Connect with us

SCHENGEN

Ministrul austriac de interne: “Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului” pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen

Published

on

© European Union 2022

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat joi, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE la nivelul Consiliului JAI, că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, precizând că există motive de optimism prudent.

Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului”, a declarat Gerhard Karner, potrivit cotidianului austriac Kurier, relatează Radio Europa Liberă.

Austria este singura țară din UE care se opune în prezent aderării depline a României și Bulgariei la spațiul european fără frontiere interne.

România este pe deplin pregătită să intre în spaţiul Schengen cu frontierele terestre, a declarat, joi, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, înaintea Consiliului JAI de la Luxemburg. El a precizat că, deşi joi nu este ziua adoptării unei decizii, este însă ziua în care se pregăteşte o astfel de decizie.

“Vom discuta cu colegii noştri în perspectiva unei astfel de decizii. Vom continua să cooperăm cu statele membre şi cu Comisia pentru a asigura în mod riguros securitatea frontierelor ţării noastre şi, implicit, ale UE”, a afirmat ministrul român de interne.

Zilele trecute, Cătălin Predoiu şi-a arătat convingerea că la Consiliul JAI România va primi semnalele pozitive în perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024 privind aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

Situația generală a spațiului Schengen și un bilanț al aplicării regulilor zonei de liberă circulație în România și Bulgaria după aderarea cu frontierele aeriene și maritime figurează pe agenda reuniunii miniștrilor de interne din statele UE, care are loc joi, 10 octombrie, la Luxemburg, cu ocazia primului Consiliu JAI din mandatul președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene.

Conform sursei citate, “președinția va prezenta, de asemenea, un bilanț al aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România” după ce, “la 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România”.

“Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România necesită o nouă decizie a Consiliului”, mai transmite Consiliul UE.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a afirmat luni, în plenul Parlamentului European, că mesajul ei la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi din Luxemburg va fi că România şi Bulgaria trebuie să adere la spaţiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârşitul anului.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen

Published

on

© Victor Negrescu - Facebook

Europarlamentarul Victor Negrescu anunță că demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen continuă. 

„Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen. Marea reușită din ultima perioadă a fost că am adus alături de noi mediul de afaceri austriac prezent în țara noastră”, a anunțat deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

De asemenea, acesta a reamintit că organizat în ultimele luni întâlniri cu reprezentanți ai mai multor companii şi a discutat despre beneficiile Schengen și îmbunătățirea relațiilor dintre România și Austria: „Îi mulțumesc CEO-ului Raiffeisen din România, Zdenek Romanek, pentru bunele discuții purtate săptămâna aceasta la Bruxelles. Și nu este singurul reprezentant al unei companii care ne susține.”

„Mereu am abordat aceste negocieri de aderare la zona de liberă circulație cu atenție și seriozitate atât la nivelul discuțiilor informale, cât și a celor publice. Sunt mulți care au sprijinit și susțin România în acest proces de aderare la spațiul Schengen și care merită să fie menționați”, a conchis Victor Negrescu în mesajul său. 

   Citiți și: România „a intrat în linie dreaptă” privind aderarea completă la Schengen. Victor Negrescu prezintă trei scenarii de lucru după discuția cu comisarul desemnat al Austriei

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Predoiu clarifică “calendarul aderării” la Schengen terestru, prezentat de premierul Ciolacu: Negocierile sunt “încă în curs și cu o bună perspectivă”

Published

on

© European Union, 2023

Ministrul afacerilor interne Cătălin Predoiu a precizat joi că discuţiile şi negocierile privind aderarea României la Schengen cu frontierele terestre sunt încă în curs, sunt constructive şi cu o bună perspectivă, fără a exista deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul ministerelor de Interne. Reacția vicepremierului liberal vine în urma solicitărilor transmise din partea mass-media privind “calendarul aderării” la Spațiul Schengen cu frontierele terestre, dar și a comentariilor politice pe acest subiect, cu premierul Marcel Ciolacu anunțând o posibilă favorabilă înainte de alegerile prezidențiale.

