Connect with us

EDUCAȚIE

Rectorul SNSPA Remus Pricopie participă la conferința ONU de la Geneva, dedicată leadership-ului pentru o dezvoltare durabilă

Published

on

© SNSPA/Facebook

În perioada 15-16 decembrie 2020, prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, va participa la conferința “Global Leadership for the 21st Century”, organizată de Biroul Națiunilor Unite de la Geneva, împreună cu World Academy of Art & Science (WAAS), informează un comunicat al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Această conferință va examina rezultatele proiectului implementat de World Academy of Art & Science (WAAS), la care au contribuit peste 400 de experți, 70 de organizații partenere ale sistemului ONU, reprezentanți ai mediului academic și societății civile, cu obiectivul de a dezvolta recomandări pentru un leadership global dinamic și eficient.

Remus Pricopie, membru al WAAS, din anul 2013, la propunerea Academicianului Mircea Malița și a prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost Președinte al României (1996-2000), a fost direct implicat în pregătirea temelor care vor fi dezbătute la această conferință. În acest sens, prof. univ. dr. Remus Pricopie a participat la consultările organizate periodic, din anul 2019, cu reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai statelor, ai mediului de afaceri, cercetători și instituții de învățământ, societatea civilă și organizații de tineret.

“Sunt teme globale, care ne afectează, însă, pe fiecare în parte (încălzirea globală, factorii de risc pentru sănătatea publică, sărăcia și accesul la resurse de bază, extremismul, corupția, traficul de persoane etc.) și, care sunt tratate, destul de des, cu indiferență sau iresponsabilitate chiar de cei care ar trebui să dea o soluție acestor probleme. Politicienii, din păcate, de multe ori, sunt ‘factori perturbatori’ ai politicilor publice menite să amelioreze aceste probleme, preferând abordările populiste, aducătoare de voturi, și aplicarea principiilor bunei guvernări numai atunci când nu le sunt afectate interesele. De altfel, lipsa de viziune, de leadership și de responsabilitate din partea actorilor politici este cea care a condus la perpetuarea problemelor cu care societatea contemporană se confruntă, iar riscul cel mai mare este acela ca temele ‘fierbinți’ ale momentului să se regăsească și pe agenda generațiilor viitoare, dar într-o fază cronică. Guvernarea responsabilă și în consonanță cu documentele de bază ale Națiunilor Unite, care să asigure drepturile fiecărui cetățean în parte, indiferent de etnie, religie, convingeri politice sau statut socio-economic, și care să permită o dezvoltare durabilă a fiecărei comunități, reprezintă calea mai puțin spectaculoasă, dar sigură, pentru a face față provocărilor care ne așteaptă în anii ce vor veni.”, a susținut prof. univ. dr. Remus Pricopie.

Concluziile conferinței ONU, precum și propunerile privind strategiile educaționale și de informare, vor fi incluse într-un raport care va fi transmis Organizației Națiunilor Unite.

Rectorul Remus Pricopie va participa în cadrul sesiunii dedicate Educației, alături de: Alberto Zucconi, Președintele Board-ului World Academy of Art & Science, Irina Bokova, Fost director general UNESCO, Ralph Wolff, Președinte și fondator The Quality Assurance Commons, Marie-Laure Salles, Director, Graduate Institute of International and Development Studies, Christine Kaddous, Director of the Master of Advanced Studies in European and Global Governance (MEIG), University of Geneva, Ekaterina Zagladina, Președinte, Permanent Secretariat of World Summit of Nobel Peace Laureates.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

EDUCAȚIE

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai reprezentativă universitate din România în cercetarea științifică, atât global, cât și pe domenii

Published

on

© UBB - Facebook

Pe baza Indicatorilor Esențiali de Știință (ESI – Esential Science Indicators) din sistemul Web of Science (WoS), evaluați în ultimul deceniu (1 ianuarie 2011-28 februarie 2021), actualizați în 13 mai 2021, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este cea mai reprezentativă universitate românească, potrivit comunicatului Universității.

În analiza ESI au fost identificate 7108 de instituții ale lumii care au avut contribuții în minimum 1 din cele 22 de domenii WoS și care se regăsesc, prin prisma citărilor primite, între primele 1% instituții care contribuie esențial la știință.

Astfel, la nivel general, UBB este prima universitate din țară, aflându-se între primele 1% instituții ale lumii care au contribuții esențiale la știință (1454 în analiza generală a instituțiilor care prin citările primite se află între primele 1%).

