Ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu a precizat joi că discuţiile şi negocierile privind aderarea României la Schengen cu frontierele terestre sunt încă în curs, sunt constructive şi cu o bună perspectivă, fără a exista deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne. Reacția vicepremierului liberal vine în urma solicitărilor transmise din partea mass-media privind “calendarul aderării” la Spațiul Schengen cu frontierele terestre, dar și a comentariilor politice pe acest subiect, cu premierul Marcel Ciolacu anunțând o posibilă favorabilă înainte de alegerile prezidențiale.
“Faţă de proiecţiile şi comentariile din spaţiul public, precum şi faţă de întrebările din mass-media, precizez faptul că discuţiile şi negocierile sunt încă în curs, sunt constructive şi cu o bună perspectivă, fără a exista deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul Ministerelor de Interne. De asemenea, aş vrea să subliniez faptul că cel mai bun semnal public pe care îl putem da în contextul acestor negocieri este faptul că România va continua să acorde sprijin politic, legal, instituţional pentru protecţia frontierelor şi să dezvolte continuu capacitatea de combatere a migraţiei ilegale”, a transmis Cătălin Predoiu, într-un comunicat al MAI.
Ministrul de interne a subliniat că “România va fi gata să ia toate măsurile pentru protecţia frontierelor sale şi după admiterea în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre şi să aplice toate procedurile Schengen la frontierele sale, inclusiv instituirea de controale, atunci când se impun, precum şi aplicarea unor politici foarte eficiente în materie de azil şi returnări”.
“Precizez că avem o foarte bună cooperare în combaterea migraţiei ilegale cu toţi vecinii noştri, dar şi cu Austria, avem o foarte bună cooperare la nivelul ministerelor pe toate domeniile de interes şi o foarte bună comunicare cu miniştrii din Austria, Ungaria şi Bulgaria, precum şi cu ceilalţi colegi din statele membre UE”, a dat asigurări ministrul Afacerilor Interne.
El a menţionat că discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu miniştrii de interne din statele membre UE, în primul rând cu colegii miniştri din Austria, Ungaria şi Bulgaria, au continuat permanent pe toată durata acestui an atât în formate oficiale, cât şi în cadrul unor întâlniri informale, la Viena, Budapesta, Sofia şi Bruxelles. De asemenea, Predoiu a arătat că a ţinut permanent legătura cu comisarul Ylva Johansson, cu alţi oficiali europeni, dar şi cu noul comisar Magnus Brunner.
Joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră şi să fie formalizată până la finalul lunii decembrie, cu aplicare începând cu luna martie a anului viitor.
Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidenţiale, după cum a precizat premierul înaintea şedinţei de guvern. El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.
“Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian… Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susţinut Marcel Ciolacu.
Magnus Brunner, comisarul desemnat de Austria pentru portofoliul afaceri Interne și migrație, și-a exprimat marți seară susținerea pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, în cadrul audierii din Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European.
Brunner a afirmat că este “optimist” cu privire la acest aspect și a declarat că “va face presiuni în acest sens”.
Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene va pune subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Interne din 12 decembrie, a declarat ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu omologii săi din UE care a avut loc la Luxemburg la începutul lunii octombrie.
Între timp, presa a relatat că miniștrii de interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria vor avea o întrevedere la Budapesta pe data de 22 noiembrie pentru a găsi cadrul pentru un viitor acord.
România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.