“Faţă de proiecţiile şi comentariile din spaţiul public, precum şi faţă de întrebările din mass-media, precizez faptul că discuţiile şi negocierile sunt încă în curs, sunt constructive şi cu o bună perspectivă, fără a exista deocamdată o decizie formală luată la nivelul Consiliului JAI sau la nivelul Ministerelor de Interne. De asemenea, aş vrea să subliniez faptul că cel mai bun semnal public pe care îl putem da în contextul acestor negocieri este faptul că România va continua să acorde sprijin politic, legal, instituţional pentru protecţia frontierelor şi să dezvolte continuu capacitatea de combatere a migraţiei ilegale”, a transmis Cătălin Predoiu, într-un comunicat al MAI.

Ministrul de interne a subliniat că “România va fi gata să ia toate măsurile pentru protecţia frontierelor sale şi după admiterea în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre şi să aplice toate procedurile Schengen la frontierele sale, inclusiv instituirea de controale, atunci când se impun, precum şi aplicarea unor politici foarte eficiente în materie de azil şi returnări”.

“Precizez că avem o foarte bună cooperare în combaterea migraţiei ilegale cu toţi vecinii noştri, dar şi cu Austria, avem o foarte bună cooperare la nivelul ministerelor pe toate domeniile de interes şi o foarte bună comunicare cu miniştrii din Austria, Ungaria şi Bulgaria, precum şi cu ceilalţi colegi din statele membre UE”, a dat asigurări ministrul Afacerilor Interne.

El a menţionat că discuţiile privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu miniştrii de interne din statele membre UE, în primul rând cu colegii miniştri din Austria, Ungaria şi Bulgaria, au continuat permanent pe toată durata acestui an atât în formate oficiale, cât şi în cadrul unor întâlniri informale, la Viena, Budapesta, Sofia şi Bruxelles. De asemenea, Predoiu a arătat că a ţinut permanent legătura cu comisarul Ylva Johansson, cu alţi oficiali europeni, dar şi cu noul comisar Magnus Brunner.

Joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră şi să fie formalizată până la finalul lunii decembrie, cu aplicare începând cu luna martie a anului viitor.

Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidenţiale, după cum a precizat premierul înaintea şedinţei de guvern. El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.

“Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER. Va fi în martie, exact ca la aerian… Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susţinut Marcel Ciolacu. 

Magnus Brunner, comisarul desemnat de Austria pentru portofoliul afaceri Interne și migrație, și-a exprimat marți seară susținerea pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, în cadrul audierii din Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne a Parlamentului European.

Brunner a afirmat că este “optimist” cu privire la acest aspect și a declarat că “va face presiuni în acest sens”.

Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene va pune subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Interne din 12 decembrie, a declarat ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu omologii săi din UE care a avut loc la Luxemburg la începutul lunii octombrie.

Între timp, presa a relatat că miniștrii de interne din Austria, Bulgaria, România și Ungaria vor avea o întrevedere la Budapesta pe data de 22 noiembrie pentru a găsi cadrul pentru un viitor acord.

România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023. Atunci s-a stabilit și că integrarea deplină, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, necesită o decizie ulterioară.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ungaria, țara care deține președinție Consiliului UE, critică Austria pentru “dublul standard” în cazul aderării României la Schengen

Published

on

© Peter Szijjarto/ Facebook

Intrarea României, și cu frontierele terestre, în spaţiul Schengen, cât mai curând posibil, este în interesul naţional al Ungariei, a declarat luni şeful diplomaţiei de la Budapesta, Peter Szijjarto, în faţa comisiei pentru coeziune naţională a parlamentului, adăugând că guvernul maghiară speră că aceasta se va putea întâmpla înainte de finalul preşedinţiei ungare a Consiliului UE (31 decembrie), transmite MTI.

El a evidenţiat dificultăţile ce decurg din faptul că România nu face parte deplin din regimul Schengen, Szijjarto afirmând că ”România a luat toate măsurile pregătitoare necesare” pentru a fi cooptată, aşa după cum arată evaluările experţilor de la Bruxelles şi sprijinul aproape unanim al membrilor UE.