  • Prin prisma domeniilor academice/de știință, UBB se regăsește în 9 dintre cele 12 domenii în care se află vreo instituție din România, cu următoarea performanță:
  • Prima și singura din România în domeniul Psychiatry/Psychology și între primele 1% instituții din lume care publică în acest domeniu (poziția 636 din 796 incluse în 1%).
  • Prima din România în domeniul Engineering și între primele 1% instituții din lume care publică în acest domeniu (poziția 598 din 1722 incluse în 1%).
  • Prima din România în domeniul Environment/Ecology și între primele 1% instituții ale lumii care publică în acest domeniu (poziția 930 din 1257 incluse în 1%); din țară apar doar două instituții între primele 1%.
  • Prima din România în domeniul Geosciences și între primele 1% instituții din lume care publică în acest domeniu (poziția 765 din 806 incluse în 1%); din țară apar doar două instituții între primele 1%.
  • Prima universitate din România în domeniul Mathematics (poziția 5 dacă considerăm și institutele de cercetare) și între primele 1% instituții ale lumii care publică în acest domeniu (poziția 247 din 289 incluse în 1%).
  • În domeniul Social sciences (general) UBB ocupă locul 2 în țară între universități, aflându-se între primele 1% instituții ale lumii care publică în acest domeniu (poziția 1488 din 1707 incluse în 1%); din țară apar doar două instituții între primele 1%.
  • În domeniul Plant & Animal Science UBB ocupă locul 2 în țară între universități, aflându-se între primele 1% instituții ale lumii care publică în acest domeniu (poziția 1394 din 1402 incluse în 1%); din țară apar doar două instituții între primele 1%.
  • În domeniul Chemistry, UBB ocupă locul 2 între universitățile din țară și locul 4 dacă considerăm și institutele de cercetare, aflându-se în continuare între primele 1% instituții ale lumii care publică în acest domeniu (poziția 985 din 1448 incluse în 1%).
  • În domeniul Physics, UBB ocupă în țară locul 3 între universitățile din țară și locul 6 dacă considerăm și institutele de cercetare, aflându-se în continuare între primele 1% instituții ale lumii care publică în acest domeniu (poziția 731 din 768 incluse în 1%).

„Mă bucur că UBB se află între primele 1% instituții ale lumii prin prisma citărilor primite, atât în analiza globală (prima din țară), cât și în multe domenii (adesea pe prima sau pe primele poziții în țară). Noi la UBB monitorizăm constant ESI, deoarece reprezintă un indicator robust (include contribuțiile științifice pe 10 ani), de excelență (arată instituțiile care se află în vârful unui domeniu – 1%) și destul de comprehensiv (surprinde și domeniile de tip „discovery research” și pe cele de tip „applied research”); spun destul de comprehensiv, deoarece acoperă zonele de „science” și „social sciences”, nu și pe cele de „arts & humanities”, iar UBB are în această zonă umanistă 7 dintre cele 22 de facultăți. Cred că noul mecanism guvernamental, inițiat de ministerul de specialitate, și anume acela de a susține direct cercetarea în universitățile românești, va duce la poziționări mai bune, ceea ce va genera „brain gain” (atrăgând studenți și cercetători internaționali) și va reduce fenomenul de „brain drain” (tinerii români rămânând să studieze în universități ale țării care sunt între primele 1% ale lumii în diverse domenii)”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În acest context, ESI se referă la numărul de publicații și citările acestora în sistemul Web of Science (WoS) în ultimii 10 ani (1 ianuarie 2011- 28 februarie 2021), analizându-se atât performanța globală, cât și cele 22 de domenii ale științei (WoS): Agricultural Sciences (nicio instituție din România) / Biology & Biochemistry (nicio instituție din România) / Chemistry / Clinical Medicine / Computer Science (nicio instituție din România) / Economics & Business (nicio instituție din România) / Engineering / Environment-Ecology / Geosciences / Immunology (nicio instituție din România) / Materials Science / Mathematics / Microbiology (nicio instituție din România) / Molecular Biology & Genetics (nicio instituție din România) / Multidisciplinary (nicio instituție din România) / Neuroscience & Behavior (nicio instituție din România) / Pharmacology & Toxicology / Physics / Plant & Animal Science / Psychiatry-Psychology / Social Sciences, General / Space Science (nicio instituție din România).

