Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Președinta Maia Sandu, în drumeție pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf muntos din România

Published

on

© Maia Sandu - Instagram

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a postat pe contul de Instagram o poză de pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf muntos din România.

Șefa statului a pus și în descrierea pozei un mesaj care promovează sportul în aer liber: „Îmi place mișcarea in aer liber. Mai ales la munte!”

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maia Sandu (@maia.sandu)

 

Vârful Moldoveanu este vârful muntos cel mai înalt din România, situat în Masivul Făgăraș, județul Argeș. Altitudinea sa este 2544 metri. Din cauza piscurilor montane din jurul său, majoritatea de peste 2.400 de metri, vârful Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului sau din aer, spre deosebire de multe din principalele vârfuri ale lanțului făgărășan, care sunt vizibile și din Depresiunea Făgărașului.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Published

on

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că România sprijină Republica Moldova în criza energetică și a completat că ”trebuie realizate interconectări directe mai multe și mai bune” între cele două țări, având în vedere că cele existente ”sunt total insuficiente”.

”Evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic. Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri. Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe. Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment”, a subliniat șeful statului într-o conferință de presă cu președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, desfășurată la finalul vizitei în această țară baltică, ce găzduiește mâine un summit privind consolidarea Flancului Estic al NATO, la care participă și Letonia și Polonia, pe lângă România.

Președintele a mai spus că există planuri în acest sens, ”se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”.

Republica Moldova se confruntă cu întreruperi masive de curent, cel mai recent incident fiind cel de miercuri, când a fost lăsată în întuneric  în urma atacurilor rusești cu rachete asupra Ucrainei, fapt condamnat și de președinta Maia Sandu, care a participat luni la cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, ce s-a concentrat, cu preponderență, asupra crizei energetice din această țară.

Evenimentul, desfășurat la Paris și co-prezidat de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, alături de omologii francez și german, Catherine Colonna și Annalena Baerbock, s-a bucurat de prezența președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat un sprijin de 100 de milionae de euro pentru această țară.

La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbok, a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro din partea Berlinului pentru a ajuta Republica Moldova în fața multiplelor consecințe ale războiului din Ucraina vecină.

În egală măsură, România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Să nu uităm că țara noastră a venit în sprijinul vecinului său și în chestiunea energetică, ajungând să asigure 90%din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Mai mult, într-o vizită la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un pachet financiar de 250 de milioane de euro pentru Republica Moldova, defalcat în 200 de milioane de euro pentru securitate energetică și 50 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar, după ce, la începutul lunii noiembrie, Statele Unite i-au oferit acestei țări fonduri al căror cuantum se ridică la 50 de milioane de dolari.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Klaus Iohannis a discutat cu președintele Letoniei despre situația energetică foarte dificilă în care se află R. Moldova. România și Letonia sprijină integrarea europeană a acestei țări

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul din Letonia, Egils Levits, despre ” situația foarte dificilă în care se află Republica Moldova sub aspectul securității energetice”, prezentând astfel măsurile de sprijin multifațetate ale României pentru țara vecină.

Șeful statului s-a aflat miercuri la Riga într-o vizită oficială în capitala țării baltice, înainte de a poposi, mâine, în Lituania, unde va avea o întâlnire cu președintele acestei țări, Gitanas Nausėda, gazda unui summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO.

”Am arătat că solidaritatea și unitatea sunt esențiale la nivel european în gestionarea corectă a actualelor provocări. Referitor la criza energetică, am subliniat importanța coordonării apropiate pe temele de interes comun în plan european, în special în ceea ce privește securitatea aprovizionării și reducerea prețurilor. Am abordat și oportunitățile de cooperare în contextul tranziției energetice. Am discutat totodată și despre situația foarte dificilă în care se află Republica Moldova sub aspectul securității energetice și am prezentat măsurile de sprijin multifațetate ale României pentru Republica Moldova. România și Letonia sunt angajate în avansarea procesului de extindere a Uniunii Europene. Am reafirmat sprijinul pentru viitorul european al Balcanilor de Vest, precum și pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, pe baza meritelor proprii”, a subliniat șeful statului în conferința de presă comună.

Republica Moldova se confruntă cu întreruperi masive de curent ca urmare a recentelor atacuri cu rachete asupra Ucrainei.  

”Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a reacționat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

De altfel, către lumea liberă și-a îndreptat privirea Maia Sandu, care a participat luni la cea de-a treia ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova.

Evenimentul, desfășurat la Paris și co-prezidat de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, alături de omologii francez și german, Catherine Colonna și Annalena Baerbock, s-a bucurat de prezența președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat un sprijin de 100 de milionae de euro pentru această țară.

