Connect with us

Ramona Strugariu

Eurodeputatul Ramona Strugariu: “Am cerut Comisiei Europene ca guvernul Ungariei să nu mai primească niciun ban din fonduri europene până când nu revine pe calea europeană”

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Ramona Strugariu (USR-PLUS, Renew Europe) a cerut joi, în plenul Parlamentului European, ca guvernul premierului maghiar Viktor Orban să nu mai primeasc niciun ban din fondurile europene până când regimul aflat la putere la Budapesta nu revine la respectarea valorilor europene.

Am cerut Comisiei Europene, reprezentată în plen de comisara Věra Jourová, ca Orban şi guvernul de la Budapesta să nu mai primească niciun ban din fonduri europene până când nu revin pe calea europeană. Da, cetățenii maghiari sunt îndreptățiți să primească acești bani – societatea civilă, mediul antreprenorial, comunitățile în ansamblul lor, dar direct de la Comisia Europeană şi sub managementul direct al Comisiei. Guvernul Orban nu are dreptul să finanțeze propaganda antieuropeană cu bani europeni“, a scris Strugariu, pe pagina sa de Facebook.

Eurodeputații au dezbătut joi, în sesiune plenară la Bruxelles, situația din Ungaria. Criza coronavirusului a determinat apariția unor noi preocupări cu privire la statul de drept în Ungaria, deoarece guvernul de la Budapesta are acum puterea de a decide prin decret pentru o perioadă nedeterminată de timp. De altfel, premierul maghiar Viktor Orban a fost invitat de către președintele PE, David Sassoli, să ia parte la această dezbatere, însă liderul de la Budapesta a refuzat.

La precedenta sesiune plenară, deputații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la măsurile adoptate de guvernul maghiar de de a prelungi pe termen nelimitat starea de urgență, de a autoriza guvernul să guverneze prin decret pe termen nelimitat și de a slăbi supravegherea de către Parlament a stării de urgență.

În intervenția sa de joi, în numele grupului Renew Europe, Ramona Strugariu a mai solicitat demararea procedurilor de infringement împotriva Ungariei.

“Am vorbit astăzi, în plenul Parlamentului European, despre abuzurile regimului Orban în Ungaria, despre așa-zisa luptă împotriva pandemiei, care în concepția guvernului de la Budapesta s-ar traduce prin arestarea unor oameni nevinovați, reducerea la tăcere a jurnaliștilor și a societății civile sau respingerea Convenției de la Istanbul. Toate aceste motive reprezintă un temei suficient de bun pentru ca UE să demareze urgent procedurile de infringement împotriva Ungariei. Iar acest lucru nu reprezintă o acțiune împotriva cetățenilor maghiari, ci sancționarea unui guvern totalitar, care și-a depășit de multă vreme atribuțiile”, a spus eurodeputatul român.

Ramona Strugariu este raportor permanent al grupului Renew Europe în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a Parlamentului European pentru dosarele și propunerile legislative care vizează spălarea de bani.

Ungaria se confruntă în prezent cu procedurile de la articolul 7 în temeiul Tratatului UE, utilizate atunci când o țară membră manifestă riscul încălcării valorilor fundamentale prevăzute la articolul 2. Articolul 7 din Tratat a fost activat împotriva Ungariei de către Parlamentul European, în anul 2018, iar decizia a fost precedată și de o dezbatere cu prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, în plenul legislativului european. Denumit și “opțiunea nucleară”, articolul 7 prevede ca sancțiune, în ultimă instanță, suspendarea dreptului de vot în Consiliu pentru statul vizat de procedură, însă o asemenea decizie necesită unanimitatea celorlalte țări membre.

În același context, partidul Fidesz este suspendat din forurile statutare ale PPE începând din martie 2019, decizia fiind prelungită la începutul acestui an pe termen nelimitat. De asemenea, 13 lideri ai unor partide membre ale Partidului Popular European din 11 țări au solicitat președintelui PPE, Donald Tusk, excluderea partidului condus de Viktor Orban din această familie politică europeană.

Parlamentul maghiar a votat la finalul lunii martie cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră “disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus. Proiectul de lege permite guvernului să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă, intrată în vigoare în 11 martie, fără a mai cere avizul parlamentului. Sub acest regim al stării de urgenţă, guvernul ar putea “să suspende utilizarea anumitor legi prin decret, să se distanţeze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare, cu scopul de a garanta stabilitatea vieţii, a sănătăţii, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, precum şi economia”, scrie în proiectul premierului Viktor Orban. Textul mai prevede de asemenea instituirea pedepselor cu închisoarea pentru difuzarea de ”ştiri false”, ceea ce a dus la protestul opoziției și al puținelor instituții independente de presă din țară.

Urmare a acestor evoluții, organizația Freedom House a consemnat în raportul său anual că Ungaria premierului Viktor Orban nu mai este considerată o democrație, ci “un regim hibrid între democrații și autocrații”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Alin Mituța

Europarlamentarii USR cer Comisiei Europene activarea unui plan de urgență pentru aprovizionarea cu gaz în UE în cazul escaladării conflictului Rusia – Ucraina

Published

on

© USR

Delegația USR în Parlamentul European a trimis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare prin care cere activarea unui plan de urgență UE cu măsuri coordonate de prevenire și răspuns în cazul unei escaladări a conflictului la granița ruso-ucraineană care poate duce la întreruperea aprovizionării cu gaze în întreaga Uniune, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Suntem profund îngrijorați de gradul ridicat de instabilitate actual al pieței europene de gaze și de dependența ridicată de aprovizionarea cu gaze rusești. UE se confruntă cu o creștere fără precedent, de peste 170% de la începutul anului, a prețului la gaze. Nivelul rezervelor este sub minimul istoric pentru această dată, iar capacitatea de stocare este distribuită inegal în UE, lăsând țările din Europa de Est și de Sud-Est mai vulnerabile la potențialele întreruperi ale fluxului de gaz. Cu aproape 40% din importurile de gaze provenind din Rusia, autonomia noastră strategică europeană este amenințată, iar întreruperile recurente ale fluxurilor de gaze, inclusiv cea mai recentă din Rusia către Europa de Vest, prin conducta Yamal-Europa, ridică semnale de alarmă îngrijorătoare”, a declarat Dacian Cioloș, europarlamentar USR.

În scrisoarea comună transmisă Comisiei, delegația celor opt eurodeputați USR explică faptul că sprijină Comisia Europeană în eforturile sale de a identifica surse suplimentare de furnizori de gaze și îndeamnă oficialii UE să continue să lucreze la dezvoltarea unei rețele diversificate și pe deplin funcționale de furnizori de gaze, pentru a reduce dependența europeană de importurile rusești de energie și pentru a asigura autonomia strategică a Uniunii.

De asemenea, delegația USR în Parlamentul European cere Comisiei un răspuns clar la întrebări cu privire la măsurile luate pentru prevenirea unei întreruperi de gaz în UE și stadiul furnizării de gaz din surse alternative în cazul în care Rusia va opri distribuția. Reducerea dependenței de importurile rusești de energie va asigura autonomia strategică a UE.

Recent, președintele american Joe Biden și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen au adoptat o declarație comună în cadrul căreia au afirmat că lucrează la un “plan de urgență” pentru aprovizionarea cu energie a Europei dacă Rusia invadează Ucraina.

“Intenționăm să lucrăm împreună, în strânsă colaborare cu statele membre ale UE, în ceea ce privește aprovizionarea cu GNL pentru securitatea aprovizionării și planificarea situațiilor de urgență”, au transmis Biden și von der Leyen.

Șefa executivului european a anunțat chiar luni că UE discută cu SUA și alți furnizori despre creșterea livrărilor de gaze, pe fondul îngrijorărilor privind aprovizionarea din Rusia.

De asemenea, constatând că Rusia, prin intermediul Gazprom, folosește livrările de gaze ca mijloc de exercitare a presiunii politice, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au decis să examineze livrările de energie ale acestei companii.

