Connect with us

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: Este nevoie să aducem Uniunea Europeană mai aproape de oameni. Aceasta este și ideea Conferinței privind Viitorul Europei

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Ideea Conferinței privind Viitorul Europei ține, pe de-o parte de discutarea și explicarea avantajelor Uniunii Europene, iar pe de altă parte contează colectarea feedback-ului de pe teren cu privire la ce se poate face mai bine în Europa de mâine, a transmis marți eurodeputatul Alin Mituța (USR-PLUS & Renew Europe). 

„Un lucru este clar. E mare nevoie să aducem UE mai aproape de oameni, să se vadă în viața de zi cu zi, să se înțeleagă concret ce face, de ce e importantă, cum poate ajuta cetățenii și care sunt avantajele de a trăi aici”, a scris deputatul european, pe Facebook.

În acest sens, Alin Mituța  a vorbit la Young Leaders for the Future Of Europe, un eveniment la care au participat tineri primari și consilieri locali din toată Europa, organizat de EU40, platforma eurodeputaților pro-europeni sub 40 de ani și European Committee of the Regions, în cadrul EURegionsWeek. 

„Trebuie să spun că e o satisfacție mare să vezi că lucrurile la care lucrezi sunt văzute, recunoscute și au un impact. Recenta caravană prin țară, pe care am organizat-o în septembrie atrage interesul deja la evenimentele la care vorbesc, în Bruxelles și nu numai, fiind văzută ca un model de bune practici în direcția apropierii concrete a UE de cetățeni”, a transmis acesta. 

În urmă cu două săptămâni, Caravana „Cu Europa ajungem departe”, lansată de Alin Mituța a ajuns la final, după 2000 de kilometri parcurși, 12 opriri și opt dezbateri pe mai multe teme, printre care sănătatea, agricultura, tranziția verde, fonduri europene pentru orașe.

În cadrul intervenției sale, Alin Mituța le-a povestit participanților despre ceea ce a făcut în luna septembrie, în România și le-a arătat ghidul fondurilor europene pe care l-a publicat.

Reamintim că eurodeputatul a lansat pe 18 septembrie un Ghid al Fondurilor Europene pentru perioada 2021-2027, dedicat actorilor locali din mediul urban și rural din România, de la instituții publice, până la mediul privat și ONG-uri. Ghidul prezintă o imagine ușor de cuprins a tuturor oportunităților de finanțare de la Uniunea Europeană, sub forma unei Carte Integrate.

Alin Mituța a fost numit membru al delegației Parlamentului European la plenara Conferinței privind viitorul Europei, ce a avut loc pe 19 iunie, fiind unul dintre cei trei români care gestionează această responsabilitate

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

Published

on

România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională, atunci când efortul va fi comun, a transmis  eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renew Europe) într-un mesaj publicat cu prilejul Zilei Internaționale pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Acesta a citat statistici îngrijorătoare pentru a atrage atenția asupra faptului că ”violența împotriva femeilor ne privește pe toți.”

” Una din trei femei cu vârsta de peste 15 ani a fost victimă a violenței, iar aceste cifre au crescut în ultimii ani, în special pe perioada pandemiei. Studii recente arată că apelurile la liniile de urgență pentru a raporta cazuri de violență au crescut chiar și de 5 ori în unele țări, în perioada pandemiei. Poți să închizi ochii, să te prefaci că nu vezi, că nu auzi, că în jurul tău nu se întâmplă. Poți să ignori toate semnalele, să spui că nu e treaba ta, să dai vina pe lipsa de educație sau de resurse. Contrar credințelor populare, nu o controlează din prea multă iubire, nu a fost violată pentru că purta o fustă prea scurtă, nu a fost omorâtă pentru că l-a lăsat și nu suporta viața fără ea. Azi, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, mă alătur, campaniei #AliatNuAgresor, lansată de colegele mele de la Femei în politică. Violența împotriva femeilor nu poate fi tolerată și cred că suntem cu toții responsabili să ne implicăm, pentru a face lumea un loc mai bun și mai sigur pentru cele ce ne sunt surori, mame, rude, vecine, prietene sau colege”, a anunțat Mituța.

