Connect with us

BUSINESS

Alessio Menegazzo, director general al PPC România, a fost numit președinte interimar al Institutului Aspen România pentru un mandat de 12 luni

Published

on

Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager al grupului de companii PPC în România (fostul Enel România), a fost numit la începutul lui 2024 în calitate de președinte interimar al Institului Aspen România, pentru un mandat de 12 luni, a anunțat vineri organizația.

“La începutul noului an, dorim să îi mulțumim domnului Teddy C. Dumitrescu, pentru excelenta sa activitate în calitate de Președinte interimar pe parcursul anului 2023 și să anunțăm recenta alegere a domnului Alessio Menegazzo, CEO & Country Manager al grupului de companii PPC în România (fostul Enel România), în calitate de Președinte interimar, pentru un mandat de 12 luni. Suntem recunoscători PPC România pentru sprijinul continuu acordat în calitate de membru corporativ, începând cu anul 2006, și în special domnului Alessio Menegazzo, a cărui implicare dedicată, atât în calitate de membru personal, cât și în numele membrului nostru corporativ, a contribuit enorm la creșterea și diversificarea activității noastre în general, și în special la dezvoltarea programului nostru de leadership dedicat sectorului public”, a transmis Institutul Aspen, într-un mesaj pe rețelele de socializare.

 

Alessio Menegazzo a fost numit de PPC, cel mai mare grup de energie din Europa de Sud-Est, în funcţia de director general şi country manager al companiilor deţinute în România în luna octombrie. Menegazzo s-a alăturat Enel România în 2009 şi a coordonat în ultimii ani echipa responsabilă de promovarea unui sistem de dezvoltare durabilă şi de integrarea sustenabilităţii în centrul culturii corporative.

Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească.

Institutul este recunoscut pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informat între reprezentanții sectorului public, mediului de afaceri şi ai societății civile.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

BUSINESS

Strategia Industrială a României 2023-2027, în dezbatere publică. Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului

Published

on

© MEAT

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a publicat în dezbatere publică Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027, potrivit unui comunicat difuzat vineri de MEAT.

“Documentul programatic are dublu scop, respectiv definirea viziunii naţionale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internaţional şi propunerea de intervenţii de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală şi verde”, se menţionează în comunicat.

Totodată, planul de acţiune al strategiei propune priorităţi şi acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale din domenii precum: tehnologii avansate, inteligenţă artificială sau industrie 4.0. Prin urmare, Strategia industrială a României reuneşte măsurile şi răspunsurile pe care autorităţile cu responsabilităţi şi atribuţii cu impact asupra industriei naţionale le pot adopta pentru a răspunde ameninţărilor sau oportunităţilor identificate în document.

Prin această strategie, MEAT trebuie să ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare şi de tranziţie la o economie verde şi sustenabilă.

Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv şi orientat spre viitor, prin retehnologizare şi inovaţie, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi prosperitatea ţării.

“Trebuie subliniat faptul că pentru elaborarea prezentei Strategii, MEAT a consultat principalele organizaţii şi asociaţii de profil din ţară, dintre care amintim: Alro SA, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România – APMR, Asociaţia Producătorilor de Ţevi din România, Azomureş, Azur SA, Brenntag SRL, Chimcomplex SA, Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii – PATROMAT, Liberty Steel Galati, Patronatul din Industria Cimentului şi Altor Produse Minerale pentru Construcţii din România – CIROM, ROMCHIMICA – Asociaţia Companiilor Chimice din Romania, Saint Gobain, Societatea Română de Metalurgie, Tenaris Silcotub, Uniunea Producătorilor de Oţel din România – UNIROMSIDER, Uniunea Romana a Producătorilor de Cosmetice şi Detergenţi – RUCODEM. Astfel, documentul a fost îmbunătăţit graţie contribuţiilor aduse de acestea în cadrul procesului de elaborare”, se precizează în documentul citat.

Persoanele și entitățile interesate pot consulta proiectul publicat pe site-ul MEAT (https://shorturl.at/gikrZ) și pot transmite propuneri, sugestii şi opinii privind proiectul de act normativ, în termen de 10 zile de la data publicării, prin Formularul pentru colectarea de propuneri , opinii, recomandări.

Continue Reading

BUSINESS

Arizona își deschide în România prima reprezentanță economică a unui stat american în Europa Centrală și de Est, anunță deputatul PNL Cristian Băcanu. Biroul va fi amplasat în Sectorul 6

Published

on

© Cristian Băcanu/ Facebook

Statul Arizona a luat decizia de a-și deschide în România prima reprezentanță economică a unui stat american în Europa Centrală şi de Est, a anunțat joi deputatul PNL Cristian Băcanu, precizând că sediul acestui birou comercial va fi amplasat în sectorul 6 din București ca urmare a implicării primarului PNL Cristian Ciucu.

Deputații statului Arizona au votat ca Statul american să deschidă o reprezentanță economică la București, acesta fiind primul oficiu de acest tip al unui stat american în centrul şi estul Europei.