Continue Reading

Ramona Strugariu

Ramona Strugariu, raportorul Renew Europe pentru Ungaria, salută reluarea audierilor Guvernelor de la Budapesta și Varșovia în temeiul Articolului 7: Trebuie să punem capăt sfidării valorilor UE

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Ramona Strugariu, raportorul Renew Europe pentru situația din Ungaria, salută demersul Consiliului Afaceri Generale (CAG) de a relua audierile guvernelor la Budapesta și Varșovia în cadrul procedurii Articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene.

”Consiliul nu mai poate fugi de responsabilitate. Trebuie să punem capăt sfidării valorilor UE. După ani întregi de discuții politicoase cu privire la statul de drept în Ungaria, Consiliul trebuie să își asume responsabilitatea și să recupereze timpul pierdut, acționând în cele din urmă. Consiliul trebuie să tragă la răspundere guvernul maghiar pentru încălcarea valorilor fundamentale ale Uniunii”, a precizat Strugariu într-un mesaj publicat pe Facebook, amintind că Parlamentul Europeană și-a exprimat sprijinul pentru acest demers instituțional, ”pe care l-a așteptat de ceva vreme”.

Europarlmantarul consideră că ”nu putem sta pur și simplu pe margine, asistând nepăsători la modul în care guvernul Orbán reduce în mod sistematic la tăcere fiecare voce independentă din țară, distruge mass-media și contribuie decisiv la diminuarea libertății de exprimare”.

” independenței sistemului judiciar și a libertății presei sunt și vor rămâne esențiale în tot acest proces, deoarece acestea reprezintă principalele instrumente defensive împotriva derapajelor și înclinațiilor autoritare ale regimului Orbán.”, a subliniat Strugariu.

În acest context, europarlamentarul român a făcut apel la ”mai multă transparență și hotărâre în ceea ce privește sancționarea încălcărilor democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale, cu atât mai mult când vine vorba de un stat membru al Uniunii Europene”.

Ultimele audieri în temeiul Articolului 7 au avut loc în 2019 pentru Ungaria și în 2018 pentru Polonia, timp în care situația statului de drept s-a deteriorat alarmant.

Cea mai recentă dovadă în acest sens o reprezintă legea adoptată săptămâna trecută de Budapesta care prevede că ”pornografia şi conţinutul ce reprezintă sexualitate sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea sexului şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vârsta sub 18 ani”.

Acest gest a fost primit cu critici de Comisia Europeană, care a anunțat că analizează din punct de vedere juridic legea inițiată de partidul premierului Orban și a reamintit că în noiembrie a prezentat o strategie destinată combaterii discriminării și a urii împotriva persoanelor LGBT.

Amintim, de asemenea, că Budapesta și Varșovia au amenințat anul trecut că vor bloca adoptarea bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027 și fondului de redresare ca urmare a noilor prevederi potrivit cărora fondurile europene vor fi condiționate de respectarea statutul de drept. 

Regulamentul referitor la condiționalitatea privind statul de drept a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea, nu au fost propuse măsuri în temeiul noilor norme. Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să o poată contesta în fața Curții de Justiție a UE (Polonia și Ungaria au făcut acest lucru la 11 martie 2021) și până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea.

În acest sens, Parlamentul European au atras atenția Comisiei Europene că va fi acționată în justiție dacă nu va pune în aplicare mecanismul de condiționare privind statul de drept.

Continue Reading

Ramona Strugariu

Eurodeputatul Ramona Strugariu a cerut din nou autorităților bulgare încetarea violențelor împotriva jurnaliștilor și pedepsirea tuturor celor vinovați

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP
Eurodeputatul Ramona Strugariu (PLUS, Renew Europe) a cerut din nou autorităților bulgare încetarea violențelor împotriva protestatarilor și jurnaliștilor și pedepsirea tuturor celor vinovați, în contextul în care libertatea presei este grav amenințată în Bulgaria, potrivit Indicelui Global al Libertății Presei.

Aceasta a luat astăzi cuvântul în Comisia LIBE, în calitate de raportor de grup, pe marginea dosarului privind consolidarea libertății presei: protejarea jurnaliștilor, discursul urii, dezinformarea și rolul platformelor, raport pentru care a depus și o serie de amendamente care vizează:

📍 adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție a jurnaliștilor de pe continent;
📍 nevoia unei legislații puternice anti-SLAPP;
📍 creșterea finanțării pentru combaterea dezinformării
📍 consolidarea programelor de alfabetizare media.

„Din nefericire, libertatea presei și standardele privind siguranța jurnaliștilor din UE se deteriorează pe zi ce trece. Cel mai recent exemplu în acest sens este cel al Bulgariei, o țară care ocupă deja locul 111 din 180 în Indicele Global al Libertății Presei. Imaginile pe care le tot vedem zilele acestea cu jurnaliști bătuți cu bastoanele de către forțele de ordine și atacați cu spray lacrimogen nu își au locul nicaieri în lume, și cu atât mai puțin în Europa. În acest sens, am cerut din nou autorităților bulgare încetarea violențelor și pedepsirea tuturor celor vinovați”, a precizat eurodeputatul român.

În egală măsură, Ramona Strugariu a punctat că „impunitatea celor care au atacat sau au comandat asasinarea jurnaliștilor din Europa este total incacceptabilă și că autoritățile slovace trebuie să continue cu simț de răspundere investigațiile cu privire la cazul Jan Kuciak”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI8 minutes ago

UE trebuie să susțină industria oțelului şi a metalelor pentru a fi competitivă, cere eurodeputatul Virgil Popescu Comisiei Europene într-o scrisoare semnată alături de alți colegi din PE

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII31 minutes ago

Oficialii BEI subliniază importanța asistenței financiare rambursabile de 4 miliarde de euro acordate României pentru implementarea eficientă a proiectelor strategice

MAREA BRITANIE12 hours ago

Ilie Bolojan participă sâmbătă la videoconferinţa convocată de premierul britanic Keir Starmer după discuțiile SUA – Ucraina de la Jeddah

G713 hours ago

Canada: Mark Carney a preluat mandatul de premier de la Justin Trudeau cu mesajul că țara “nu va face parte niciodată din SUA”

CONSILIUL EUROPEAN14 hours ago

Antonio Costa îi convoacă pe liderii UE la summitul Consiliului European axat pe competitivitate, apărare și Ucraina. Va avea loc o primă dezbatere privind viitorul buget pe termen lung

NATO16 hours ago

Secretarul general NATO deschide ușa normalizării “pas cu pas” a relațiilor cu Rusia după încheierea războiului: Să nu fim naivi cu privire la ruși, dar Rusia este acolo, nu va dispărea

U.E.17 hours ago

“Germania s-a întors!”, exclamă Merz după acordul istoric privind creșterea datoriei pentru a finanța înarmarea: “Germania își aduce marea contribuție la apărarea libertății și păcii în Europa”

RUSIA17 hours ago

Trump anunță că SUA au avut “discuții foarte bune și productive” cu Putin: Este o șansă foarte bună ca acest război să se încheie

U.E.18 hours ago

UE salută finalizarea negocierilor pentru Tratatul de Pace dintre Armenia și Azerbaidjan

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

ROMÂNIA18 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ4 days ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII1 week ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

NATO1 week ago

Nu putem vorbi de securitate la Marea Neagră fără Turcia, afirmă Ilie Bolojan într-un semnal al susținerii României pentru rolul Turciei în securitatea europeană

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan, după primul său Consiliu European: Am stabilit ca prioritară întărirea flancului estic, de la Baltică la Marea Neagră. Prioritățile militare ale României vor fi stabilite în comun cu NATO

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Ilie Bolojan: România nu va trimite trupe în Ucraina, ci poate fi un hub logistic pentru alte trupe; România va participa la reuniunea șefilor apărării de la Paris

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu: Când românii mai aud vreun mistic care le spune că nu avem nevoie de banii europeni, să se gândească cum ar fi arătat astăzi România fără această sursă importantă de finanțare

Trending