Pentru a contribui la conștientizarea acestei probleme, Organizația Națiunilor Unite va dedica următoarele 16 zile campaniei de activism.

Citiți și:
Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva Femeilor: Violența domestică continuă să fie o problemă alarmantă, accentuată în contextul COVID-19
Primul raport al Comisiei Europene privind egalitatea de gen: Femeile din nordul Europei au cele mai multe realizări, în timp ce femeile din România și Grecia sunt cele mai dezavantajate

În cadrul campaniei, care se desfășoară între 25 noiembrie și 10 decembrie 2021, instituții emblematice din întreaga lume vor fi iluminate în portocaliu, culoarea simbol a luptei împotriva violenței asupra femeilor.

Cele 16 zile de activism dedicate acestei campanii au scopul de a crește gradul de conștientizare și informare în rândul publicului larg asupra fenomenului de violență împotriva femeilor și a discriminării pe criterii de gen. 

În România, violența domestică continuă să fie o problemă alarmantă, accentuată în contextul pandemiei de COVID-19. Conform Inspectoratului General al Poliției Române, în 2020, au fost sesizate aproximativ 27.000 de cazuri de violență în familie, 80% dintre victime fiind fete și femei.

Implementarea Convenției de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor reprezintă o etapă importantă pentru a ajunge la egalitate și pace, protejând drepturile a milioane de femei și fete, transmitea acum un an președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va prezenta în luna decembrie o propunere de combatere a violenței bazate pe gen, potrivit programului de lucru al instituției

Printre aceste drepturi se regăsește și egalitatea de șanse, evocată și de președintele Consiliului European, Charles Michel, care consideră că ”omenirea nu-și poate permite luxul de a se lipsi de jumătate din talentul umanității.” 

Într-un raport realizat de Curtea de Conturi Europeană, Uniunea Europeană are un angajament de lungă durată în ceea ce privește egalitatea de gen, dar cu toate acestea, au fost luate prea puține măsuri pentru a integra egalitatea de gen, pentru a promova în mod sistematic și activ egalitatea de gen în elaborarea politicilor și în cheltuirea bugetului UE, informează un raport realizat de Curtea de Conturi Europeană

Comisia Europeană a acordat puțină atenție analizelor de gen ale politicilor și programelor UE și a utilizat foarte puțin datele și indicatorii defalcați pe sexe. De exemplu, auditorii au constatat că doar 4 din cele 58 de programe de cheltuieli pentru perioada 2014-2020 aveau obiective explicite legate de gen și doar 5 programe de cheltuieli aveau indicatori de gen.

Cu toate acestea, au constatat că, în domeniile în care cerințele legale au fost stabilite în detaliu, acest lucru a facilitat încorporarea egalității de gen în programe.

O sumă semnificativă din fondurile UE va fi cheltuită în cadrul instrumentului Next Generation EU (NGEU) și al noului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, iar auditorii formulează o serie de recomandări specifice pentru a ajuta UE să își respecte angajamentul de a integra dimensiunea de gen.

De asemenea, aceștia au remarcat faptul că, deși noua Strategie privind egalitatea de gen 2020-2025 a intensificat angajamentul Comisiei în ceea ce privește integrarea perspectivei de gen, lipsesc în continuare condiții prealabile fundamentale și acțiuni specifice.

În cadrul fondului de redresare Next Generation EU, există un angajament de a lua în considerare egalitatea de gen în cadrul Mecanismului de Redresare și de Reziliență, cea mai mare parte a instrumentului. Planurile naționale de redresare și de reziliență vor trebui să explice modul în care se așteaptă ca măsurile propuse să contribuie la egalitatea de gen.

Cu toate acestea, auditorii subliniază faptul că lipsa unor indicatori comuni va îngreuna monitorizarea rezultatelor, inclusiv în ceea ce privește egalitatea de gen.