Continue Reading

EDUCAȚIE

Se lansează prima ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni. Se caută moderatori pentru prima ediție din 20-24 august 2021

Published

on

În perioada 20-24 august 2021, la Universitatea din București, se va desfășura prima ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni, unde 100 tineri români din țară și din străinătate se reunesc pentru a îmbunătăți viitorul României, se arată în comunicatul oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

Forumul reprezintă un proiect fără precedent, creat de către studenți pentru studenți, care își propune să devină catalizatorul schimbării politicilor publice și să găsească soluții pentru problemele cu care generația actuală se confruntă. Pe perioada celor 5 zile în care Bucureștiul va deveni gazda celei mai reprezentative adunări studențești, vor avea loc dezbateri în comitete, workshop-uri, conferințe și traininguri. Reprezentanți ai instituțiilor publice și ai mediului de afaceri vor fi prezenți în cadrul Forumului, asistând la procesul de dezbatere, oferind studenților expertiza lor.

Din dorința de a marca 150 de ani de la apariția primului congres al tinerilor din țară, congresul de la Putna, cele 4 federații studențești naționale: Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), UN Youth Romania, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și Uniunea Studenților din România (USR) și-au unit forțele pentru a crea spațiul propice prin care tinerii să lucreze din nou pentru România. În căutarea de răspunsuri la întrebarea lansată încă de acum 150 ani, ”În ce direcție trebuie să pornească generația actuală?”, acestea și-au dat seama că doar împreună, prin efort colectiv, pot realiza un proiect, prin care studenții pot deveni pilonii unei societăți mai bune în următorii ani.

Astfel, pe parcursul a 5 zile, membrii Forumului vor dezbate diverse subiecte, concluziile acestora alcătuind o Rezoluție, care va fi înaintată autorităților. Ei vor fi împărțiți pe comitete, ”powered by” de către o instituție sau companie, în funcție de interes: Educație și Tineret, Muncă și Economie, Dezvoltare și Investiții, Energie și Mediu, Afaceri Externe și Sănătate. Participanții vor încerca să găsească soluții pentru probleme de actualitate din aceste sfere, sub îndrumarea unui moderator, scopul final fiind scrierea unui Proiect de Lege. Toate activitățile vor culmina cu Adunarea Plenară a Forumului, ce va avea loc pe data de 24 August. În cadrul Adunării Plenare, toate cele 6 comitete din cadrul Forumului vor prezenta Proiectele de Lege la care au lucrat, în funcție de subiectul de dezbatere pe care comitetul l-a primit la începutul conferinței.

Pe parcursul Forumului vor fi, de asemenea, evenimente sociale și profesionale, menite să ofere membrilor oportunități de networking și de carieră.

Invităm pe cei interesați să se înscrie ca moderatori pe https://fsrp.ro/inscriere-moderatori/. În curând o să lansăm înscrierea participanților dar până pentru a fi la curent cu activitatea forumului oricine își poate face cont pe site-ul nostru, https://fsrp.ro/ și ne poate urmări pe Facebook.

Sorina Băiașu, Secretar General Federația Asociațiilor Studenților la Medicină din România

Forumul pentru mine înseamnă speranță după un an atipic. Este locul în care tinerii cu inițiativă se pot întâlni și își pot pune ideile cap la cap, astfel încât la final să rezulte politici publice create de aceștia, care să poată fi prezentate autorităților.
În cadrul Comitetului de Sănătate, se vor atinge probleme ale sistemului, cum ar fi integrarea absolvenților de studii medicale în sistemul Românesc, educația sanitară a populației, meritocrația în administrarea unităților medicale sau de cercetare.

Eu m-am alăturat echipei Forumului pentru că am considerat că dacă ne dorim o schimbare, în cazul meu îmbunătățirea sistemului de sănătate, trebuie să începem cu noi. Este o ocazie unică, în care tinerii pot fi antrenați în crearea unor soluții sustenabile pentru problemele actuale ale sistemului.

Ioana Dospinescu, Asociația Tineretul ONU din România

Forumul Studenților Români de Pretutindeni reprezintă un proiect fără precedent, cu oportunități reale ce implică tânărul în mecanismul decizional. Asociația Tineretul ONU din România a promovat și a încurajat în cei 11 ani de activitate valorile și activitățile Organizației Națiunilor Unite în rândul tinerilor români, societății românești și comunității internaționale, din acest motiv a fost dorită și colaborarea pentru organizarea acestui eveniment.

Prin componența sa, Forumul prezintă viziunea studenților români din țară și din străinătate pentru dezvoltarea societății naționale și a comunității internaționale. Întrucât Asociația Tineretul ONU din România împărtășește interese comune cu Forumul Studenților Români de Pretutindeni, directa implicare continuă să se dezvolte în scopul organizării acestui proiect important oferit tinerilor de către tineri.

Determinarea pe care cele patru ONG-uri o au în organizarea forumului și, de asemenea, implicarea instituțiilor de la nivel național, ne oferă încrederea că la finalul dezbaterii temelor propuse, soluțiile înaintate autorităților din România vor avea un rezultat real.

Decebal Mohîrță, Secretar General Liga Studenților Români din Străinătate

LSRS a marcat anterior aniversarea celor 140 de ani de la “Congresul Studenților Români de le Putna” din 1871. Însă, pentru această aniversare vrem să dăm un semnal mult mai puternic, fiind motivați de personalități precum A.D.Xenopol, Mihai Eminescu, Dumitru Brătianu, Ioan Slavici, Gh. Dem Teodorescu, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu ce au participat la congresul din 1871 ca studenți. De această dată, 4 asociații studențești și de tineret colaborează în premieră pentru un proiect fără precedent, ce dorește să readucă la viață congresul de la acea vreme. Cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem este că putem trece peste diferențele dintre noi, mai ales în contextul în care societățile sunt din ce în ce mai dezbinate. Acei oameni superbi au subscris sentimentului de unire într-o perioadă mult mai dificilă decât cea de acum, din acest motiv nu văd de ce nu putem face asta și astăzi, bineînțeles urmând exemplul înaintașilor noștri.

Mădălina Pasca, Secretar General Uniunea Studenților din România

Îmi place să descriu Forumul Studenților Români de Pretutindeni ca un catalizator pentru studenți și efortul nostru comun de a schimba societatea în bine. Scopul pentru care muncim este acela de a conecta, inspiră și sprijini studenții români de pretutindeni prin solidaritate, democrație și reprezentare.

Acest eveniment nu este altceva decât materializarea viziunii noastre comune de cooperare, analiză și strategie, care să servească drept coordonator pentru acțiuni politice specifice, un efort de advocacy facilitat pentru și de către studenți. Cu siguranță vorbim despre cel mai ambițios proiect studențesc de anul acesta, care va lăsa fără îndoială o amprentă asupra societății românești.

Continue Reading

EDUCAȚIE

Banca Mondială vine în sprijinul școlilor din România. Vor fi renovate până la 100 de clădiri cu fonduri de 100 de milioane de euro

Published

on

© Ministerul Educației Naționale/ Facebook

Aproximativ 100 de clădiri ce aparțin de 55 de școli din România vor fi renovate pentru a îndeplini standarde moderne de siguranță, reziliență, incluziune, sustenabilitate și infrastructură digitală, în cadrul unui nou Proiect pentru școli mai sigure, incluzive și durabile. Proiectul, în valoare de 100 de milioane de euro, a fost aprobat ieri, 29 aprilie, de Consiliul de Administrație al Băncii Mondiale, se arată în comunicatul oficial al Băncii Mondiale, remis www.caleaeuropeana.ro.

Acest proiect, implementat de Ministerul Educației, își propune să abordeze provocările legate de infrastructura școlară, să evidențieze procesul și impactul investițiilor în școli mai sigure și moderne și să stabilească bazele instituționale pentru investiții eficiente și strategice pe termen lung. Accesul la săli de clasă moderne este esențial pentru îmbunătățirea rezultatelor educaționale, creșterea numărului de înscrieri la școală și integrarea diferitelor nevoi ale elevilor.

În România, este o nevoie urgentă de îmbunătățire a rezultatelor educaționale, în special, în ceea ce privește o serie de probleme majore ce țin de reducerea absenteismului in rândul elevilor și creșterea numărului de elevi care participă la clase și își finalizează studiile.

„Un copil născut în România se așteaptă să își atingă doar 58% din productivitatea totală pe care ar putea-o atinge dacă ar avea acces la servicii mai bune de educație și sănătate”, spune Tatiana Proskuryakova, Director de țară al Băncii Mondiale pentru România. „În plus, cercetările demonstrează cum calitatea infrastructurii educaționale afectează în mod direct nivelul de performanță al elevilor. Îmbunătățiri în calitatea acestei infrastructuri vor ajuta în mod direct elevii de astăzi, iar, in viitor, vor aduce beneficii întregii țări.”

