Connect with us

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Încep NEGOCIERILE pentru a forma o MAJORITATE în Parlamentul European și pentru noua COMISIE. CORESPONDENȚĂ SPECIALĂ DE LA BRUXELLES

Published

on

Robert LUPIȚU

10416748_859588237403599_938400869_n

Alegerile europarlamentare s-au încheiat azi noapte. Atmosfera la Bruxelles a fost una specială. Discursurile candidaților au făcut referire în primul rând la atentatul împotriva comunității evreiești de sâmbătă (24.05.2014) și au vizat toleranța care trebuie să existe în Uniunea Europeană. Deși s-a înregistrat o prezență bună la vot (43.1%) similară cu cea de acum cinci ani, motivele de îngrijorare sunt acum multiple: Frontul Național din Franța a câștigat alegerile pentru PE cu un procent de aproximativ 25%, partidul Syriza al lui Alexis Tsipras a câștigat alegerile în Grecia (26.5%), iar în Marea Britanie, UKIP, partidul lui Nigel Farage s-a clasat pe primul loc cu 27.5 de procente.

Un lucru este cert: niciun partid nu deține majoritatea minimă (376 de mandate) iar negocierile pentru a forma coaliții și alianțe au început, mai ales dacă analizăm intervențiile candidaților de aseară. Totodată, grupurile democratice pot forma fără probleme o majoritate fără a fi nevoite să se coalizeze cu partidele extremiste de stânga și de dreapta. Potrivit ultimelor rezultate: 213 – PPE, 190 – S&D, 64 – ALDE, 52- Verzi, 42 – GUE/NGL, 46 – ECR, 41 – NI, 38 – EFD, 65 – alți membri care vin din partide politice neafiliate la familiile politice europene, și în urma declarațiilor liderilor PPE, S&D, ALDE și Verzii conform cărora marile familii politice au convenit să nu accepte alianțe cu grupările extremiste pentru a forma o majoritate avem următorul tablou:

– Nu se poate forma o majoritate fără PPE sau S&D;

– PPE, ALDE și Verzii ar avea împreună 329 de mandate dintr-o majoritate minimă de 376;

– S&D, ALDE și Verzii ar obține împreună 306 de mandate;

– În același timp, primele două formațiuni pot forma o majoritate bună fără a se coaliza cu celelalte; ar avea 403 de mandate din 751.

Deși se așteaptă ca negocierile să înceapă de astăzi încolo, de facto ele au fost demarate încă de la discursurile candidaților de aseară: Candidatul PPE, Jean Claude Juncker a declarat următoarele: „Ca reprezentant al PPE doresc să transmit socialiștiilor că partidul nr. 1 nu trebuie să stea în genunchi în fața lor. Eu propun discuții și negocieri și cu liberalii și cu verzii. Doresc să fiu președintele Comisiei Europene, doresc o mare majoritate în PE pentru mandatul meu. Nu voi ceda locul meu unui alt candidat din partea PPE”.

Martin Schulz, candidatul socialiștilor a subliniat că: „O majoritate trebuie formată în baza unui program politic. Pentru a-l susține pe domnul Juncker trebuie ca el să acceptă propunerile noastre de politici, în special cele privind locurile de muncă pentru tineri. Fără S&D  nu se poate face o majoritate, iar eu voi încerca să formez această majoritate în jurul meu”. Din partea ALDE, Guy Verhofstadt a susținut că: „Cel mai important este programul noii Comisii. Noi vom sprijini o Comisie mai puțin conservatoare, fără politici de austeritate, dar nici așa cum vor socialiștii: să ne împrumutăm pentru a obține capital financiar. Înțelegerea dintre grupurile democratice este ca fiecare candidat, în ordinea rezultatelor alegeri să încerce formarea unei majorități în jurul său”.

Din partea celui de-al patrulea grup politic, Ska Keller a specificat: „Nu ne dorim semnarea unui acord transatlantic, iar noi vom sprijini candidatul care va veni propuneri privind problemele de mediu și care să reconsidere politicile anti-mediu din ultimii ani”.

Observăm cum fiecare candidat și în același timp reprezentant al celor mai mari grupuri politice și-au expus preferințele pentru negociere. Deși se speculase că domnul Juncker nu-și dorește președinția Comisia, acesta a spus răspicat aseară că nu va accepta un alt candidat din partea PPE și că el va merge în fața Consiliului. Înaintea intervenției domnului Schulz, liderul S&D în Parlamentul European, Hannes Swoboda declarase că socialiștii îl vor sprijini pe Juncker dacă acesta va accepta propunerile lor privind redresarea economică.

Analizând în urma acestor ecuații minimale, preferințele pentru negociere solicitate de ALDE și Verzi vor conta doar în cazul în care popularii și socialiștii nu se vor înțelege între ei, lucru probabil dacă Martin Schulz va încerca să formeze o majoritate care să-l sprijine în Parlament și în Consiliul European. În același timp, mai mult ca sigur vor fi negocieri și cu membrii neafiliați sau veniți din partea unor partide ce nu fac parte din grupurile europene pentru a se ralia la formațiunile mari.