De altfel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că ”pandemia a scos la iveală fragilitatea societăților în ceea ce privește egalitatea și drepturile femeilor” și că misiunea UE este să promoveze o societate mai echitabilă.

Comisia Europeană a prezentat la 5 martie 2020 Strategia UE privind egalitatea de gen care conține obiective de politică și acțiuni care ar putea duce la progrese mari.

Până în 2025, Europa s-ar putea apropia mult de dezideratul de a deveni un continent în care femeile sunt egale cu bărbații.

Ideea este ca toți europenii – femei sau bărbați, fete sau băieți – să se bucure de libertatea de a-și urma propria cale, să aibă șanse egale de a prospera, să poată fi membri egali în societate și să poată deveni lideri dacă o merită.

Obiectivele-cheie ale acesteia sunt:

 • încetarea violenței împotriva femeilor; combaterea stereotipurilor de gen;
 • eliminarea disparităților de gen de pe piața forței de muncă;
 • asigurarea unei participări egale a femeilor și a bărbaților în diferite sectoare ale economiei;
 • eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați și a disparităților de gen în ceea ce privește pensiile;
 • eliminarea discrepanțelor de gen în ceea ce privește asumarea responsabilităților familiale și atingerea echilibrului de gen în procesul decizional și în politică.

Strategia urmează o abordare dublă: integrarea perspectivei de gen în toate celelalte politici, combinată cu acțiuni specifice. 

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: Trebuie să valorizăm mai mult produsele locale și să sprijinim tinerii fermieri. Noua Politică Agricolă Comună oferă aceste oportunități

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Promovarea produselor locale și încurajarea implicării tinerilor în agricultură sunt cheia pentru a avea alimente mai sănătoase și pentru a „regenera satele noastre, care s-au golit”, a transmis marți eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renw Europe), membru în Comisia pentru Agricultură (AGRI) din Parlamentul European. 

„Cred că dacă ne gândim la viitorul agriculturii, trebuie să avem în minte trei mari obiective: cum reducem emisiile și poluarea, cum producem mâncare mai sănătoasă, cum regenerăm mediul rural. Acordul privind noua Politică Agricolă Comună pe care îl avem pe masă nu este perfect, dar răspunde satisfăcător acestor provocări”, a declarat acesta în plenul Parlamentului European. 

Deputatul european a subliniat că noua Politică Agricolă Comună este cea mai verde din istorie, deoarece are o alocare de 25% pentru eco-scheme și cu un sistem îmbunătățit de condiționalități de mediu și sociale.

 

„Alinierea cu Strategia Farm to Fork ne asigură că vom produce alimente mai sănătoase, practicând o agricultură mai puțin intensivă. Iar aici vreau să subliniez un lucru important: cheia pentru a avea alimente mai sănătoase este la micii fermieri, pe care avem datoria să îi ajutăm mai mult. Trebuie să valorizăm mai mult produsele locale și să dezvoltăm lanțuri scurte de aprovizionare în jurul micilor fermieri, iar noua PAC oferă aceste oportunități”, a mai punctat deputatul european.

Citiți și: Eurodeputatul Alin Mituța: Prin noua Politică Agricolă Comună, România va primi aproape 22 de miliarde de euro

În finalul intervenției sale, Alin Mituța a abordat problema îmbătrânirii și depopulării satelor, catalogând-o drept „cea mai mare problemă pe termen mediu și lung”. 

„Mă bucur că avem o creștere la 3% a sprijinului pentru tinerii fermieri, care cred că este utilă, dar nu suficientă. De aceea, trebuie să investim mai mult în infrastructura rurală și agricolă, în serviciile publice pentru a face satele și agricultura atractive pentru tineri”, a conchis eurodeputatul. 


