Connect with us

Marian-Jean Marinescu

Marian-Jean Marinescu: La Strasbourg nu se va mai vota ajutorul FEAG destinat muncitorilor disponibilizați de Nokia

Published

on

Marți, 21 noiembrie 2012 la Strasbourg, parlamentarii europeni ar fi trebuit să voteze  în ședința plenară a Parlamentului European alocarea unui ajutor de aproape 25 milioane euro prin intermediul Fondului European de Ajustare la Globalizare (FEAG) destinat unui număr de peste 5000 de muncitori disponibilizați din 7 state europene, și anume România, Spania, Finlanda, Danemarca, Italia, Suedia și Austria.

Din această sumă țara noastră ar trebui să primească nu mai puțin de de 2,94 milioane euro, destinați sprijinirii unui număr de 1.416 de foști lucrători ai companiei Nokia și ai furnizorilor acesteia, pentru ca aceștia să își adapteze aptitudinile profesionale și să găsească noi locuri de muncă.

Din păcate, acest subiect nu va mai face parte din agenda sesiunii plenare a Parlamentului European din această săptămână deoarece alocările de fonduri prin intermediul FEAG au fost blocate în cursul saptămânii trecute, pe motivul lipsei de fonduri în bugetul Uniunii Europene pe anul 2012. Întrucât, nu s-a reușit ajungerea la un acord în cadrul negocieriolor dintre Parlamentul European si  Consiliul Uniunii Europene cu privire la rectificarea bugetară pentru anul în curs dar și a bugetului Uniunii Europene pentru 2013, Comisia de Bugete a fost nevoită sa își amâne votul pentru aprobarea alocărilor prin FEAG.

”Această negociere între Parlament și Consiliu duce la astfel de situații nu din cauza atitudinii Parlamentului ci cea a unor anumite state membre care nu doresc să mai contribuie la bugetul de anul acesta și care, în același timp doresc să reducă și bugetul pentru următorul cadru financiar multianual 2014 – 2020”, a declarat deputatul european Marian-Jean Marinescu.

În cazul în care nu va fi găsită o soluție pentru deficitul bugetar aferent anului în curs și nici nu se va ajunge la o înțelegere cu privire la bugetul anului 2013, atunci ajutorul de aproape 25 milioane de euro atât de necesar celor peste 5000 de lucrători disponibilizați, va rămâne blocat.

”Consider că strategia adoptată de Parlamentul European de a refuza să discute bugetul pentru anul 2013 înainte de adoptarea celor două rectificări de buget pentru anul în curs este una foarte bună, și în calitate de membru al delegației Parlamentului implicată în negocieri, îmi exprim convingerea că până la urmă se va ajunge la un rezultat, a concluzionat deputatul european Marian-Jean Marinescu.

În mod concret, măsura luată în cazul țării noastre a fost de amânare de către Comisia de Bugete a Parlamentul European alocarea celor aproape 3 milioane de euro destinați României în cadrul primei sale aplicații pentru ajutor FEAG.

Sursa: Serviciul de Presă şi Comunicare al PPE
Foto: fr.wikipedia.org

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu, coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism, explică importanța deținerii unei astfel de poziții pentru România

Published

on

©European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE), proaspăt ales coordonator al grupului PPE în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN) a Parlamentului European, și-a început deja activitatea în domeniu cu o întâlnire cu comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, potrivit unei postări pe Facebook. Politicianul liberal și-a exprimat bucuria de a face parte din această comisiei specializată, deoarece ,,Comisia TRAN este foarte importantă pentru România”.

Ce face un coordonator?

În primul rând, spune Marian-Jean Marinescu, distribuie dosarele legislative care revin PPE.

,,Este o muncă foarte delicată cu implicații foarte serioase: trebuie să știi ce subiecte să alegi, care sunt temele cu impact politic major și care decid soarta societăților comerciale din domeniul transporturilor”. 

În al doilea rând, coordonatorul distribuie dosarele ,,colegilor care au știința, expertiza și influența necesare să impună linia politică a PPE”. 

Aceasta precizează că deținerea unei poziții de coordonator într-o comisie specializată care ,,conferă o influență politică foarte mare”.

,,Nu a fost deloc o competiție ușoară. În Parlamentul European este o bătălie acerbă pe aceste poziții care conferă o influență politică foarte mare”, spune eurodeputatul PNL.

Aceasta explică faptul că Germania are în mod tradițional cel mai mare număr de coordonatori de comisii- actualmente, din cele 22 de comisii, 8 coordonatori sunt germani, dar de-a lungul timpului Germania și-a impus și 12 coorodonatori. Astfel, deținerea unei astfel de poziții este foarte importantă pentru România în contextul procesului decizional european. 

