Connect with us

NATO

NATO a decis să demareze planurile pentru instalarea unui grup de luptă în România: Folosirea forței de către Rusia a devenit “noua normalitate în Europa”

Published

on

© NATO

Alianța Nord-Atlantică va începe acțiunile de planificare la nivel militar pentru instalarea unui grup de luptă al NATO în România, au convenit miercuri miniștrii apărării din cele 30 de state membre ale Alianței, în timp ce secretarul general Jens Stoltenberg a descris criza de securitate de pe continent drept “noua normalitate în Europa”.

“Nu știm ce se va întâmpla în Ucraina. Dar situația a demonstrat deja că ne confruntăm cu o criză în domeniul securității europene. Moscova a arătat clar că este pregătită să conteste principiile fundamentale care stau la baza securității noastre de zeci de ani și să facă acest lucru prin folosirea forței. Regret să spun că aceasta este noua normalitate în Europa”, a spus el, într-o conferință de presă ce a urmat primei sesiuni de lucru a ministerialei apărării.

El a precizat că “prin urmare, miniștrii au decis astăzi să dezvolte opțiuni pentru consolidarea în continuare a apărării NATO, inclusiv să ia în considerare înființarea unui nou grup tactic NATO în Europa Centrală și de Est și în Europa de Sud-Est”.

“Am salutat oferta Franței de a conduce un astfel de grup tactic în România. Comandanții noștri militari vor lucra acum la detalii și vor prezenta un raport în câteva săptămâni”, a spus Stoltenberg.

Rugat să explice suplimentar sintagma “noua normalitate în Europa” și o viitoare decizie de amplasare a unui grupuri de luptă în România, Stoltenberg a argumentat că “Rusia și-a demonstrat voința de a folosi forța pentru a încerca să constrângă alte țări și pentru a încerca să schimbe unele principii fundamentale, dar care sunt importante pentru securitatea noastră comună”.

El a invocat și acordurile internaționale precum Actul Final de la Helsinki din 1975 sau Carta de la Paris din 1990 cu privire la securitatea europeană pe care Rusia le ignoră.

“Aceasta este cea mai mare concentrare de luptă a trupelor (n.r. – peste 100.000 de soldați ruși masați la frontierele cu Ucraina” pe care am văzut-o în Europa de la Războiul Rece încoace, iar acest lucru este în sine îngrijorător”, a subliniat secretarul general.

Potrivit lui Stoltenberg, acestea sunt motivele pentru care Alianța ia în considerare ajustări pe termen mai lung ale posturii NATO în zona estică, însă înaltul oficial nu a dorit să se ante-pronunțe cu privire la o decizie finală.

Comandanții militari ne vor consilia și apoi vom putea oferi mai multe detalii cu privire la amploarea și domeniul de aplicare, inclusiv a unor potențiale noi grupuri de luptă în Est, în sud-est, în România, în regiunea Mării Negre“, a precizat el.

Cu o zi în urmă, într-un răspuns pentru CaleaEuropeană.ro, Stoltenberg a solicitat să fie făcută o distincție “între nevoia iminentă de mai multe trupe și forțe precum în România, precizând că Alianța a desfășurat deja mai multe trupe în România, și între o ajustare pe termen lung, care este reprezentată de ideea acestui grup de luptă.

“Am implementat deja măsuri, ne-am sporit deja prezența. Dar acesta este mai mult un răspuns imediat la situația actuală. Cealaltă problemă este dacă, separat de aceasta, vom avea unele ajustări pe termen mai lung. Ei bine, nu a fost luată nicio decizie finală. Dar am vizitat România vineri, care este pregătită să găzduiască un grup de luptă, iar Franța este pregătită să conducă grupul. Există o pregătire puternică, dar decizia finală nu a fost încă luată. O vom face pe baza sfaturilor comandanților militari”, a insistat el.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat marți că Statul Major al Forțelor Terestre a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale a Grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe flancul estic (eVA). Conceptul se numește enhanced Vigilance Activities (eVA) spre deosebire de prezențele aliate din nordul flancului estic – enhanced Forward Presence (eFP) – și din sudul flancului estic – tailored Forward Presence (tFP).

Secretarul general al NATO a subliniat astfel că prezența unui grup de luptă în România “nu va fi neapărat exact la fel ca grupurile de luptă pe care le avem în țările baltice, dar se bazează pe același concept al forțelor multinaționale pe care NATO le are în Est”.

Scurt istoric al propunerii amplasării unui grup de luptă NATO în România

Președintele francez Emanuel Macron a anunțat pe 19 ianuarie disponibilitatea Franței de a participa cu o prezență militară avansată a NATO în România. “Ne-am arătat şi disponibilitatea de a merge mai departe şi, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni pentru a ne asuma toate responsabilitățile în misiunile de tip prezență înaintată avansată, în special în România, dacă aceste vor fi decise”, a spus el, într-un discurs către forțele franceze.

