Connect with us

U.E.

Emmanuel Macron, candidat francez la prezidenţiale, după întâlnirea cu premierul britanic: Când extremismul și anti-globalizarea câștigă alegeri, este cel mai bun moment ca Franța să facă opusul

Published

on

Candidatul de centru la președinția Franței Emmanuel Macron i-a transmis, marți, premierului Theresa May că Marea Britanie nu ar trebui să se aștepte la favoruri din partea Uniunii Europene în timpul negocierilor privind Brexit, atrăgând laude din partea cetățenilor francezi stabiliți la Londra pentru mesajul său proeuropean, notează EurActiv.com.

După întrevederea avut cu prim-ministrului britanic, la ieșirea din reședința din Downing Street nr. 10, Macron a declarat că ”Brexit nu poate conduce la un fel de optimizare a relațiilor Marii Britanii cu restul Europei. O ieșire este o ieșire”.

”Sunt foarte convins că nu vor exista avantaje necuvenite”, a insistat acesta.

”Nimic nu va fi la fel după Brexit, dar cred că putem păstra interesele comune pe termen lung”, a mai transmis Macron, vorbind despre cooperarea dintre Londra și Paris în domeniul apărării și securității.

Macron a transmis un mesaj privind politica internă a Franței. ”În mediul actual, când extremismul și anti-globalizarea câștigă alegeri, acesta este cel mai bun moment pentru Franța să facă exact opusul”, a spus acesta, potrivit The Guardian.

Macron este primul candidat la președinția Franței primit de Theresa May. Un purtător de cuvânt al acesteia a declarat că întâlnirea a avut loc la cererea politicianului francez și că nu este un eveniment neobișnuit: și premierul Tony Blair s-a întâlnit în 2007 cu Nicolas Sarkozy, înainte ca acesta să fie ales președinte al Franței.

Ultimele sondaje arată că Emmanuel Macron și contracandidatul său de dreapta Francois Fillon sunt devansați de liderul de extremă-dreaptă Marine Le Pen, în primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 23 aprilie. Însă oricare dintre cei doi urmează să o învingă pe Le Pen în turul al doilea de pe 7 mai.

 

.

CONSILIUL EUROPEAN

Cancelarul german reacționează la discursul lui Macron de la Sorbona: Conține “impulsuri bune” pentru ca “Europa să rămână puternică”

Published

on

© Bundesregierung/ Kugler

Discursul preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la viitorul Uniunii Europene “conţine impulsuri bune” pentru ca “Europa să rămână puternică”, a reacţionat joi cancelarul german Olaf Scholz pe reţeaua X.

Franţa şi Germania vor împreună ca Europa să rămână puternică. Discursul tău, Emmanuel, conţine impulsuri bune privind modul în care putem să obţinem aceasta. Împreună facem să avanseze Europa: politic şi economic“, a scris Scholz, în limbile franceză și germană, fapt ce a stimulat și un răspuns din partea liderului francez.

“Mulțumesc Olaf pentru sprijinul tău. Noi, Germania și Franța, vom continua să facem Europa să avanseze împreună. Trăiască Europa!”, a replicat Macron, tot în franceză și germană.

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat joi Europa să se trezească la realitate că nu este suficient de înarmată în fața amenințărilor globale, precum agresiunea Rusiei, care reprezintă o provocare existențială pentru continent.

Într-un important discurs despre Europa rostit la Sorbona (“Sorbona 2.0”), în ceea ce a părut o reeditare a discursului din 2017, Macron a cerut Europei să adopte o strategie de apărare “credibilă” care să fie mai puțin dependentă de SUA, după ce acum șapte ani a propus Inițiativa pentru o Europă suverană, unită și democratică. 

Macron a tras un semnal de alarmă cu privire la ceea ce a descris ca fiind nerespectarea regulilor comerciale globale atât de către Rusia, cât și de către China, făcând apel la Uniunea Europeană să își revizuiască politica comercială.

Europa noastră de astăzi este mortală și poate muri. Poate muri și acest lucru depinde doar de alegerile noastre”, a spus Macron, liderul francez avertizând că Europa nu este “înarmată împotriva riscurilor cu care ne confruntăm” într-o lume în care “regulile jocului s-au schimbat”.

El a spus că supraviețuirea blocului european “depinde doar de alegerile noastre” și a avertizat că “regulile jocului” s-au schimbat și că UE nu este “înarmată împotriva riscurilor cu care ne confruntăm”, Macron fiind recunoscut pentru astfel de declarații tari după ce în 2019, la 70 ani de la înființarea NATO, a afirmat Alianța Nord-Atlantică este în moarte cerebrală.