Lupta pentru putere la vârful Uniunii Europene abia a început, negocierile vor fi dure, însă grupurile politice și candidații au probabil cea mai importană declarație comună: NU vor accepta ca președintele Comisiei să fie altul decât candidații prezentați la aceste alegeri.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

STUDIU Parlameter 2014: Doua treimi dintre europeni NU se simt bine informati in legatura cu Parlamentul European

Published

on

O majoritate a cetățenilor europeni apreciază rolul pe care Parlamentul European l-a jucat în alegerea noului președinte al Comisiei, spune sondajul Parlameter, 2014 publicat vineri. Mai mulți europeni simt acum că vocea lor contează în luarea deciziilor la nivelul UE. Peste jumătate dintre respondenți au declarat că aderarea la UE este un lucru bun.

rp_European-parliament-strasbourg-inside-e1397734605729.jpg

Sondajul realizat în urma alegerilor europene din mai la UE și a inaugurării ulterioare a Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker, a reflectat o conștientizare sporită în rândul cetățenilor, atât față de afacerile europene cât și față de Parlamentul European. Nivelul de cunoștiințe cu privire la Parlamentului European rămâne totuși slab.

Principalele constatări (modificări față de iunie 2013)

58% dintre respondenți au auzit recent despre Parlamentul European (+11 de puncte), în timp ce 40% (-10 puncte) nu.
– Imaginea Parlamentului a fost pozitivă în procent de 30% stabil, 43% neutru (+ 1 punct) și 23% negativ (-2 puncte).
67% nu se simt bine informați cu privire la activitatea Parlamentului (+ 1 punct față de noiembrie 2011).
63% au fost de acord ca, luând în considerare rezultatele alegerilor și alegerea președintelui Comisiei reprezintă un progres democratic, în timp ce 18% nu sunt de acord și 19% nu s-au pronunțat.
41% au considerat că vocea lor contează în Uniunea Europeană (+2 puncte).
– Principalele priorități politice ale UE au fost combaterea sărăciei și a excluziunii sociale 54% (+3 puncte), economia, coordonarea bugetară și politica de impozitare 31% (+1 punct), protecția consumatorilor și a sănătății 30% (-3 puncte), și combaterea terorismului și respectarea libertății individuale 29% (+4 puncte).
54% (+4 puncte) consideră că aderarea la UE este un lucru bun, 14% (-3%) sunt de părere că este un lucru rău, în timp ce 29% (-2 puncte) nu au apreciat acest aspect.

Context

Eurobarometrul Parlamentului European – Parlameter 2014 a fost comandat de către PE. La sondaj au participat 27801 de cetățeni, între 29 noiembrie și 9 decembrie 2014 care au răspuns unor întrebări privind percepțiile și cunoașterea instituției și a Uniunii Europene în ansamblu, precum și a domeniilor de politică. Acest studiu anual oferă rezultate atât la nivel european cât și la nivelul statelor membre.

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Europarlamentarul Monica Macovei a câştigat un proces intentat fostului ministru Dan Şova

Published

on

Europarlamentarul Monica Macovei a anunţat, marţi, că a câştigat, prin hotărâre definitivă şi irevocabilă, procesul intentat lui Dan Şova, care a susţinut că tatăl acesteia ar fi fost “general de Securitate” şi “şeful Securităţii Giurgiu”.macovei_monica

”Am câştigat procesul cu Şova şi la Curtea de Apel. Minciunile lui Şova despre tatăl meu au fost demontate. Curtea de Apel Bucureşti a decis că Dan Şova a minţit atunci când a spus că tatăl meu ar fi fost «general de securitate» şi «şeful Securităţii Giurgiu»”, se arată într-un comunicat remis presei.

Monica Macovei aminteşte că, anterior, şi Tribunalul Bucureşti a decis că Şova ”a minţit” când a făcut aceste acuzaţii mincinoase în legătură cu tatăl său şi a admis, în octombrie 2013, acţiunea depusă de ea şi de mama sa, prin care îi solicita dovezi lui Şova.

“Dan Şova nu a avut şi nu are nicio dovadă, a minţit cu bună ştiinţă”, arată Macovei.

Monica Macovei mai precizează că hotărârea din decembrie 2014 a Curţii de Apel din Bucureşti este definitivă şi executorie şi că o va executa.

Potrivit unei postări anterioare făcută pe blogul personal, Monica Macovei arăta că a solicitat în acţiunea depusă la Tribunalul Municipiului Bucureşti ca Dan Şova să îşi ceară public scuze şi să plătească daune morale în valoare de 700.000 lei.

 

.

 

 

.

Continue Reading

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014

Curiozitățile Parlamentului European. Cine este cel mai tânăr eurodeputat și ce delegație națională și-a schimbat întreaga componență

Published

on

Anul ce tocmai s-a încheiat a constituit unul în care Parlamentul European a început legislatura cu o componență politică și a încheiat-o cu alta. Acest lucru se întâmplă o dată la cinci când au loc alegerile europene.

Deși au o importanță diferită în fiecare stat, alegerile europarlamentare sunt adesea European-parliament-brusselsconsiderate alegeri de rang secund, iar componența Parlamentului generează de multe ori un interes doar din perspectiva propriului stat (cine sunt europarlamentarii care mă reprezintă). În campania electorală europeană (prima în care am avut și confruntări directe între pretendenții la șefia Comisiei Europene) s-a pus accent problemele economice, criza locurilor de muncă, pericolul extremismului, dar și egalitatea de gen în politica europeană. Printre temele de campanie s-a numărat și angajabilitatea tinerilor, o problemă serioasă pentru statele membre dar și pentru Bruxelles.

Între 22-25 mai 2014 s-a schimbat componența Parlamentului European. V-ați întrebat ce aduce diferit noul legislativ european?

În primul rând, avem o diferență de 65 de ani între cel mai tânăr euro-deputat, danezul Anders Primdahl Vistisen (12.11.1987, 27 de ani) și cel mai vârstnic, grecul Emmanouil Glezos (9.09.1922, 92 de ani).

Problematica egalității de gen la cel mai înalt nivel european este un subiect sensibil pe agenda de la Bruxelles, fie că vorbim despre Comisie sau Parlament. În urma alegerilor noului Parlament din totalul membrilor săi 36.88% sunt femei. Cele mai multe provin din Malta (66,67%). Cu un procent semnificativ în această direcție contribuie și România (28.12%; procentul s-a modificat o dată cu numirea doamnei Corina Crețu în calitate de comisar european).

Dacă ne gândim că o dată la cinci ani au loc alegeri iar tranziția dinspre un Parlament spre altul este dificilă, rezultatele din 2014 ne contrazic. Avem un total de 50.6% deputați realeși, în timp ce 49.4% sunt deputați noi. Cu alte cuvinte, în 2014 am legitimat un Parlament European care este pe jumătate identic cu cel din perioada 2009-2014.

La nivelul delegațiilor regăsim cifre interesante. Germania este țara cu cei mai mulți deputați realeși (69.79%) în timp ce Grecia este statul cu cei mai mulți deputați noi, un procent impresionant de 100%. La fel de impresionant este și numărul partidelor politice naționale, care prin intermediul euro-deputaților sunt prezente în PE: 186.

Totodată, să nu uităm că alegerile europene din 2014 sunt primele ce se desfășoară sub aplicabilitatea Tratatului de la Lisabona, iar în urma acestora Parlamentul European a revenit la componența prevăzută de Tratat – 751 de membri. În acest context, România a trecut de la 33 de membri în PE, la 32.

.

.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA9 mins ago

Uniunea Europeană contestă în cadrul OMC restricțiile la export impuse de Rusia asupra produselor din lemn

RUSIA23 mins ago

”Realitate vs. Ficțiune”: Departamentul de Stat al SUA demontează ”narațiunile false” ale propagandei ruse: Regimul Putin învinuiește victima, Ucraina, pentru agresiunea Rusiei

NATO45 mins ago

Rusia cere retragerea forțelor SUA și NATO din România și Bulgaria, în timp ce Statele Unite afirmă că au “o obligație sacră” de a apăra România și țările de pe flancul estic

MAREA BRITANIE55 mins ago

Germania și Regatul Unit avertizează: O nouă agresiune militară în Ucraina „va avea costuri ridicate” pentru Rusia

INTERVIURI57 mins ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care le cere statelor să respingă orice negare sau deformare a Holocaustului ca eveniment istoric

U.E.2 hours ago

Ungaria consideră Rusia un partener de importanță strategică în domeniul cooperării economice, al asigurării securității energetice și al combaterii COVID-19

PARLAMENTUL EUROPEAN2 hours ago

Deputații europeni solicită includerea dreptului la avort legal și sigur în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene

SUA2 hours ago

SUA și Germania subliniază importanța relațiilor transatlantice pentru securitatea globală și transmit Rusiei pe o singură voce că va suporta ”costuri severe” în cazul escaladării agresiunii împotriva Ucrainei

Eugen Tomac3 hours ago

Eugen Tomac a susținut în plenul PE necesitatea unui pachet legislativ care să reglementeze piața online: Actul privind Serviciile Digitale este esențial în acest sens

INTERVIURI57 mins ago

INTERVIU Patriciu Achimaș-Cadariu: Noul Plan Național de Combatere a Cancerului este echivalentul unui ”PNRR al cancerului”. Există proiecte destinate finanțărilor europene

Daniel Buda19 hours ago

Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate rapoartele lui Daniel Buda prin care este asigurată bunăstarea animalelor în timpul transportului, protejând în același timp interesele fermierilor

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

Ursula von der Leyen, la Forumul Economic Mondial: Vom propune o Lege Europeană privind Cipurile în februarie

PARLAMENTUL EUROPEAN2 days ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE2 days ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.2 days ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN2 days ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

CONSILIUL UE2 days ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.2 days ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

Advertisement

Team2Share

Trending