Câteva elemente importante din noua PAC:

 • REDISTRIBUȚIA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERII MAI MICI: Noua PAC prevede o plată redistributivă obligatorie de cel puțin 10% din plățile directe. Acest lucru va permite o redistribuire a fondurilor în favoarea fermelor de mărimi mici și medii.
 • SPRIJIN PENTRU TINERII FERMIERI: De asemenea, legislația adoptată azi va include un sprijin mai mare pentru tinerii fermieri, o măsură importantă pentru combaterea trendului de îmbătrânire a fermierilor, iar România va trebui să aloce plăți directe mai mari pentru tinerii fermieri.
 • DREPTURI PENTRU LUCRĂTORI: Noua reformă va introduce pentru prima dată conceptul de condiționalitatea socială, care va obliga beneficiarii PAC să respecte anumite prevederi din domeniul social și al muncii pentru a primi fonduri în cadrul PAC. Acest lucru este important pentru miile de români care lucrează în acest domeniu, în toată Europa, deoarece va însemna condiții de muncă mai bune pentru lucrători, valorizarea fermierilor care respectă legislația și sancționarea celor care o încalcă.
 • DEFINIȚIA FERMIERULUI: Reforma include o definiție obligatorie a agricultorului activ, pentru a sprijini adevărații fermieri, evitând astfel ca banii să ajungă în buzunarele altor beneficiari.
 • SUSTENABILITATE: Pachetul de reformă PAC va sprijini și tranziția către o agricultură mai sustenabilă și mai prietenoasă cu mediul, aliniind noua PAC la obiectivele Pactului Ecologic European, a strategiilor de la „De la fermă la consumator” și a Biodiversității. Eco-schemele, ce reprezintă o nouă sursă de finanțare pentru mediu și climă, vor constitui 25% din pachetul național financiar de plățile directe. În al doilea pilon al PAC statele membre vor trebui, de asemenea, să aloce 35% pentru activități cu impact pozitiv pentru mediu și climă.
 • TRANSFER DE CUNOȘTINȚE: În noua PAC există un angajament puternic de a contribui la modernizarea sectorului prin încurajarea și schimbul de cunoștințe, inovare și digitalizare în agricultură și în zonele rurale.

Continue Reading

Alin Mituța

Eurodeputatul Alin Mituța: Prin noua Politică Agricolă Comună, România va primi aproape 22 de miliarde de euro

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Eurodeputatul Alin Mituța (USR PLUS, Renw Europe), membru în Comisia pentru Agricultură (AGRI) din Parlamentul European anunță că România are o alocare de aproape 22 de miliarde de euro pe următorii șapte ani, prin noua Politică Agricolă Comună, cea mai mare de până acum, „bani care trebuie folosiți pentru a moderniza acest sector”.

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) tocmai a fost votată în plenul Parlamentului European, potrivit Agendei sesiunii plenare a Parlamentului Europea.

Potrivit europarlamentarului român, România are de departe cei mai mulți mici fermieri din UE, care de cele mai multe ori sunt în afara circuitelor economice și nu produc profit din munca lor: „Noua Politică Agricolă Comună vine cu mai mulți bani pentru fermierii mici și mijlocii, dar și cu oportunitatea pentru ei de a se integra pe piață producând alimente ecologice, sănătoase, care sunt o prioritate pentru UE în viitor.”

Urmăriți aici dezbaterea din plenul Parlamentului European privind noua Politică Agricolă Comună:

 

De asemenea, o altă oportunitate cu care vine noua PAC este sprijinul pentru tinerii fermieri, care a fost mărit față de perioada bugetară precedentă și care va sprijini regenerarea satelor și stoparea depopulării mediului rural.

