Connect with us

INTERNAȚIONAL

Președintele rus Vladimir Putin și omologul ucrainean Volodimir Zelenski au discutat telefonic despre conflictul din estul Ucrainei și și-au exprimat sprijinul pentru armistițiul care a intrat în vigoare luni

Published

on

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a avut o convorbire telefonică cu omologul rus, Vladimir Putin în cadrul căreia au discutat despre o soluție potențială a confictului din estul separatist al Ucrainei şi şi-au exprimat sprijinul pentru armistiţiul care a intrat în vigoare luni, la 12.01 noaptea, potrivit unui comunicat al Kremlinului, informează DPA, citat de Agerpres.

Negociatorii ucraineni, ruşi şi ai OSCE au convenit o încetare completă a focului între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, începând cu sfârșitul lunii iulie, suspendând conflictul militar care a provocat peste 13.000 de morţi și a determinat relocarea a 1,5 milioane de oameni, potrivit Politico Europe și Reuters.

Ambele părți au profitat de convorbirea telefonică pentru a lăuda eforturile suplimentare de a pune capăt capăt luptelor, conform comunicatului Administrației Prezidențiale ucrainene. 

Putin i-a cerut lui Zelenski să se angajeze în acordurile de pace existente nu numai cu vorbe, dar şi prin acţiuni, a declarat Kremlinul. Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la declaraţiile recente în Ucraina că o parte a planului de pace va fi renegociată şi a declarat că decizia Ucrainei de a ţine alegeri regionale spre sfârşitul acestui an contrazice acordurile precedente de pace de la Minsk, adaugă comunicatul.

Vladimir Putin a reiterat necesitatea punerii în aplicare a acordurilor ultimului summit privind Ucraina din 9 decembrie de la Paris, conform comunicatului.

Apelul a intervenit la câteva ore după ce papa Francisc a declarat, duminică, că se roagă ca o nouă încetare a focului să dureze, deschizând calea reconcilierii ”mult dorite şi mult aşteptate”.

Adresându-se mulţimii în Piaţa Sfântul Petru din Roma în timpul rugăciunii duminicale Angelus, pontiful a subliniat necesitatea ”unui proces eficient de dezarmare şi deminare”.

Aproximativ 13.000 de persoane au fost ucise în conflict, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite. Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile de implicare directă.

Această ultimă încetare a focului este considerată o condiţie prealabilă importantă pentru un nou summit asupra crizei ucrainene. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, membri ai formatului Normandia, au declarat că vor să-i aducă din nou împreună pe Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

Formatul Normandia a fost înfiinţat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franţa a invitat liderii Germaniei, Rusiei și Ucrainei să aibă primele consultări privind situaţia din Ucraina.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

SUA

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american i-a asigurat luni pe aliații riverani Mării Negre că pot conta pe sprijinul țării sale pentru a îmbunătăți siguranța, prosperitatea și integrarea regiunii, relatează EFE, preluat de Agepres.

Adresându-se participanților la cea de-a doua Conferință privind Securitatea la Marea Neagră din capitala bulgară, Sofia, prin intermediul unei transmisii video, Anthony Blinken a subliniat importanța investițiilor în securitatea regiunii pentru a asigura pacea și libertatea în întreaga Europă.

Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea – pe coasta de nord a Mării Negre – în 2014. Aceasta a servit drept un centru-cheie care susține invazia rusă în Ucraina, ordonată de președintele Vladimir Putin în februarie 2022.

„Putin a crezut că vecinii Ucrainei din regiune vor fi divizați, dar s-a înșelat”, a declarat Blinken, adăugând că „Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina atât pentru ca aceasta să se poată apăra astăzi, cât și pentru a se ține pe picioare”.

Omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat că țara sa are nevoie de sprijin militar esențial, inclusiv artilerie, muniție și sisteme de apărare aeriană pentru a-și consolida capacitatea în fața invaziei la scară largă a Kremlinului.