Acest anunț a fost salutat de președintele Klaus Iohannispremierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe Bogdan Aurescu. 

Franța este pregătită să trimită misiuni militare în România, a afirmat și ministrul francez al apărării, Florence Parly, pe 20 ianuarie. Ulterior, România a primit vizite succesive, la o săptămână distanță una de cealaltă, a ministrului apărării al Franței, Florence Parly, și a ministrului de externe Jean-Yves Le Drian. Parly a fost însoțită la București de o misiune de experţi pentru a studia parametri” unei posibile desfășurări a prezenței militare franceze în România, iar Le Drian a spus de la tribuna Parlamentului României că Franța este gata să conducă un dispozitiv NATO în România.

Și Statele Unite au transmis, în contextul deciziei de a disloca încă 1.000 de militari în România, că se vor coordona cu Franța pentru desfășurarea de forțe armate americane și franceze în România.

O astfel de decizie ar însemna că Franța ar putea fi națiunea-lider a unui batalion NATO în România, un tip de grup de luptă pe care Alianța le-a instalat doar în Polonia și țările baltice.

Prezența actuală a NATO în România: Aproape 2.000 de soldați americani, 12 avioane de luptă ale SUA, misiuni de poliție aeriană asigurate de aeronave italiene și germane

Însă, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a afirmat marți, în ajunul reuniunii miniștrilor apărării din țările aliate, că deși staționarea unui grup de luptă al Alianței în România este un proces de durată, este important să ne amintim că “în ultimele zile” a avut loc o întărire semnificativă a prezenței NATO în România. 

Aflat săptâmâna trecută în România la invitația președintelui Klaus Iohannis pentru a-i întâmpina pe cei 1.000 de soldați americani dislocați de SUA în România pe fondul situația de securitate dintre Rusia și Ucraina, secretarul general a mulțumit României pentru contribuțiile sale semnificative la Alianță, a lăudat contribuțiile Germaniei și Italiei de a ajuta la securizarea spațiului aerian deasupra regiunii Mării Negre prin misiuni de poliție aeriană în România și a salutat desfășurarea rapidă a încă o mie de soldați din partea Statelor Unite, aflată în curs de desfășurare, ceea ce va ridica la aproape două mii numărul total al militarilor americani care operează de la baza aeriană MK. Totodată, SUA desfășoară zilele acestea, în România, doisprezece aeronave americane – opt de tip F-16 și patru de tip F/A-18 Super Hornet – ca parte a măsurilor de sprijin pentru securitatea aliată pe flancul estic.

De asemenea, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o marți, președinții Joe Biden și Emmanuel Macron au reafirmat disponibilitatea Statelor Unite și a Franței de a consolida poziția defensivă pe flancul estic al NATO ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei de-a lungul frontierelor Ucrainei. Discuția dintre Biden și Macron a avut loc înainte ca liderul de la Casa Albă să susțină o declarație de presă în care a atenționat că SUA și aliații sunt pregătiți să adopte sancțiuni puternice și a reafirmat că “Statele Unite vor apăra orice centimetru de teritoriu al NATO”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

Published

on

© NATO

Summitul Alianței Nord-Atlantice din anul 2025 va avea loc la Haga, în Olanda, a anunțat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un comunicat.

“Sunt încântat să anunț că Summitul NATO din 2025 va avea loc la Forumul Mondial de la Haga, în perioada 24-26 iunie 2025. Suntem recunoscători Olandei pentru că a acceptat să găzduiască această reuniune pentru prima dată. Olanda este membru fondator al NATO și aduce contribuții esențiale la descurajarea și apărarea Alianței. La summitul nostru, liderii vor lua decizii pentru a continua să adapteze și să consolideze Alianța noastră pentru un mediu de securitate în schimbare rapidă. Împreună, suntem mai puternici și mai siguri în NATO”.

Ministrul afacerilor externe, Hanke Bruins Slot, și primarul orașului Haga, Jan van Zanen, au confirmat vineri (24 mai 2024) data și locația.

Summiturile NATO sunt ocazii pentru liderii aliați de a lua decizii cu privire la chestiuni importante cu care se confruntă Alianța.

Summitul NATO din 2024 va avea loc la Washington, D.C., între 9 și 11 iulie.

Continue Reading

NATO

Viktor Orban anunță că Ungaria lucrează la “redefinirea” statutului de membru NATO pentru a nu fi nevoită să participe la sprijinul aliat pentru Ucraina

Published

on

© NATO/ Flickr

Ungaria lucrează la “redefinirea” statutului de membru al NATO pentru a putea renunța la sprijinul tot mai puternic al alianței militare pentru Ucraina, a declarat premierul Viktor Orban.

Oficiali militari și avocați ungari lucrează deja la încercarea de a găsi un nou concept care să diferențieze țara de alți membri ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri la radioul de stat și citat de Bloomberg.