La rândul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbok, a promis un ajutor suplimentar de 32,3 milioane de euro din partea Berlinului pentru a ajuta Republica Moldova în fața multiplelor consecințe ale războiului din Ucraina vecină.

În egală măsură, România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu.

Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova reprezintă instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

La 5 aprilie 2022 a avut loc, la Berlin, Conferința privind crearea și lansarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat și co-prezidat de miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței. Această primă reuniune a generat angajamente financiare în valoare de 659,5 milioane euro.

Cea de-a doua Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a fost organizată și găzduită de ministrul afacerilor externe al României Bogdan Aurescu, la București, la 15 iulie 2022. A beneficiat de participarea unor delegații din 33 de țări – state membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale ONU.

Conferința din capitala României a obținut sprijin în beneficiul Republicii Moldova în valoare totală de 615 milioane euro, între care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi; de asemenea, la propunerea României, a fost decisă crerea unui nou grup de lucru, al șaselea, privind reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Până la finalul anului, România preconizează să vireze către R. Moldova o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de 100 de milioane de euro, anunță Bogdan Aurescu

Published

on

© MAE

România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă  tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, la finalul Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-prezidată de aceasta, împreună cu omologii german și francez, Annalena Baerbock și Catherine Colonna, aceasta din urmă fiind și gazda evenimentului.

Aflat la cea de a treia ediție, după reuniunile ministeriale desfășurate anul acesta la Berlin, la 5 aprilie, respectiv la București, la 15 iulie, evenimentul a beneficiat de participarea președintelui Franței, Emmanuel Macron și a președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care au susținut intervențiile de încheiere ale Conferinței.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, La Conferință a mai participat, din partea Republicii Moldova, și viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu și alți miniștri de resort.

Discuțiile ministeriale purtate la Paris s-au concentrat asupra identificării de soluții operaționale la provocările cele mai presante cu care se confruntă Republica Moldova. O atenție deosebită a fost acordată crizei energetice care afectează profund cetățenii Republicii Moldova și generează dificultăți economice majore Chișinăului.

În acest context, a fost convenită mobilizarea pe mai departe a unui solid sprijin concret, politic, financiar și tehnic, al comunității internaționale pentru Republica Moldova. Astfel, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a punctat coordonatele principale ale asistenței alocate Republicii Moldova de România în actualul context dificil.

Printre acestea, a punctat sprijinul bugetar direct în valoare de 10 milioane de euro transferat în luna octombrie, reacția promptă privind facilitarea livrărilor de curent electric, începând cu 14 octombrie, precum și finanțarea, în perioada următoare, prin Acordul de asistență nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, a unor proiecte în domenii strategice precum educația și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică.

”Bucureștiul a virat recent Republicii Moldova un grant de 10 milioane de euro sub formă de sprijin bugetar direct. De asemenea, dintr-un pachet de asistență de 100 milioane de euro, România preconizează să vireze pana la finalul anului o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi pentru implementarea de proiecte în domeniul educației, dezvoltării regionale și în sectorul utilităților publice.  Și, desigur, România va continua să acorde același sprijin puternic și consistent Republicii Moldova, pentru a face față provocărilor prezente și viitoare. Vom fi alături de Republica Moldova nu doar pentru a traversa această iarnă dificilă, ci pe întreg parcursul său pentru a deveni un Stat Membru al Uniunii Europene”, a anunțat oficialul român. 

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat susținerea fermă pe care România o acordă Republicii Moldova cu privire la avansarea parcursului european și implementarea eficientă a reformelor.

”Platforma noastră arată că Republica Moldova are mai mulți prieteni ca niciodată, și nu doar în UE, dar și în întreaga lume, care sunt dispuși să ajute Chișinăul. Aceasta demonstrează angajamentul comunității internaționale de a se ridica la nivelul așteptărilor și de a sprijini Republica Moldova să gestioneze provocările actuale fără precedent. În caz contrar, consecințele ar putea fi grave pentru Republica Moldova, ca de altfel și pentru regiune. De la Conferința de lansare a Platformei de Sprijin pentru Moldova din aprilie, lucrurile au evoluat cu o viteză fulgerătoare. Chișinăul este expus unor presiuni crescute, care vizează deturnarea Republicii Moldova de la parcursul său proeuropean. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a avut și are încă un impact profund și extins asupra Republicii Moldova. Țara se confruntă cu provocări suprapuse de ordin economic, umanitar și de securitate de o amploare fără precedent. În aceste momente critice, cetățenii, precum și autoritățile au dat dovadă de o solidaritate impresionantă cu Ucraina și cu refugiații ucraineni. Republica Moldova este astăzi un stat candidat pentru aderarea la UE, un obiectiv pe care România l-a promovat și susținut cu tărie timp de mulți ani. Cu sprijinul activ al președintelui Maia Sandu și al Parlamentului, Guvernul de la Chișinău dă dovadă de un angajament exemplar în implementarea unei agende ambițioase, durabile, democratice, proeuropene și orientate spre reformă. Este un semnal extrem de clar privind capacitatea procesului de integrare în UE de a fi un catalizator puternic pentru reforme, dezvoltare și prosperitate”, a subliniat Aurescu.

Nu în ultimul rând, copreședinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei de Sprijin au prezentat pe scurt rezultatele activității desfășurate, cu accent asupra perioadei trecute de la Conferința ministerială de la București, din 15 iulie 2022, în domeniile de acțiune acoperite, respectiv: situația umanitară a refugiaților din Ucraina, combaterea corupției (Grupul de lucru dedicat este co-prezidat de România – prin Ministerul Justiției – și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), securitatea energetică, asistența financiară, managementul frontierelor și reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu a fost numit vicepreședinte al Internaționalei Socialiste la nivelul Europei Centrale și de Est

U.E.2 hours ago

Franța și Irlanda, pas important în construirea Interconectorului Celtic. Comisarul pentru energie: Proiectul este de o importanță capitală

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană înființează un număr de telefon al UE destinat victimelor violenței împotriva femeilor

ROMÂNIA5 hours ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea NATO de la București, o expresie a solidarității Aliate cu statele Flancului Estic și o reconfirmare a importanței strategice a României și a Mării Negre

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Ursula von der Leyen a discutat cu Zelenski despre sprijinul de urgență al UE pentru reluarea alimentării cu energie electrică. 40 de generatoare de mare putere din rezerva rescEU din România vor ajunge în Ucraina

ROMÂNIA7 hours ago

Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a reafirmat, la Kiev, determinarea României de a oferi asistență Ucrainei „atât timp cât va fi necesar”

ROMÂNIA7 hours ago

Lucian Bode, la Bruxelles: Trebuie să avem o abordare europeană unitară asupra migrației. Traficul de migranți, prioritatea principală

NATO20 hours ago

Zece avioane de luptă ale Forțelor Aeriene ale Italiei și Spaniei au aterizat în România pentru a proteja spațiul aerian al NATO la Marea Neagră

NATO20 hours ago

Ministeriala NATO de la București: Șeful diplomației SUA se va întâlni cu Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Bogdan Aurescu

U.E.1 day ago

Consilierul pentru politică externă al lui Olaf Scholz reconfirmă sprijinul Germaniei pentru o decizie favorabilă privind aderarea României la Schengen

U.E.1 day ago

Volodimir Zelenski subliniază importanța unității europene în fața războiului rus: Suntem cu toții părți ale unui întreg

ROMÂNIA1 day ago

Klaus Iohannis pledează pentru coerența posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg flancul estic și anunță reluarea de către România a misiunilor de poliție aeriană în țările baltice din 2023

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

Ursula von der Leyen, încrezătoare că împreună putem ”reafirma ce înseamnă să fii european”: Cei care au luptat pentru libertate nu vor accepta robia unui trecut hidos

NATO1 day ago

Stoltenberg le va cere Aliaților, la București, să facă „mai mult” pentru Ucraina: Șansele pentru o soluție pașnică cresc în funcție de ce se întâmplă pe câmpul de luptă

NATO2 days ago

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică, găzduind reuniunile miniștrilor de externe NATO și liderilor de la München

NATO2 days ago

CEO-ul Leviatan Design: Digitalizarea companiei este aliniată la standardele UE și pornește de la nevoia de a oferi predictibilitate privind calitatea produselor oferite

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Este posibil să avem un vot privind aderarea României la Schengen pe data de 8 decembrie. Suntem pregătiți să găsim soluții și să avem un vot

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Klaus Iohannis reiterează că România sprijină R. Moldova în criza energetică: Avem nevoie de interconectări directe mai multe și mai bune

Daniel Buda2 days ago

Daniel Buda cere Comisiei Europene flexibilizarea Directivei privind conservarea habitatelor: Fermierii din întreaga UE sunt afectați de prezența marilor prădători

ROMÂNIA3 days ago

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Shengen: S-a vehiculat 8 decembrie ca un termen final, ceea ce nu este. Există posibilitatea unei amânări cu o lună sau două până când toate întrebările primesc răspunsurile corecte

Team2Share

Trending