Referindu-se la refuzul Austriei de a sprijini intrarea României în Schengen, ministrul ungar a spus că acesta este un exemplu de aplicare de duble standarde. ”De obicei, atunci când noi refuzăm să sprijinim ceva, aceasta este imediat văzută ca o încălcare a idealurilor părinţilor fondatori şi o disidenţă şocantă faţă de unitatea europeană (…) însă, când o ţară vest-europeană face acelaşi lucru, este considerată o aplicare legitimă a drepturilor ce decurg din tratatele UE”, a declarat Peter Szijjarto, potrivit Agerpres.

Președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene va pune subiectul ridicării controalelor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului Afaceri Interne din 12 decembrie, a declarat ministrul ungar de interne, Sandor Pinter, în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu omologii săi din UE care a avut loc la Luxemburg la începutul lunii octombrie.

România este pe deplin pregătită să intre în spaţiul Schengen cu frontierele terestre, declarase ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, înaintea Consiliului JAI de la Luxemburg, în timp ce omologul său din Austria, singura țară care se mai opune aderării complete a României și a Bulgariei, a afirmat că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, precizând că există motive de optimism prudent.

Între timp, miniștrii de interne din regiune, inclusiv ministrul român Cătălin Predoiu și cel austriac Gerhard Karner, au participat la reuniunea Forumului Salzburg, un format regional de cooperare în domeniul securității și în cadrul căruia, în 2022, Austria a dat primele semnale că se va opune integrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, fapt concretizat prin votul împotrivă la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.

După reuniunea Forumului Salzburg, ministrul Cătălin Predoiu a anunțat că a obținut ”un răspuns pozitiv și sprijin” pentru aderarea deplină a României la Schengen, el probând anterior, cu cifre, că România a obținut o reducere de 75% a migrației ilegale în ultimele 12 luni.

România și Bulgaria au aderat, la 31 martie 2024, la spațiul Schengen, însă numai cu ridicarea controalelor la frontierele aeriene și maritime, conform unei decizii a Consiliului UE, luată la finalul anului 2023.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

PARLAMENTUL EUROPEAN45 mins ago

Vicepreședintele CE desemnat pentru o tranziție curată și echitabilă propune un plan european de adaptare la schimbările climatice

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Vicepreședintele executiv desemnat pentru prosperitate se angajează să consolideze piața unică a UE și să înființeze un fond european pentru competitivitate

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Energiei, prezent la Conferința ONU privind schimbările climatice: Am venit cu multe atuuri pentru a discuta proiectele strategice care pot să îmbunătățească securitatea regiunii și să scadă prețurile la energie

SUA2 hours ago

Subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională efectuează o vizită de lucru în România

NATO2 hours ago

Macron și Rutte pledează pentru “forța alianței transatlantice”, un “pilon european” al NATO și “prioritatea absolută” a sprijinului pentru Ucraina

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Mike Waltz și Marco Rubio, arhitecții politicii externe a lui Trump: Waltz, “expert în amenințările Chinei, Rusiei și Iranului”, a fost numit consilier pentru securitate națională. Rubio ar putea deveni primul latino-american șef al diplomației SUA

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Roxana Mînzatu anunță că va merge în fiecare stat UE pentru un dialog care să stea la baza planului de acțiune pentru pilonul european al drepturilor sociale

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Șeful diplomației SUA, vizită de urgență la Bruxelles. Blinken va discuta miercuri cu aliații NATO și cu UE despre sprijinul pentru Ucraina înainte de revenirea lui Trump la putere

ROMÂNIA DIGITALĂ17 hours ago

ICI București și Agenția Națională de Presă lansează proiectul “Aplicație AI – Știrile Agerpres”

COMISIA EUROPEANA18 hours ago

“Europa în acțiune pentru oameni”: Roxana Mînzatu anunță că va demara un dialog la nivelul UE privind politica socială și va elabora o foaie de parcurs pentru locuri de muncă de calitate

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European

ROMÂNIA2 days ago

Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie

INTERNAȚIONAL6 days ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA1 week ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA1 week ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA1 week ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA1 week ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

Advertisement

Trending