“Avocații și ofițerii noștri muncesc din greu pentru a vedea cum poate Ungaria să-și mențină statutul de membru NATO astfel încât să nu fie nevoită să participe la acțiuni NATO în afara teritoriului NATO”, a declarat Orban.

Guvernul de la Budapesta este deja un contributor important în cele două misiuni ale alianței în afara teritoriului său – în Irak și în Kosovo. Membrii NATO au, de asemenea, opțiunea de a renunța la orice misiune militară, chiar dacă este întotdeauna încurajată o participare cât mai largă.

Comentariile lui Orban au fost făcute în contextul în care alianța elaborează un pachet de sprijin pentru Ucraina, pe care îl va prezenta la summitul liderilor săi de la Washington din iulie. Se așteaptă ca măsurile să includă un rol mai mare al NATO la nivel operațional în coordonarea livrărilor de arme și a antrenamentelor pentru forțele Kievului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus, de asemenea, ca aliații să pună laolaltă un fond de 100 de miliarde de dolari pentru Ucraina pentru următorii cinci ani, însă mulți aliați au respins aceste planuri de când au fost propuse inițial.

Continue Reading

NATO

Un cetățean român a fost arestat pentru trădare după ce a furnizat Ambasadei Rusiei la București imagini cu obiective militare NATO

Published

on

© MApN

Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la Bucureşti imagini cu obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate lângă Tulcea, dar şi imagini cu un convoi militar care se deplasa spre Ucraina.

“Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că, începând cu anul 2022, acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. În urma percheziţiilor domiciliare efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă”, anunţă DIICOT într-un comunicat de presă.

Procurorii au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul DIICOT – Structura Centrală şi ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi structurilor subordonate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei “Vlad Ţepeş”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic şi de Criminalistică al DIICOT şi Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
CONSILIUL UE2 hours ago

Țările UE solicită Comisiei Europene o nouă strategie cuprinzătoare pentru piața unică până în iunie 2025: Piața unică este încă fragmentată, iar marii actori își impun propriile reguli

NATO2 hours ago

Summitul NATO din 2025 va avea loc în Olanda, la Haga, anunță secretarul general Jens Stoltenberg

U.E.4 hours ago

UE pregătește modificarea taxelor vamale pentru coletele de sub 150 de euro pentru a contracara volumele uriașe de colete Shein și Temu, acuzate că nu respectă legislația europeană

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

România și R. Moldova își reactualizează cooperarea militară, miniștrii apărării celor două țări semnând un protocol de amendare a acordului bilateral din 2012

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării evidențiază nevoia unui sprijin ”ferm” pentru Ucraina și R. Moldova și necesitatea unei abordări cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre

ROMÂNIA6 hours ago

Ministrul Bogdan Ivan a lansat consultările interministeriale asupra Cadrului național de competențe digitale, inițiativă ambițioasă realizată cu sprijinul Băncii Mondiale

ROMÂNIA6 hours ago

MAE: Un diplomat din cadrul Ambasadei Rusiei a fost declarat persona non grata pe teritoriul României

CONSILIUL UE6 hours ago

Statele membre solicită o politică spațială ambițioasă pentru consolidarea competitivității UE: Sectorul spațial va juca un rol din ce în ce mai important în autonomia strategică a Europei

CONSILIUL UE6 hours ago

Consiliul UE a adoptat noul Cod al frontierelor Schengen pentru a securiza granițele și a aborda migrația clandestină

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Reuters: Oameni din anturajul lui Putin susțin că liderul de la Kremlin dorește încetarea focului în Ucraina pe actualele linii ale frontului

U.E.1 day ago

Îmi doresc o Europă puternică, prosperă, care protejează, răspunzând așteptărilor tinerei generații, subliniază Ursula von der Leyen în dezbaterea Eurovision

U.E.1 day ago

Candidatul Socialiștilor Europeni la șefia CE, Nicolas Schmit: Ceea ce mă interesează pe mine cel mai mult este să îmbunătățesc condițiile de viață ale tuturor cetățenilor europeni

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

R. Moldova are ca obiective principale obiective asigurarea păcii pe termen lung în regiune şi salvarea vieţilor prietenilor şi vecinilor ucraineni, subliniază premierul Dorin Recean

ROMÂNIA1 day ago

România își propune să fie unul dintre cei mai importanți actori ai procesului de reconstrucție a Ucrainei, având resursele și hotărârea pentru a ajuta această țară să renască, a subliniază premierul Marcel Ciolacu

INTERNAȚIONAL3 days ago

România și Turcia au înființat, la Ankara, Consiliul Cooperării Strategice la Nivel Înalt pentru a apropia cele două state “strategic, economic, militar, energetic și social”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Gaza: Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al apărării pentru crime de război și crime împotriva umanității

SUA4 days ago

Biden sprijină „protestele pașnice și non-violente” ale studenților față de criza umanitară din Gaza: „Știu că vă frânge inima. O frânge și pe a mea”

ROMÂNIA6 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA1 week ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL1 week ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

Trending