În plus, proiectul va oferi sprijin municipalităților din țară pentru a investi în infrastructura educațională. De asemenea, proiectul fructifică noi oportunități ale României de a investi în reziliență în fața dezastrelor și a schimbărilor climatice, prin investiții în școli sigure ce pot oferi adăpost de urgență în cazul dezastrelor și care reprezintă spații educaționale flexibile ce pot fi utilizate pentru activități comunitare. România este una dintre țările din Uniunea Europeană expuse cel mai mult hazardului seismic, având sute de vieți pierdute și zeci de mii de clădiri avariate în cutremure, în ultimii 200 de ani – situație care va fi agravată de impactul schimbărilor climatice.

Astăzi, peste 1.000 de școli din întreaga țară sunt expuse unui risc ridicat de deteriorare sau colaps în cazul unui cutremur, sau nu îndeplinesc standardele moderne de incendiu, sanitizare sau cerințele privind calitatea aerului. Mai mult, școlile joacă un rol important în creșterea gradului de conștientizare a riscurilor legate de dezastre naturale și schimbări climatice, dar și in îmbunătățirea pregătirii pentru situații de urgență.

„România are un număr ridicat de școli care nu respectă standardele de siguranță, de sanitizare de bază și de eficiență energetică. Acestea reprezintă un risc substanțial pentru populație și economie în contextul actualei pandemii de COVID-19, a viitoarelor cutremure și a impactului continuu al schimbărilor climatice”, spune Alanna Simpson, Coordonator Principal al Managementului Riscurilor la Dezastre al Băncii Mondiale.

„Acest proiect abordează nevoia urgentă a țării de investiții holistice, într-o infrastructură școlară mai sigură, incluzivă, modernă și durabilă, care este concepută pentru a ajuta elevii, profesorii și comunitățile de astăzi, pregătind în același timp mai bine țara pentru incertitudinile viitorului.”

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Cristian Bușoi2 hours ago

Cristian Bușoi, raportorul PE pentru EU4Health, atrage atenția că ”blocajele în asistența medicală din cauza COVID-19” au afectat bolnavii de cancer: România are bani în PNRR pentru combaterea cancerului

POLITICĂ2 hours ago

Marcel Ciolacu: Declinul și îmbătrânirea populației, cea mai mare problemă pe care o avem ca stat

ROMÂNIA2 hours ago

Eurobarometru: România, spre coada clasamentului UE privind vaccinarea sau intenția de vaccinare cât mai rapidă anti-COVID

CONSILIUL UE3 hours ago

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind Rezerva de ajustare la Brexit de 5 miliarde de euro

U.E.4 hours ago

Eurostat: Rata anuală a inflației a crescut în luna mai până la 2,3% în UE. România, printre statele cu cea mai ridicată rată

CONSILIUL EUROPEAN4 hours ago

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Estoniei au discutat despre îmbunătățirea conectivității europene nord-sud prin proiectele Rail2Sea și Via Carpathia

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Anca Dragu a susținut aderarea „cât mai curând” a României la Schengen în întâlnirea de la Bruxelles cu Valdis Dombrovskis

U.E.6 hours ago

Cel mai curat aer din Europa se respiră în două orașe din Suedia și Finlanda. Bucureștiul, pe locul 263 din 323 de orașe în care a fost evaluată calitatea aerului

NATO6 hours ago

România trimite 45 de militari în Africa sub egida unei misiuni europene conduse de Franța. Ministrul francez al apărării mulțumește “prietenilor români”

ROMÂNIA6 hours ago

Eurostat: România, pe primul loc în Uniunea Europeană la creșterea lucrărilor în construcții

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis: Estonia este un campion al digitalizării și e-guvernării de la care avem foarte mult de învățat

INTERNAȚIONAL24 hours ago

Summitul SUA-Rusia: Joe Biden și Vladimir Putin au convenit să înceapă consultări privind securitatea cibernetică și ca ambasadorii celor două țări să revină la post

Daniel Buda1 day ago

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru agricultură din PE, cere Comisiei Europene să pună capăt diferențelor ”impardonabile” de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest

S&D2 days ago

With Courage. For Europe: Partidul Socialiștilor Europeni organizează pe 26 iunie o nouă conferință la nivel înalt dedicată viitorului Europei

NATO3 days ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO4 days ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu6 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE1 week ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

Team2Share

Trending