Kuleba, care a vorbit, de asemenea, prin intermediul unei înregistrări video, a declarat că sporirea capacităților de apărare aeriană ucraineană va consolida, de asemenea, stabilitatea regională și globală, deoarece, la rândul său, protejează securitatea vecinilor Ucrainei și a întregii regiuni a Mării Negre de teroarea aeriană rusă.

„Astăzi, nu există o altă limbă pe care Moscova să o înțeleagă mai bine decât limba forței. Aceasta este ceea ce respectă, orice altceva este văzut ca o slăbiciune”, a declarat ministrul ucrainean de externe.

Kubela a mai spus că Marea Neagră trebuie să devină „marea NATO, a păcii și a stabilității”, făcând apel la Alianță să implementeze „o strategie cuprinzătoare și ambițioasă la Marea Neagră, menită să reducă influența malignă a Rusiei”.

NATO și-a marcat cea de-a 75-a aniversare la începutul acestei luni, concomitent cu analizarea unui plan de a oferi Ucrainei un sprijin militar mai previzibil pe termen lung.

Kremlinul dorește ca Kievul să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Crimeei și să recunoască anexarea provinciilor ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporijie. Ucraina a refuzat categoric.

Conferința este co-organizată de ministerele bulgar și ucrainean de externe și al apărării, în parteneriat cu Centrul pentru strategii de apărare din Ucraina, și are ca scop consolidarea securității în regiunea Mării Negre.

 

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut luni, 15 aprilie, la sediul MApN, o întrevedere cu ambasadoarea SUA în România,  Kathleen Kavalec, potrivit unui comunicat.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat subiecte importante pe dimensiunea de apărare, precum situația actuală de securitate din regiunile Mării Negre și Orientului Mijlociu, aspecte privind planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării.

 

Ministrul apărării naționale a mulțumit oficialului american pentru dialogul constant și coordonarea strânsă, aspecte esențiale într-un mediu de securitate aflat într-o continuă schimbare, care întăresc și mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două state.

În context, ministrul Tîlvăr a reiterat importanța prezenței trupelor SUA în România, complementară capabilităților de descurajare şi apărare ale NATO, apreciind profesionalismul forțelor americane.

„Aceste dislocări reprezintă încă o dovadă a solidarității și angajamentului SUA față de regiunea Mării Negre, iar contribuția persistentă este fundamentală în descurajarea acțiunilor Federației Ruse în regiune”, a arătat ministrul apărării naționale.

De asemenea, ambii oficiali au concluzionat că oferirea unei asistențe internaționale multidimensionale continue este esențială pentru susținerea Ucrainei în efortul defensiv și pentru restabilirea ordinii și stabilității regionale și internaționale.

În finalul întrevederii, ambele părți au convenit continuarea dialogului în vederea dezvoltării priorităților comune în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie, de la Washington.

Continue Reading

MAREA BRITANIE

Ministrul de externe britanic îndeamnă Israelul să fie „inteligent” și să nu escaladeze tensiunile cu Iranul

Published

on

© UK Foreign Office/ Flickr

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a îndemnat Israelul să acționeze „atât cu capul, cât și cu inima” și să nu escaladeze conflictul prin organizarea unui atac de vendetă împotriva Iranului, relatează The Guardian.

Comentariile sale au lăsat să se înțeleagă că Marea Britanie nu va lua parte la un atac asupra Iranului, dar va continua să apere Israelul dacă acesta va fi supus unui nou atac.

„Spunem că Israelul are dreptul să răspundă, dar nu susținem un atac de represalii. Există momente în care trebuie să fim inteligenți, dar și duri, în care trebuie să folosim atât capul, cât și inima”, a afirmat șeful diplomației britanice.

El a spus că Israelul are dreptul să răspundă, dar a sugerat că ostilitățile din weekend au fost o dublă înfrângere pentru Teheran. „Nu numai că atacul lor a fost un eșec aproape total, dar și restul lumii poate acum să vadă ce influență malignă au în regiune și să înțeleagă adevărata lor natură.”