Câteva elemente importante din noua PAC:

 • REDISTRIBUȚIA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERII MAI MICI: Noua PAC prevede o plată redistributivă obligatorie de cel puțin 10% din plățile directe. Acest lucru va permite o redistribuire a fondurilor în favoarea fermelor de mărimi mici și medii.
 • SPRIJIN PENTRU TINERII FERMIERI: De asemenea, legislația adoptată azi va include un sprijin mai mare pentru tinerii fermieri, o măsură importantă pentru combaterea trendului de îmbătrânire a fermierilor, iar România va trebui să aloce plăți directe mai mari pentru tinerii fermieri.
 • DREPTURI PENTRU LUCRĂTORI: Noua reformă va introduce pentru prima dată conceptul de condiționalitatea socială, care va obliga beneficiarii PAC să respecte anumite prevederi din domeniul social și al muncii pentru a primi fonduri în cadrul PAC. Acest lucru este important pentru miile de români care lucrează în acest domeniu, în toată Europa, deoarece va însemna condiții de muncă mai bune pentru lucrători, valorizarea fermierilor care respectă legislația și sancționarea celor care o încalcă.
 • DEFINIȚIA FERMIERULUI: Reforma include o definiție obligatorie a agricultorului activ, pentru a sprijini adevărații fermieri, evitând astfel ca banii să ajungă în buzunarele altor beneficiari.
 • SUSTENABILITATE: Pachetul de reformă PAC va sprijini și tranziția către o agricultură mai sustenabilă și mai prietenoasă cu mediul, aliniind noua PAC la obiectivele Pactului Ecologic European, a strategiilor de la „De la fermă la consumator” și a Biodiversității. Eco-schemele, ce reprezintă o nouă sursă de finanțare pentru mediu și climă, vor constitui 25% din pachetul național financiar de plățile directe. În al doilea pilon al PAC statele membre vor trebui, de asemenea, să aloce 35% pentru activități cu impact pozitiv pentru mediu și climă.
 • TRANSFER DE CUNOȘTINȚE: În noua PAC există un angajament puternic de a contribui la modernizarea sectorului prin încurajarea și schimbul de cunoștințe, inovare și digitalizare în agricultură și în zonele rurale.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
INTERNAȚIONAL6 hours ago

Summit ASEM: Ministrul Bogdan Aurescu a reliefat interesul României pentru o implicare mai activă în regiunea Asia-Europa

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Comisia Europeană propune noi măsuri pentru a impulsiona crearea uniunii piețelor de capital: Va consolida competitivitatea internațională a UE ca loc de tranzacționare

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Comisarul european Adina Vălean: Lupta pentru prosperitate și justiție au determinat pașii R. Moldova spre UE

ENGLISH7 hours ago

On its 25th anniversary, ARPIM launched a working paper with policy makers on health system resilience

U.E.7 hours ago

Franța și Italia au semnat cu mare fast “Tratatul de la Quirinale”, un pact de cooperare europeană asemănător tratatelor franco-germane de la Elysee și Aachen

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

Consiliul UE a aprobat Pactul pentru cercetare și inovare în Europa, cât și viitoarea guvernanță a Spațiului european de cercetare

PARLAMENTUL EUROPEAN8 hours ago

Parlamentul European solicită noi norme pentru a sprijini migrația legală a forței de muncă în Europa

ROMÂNIA8 hours ago

Prima bancnotă care va celebra o personalitate feminină. BNR va pune în circulație din 1 decembrie noua bancnotă cu valoare de 20 de lei, cu imaginea Ecaterinei Teodoroiu

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană propune un cadru actualizat pentru călătoriile dintr-o țară terță în UE, acordând prioritate călătorilor vaccinați, cu garanții solide

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI9 hours ago

Eurodeputatul Mircea Hava: Mediul rural din România are nevoie de investiții solide, nu anemice, de viziune, nu de praf în ochii oamenilor

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța1 day ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ1 day ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ1 day ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu1 day ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

ROMÂNIA2 days ago

Virgil Popescu anunță că o companie norvegiană dorește să investească 800 de milioane de euro în România

Daniel Buda3 days ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, intervenție în PE: Banii acordați prin PAC reprezintă un sprijin real pentru asigurarea durabilității fermierilor și securității alimentare

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Maia Sandu, la București: Republica Moldova a simţit mereu umărul României alături. Este un moment unic pentru a obține rezultate istorice în relația noastră

Team2Share

Trending