“Suntem încă prea lenți și nu suntem suficient de ambițioși”, a spus liderul de la Paris, făcând apel la o “Europă puternică”.

De altfel, în discursul său, liderul de la Paris a evocat și discursul lui Olaf Scholz din august 2022, de la Praga, dar și tratatele franco-germane de la Elysee din 1963 și de la Aachen din 2019, dar și angajamentul comun pe care împreună cu Olaf Scholz și l-a asumat, tot la Sorbona, în urmă cu un an la împlinirea a 60 de ani de la reconcilierea franco-germană.

În primul său discurs major privind viitorul Europei de la preluarea mandatului de cancelar în decembrie anul 2021 și după președinția franceză a Consiliului UE, Scholz a rostit o alocuțiune intitulată “Europa este viitorul nostru” la Universitatea Carolină din Praga, prima universitate din spațiul central european, unde a reafirmat promisiunea că Germania va susține Ucraina “atât timp cât va fi necesar”, a exprimat susținerea țării sale pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, precizând că acestea îndeplinesc criteriile tehnice și a manifestat sprijin pentru extinderea Uniunii Europene, evocând ”o Uniune Europeană cu 30 sau 36 de state, mult diferită de Uniunea noastră actuală” care să cuprindă și cele șase țări din Balcanii de Vest, dar și trei țări ale Parteneriatului Estic – Ucraina, Republica Moldova și Georgia, și solicitând înlăturarea dreptului de veto în politică externă și politică fiscală în perspectiva extinderii UE.

Continue Reading

Dan Motreanu

Dan Motreanu prezintă un bilanț al mandatului de europarlamentar: Am promovat proiecte în interesul României și voi continua să fac acest lucru

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Dan Motreanu realizează un bilanț al mandatului său de eurodeputat, la finalul ultimei sesiuni plenare a actualului legislativ european, înainte de alegerile din 6-9 iunie care vor reorganiza distribuția puterii a forțelor politice din Parlamentul European.

”În calitate de europarlamentar, am promovat proiecte în interesul României, adoptarea acestora fiind posibilă datorită apartenenței PNL la grupul PPE, cel mai numeros din Parlamentul European”, a subliniat Motreanu, prezentând o serie de realizări obținute în cei cinci ani de mandat:

  • Împreună cu colegii din Grupul PPE, acesta o obținut fonduri în valoare de 40 de milioane de euro pentru fermierii români afectați de afluxul de cereale ieftine din Ucraina.
  • Dan Motreanu a obținut votul Parlamentului European pentru subvenții mai mari pentru agricultorii români, pe baza unui amendament depus împreună cu mai mulți europarlamentari români. De altfel, acesta a solicitat Consiliului UE să accelereze procesul de convergență al plăților directe din cadrul Politicii Agricole Comune
  • În calitate de responsabil din partea Comisiei pentru agricultură, eurodeputatul s-a asigurat că Parlamentul European sprijină utilizarea pe scară mai largă a etichetării digitale, dar fermierii obțin în format fizic toate informațiile de care au nevoie.
  • În calitate de responsabil al Grupului PPE pentru Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP), acesta introdus amendamente favorabile țării noastre în raportul referitor la acest dosar
  • Eurodeputatul a obținut votul Parlamentului European pentru sprijinirea regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. A fost aprobat „Mecanismul de stimulare a talentelor”, pentru care a fost responsabil din partea Grupului PPE.
  • ”De-a lungul procedurii legislative din cadrul Comisiei ENVI din Parlamentul European, principala prioritate a fost sa mă asigur de dublarea finanțării alocate României din Fondul de Modernizare. Astfel, bugetul total alocat tarii noastre se va ridica aproximativ la 15 miliarde de euro”, a amintit Dan Motreanu
  • Acesta fost printre inițiatorii rezoluției prin care Parlamentul European solicită Federației Ruse să returneze complet tezaurul României.
  • A fost raportor PPE pe Raportul privind zonele urbane, solicitând Comisiei Europene să elaboreze recomandări pentru organizarea și reforma administrativ-teritorială în UE, considerându-le esențiale pentru dezvoltarea și reziliența urbană.
  • Raportul privind Noua strategie industrială a UE a fost votat în plenul Parlamentului European, pentru care eurodeputatul a fost responsabil din partea Grupului PPE. Pentru fiecare nouă sarcină administrativă impusă IMM-urilor, va fi eliminată una existentă.

Dan Motreanu candidează pentru un nou mandat în Parlamentul European și a dat asigurări că va  ”continua să promoveze interesele României în Parlamentul European”.

Amintim că listele candidaţilor Alianţei electorale PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie şi au fost depuse la 5 aprilie la Biroul Electoral Central.

La 21 martie, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a prezenta lista liberalilor la alegerile europene, primii zece candidați fiind: Rareș Bogdan, actualul lider al delegației eurodeputaților români din PPE, Dan Motreanu, membru al Parlamentului European, Adina Vălean, comisar european pentru transporturi, Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură din PE, Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din PE, negociator-șef al bugetului UE 2024 și co-negociator al Parlamentului European pentru Mecanismul de redresare și reziliență, Mircea Hava, europarlamentar, Gheorghe Falcă, europarlamentar, Virgil Popescu, fost ministru al energiei, Alexandru Muraru, deputat și președinte PNL Iași, și Mara Mareș, președinte al Tineretului Național Liberal.

Continue Reading

U.E.

“Sorbona 2.0”: Avertizând că “Europa noastră poate muri” în fața concurenței globale, Macron face apel la o strategie de apărare credibilă fără a fi “vasala” SUA

Published

on

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat joi Europa să se trezească la realitate că nu este suficient de înarmată în fața amenințărilor globale, precum agresiunea Rusiei, care reprezintă o provocare existențială pentru continent.

Într-un important discurs despre Europa rostit la Sorbona, în ceea ce a părut o reeditare a discursului din 2017, Macron a cerut Europei să adopte o strategie de apărare “credibilă” care să fie mai puțin dependentă de SUA, după ce acum șapte ani a propus Inițiativa pentru o Europă suverană, unită și democratică.

Acum, Macron a revenit la unele dintre temele unui discurs pe care l-a ținut în septembrie 2017, la câteva luni după preluarea mandatului, în aceeași locație – Universitatea Sorbona din Paris -, dar într-un context care, la șapte ani distanță, a fost dat peste cap de Brexit, Covid-19 și invazia Rusiei în Ucraina.

Europa trebuie să se ridice la înălțimea provocărilor unei lumi schimbate și să-și sporească apărarea, a declarat Macron, avertizând că UE nu este suficient de înarmată pentru a face față unor amenințări globale precum războiul Rusiei în Ucraina, a precizat liderul francez, citat de France24.

El a descris comportamentul Rusiei după invazia sa în Ucraina ca fiind “dezinhibat” și a spus că nu mai este clar unde se află “limitele” Moscovei.

“Europa noastră poate muri” – avertismentul celui care a decretat “moartea cerebrală a NATO” și a pledat pentru suveranitate europeană

De asemenea, Macron a tras un semnal de alarmă cu privire la ceea ce a descris ca fiind nerespectarea regulilor comerciale globale atât de către Rusia, cât și de către China, făcând apel la Uniunea Europeană să își revizuiască politica comercială.

Europa noastră de astăzi este mortală și poate muri. Poate muri și acest lucru depinde doar de alegerile noastre”, a spus Macron, conform Le Monde și Deutsche Welle, liderul francez avertizând că Europa nu este “înarmată împotriva riscurilor cu care ne confruntăm” într-o lume în care “regulile jocului s-au schimbat”.

El a spus că supraviețuirea blocului european “depinde doar de alegerile noastre” și a avertizat că “regulile jocului” s-au schimbat și că UE nu este “înarmată împotriva riscurilor cu care ne confruntăm”, Macron fiind recunoscut pentru astfel de declarații tari după ce în 2019, la 70 ani de la înființarea NATO, a afirmat Alianța Nord-Atlantică este în moarte cerebrală.

“Suntem încă prea lenți și nu suntem suficient de ambițioși”, a spus liderul de la Paris, făcând apel la o “Europă puternică”.

 

Președintele francez a cerut de mult timp ca Uniunea Europeană să se afirme ca un bloc geopolitic coeziv în fața rivalității cu Statele Unite și China și este un susținător puternic al politicii declarate a Bruxelles-ului de a obține “autonomie strategică”.

Joi, Macron a acuzat Washingtonul și Beijingul că au decis “să nu mai respecte regulile comerțului”, citând legea americană de reducere a inflației. El a afirmat că astfel de politici ar putea duce la “sărăcirea” Europei. 

În context, el a cerut o “revizuire” a politicii comerciale a UE pentru a apăra interesele europene.

“Nu poate funcționa dacă suntem singurii din lume care respectăm regulile comerțului – așa cum au fost redactate în urmă cu 15 ani – dacă chinezii și americanii nu le mai respectă prin subvenționarea sectoarelor critice”, a spus el.

Europa nu trebuie să fie niciodată “vasală” a SUA

Macron a susținut conceptul de suveranitate europeană, făcând apel la autonomie în domeniul apărării și al economiei.  “Cum putem să ne construim suveranitatea, autonomia, dacă nu ne asumăm responsabilitatea de a ne dezvolta propria noastră industrie europeană de apărare?”, a întrebat el.

“Trebuie să construim acest concept strategic al unei apărări europene credibile pentru noi înșine”, a declarat Macron, adăugând că Europa nu poate fi “vasalul” Statelor Unite. El a spus că va cere partenerilor europeni propuneri în următoarele luni și a adăugat că Europa are nevoie, de asemenea, de propria capacitate în domeniul apărării și securității cibernetice.

Europa “trebuie să arate că nu este niciodată vasala Statelor Unite și că știe să vorbească și cu toate celelalte regiuni ale lumii”, a subliniat președintele francez.

Macron a mai spus că ar trebui să se acorde prioritate furnizorilor europeni în achiziționarea de echipamente militare și a susținut ideea unui împrumut european pentru a finanța acest efort.

Extrema dreaptă conduce în sondajele de opinie din Franța înainte de alegerile europene

Fidel demersurilor sale răsunătoare – Inițiativa pentru o Europă suverană, unită și democratică la Sorbona sau scrisoarea către europeni privind “Renașterea europeană” – Macron a căutat să stabilească prin discursul “Sorbona II” o foaie de parcurs în timp ce europenii se pregătesc să meargă la urne în iunie 2024, iar liderii UE elaborează noua agendă strategică pentru perioada 2024-2029.

Macron speră prin acest discurs să relanseze sentimentul pro-european.

Sondajele arată că Franța, a doua țară ca mărime din UE, ar urma să trimită victorioasă în viitorul Parlament European pe formațiunea de extremă-dreapta a lui Marine Le Pen, care ar deveni cel mai mare partid național din PE alături de CDU din Germania. Aceste date relevă și o scădere semnificativă a Renew Europe, grupul politic la a cărui fondare partidul lui Emmanuel Macron a pus umărul.

Sondajele de opinie pentru alegerile europene din 9 iunie din Franța indică o susținere doar în jur de 10% pentru coaliția centristă a lui Macron, cu mult sub Adunarea Națională (RN) de extremă-dreapta, care se situează la aproximativ 30%, în timp ce socialiștii se află pe locul al doilea, în urma taberei prezidențiale.

Conform măsurătorilor sociologice, este probabil ca sprijinul pentru extrema dreaptă să crească în următorul Parlament European, dar partidele pro-europene – PPE, S&D, Renew și Verzii – vor deține în continuare 62,9% din locurile din Parlament în ceea ce este denumită drept “super marea coaliție” sau “cordon sanitar pro-european” în fața anti-europenilor. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA13 mins ago

Marcel Ciolacu: Am încredere că vom reuși să creștem schimburile comerciale între România și Turcia la 15 miliarde de dolari

SUA35 mins ago

SUA încurajează Germania să trimită rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei

ROMÂNIA3 hours ago

Marcel Boloș a transmis mediului de afaceri că „orice viitoare politici fiscale vor fi predictibile”: „Vrem să oferim un cadru sigur și favorabil pentru investiții”

ROMÂNIA3 hours ago

Companiile românești din IT vor contribui la modernizarea economiilor emergente din întreaga lume, anunță Bogdan Ivan după ce Guvernul a aprobat participarea României la Digital for Development Hub

ROMÂNIA3 hours ago

Noi investiții prin PNRR în infrastructura medicală, culturală, juridică și sportivă. Ministrul Adrian Veștea: Sunt proiecte de importanță majoră

CHINA4 hours ago

Întâlnirea Blinken – Wang Yi de la Beijing, influențată de dilema “stabilității sau a spiralei descendente în relațiile China-SUA”. Blinken avertizează împotriva calculelor greșite

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

Ziua Victoriei de sorginte sovietică devine istorie la Chișinău. Maia Sandu îi invită pe cetățeni să celebreze pe 9 mai Ziua Europei în Piața Marii Adunări Naționale: “Moldova Europeană suntem Noi!”

NATO4 hours ago

Ministrul apărării și ambasadorul Germaniei au discutat despre “implicarea companiilor germane în modernizarea industriei românești de apărare”

NATO5 hours ago

De la Berlin, secretarul general NATO apreciază că “nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige războiul, pentru că un sprijin mai puternic este pe drum”

CONSILIUL EUROPEAN5 hours ago

Cancelarul german reacționează la discursul lui Macron de la Sorbona: Conține “impulsuri bune” pentru ca “Europa să rămână puternică”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA2 days ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL3 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.4 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA1 week ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending