Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat de MAE după ce emblema Ambasadei României la Budapesta a fost acoperită cu drapelul secuiesc

Ministerul Afacerilor Externe a precizat în cadrul unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro că va discuta cu ambasadorul Ungariei la București despre incidentul din noapte de 12 spre 13 ianuarie 2018, când mai mulți cetățeni ungari extemiști, membri ai grupării Mișcarea celor 64 de Comitate au vandalizat Ambasada României de la Budapesta, acoperind stema aflată la instituția amintită mai sus cu un steag al Ținutului Secuiesc.

Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale”, este precizat în documentul amintit mai sus.

Acțiunile săvârșite de către anumite persoane sau organizații, înclusiv cu programe revizioniste, sunt calificate de către diplomația română drept ”inacceptabile și contravin spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”. ”MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său”, se mai arată în comunicat.

”Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază. În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate”, conchide documentul.

Ambasada României de la Budapesta a fost vandalizată, în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018.

Mai mulți unguri extremiști, membri ai grupării Mișcarea celor 64 de Comitate au acoperit stema aflată pe Ambasada României cu un steag al Ținutului Secuiesc.

Tensiunile diplomatice s-au acutizat după ce premierul Mihai Tudose a reacționat virulent la rezoluția privind autonomia Ținutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de către cele trei formațiuni maghiare ( UDMR, PPMT, și PCM).

Drept răspuns, Ministerul Afacerilor Externe ungar l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, premierul ungar considerând inacceptabilă formularea oficialului român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.