“Am depus mărturie în Congresul statal, unde am prezentat cauza României, alături de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, pe care l-am invitat să mă însoțească în Phoenix încă din luna noiembrie. Drumul până aici a fost complicat dar plin de satisfacții. În august i-am cunoscut la Londra pe reprezentanții statului Arizona, membri ai Comisiei de Comerț Internațional. De atunci, am discutat în mod constant despre țările noastre și am încercat să găsim modalități prin care cele două state să devină și mai apropiate. Așa s-a concretizat ideea deschiderii unei reprezentanțe economice la București. În luna septembrie, am organizat pentru prietenii americani mai multe întâlniri la București şi am lucrat împreună cu deputatul David Cook, preşedintele Comisiei de Comerț Internațional din Parlamentul statal strategia de urmat. Un moment important a fost atunci când Ciprian Ciucu a venit alături de noi. Împreună cu parlamentarii din Arizona am agreat ca reprezentanța economică să fie amplasată în sectorul 6″, a detaliat Cristian Băcanu, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că discuțiile au fost purtate la întâlniri care au avut loc la București în luna septembrie, urmate de dialog constant.

“În tot acest timp le-am prezentat importanța strategică și mai ales oportunitățile economice și de investiții din România. Le-am prezentat importanța strategică a României, opțiunile noastre ferme pro-americane dar și oportunitățile economice unice în Europa: cel mai important port UE la Marea Neagră, rute comerciale pe Dunăre, industrie de ultimă generație, resurse energetice on și off-shore și cel mai important, forță de muncă bine calificată”, a subliniat Băcanu.

Potrivit acestuia, profilul României este complementar cu cele mai importante industrii din Arizona, un stat care la nivel federal este cunoscut pentru companii de top în industria IT, auto, farmaceutică dar și în domenii ce țin de securitatea națională precum industria semiconductorilor și a bateriilor necesare în tranziția energetică.

Deși are o populație de doar 7 milioane de locuitori, Arizona deține un PIB aproape dublu față de cel al României, și numai anul trecut au fost investite 60 de miliarde de dolari în producția de chipseturi.

“Parteneriatul strategic dintre România și SUA funcționează foarte bine pe componenta diplomatică, militară și de securitate și miza noastră este ca acesta să se extindă pe componenta economică. Reprezentanța economică reprezintă o șansă uriașă pentru România de a atrage investiții majore, pentru că aceasta va oferi informații credibile investitorilor americani, le va oferi informații despre legislația din România și îi va pune în contact direct cu partenerii români din mediul de afaceri. Mai mult, gândirea noastră este ca România să devină un real hub pentru Europa Centrală şi de Est”, a mai spus deputatul PNL.

Cristian Băcanu a mai ținut să menționeze că va deschide discuții similare și cu autoritățile altor state americane pe care intenționează să le invite în România.

“Majoritatea statelor americane singure au economii mai mari decât țara noastră. De exemplu, economia statului California este a patra economie a lumii. Arizona este unul dintre statele cu cele mai liberale politici economice, fapt ce face să fie și unul dintre statele cu cea mai mare creștere economică. Investițiile americane din economia României au generat până acum zeci de mii de locuri de muncă în domenii importante, iar investițiile ce vor veni prin aceste reprezentanțe economice pot face din România una dintre cele mai puternice economii din Uniunea Europeană”, a conchis Băcanu.

Continue Reading

BUSINESS

Ursus Breweries a publicat Raportul de Dezvoltare Durabilă și prezintă călătoria sa spre o afacere mai sustenabilă (P)

Published

on

© Ursus Breweries

Ursus Breweries a publicat cel de-al șaptelea Raport de Dezvoltare Durabilă, aferent perioadei 2021-2022, care evaluează, conform standardelor internaționale Global Reporting Initiative (GRI),  progresul făcut de companie în ceea ce privește aspectele legate de guvernanță, sociale și de mediu.

Liderul pieții de bere din România, Ursus Breweries este un actor-cheie din economia locală și a realizat contribuții 567 milioane de lei la bugetul de stat în anul 2022. Printre inițiativele care asigură evoluția companiei înspre un ecosistem mai sustenabil, se numără și inaugurarea unei instalații de recuperare a energiei la fabrica din Buzău, scăderea cantității de materii prime folosite în ambalaje, alături de continuarea proiectelor care promovează un consum responsabil de alcool, inclusiv prin extinderea portofoliul de produse fără alcool.

În același timp, Ursus Breweries a redus cu 24% cantitatea de plastic folosită în procesul de ambalare, comparativ cu anul de referință 2019, și a continuat inițiativele prin care încurajează consumatorii să colecteze separat deșeurile, oferind și infrastructura necesară pentru a face asta la cele mai iubite festivaluri sau chiar și în zonele de relaxare amenajate de brandul Ciucaș. Mai mult, compania a încurajat și a susținut și angajații care au vrut să se implice în acțiuni de voluntariat organizate pentru comunitate și a creat, pe plan intern, un mediu care pune preț pe incluziune și diversitate.