De asemenea, președintele Emmanuel Macron a declarat luni că Franța va depune toate eforturile pentru a evita o „conflagrație” în Orientul Mijlociu, după un atacul „disproporționat” al Iranului asupra Israelului, pe care va încearcă sa-l convingă „să nu răspundă prin escaladare, ci mai degrabă prin izolarea Iranului”.

Iranul a lansat peste 100 de rachete balistice cu rază medie de acțiune, peste 30 de rachete de croazieră de atac terestru și peste 150 de drone de atac împotriva Israelului, a declarat un oficial militar american de rang înalt. Experții susțin că Israelul a reușit să neutralizeze majoritatea rachetelor și a dronelor.

Forțele americane au ajutat, de asemenea, distrugând „peste 80 de vehicule aeriene fără pilot de atac unidirecțional (OWA UAV) și cel puțin șase rachete balistice destinate să lovească Israelul din Iran și Yemen”, a declarat duminică Comandamentul Central al SUA pe X, fostul Twitter.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA41 mins ago

Marcel Ciolacu, vizită de lucru în Qatar: Avem în vedere atragerea de investiții în valoare de 15 miliarde de euro

ROMÂNIA1 hour ago

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European. Liderii din UE vor dezbate pe larg noul Pact european privind competitivitatea

ROMÂNIA1 hour ago

Premierul Marcel Ciolacu, mesaj în cadrul Galei Asociației Orașelor din România: Să aveți în continuare energia și curajul să duceți comunitățile pe care le reprezentați spre un viitor cu adevărat european

SUA2 hours ago

Blinken îi asigură pe aliații de la Marea Neagră că pot conta pe sprijinul SUA pentru consolidarea securității și prosperității în regiune

EVENIMENTE2 hours ago

Asociația Orașelor din România (AOR) trage un semnal de alarmă: Avem nevoie de fonduri europene destinate orașelor pentru a obține un echilibru teritorial

ROMÂNIA2 hours ago

Șefa diplomației române subliniază importanța evitării escaladării regionale a conflictului dintre Israel și Iran într-o convorbire cu omologul israelian

ROMÂNIA3 hours ago

S&P reconfirmă ratingul suveran al României și perspectiva stabilă. Marcel Boloș: Este un semnal de încredere pentru investitori că România rămâne pe o traiectorie pozitivă de dezvoltare

ROMÂNIA20 hours ago

Ministrul Apărării a discutat cu ambasadoarea SUA despre planurile de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu

U.E.20 hours ago

„Frâna datoriei” este o frână pentru inflație, susține ministrul german al Finanțelor. Germania are cel mai mic scăzut al inflației din ultimii trei ani

ROMÂNIA21 hours ago

Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță lansarea aplicației mobile Patrimonium, pentru creșterea accesului la cultură

ROMÂNIA24 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO4 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN6 days ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

NATO6 days ago

“România – NATO, 20 ani”. Premierul Marcel Ciolacu: Ancorată ireversibil în comunitatea euro-atlantică, România este o ancoră strategică a NATO pe flancul estic

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

ALEGERI EUROPENE 20241 week ago

Ciolacu, întâlnire cu Scholz la Palatul Victoria: România mizează pe susținerea Germaniei pentru aderarea completă la Schengen și dezvoltarea economiei

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu, la depunerea listei alianței PSD-PNL la europarlamentare: Venim cu o ofertă europeană de stabilitate și de construcție

ROMÂNIA2 weeks ago

Ministrul Bogdan Ivan: Prin mințile geniale ale tinerilor cercetători, Romania devine una din cele mai importante țări din regiune și chiar un potențial hub pentru tehnologii emergente, cercetare și inovare

NATO2 weeks ago

Un discurs cât pentru istoria de 75 ani a NATO. Stoltenberg: Europa are nevoie de SUA pentru securitatea sa. Influența aliaților europeni multiplică puterea Americii

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Klaus Iohannis: Viitoarea agendă strategică UE trebuie să se concentreze pe “consolidarea construcţiei europene” privind securitatea, apărarea și extinderea Uniunii

Trending