Connect with us

RUSIA

SUA promit aliaților europeni transparență deplină în discuțiile cu Rusia: Unele propuneri înaintate de Moscova sunt inacceptabile pentru noi și partenerii noștri europeni

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Statele Unite dau asigurări aliaților europeni că vor fi transparente și solidare în cadrul discuțiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia despre tensiunile privind Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

Dialogul cu Rusia se va concentra pe ”obiectivele reciproce”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

Acesta a subliniat că Washingtonul va rămâne fidel principiului ”nimic despre ei fără ei” în privinţa oricăror chestiuni care îi afectează pe aliaţii SUA din Europa.

Totuşi, Price a subliniat că ”dialogul privind stabilitatea strategică” pe care Washingtonul îl va avea cu Moscova va fi unul bilateral. ”Ne-am informat întotdeauna pe deplin şi în detaliu aliaţii” după alte întâlniri, a adăugat oficialul american.

”Suntem uniţi ca Alianţă Nord-Atlantică asupra consecinţelor cu care se va confrunta Rusia dacă avansează în privinţa Ucrainei, dar suntem de asemenea uniţi şi în disponibilitatea noastră de a avea relaţii diplomatice principiale cu Rusia”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

”Ruşii ştiu foarte bine că unele dintre respectivele propuneri sunt inacceptabile pentru SUA şi aliaţii şi partenerii noştri europeni”, a afirmat Price cu referire la garanţiile de securitate.

Cu toate acestea, el a precizat că SUA vor încerca ”să stabilească dacă ar putea exista potenţial pentru dialog şi discuţii”, în contextul eforturilor de a detensiona situaţia de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina.

Reprezentanţi ai SUA şi Rusiei urmează să se întâlnească la 10 ianuarie la Geneva pentru a discuta despre tensiunile privind Ucraina şi garanţiile de securitate cerute de Moscova, care dorește ca NATO să promită că îşi va opri extinderea spre Est şi că nu va permite aderarea Ucrainei, considerând că aceasta ar fi o ameninţare.

Să nu uităm că Statele Unite au promis că se vor coordonat cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la granița cu Ucraina, unitate ce poate fi observată și pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenția asupra consecințelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului, ecou al avertismentelor enunțate de Olaf Scholz în primul său discurs susținut în Parlamentul german. 

Astfel, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnalat posibilitatea impunerii de noi sancțiuni politice și economiceacțiune sprijinită și de România, în vreme ce președintele american, Joe Biden, i-a transmis omologului rus că SUA și aliații europeni vor adopta ”măsuri severe” în cazul unei escaladări militare în Ucraina.

Ranforsând mesajul, Jake Sullivan, consilierul prezidențial pentru probleme de securitate a declarat că Washingtonul intenționează să ”furnizeze Ucrainei material defensiv suplimentar” și că ”își va ajuta aliații NATO de pe flancul estic cu capacități suplimentare” în cazul unei invazii din partea Rusiei.

De asemenea, Sullivan a dat asigurări că SUA vor folosi controversatul gazoduct Nord Stream 2 ca ”pârghie” pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina, țară care și-a exprimat îngrijorarea că acest proiect ar putea reduce rolul său energetic regional.

Întâlnirea dintre Washington și Moscova va fi succedată de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, programată pentru 12 ianuarie și anunțată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă comune cu noul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă. Oficialul Alianței a dat atunci asigurări că va face ”tot ce este necesar pentru apărarea tuturor aliaților”, garanție care vine să răspundă preocupărilor punctate de premierul român și subliniată anterior și de consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden într-o sesiune a formatului “București 9”

De altfel, propunerile înaintate de Kremlin au făcut obiectul unor discuții purtate de președintele francez, Emmnuel Macron, și de noul cancelar german, Olaf Scholz, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în urma cărora armele din regiunea ucraineană Donbas, controlată de separatiștii pro-ruși, au tăcut.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Văduva lui Aleksei Navalnîi cere UE să „umple golul” lăsat de SUA și să susțină opoziția democratică rusă: Europa dispune de suficiente pârghii pentru a exercita presiune

Published

on

© European Union 2025 - Source : EP

Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, laureat al premiului Sakharov care a decedat subit într-o închisoare din Siberia în februarie 2024, a cerut joi Uniunii Europene să-și intensifice sprijinul — atât economic, cât și politic — pentru mișcările democratice din Rusia, considerate „motorul schimbării” în țară, relatează EFE, preluat de Agerpres

Adresându-se eurodeputaților în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Navalnaia a subliniat că „nu poate exista o Europă sigură și prosperă dacă Rusia nu este și ea o țară democratică”, făcând apel la o mai bună colaborare între UE și opoziția rusă. În contextul schimbării de politică a Statelor Unite față de Kremlin, ea a remarcat că „nu e timpul de stat cu ‘brațele încrucișate’” și a cerut UE „să umple golul” lăsat de Washington.

„Europa dispune de suficiente pârghii pentru a exercita presiune. Mulți ruși se opun războiului și lui (Vladimir) Putin și ei vor fi motorul schimbării când va veni momentul”, a declarat Navalnaia.

Ea a evidențiat că „angajamentul de a sprijini societatea civilă rusă și pe rușii care se opun războiului în Ucraina trebuie să se transforme în fapte, în ceva practic” și să nu rămână „o simplă declarație”.