Realizările și progresul Ursus Breweries în sfera dezvoltării durabile pot fi consultate în raportul integral aici.

Reducerea emisiilor de dioxid de carbon

Emisiile de dioxid carbon ale fabricilor Ursus Breweries au scăzut, în 2022, la 50% față de anul de referință 2019. Acest rezultat s-a realizat prin instalarea de echipamente de reducere a consumului, precum iluminatul cu LED, automatizarea proceselor, înlocuirea gazului natural în anumite procese cu biogaz produs în stațiile de tratare a apelor uzate din fabrici, recuperarea energiei termice din diverse procese, înlocuirea unor instalații de recuperare a condensului cu variante îmbunătățite din punct de vedere al performanței.

Ursus Breweries a demarat achiziția de autovehicule cu emisii de carbon mai scăzute și folosește stivuitoare electrice în locul celor alimentate cu GPL. În plus, în 2022 a achiziționat pentru fabrici 100% energie electrică produsă din surse regenerabile.

Reducerea consumului de apă

Mai mult de jumătate din apa folosită în fabricile din Buzău, Brașov și Timișoara provine din puțurile proprii și fiecare fabrică de bere are propriile ținte de consum. Ursus Breweries are deja o performanță ridicată în ceea ce privește consumul de apă la nivelul industriei berii, iar obiectivul este să scadă consumul mediu de la 2,77 litri în 2022, până la de 2,75 litri de apă pe litrul de bere îmbuteliat până în 2025.

Folosirea ambalajelor reutilizabile și reciclabile

Ursus Breweries a redus cantitatea de materiale folosite în ambalaje, fiind utilizat cu 24% mai puțin plastic față de anul de referință 2019. De asemenea, este folosit 100% material reciclat pentru baxurile si tăvițele de carton ale dozelor. Obiectivul este ca până în 2030 compania să folosească ambalaje primare și secundare care pot fi reutilizate, reciclate sau care conțin minim 50% material reciclat.

Incluziune și bunăstare

Datorită atenției pe care o acordă angajaților, Ursus Breweries a reușit să obțină pe parcursul a trei ani (2021, 2022, 2023) certificarea Top Employer România, din partea unui reputat institut european. Ursus Breweries este și primul producător de bere din România care a semnat angajamentul organizației LEAD Network (Leading Executives Advancing Diversity), de a construi o cultură organizațională incluzivă, bazată pe diversitate și egalitate de gen. Prin aceasta, ne alăturăm misiunii de a facilita atragerea, menținerea și promovarea femeilor în industria de retail și de bunuri de larg consum. În acest sens, aproximativ 46% din funcțiile de management din companie sunt ocupate de femei.

Consum responsabil de alcool

Ursus Breweries a continuat să inoveze și să dezvolte portofoliul de produse fără alcool sau cu conținut mai scăzut de alcool. Ținta Ursus Breweries este ca, până în 2030, 20% din portfoliu să fie format din produse fără alcool. În prezent, toate etichetele produselor Ursus Breweries, precum și toate materialele de comunicare comercială includ mesaje de promovare a consumului responsabil.

De asemenea, Ursus Breweries derulează campanii dedicate reducerii consumului iresponsabil de alcool în rândul adulților și prevenirii consumului de alcool în rândul minorilor. Astfel, continuând parteneriatul de lungă durată cu Federația Organizațiilor Non-Guvernamentale pentru Copii (FONPC), peste 2.800 de părinți și profesioniști din educație au beneficiat în mod direct de programul de prevenire a consumului de alcool în rândul minorilor.

În același timp, Ursus Breweries a continuat parteneriatul cu Poliția Română și a realizat cercetarea sociologică “Atitudini sociale privind riscul în trafic 2022”, având ca obiectiv sporirea gradului de conștientizare a șoferilor privind riscurile asociate consumului de alcool la volan. Totodată, Ursus Breweries a actualizat aplicația mobilă Zero la Mie, prin care utilizatorii pot să afle timpul estimativ în care nivelul de alcool din sânge revine la zero.

Raportul de Dezvoltare Durabilă Ursus Breweries poate fi accesat aici.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

ROMÂNIA27 mins ago

Ligia Deca a discutat cu ministrul pentru competențe și educație din Irlanda despre formarea profesorilor pentru „adaptarea practicilor didactice la nevoile actualei generații de elevi”

ROMÂNIA40 mins ago

Bruxelles-ul aprobă o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 37,6 milioane de euro pentru producătorii de tomate și usturoi

NATO1 hour ago

CSAT a decis ”măsuri de întărire a Forțelor Armate, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerințelor de apărare a României” în contextul războiului rus din Ucraina

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 hours ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.4 hours ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ4 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.5 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA5 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN5 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending