Soarta operațiunii navale a UE împotriva traficului cu ființe umane din Marea Mediterană se află în mâinile Italiei, a declarat miercuri un oficial de rang înalt, după ce guvernul populist italian a amenințat că va pune capăt misiunii Operațiunii Sophia, cu excepția cazului în care Uniunea Europeană va schimba normele care impun navelor de salvare să debarce imigranții în porturile italiene, informează EUobserver. Mandatul operațiunii se va încheia în două luni, la 31 martie 2019.
Matteo Salvini, președintele partidului de extremă dreapta Lega Nord, a cerut miercuri ca regulile misiunii să se schimbe, argumentând că singurul motiv pentru care a existat a fost ca toți refugiații salvați să fie aduși în Italia.
,,Cerem de șase luni schimbarea regulilor acestei misiuni la care am subscris impotriva interesului național italian. Nu se înțelege în schimbul a ce. Pentru că în regulile acestei misuni internaționale doar pe hârtie se precizează că toți imigranții salvați și adunați trebuie debarcați în Italia. Nu este Italia cea care se sustrage din misiune – Italia care a dat dovadă de un supliment de generozitate incredibil -, noi confirmând misiunea Sophia chiar și împotriva intereselor naționale. Dacă altcineva decide să se retragă crezând că ne șicanează, ne face doar o favoare.”, a declarat ministrul de Interne, Matteo Salvini, jurnaliștilor de la Viminale într-o discuție despre ipoteza închiderii de către UE a misiunii de salvare a migranților, în curs de desfășurare în Marea Mediterană, citează ANSA.
Vicepremierul italian și ministru de interne, Salvini, a făcut aluzii în declarația sa la decizia Germaniei de a nu mai trimite nave care să participe la operațiunea anti-trafic din Marea Mediterană. În replică, acesta a atras un răspuns dur din partea ministrului german al apărării, Ursula von der Leyen, care a acuzat comandanții italieni din cadrul operațiunii Sophia de sabotarea misiunii prin trimiterea navei germane în colțurile îndepărtate ale Mediteranei, unde nu existau “rute de contrabandă” și “nici rute pentru refugiați. “, a declarat aceasta la forumul economic de la Davos, potrivit Deutsche Welle.
Decizia Germaniei de a nu mai trimite nave în Mediterana înseamnă că fregata Augsburg, în prezent stationată în largul coastei libiene, nu va fi înlocuită la inceputul lunii viitoare, potrivit afirmațiilor lui Eberhard Zorn, Inspector General în Bundeswehr, făcute în fața membrilor comisiilor de apărare și afaceri externe din parlamentul german, informează aceeași publicație germană.
Totuși, comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos și oficialitățile germane au avertizat să nu interpreteze greșit decizia Berlinului de a retrage luna viitoare fregata germană Augsburg. Un oficial al ministerului apărării din Germania a declarat că Berlinul “va continua să participe și să sprijine” Sophia. De asemenea, UE a încercat să minimalizeze impactul pe care l-ar putea avea decizia Germaniei. Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al blocului, Serviciul European de Acțiune Externă, a declarat agenției de știri DPA că Germania nu a exclus trimiterea altor nave pentru operațiunea Sophia. În plus, cei 10 soldați germani care lucrează în prezent la sediul operațiuni, vor rămâne acolo cel puțin până la sfârșitul lunii martie, potrivit Deutsche Welle.
Pe fondul disputei dure la nivel european cu privire la politica în domeniul migrației, guvernul populist al Italiei declara în luna iulie a anului trecut că Italia va închide porturile pentru bărcile care transportă persoane salvate pe mare. La numai câteva zile după acele declarații, ministrul de Externe Enzo Moavero Milanesi afirma, după discuțiile cu omologul său german Heiko Maas, la Berlin, că partenerii din UE vor căuta o soluție pentru politica migrației în săptămânile următoare, timp în care ,,ne asigurăm că navele cu persoane salvate pot să ajungă în Italia”, declara pe atunci reporterilor, confirmând “voința guvernului nostru” de a ajunge la “poziții comune cu partenerii noștri din UE și NATO”. Milanesi a adăugat, însă, că Roma vede ca o prioritate “revizuirea regulilor operaționale pentru a evita ca toți oamenii salvați să poposească într-o singură țară”, citează The Local Italy.