Marian-Jean Marinescu este coordonatul grupului PPE în cadrul Comisiei pentru Transport și Turism din Parlamentul European. Aflat la cel de-al patrulea mandat, este membru al Parlamentului European încă din 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, fiind europarlamentarul român cu cel mai mare număr de dosare legislative coordonate. Cel mai recent, Marinescu a încheiat negocierile cu președinția română a Consiliului UE privind Mecanismul pentru Interconectarea Europei, noua politică europeană de transport. Din punct de vedere politic, Marian-Jean Marinescu este vicepreședinte al grupului PPE în Parlamentul European. În 2014 și 2017 a fost ales Europarlamentarul Anului la categoria Cercetare și Inovare. (Mai mult despre activitatea lui Marian-Jean Marinescu AICI).

Continue Reading

Marian-Jean Marinescu

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Banii alocați politicii de coeziune ar trebui utilizați în regiunile Moldova și Oltenia, cele mai sărace din România

Published

on

©European Parliament

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu (PNL, PPE) subliniază faptul că banii pentru politica de coeziune trebuie utilizați în funcție de anumite priorități. În cazul României ”banii alocați politicii de coeziune ar trebui utilizați în regiunile cele mai sărace (nordul Moldovei și Oltenia), cărora le sunt destinați: locuri de muncă și dezvoltare economică pe termen lung, pe asta ar trebui cheltuiți acești bani.”

Parlamentul European are deja o poziție adoptată privind acest dosar, iar România în calitate de președinție la Consiliul Uniunii Europene pe perioada mandatului său ”nu a avut nici un punct de vedere”, informează deputatul european.

În viitorul cadru financiar multianual, România are la dispoziție o sumă de bani consistentă „care ar trebui cheltuita”. Sper ca împreună cu colegii români să introducem în noua politică de coeziune (2021-2027) elemente care să oblige statele membre să folosească banii în direcțiile sustenabile, care aduc dezvoltare economică.”, a transmis Marian-Jean Marinescu pe pagina sa oficială de Facebook.

Reamintim că europarlamentarul Marian-Jean Marinescu  a propus o nouă procedură prin care Parlamentul European a introdus pentru prima dată cifre cu alocările bugetare pentru toate politicile europene în viitorul buget al Uniunii Europene pe următorii 7 ani.

Citiți și: Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a propus o nouă procedură prin care PE a introdus pentru prima dată cifre cu alocările bugetare pentru toate politicile europene în viitorul CFM

Politica de coeziune este principala politică de investiții a UE Această politică se adresează  tuturor regiunilor și orașelor din Uniunea Europeană, sprijinind crearea de locuri de muncă, competitivitatea întreprinderilor, creșterea economică, dezvoltarea durabilă și îmbunătățirea calității vieții

Cea mai mare parte a fondurilor de care dispune politica de coeziune sunt orientate către țările și regiunile europene mai slab dezvoltate, în scopul sprijinirii acestora în vederea recuperării și reducerii decalajelor economice, sociale și teritoriale existente în continuare la nivelul UE.

În perioada 2014-2020, au fost alocate 351,8 miliarde de euro – aproximativ o treime din bugetul total al UE – pentru politica de coeziune, în vederea atingerii acestor obiective și a îndeplinirii diverselor nevoi existente la nivelul tuturor regiunilor din UE.

România beneficiază de o finanțare europeană de 30,8 miliarde EURO. Situația Fondurilor Structurale de Investiții pentru perioada 2014-2020 poate fi vizualizată pe Platforma actualizată de ,,Date Deschise” a Comisiei Europene.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

În calitate de ambasador al programului ”Erasmus pentru tinerii antreprenori”, eurodeputatul Marian-Jean Marinescu îi îndeamnă pe tinerii europeni să nu rateze șansa de a participa

Published

on

© Calea Europeană

Eurodeputatul Marina-Jean Marinescu, în calitate de ambasador al promgramului ”Erasmus pentru tinerii antreprenori”, îi îndeamnă pe tinerii europeni să nu rateze ocazia de a participa în acest proiect, fiind unul dintre cele mai inovatoare proiecte ale programului Erasmus+: ”Sfatul meu, în calitate de ambasador al acestui program este să nu pierdeți această șansă”.

Concret, deputatul european a explicat ce înseamnă acest program: ”oportunitatea de a învăța de la alți tineri întreprinzători cum să-ți dezvolți propria afacere, de a cunoaște noi oameni, de a călători și a descopri alte locuri din Uniunea Europeană”.

 

 

Erasmus pentru tinerii antreprenori este un program de schimb transfrontalier care oferă antreprenorilor noi sau aspiranţi şansa de a învăţa de la antreprenorii cu experienţă care conduc mici companii în alte ţări participante.

Schimbul de experienţă are loc în cadrul unui stagiu cu antreprenorul cu experienţă, ceea ce permite antreprenorului nou să dobândească abilităţile necesare conducerii unei mici firme. Gazda beneficiază de perspective noi privind compania pe care o conduce şi are ocazia să coopereze cu parteneri străini sau să afle mai multe informaţii despre pieţele noi.

Informațiile necesare despre program, aici.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending