ROMÂNIA
Ministrul Economiei, întâlnire la Bruxelles cu Valdis Dombrovskis. Ștefan-Radu Oprea a făcut apel la flexibilitate din partea Comisiei Europene în discuțiile pe tema deficitului
Published
1 year agoon
By
Teodora IonMinistrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a avut o întâlnire cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor.
Întrevederea a fost prilejuită de vizita de lucru pe care oficialul român a efectuat-o în perioada 4-5 septembrie.
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, discuția bilaterală a vizat, în primul rând, relațiile comerciale cu Ucraina, cu accent asupra măsurilor privind comerțul cu cereale.
Totodată, cei doi au discutat și despre necesitatea identificării unor măsuri în sprijinul fermierilor români, dar și despre importanța susținerii Republicii Moldova pentru atenuarea consecințelor negative ale războiului din Ucraina asupra economiei sale.
Comisarul european a mulțumit României pentru eforturile susținute depuse și a apreciat buna cooperarea pentru eficientizarea tranzitului cerealelor ucrainene prin teritoriul românesc, prin ”coridoarele solidarității”.
Ștefan-Radu Oprea a punctat că ”bugetul României a fost afectat de costurile directe și indirecte ale războiului din Ucraina, sens în care a făcut apel la nevoia de flexibilitate din partea Comisiei în discuțiile pe tema deficitului”.
În încheiere, oficialul român a mulțumit instituției europene pentru sprijinirea eforturilor României în procesul de aderare la spațiul Schengen.
Vizita ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului vine după cea a colegilor săi, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, și Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a prefațat vizita premierului Marcel Ciolacu la Bruxelles.
Există flexibilitate de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României, a anunțat prim-ministrul la finalul întâlnirilor cu oficiali europeni precum președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, sau președintele Consiliului European, Charles Michel.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu omologul britanic despre aspecte legate de energie și securitate: Am decis să consolidăm cooperarea noastră economică și parteneriatul nostru de apărare
Gabriela Firea solicită din Parlamentul European recunoașterea conceptului de ”familie numeroasă” cu mai mult de 3 copii și sprijinirea lor
Premierul Marcel Ciolacu, la Forumul Economic de la Londra: Ne dorim să fim un partener-cheie al Marii Britanii în regiunea Mării Negre sub aspect economic și energetic
Premierul Marcel Ciolacu, de Ziua Veteranilor: Drumul României către NATO și UE a fost asigurat și prin profesionalismul și curajul fiecăruia dintre veterani
Eurodeputatul Victor Negrescu, întâlnire cu CEO-ul Raiffeisen din România: Continuăm demersurile pentru aderarea completă a României la spațiul Schengen
Premierul Marcel Ciolacu reafirmă angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și extremismului
ROMÂNIA
România riscă să ajungă la CJUE pentru transpunerea incompletă a Directivei modificate privind asigurarea auto
Published
9 minutes agoon
November 14, 2024Comisia Europeană a decis astăzi, 14 noiembrie, să trimită avize motivate României, Bulgariei, Spaniei, Letoniei, Maltei și Portugaliei pentru că nu au notificat Comisia cu privire la transpunerea completă în legislația națională a Directivei modificate privind asigurarea auto (Directiva (UE) 2021/2118 de modificare a Directivei 2009/103/CE).
Directiva privind asigurarea auto urmărește să consolideze protecția victimelor accidentelor rutiere în întreaga UE. În acest scop, directiva modificată clarifică domeniul de aplicare al acestei protecții, facilitează controalele privind asigurarea auto obligatorie și instituie un mecanism de compensare a victimelor în caz de insolvență a asigurătorului responsabil. De asemenea, directiva facilitează trecerea de la un asigurător la altul pentru titularii de polițe de asigurare prin asigurarea unui tratament egal și nediscriminatoriu al declarațiilor privind istoricul cererilor de despăgubire.
Termenul limită pentru transpunerea directivei în legislația națională a fost 23 decembrie 2023. La 25 ianuarie 2024, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere statelor membre în cauză pentru că nu i-au comunicat Comisiei transpunerea integrală. În lipsa unui răspuns satisfăcător, Comisia a decis acum să emită avize motivate Bulgariei, Spaniei, Letoniei, Maltei, Portugaliei și României. Acestea au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
ROMÂNIA DIGITALĂ
ICI București participă la conferința Critical Infrastructure Protection & Resilience (CIPRE) de la Madrid
Published
24 minutes agoon
November 14, 2024ICI București, prin Dr. ing. Adrian-Victor Vevera, director general, participă la conferința Critical Infrastructure Protection & Resilience (CIPRE), desfășurată la Madrid, Spania, în perioada 12-14 noiembrie 2024. Evenimentul, parte din seria CIP Week in Europe, reunește lideri din industrie, operatori, agenții și reprezentanți ai guvernelor, care și-au unit forțele pentru a adresa provocările actuale și viitoare în domeniul securității infrastructurilor critice ale Europei.
În cadrul acestei conferințe, Dr. ing. Adrian-Victor Vevera a fost speaker în panelul „Cyber Regulations, Standards and Best Practice”, desfășurat miercuri, 13 noiembrie 2024. Panelul a abordat teme de actualitate, cum ar fi directivele CER și NIS2 și impactul lor asupra organizațiilor europene. Directorul general al ICI București a subliniat nevoia stringentă de standarde clare și reglementări puternice pentru combaterea atacurilor cibernetice tot mai frecvente, venite atât din partea actorilor statali, cât și a grupărilor infracționale.
În contextul creșterii numărului de atacuri asupra infrastructurilor critice – de la centrale electrice și uzine chimice la centrale nucleare – este imperativă dezvoltarea unui cadru de bune practici și a unor metode standardizate de apărare. Dr. ing. Adrian-Victor Vevera a subliniat că „atacurile cibernetice asupra infrastructurilor critice nu mai sunt doar amenințări ipotetice, ci realități care pot provoca pierderi umane, distrugerea infrastructurii, perturbări economice și costuri uriașe”. „Este esențial să ne asigurăm că măsurile de apărare cibernetică sunt consolidate prin reglementări clare și prin implementarea unor practici de securitate unitare.”
“>
ROMÂNIA
Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung
Published
1 hour agoon
November 14, 2024By
Andreea RaduPreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a avut miercuri, 13 noiembrie, o întrevedere oficială cu Rim Kap-soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România, în scopul continuării discuțiilor care privesc implementarea unor proiecte economice comune în mai multe domenii de activitate, potrivit unui comunicat de presă.
Relațiile diplomatice dintre România și Republica Coreea au fost stabilite în anul 1990, iar de atunci, cele două țări au dezvoltat o cooperare constantă. Parteneriatul strategic dintre Republica Coreea și România a fost stabilit în 2008 și a fost consolidat prin adaptarea unei Declarații comune cu ocazia unei întâlniri la nivel prezidențial, la Seul, în aprilie 2024.
Potrivit sursei citate, dialogul dintre CCIR și Ambasada Republicii Coreea în România intră, astfel, într-o nouă etapă în ceea ce privește atragerea de investiții în țara noastră, cu accent pe noi linii de producție și internaționalizarea businessului românesc.
„Partenerii sud coreeni s-au dovedit extrem de receptivi la informațiile economice pe care le-am transmis cu prilejul întâlnirilor anterioare, iar evenimentul de azi este o nouă etapă în intenția de a demara noi investiții în România. În acest sens, am propus o serie de obiective cu potențial investițional ridicat, din mai multe domenii de activitate, cum ar fi: industria apărării, industria energiei, cu accent pe energia nucleară, logistică, transporturi și infrastructură portuară. CCIR rămâne consecventă ideii de a atrage în România cât mai multe investiții străine, ca una dintre soluțiile sigure de a reduce deficitul comercial și de a avea creștere economică pe termen lung. Din fericire, diplomații coreeni s-au dovedit de-a lungul timpului parteneri serioși de dialog, multe dintre propunerile noaste fiind puse în practică la nivel guvernamental”, a subliniat președintele CCIR, Mihai Daraban.
Rim Kap-Soo, Ambasadorul Republicii Coreea în România a apreciat faptul că „și de data aceasta, prin informațiile oferite, CCIR a dovedit că rămâne un partener stabil în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor economice dintre cele două state. Tot în urma unor astfel de întâlniri am reușit să implementăm la nivel guvernamental o strategie care să fie în consens cu politica noastră de parteneriat cu România”.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
România riscă să ajungă la CJUE pentru transpunerea incompletă a Directivei modificate privind asigurarea auto
ICI București participă la conferința Critical Infrastructure Protection & Resilience (CIPRE) de la Madrid
Eurodeputatul Dan Motreanu a trimis o întrebare scrisă Comisiei Europene legată de cauzele scumpirii alimentelor: „Comisia trebuie să ia măsuri pentru protecția fermierilor”
Burduja subliniază necesitatea unui angajament clar din partea UE pentru dezvoltarea interconexiunilor energetice est-vest
România, trimisă în fața Curții de Justiție a UE. Țara noastră nu a colectat și epurat în mod corespunzător apele uzate urbane
SUA își exprimă îngrijorarea față de relația tot mai strânsă dintre Rusia și Coreea de Nord și față de potențialele schimburi tehnologice dintre cele două țări
Parlamentul European: Aplicarea noii legi europene privind defrișările s-ar putea amâna cu un an de zile
Președintele CCIR: România trebuie să atragă cât mai multe investiții străine pentru a reduce deficitul comercial și pentru a avea o creștere economică pe termen lung
Joe Biden va avea o ultimă întâlnire față în față cu Xi Jinping în marja Forumului APEC de la Lima
România, Bulgaria, Grecia, Cehia, Italia, Belgia, R. Moldova și Marea Britanie, poziție comună pentru întărirea cooperării și interconexiunilor energetice în Europa
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Blinken îi asigură pe aliații din NATO că administrația Biden încearcă livrarea către Ucrainei a întregului ajutor militar aprobat de Congres înainte de a-i preda ștatefa lui Trump
“Europa este un atlet într-o competiție foarte complexă”, afirmă Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv desemnat al Comisiei Europene, în cadrul audierilor din Parlamentul European
Luminița Odobescu evidențiază importanța finalizării cât mai rapide a procesului de aderare a României la Schengen: Discuțiile evoluează. Suntem optimiști
Nicolae Ciucă, vizită la Chișinău după ce Maia Sandu a fost reconfirmată în funcția de președintă: Ținta noastră este ca planul de creștere pentru R. Moldova să fie aprobat de PE nu mai târziu de februarie
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- ROMÂNIA1 week ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- ROMÂNIA1 week ago
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
- POLITICĂ7 days ago
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)
- BUSINESS1 week ago
Nicolae Ciucă se angajează în fața a 400 de oameni de afaceri că România va păstra unică și nu va introduce noi taxe dacă liberalul ajunge la Cotroceni