Guvernul anti-migrație care a preluat puterea la Roma anul trecut a insistat că nu ar trebui să suporte povara de a gestiona imigranții salvați pe mare.
După ce le-a cerut altor state membre să preia mai mulți imigranți, Roma a blocat organizațiile neguvernamentale de la debarcarea imigranților salvați pe mare în porturile italiene pe perioada verii trecute și în decembrie 2018, chiar înainte de Crăciun, după cum se arăta în articolul publicat de Deutsche Welle acum o lună. De altfel, guvernul italian nu dorește ca navele care participă la Operațiunea Sophia să debarce automat migranții pe care îi salvează în porturile italiene.
În aceste condiții, Italia ar putea decide retragerea din misiune și totodată încheierea operațiunii Sophia dacă regulile de implementare nu se vor schimba, iar Italia va fi statul care va suporta în continuare povara eforturilor de primire și gestionare a imigranților de pe coastele africane. La nivelul UE, există state, precum Ungaria și Polonia, care se împotrivesc preluării și găzduirii refugiaților din afara Europei, din rațiuni culturale și de securitate.
Comisarul grec Avramopoulos a declarat că țările membre discută despre modul de extindere a misiunii după data de 31 martie, atunci când expiră mandatul temporar al acesteia, însă a recunoscut că Italia este îndreptățită să încheie operațiunea Sophia, deși ,,a fost o poveste de succes”, a declarat comisarul european pentru migrație, la o conferință de presă de la Bruxelles. Acesta a oferit credit misiunii pentru faptul că a oprit traficanții de la a mai traversa imigranții în condiții periculoase pe mare, informează EUobserver.
,,Dacă Italia decide – pentru că este țara aflată la conducerea operațiunii Sophia – să o oprească, este la latitudinea ei să ia această decizie”, a spus Avramopoulos miercuri reporterilor din Bruxelles.
De asemenea, surse oficiale din apropierea Înaltului Reprezentant al UE au declarat pentru agenția italiană ANSA că ,,operațiunea Sophia, care a fost și este o dovadă de excelență a politicii europene de apărare, s-a opus traficului de ființe umane din Marea Mediterană până la stoparea acestei tendințe, a pregătit paza de coastă libianiană și a salvat vieți. A adus întreaga Uniune Europeană în Marea Mediterană, unde Italia era singură înainte de 2015. Dacă astăzi Italia, care are comandamentul și sediul operațiunii, nu mai vrea Sophia, suntem pregătiți să o închidem”.
Uniunea Europeană a lansat operațiunea Sophia în 2015 pentru capturarea traficanților și închiderea operațiunilor de trafic de persoane din întreaga Mediterană, precum și pentru impunerea unui embargo asupra armelor în Libia. Sophia are în prezent trei nave, trei avioane și două elicoptere, cărora li se permite să folosească forța letală dacă este necesar, deși mandatul său include și instruirea pazei de coastă a țării nord-africane.
Șeful diplomatic al UE, Federica Mogherini, a avertizat asupra consecințelor semnificative ale încheierii misiunii.
,,Asta ar însemna ca Uniunea Europeană să nu mai fie prezentă pe mare, să nu mai ofere pregătire gărzii de coastă din Libia, să nu mai participe la dezmembrarea rețelelor de contrabandiști, să nu mai efectueze niciun arest de traficanți, să nu mai implementeze embargoul asupra armelor și așa mai departe”, a spus aceasta, citată de The Local Italy.