Europarlamentarul Sabin Cutaş salută propunerea de prelungire a programului Fiscalis 2020

sabin cutasEuroparlamentarul Sabin Cutaş a salutat, în plenul Parlamentului European, propunerea de prelungire a Programului european de acţiune pentru impozitare, a cărui scop este eficientizarea administraţiilor fiscale şi combaterea evaziunii şi a fraudei. El a atras totodată atenţia asupra pierderilor considerabile cauzate de evaziunea fiscală, care în România se ridică la 20 miliarde de euro anual.

Intervenţia eurodeputatului român a avut loc în cadrul dezbaterii privind regulamentul de instituire a unui program de acţiune pentru impozitare. Legislaţia va fi votată astăzi în plenul forului european.

Potrivit lui Sabin Cutaş: ‘Programul de acţiune pentru impozitare, Fiscalis 2020, urmăreşte îmbunătăţirea eficientei administraţiilor fiscale naţionale, cooperarea la nivel european, simplificarea procedurilor, combaterea fraudei şi a evaziunii fiscale. Programul a fost primit în mod foarte favorabil de către autorităţile naţionale, care au cerut ca acesta să continue şi în 2014.’

‘În acest context, salut propunerea de prelungire pentru perioada 2014-2020. Consider că reducerea sarcinilor administrative şi pregătirea personalului responsabil pentru chestiuni fiscale sunt elemente importante ale regulamentului, care vor aduce beneficii atât cetăţenilor, cât şi companiilor, îmbunătăţind în acelaşi timp funcţionarea pieţei interne europene’, a declarat deputatul european.

‘Potrivit Comisiei Europene majoritatea statelor membre se confruntă cu dificultăţi în domeniile colectării taxelor şi a funcţionării administraţiei fiscale. Frauda şi evaziunea fiscală provoacă pierderi considerabile, estimate la o mie de miliarde de euro anual în Uniunea Europeană. În România, evaziunea reprezintă aproximativ 15% din Produsul Intern Brut; echivalentul a 20 miliarde de euro anual, conform Consiliului Fiscal. Aceşti bani reprezintă o daună pentru cetăţeni, în contextul în care ar putea fi folosiţi pentru programe de relansare economică şi de combatere a şomajului’, a arătat Sabin Cutaş.

‘Susţin totodată extinderea programului de acţiune pentru impozitare pentru ţările din afara Uniunii Europene, inclusiv pentru cele candidate şi potenţial candidate la aderare şi pentru ţările partenere în cadrul politicii de vecinătate. Programul le va permite să îşi reformeze administraţia fiscală şi să avanseze pe calea integrării europene’, a conchis europarlamentarul român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.