie prezentată spre negociere Rusiei.
Miercuri, la Paris, consilieri politici din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina au purtat discuţii în Formatul Normandia pe tema soluţionării conflictului separatist din estul Ucrainei, unde Franţa şi Germania au primit un ”semnal bun” din partea ruşilor, chiar dacă întâlnirea a fost ”dificilă”.
Între timp, ministrul francez al apărării, Florence Parly, a efectuat prima sa vizită în străinătate din acest an la București, unde a venit însoțită de o echipă de experți pentru a examina potențiala desfășurare militară franceză în România ca parte a prezenței avansate a NATO pe flancul estic, după cum a anunțat Emmanuel Macron.
Totodată, titularul portofoliului externelor la Paris, Jean-Yves Le Drian, care a anunțat că va efectua o vizită în România în semn de susținere pentru “prietenii și aliații români”, a avertizat vineri că decizia privind o confruntare sau colaborare între Rusia și Occident îi aparține lui Vladimir Putin.