Navalnaia a mai întrebat retoric de ce „nimeni nu a reușit să oprească abuzurile” lui Putin în cei 25 de ani de putere și a răspuns că Europa și opoziția rusă „încă nu și-au unit forțele” pentru a face acest lucru. Ea a propus, printre altele, finanțarea activității media independente din Rusia, menționând că „trebuie să începem să lucrăm împreună prin lansarea unor proiecte care, chiar dacă sunt mici, au impact”.

Alături de Navalnaia, alți opozanți ruși au atras atenția asupra necesității unui dialog mai intens între UE și opoziția democratică rusă.

Vladimir Kara-Murza, activist politic ruso-britanic, jurnalist și fost deținut politic, a subliniat că „în secolul XXI este inacceptabil să te bazezi pe stereotipuri și să clasifici cetățenii după naționalitatea lor”, pledând pentru o „a treia cale”. El a insistat asupra importanței dialogului între UE și forțele democratice din Rusia și a cerut intensificarea eforturilor pentru eliberarea celor „peste 3.000 de prizonieri politici”, despre care a spus că „reprezintă cea mai mare speranță” pentru viitorul Rusiei.

Ilia Iașin, politician rus din opoziție, a cerut, la rândul său, un contact „sistemic” și „colaborare la nivel instituțional” între Uniunea Europeană și mișcarea democratică rusă, avertizând că „dacă Ucraina este cedată lui Putin, acest lucru va slăbi mișcarea noastră și va consolida regimul”. El a avertizat că „ar fi o lovitură dură pentru mișcarea democratică a compatrioților noștri și un pericol suplimentar pentru Europa”.

Potrivit lui Iașin, „aceasta îi va permite lui Putin să continue, el nu se va mulțumi doar cu Ucraina”.

Continue Reading

IRAN

Putin i-a comunicat lui Trump că va răspunde atacurilor ucrainene. Liderii SUA și Rusiei au discutat despre implicarea Moscovei în negocierile cu Iranul privind programul nuclear

Published

on

© Trump White House/ Flickr

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus miercuri lui Donald Trump, într-o conversație telefonică, că Moscova va trebui să răspundă recentelor atacuri ucrainene cu drone, a declarat președintele american, potrivit Reuters.

Trump a declarat că cei doi bărbați “au discutat despre atacul asupra avioanelor andocate ale Rusiei, de către Ucraina, și, de asemenea, despre diverse alte atacuri care au avut loc de ambele părți”.

Putin “a spus, și foarte ferm, că va trebui să răspundă la atacul recent asupra aerodromurilor”, a declarat Trump într-o postare pe rețelele sociale.

Trump a spus că “a fost o conversație bună, dar nu o conversație care va duce la pace imediată”.

 

Moscova a declarat mai devreme miercuri că opțiunile militare au fost “pe masă” pentru răspunsul său la atacurile ucrainene din adâncul Rusiei și a acuzat Occidentul că este implicat în acestea.

Rusia a îndemnat, de asemenea, SUA și Marea Britanie să rețină Kievul după atacuri, pe care oficialii ucraineni le-au lăudat ca demonstrând că Kievul încă poate riposta după mai mult de trei ani de război.

Oficialii britanici și americani au declarat că nu au avut cunoștință în prealabil de atacurile ucrainene asupra bombardierelor rusești cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară.

Poziția liderului american după convorbirea cu Putin vine în contextul în care, duminică, forțele ucrainene au folosit drone pentru a ataca mai multe baze aeriene rusești care găzduiesc bombardiere capabile să transporte arme nucleare. În cadrul operațiunii “Pânza de Păianjen”, Kievul susține că a lovit peste 40 de bombardiere, inclusiv la 4.300 de kilometri distanță de linia frontului

În postarea sa de pe rețelele sociale, Trump a afirmat că el și Putin au discutat și despre Iran. Putin a sugerat că ar participa la discuții menite să ajungă la un nou acord nuclear cu Teheranul, a precizat liderul de la Casa Albă.

Continue Reading

RUSIA

Lavrov și Rubio discută reluarea negocierilor de pace ruso-ucrainene: Rusia finalizează propunerile, SUA promite sprijin pentru concilierea părților

Published

on

© The Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avut miercuri o convorbire telefonică cu secretarul de stat american, Marco Rubio, pentru a discuta punerea în aplicare a acordurilor convenite la 19 mai de președinții Vladimir Putin și Donald Trump, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Potrivit părții ruse, cei doi oficiali au abordat inclusiv posibilitatea unor noi discuții de pace între Rusia și Ucraina, care ar putea avea loc la Istanbul, în Turcia.

„Lavrov i-a transmis lui Rubio că Moscova finalizează propunerile pentru următoarea rundă de negocieri directe cu Kievul”, se arată în comunicatul ministerului rus.

La rândul său, secretarul de stat Marco Rubio a subliniat angajamentul președintelui Trump de a încheia rapid războiul și a afirmat că „Washingtonul este pregătit să contribuie la concilierea poziției celor două părți”.

Citiți și Donald Trump îi oferă lui Putin două săptămâni pentru a acționa în direcția păcii în Ucraina: Vom afla dacă ne trage pe sfoară sau nu

„Părțile și-au confirmat angajamentul reciproc de a continua un dialog constructiv și respectuos între departamentele de politică externă ale Rusiei și Statelor Unite”, a adăugat diplomația rusă.

De asemenea, au fost abordate și aspecte bilaterale, dar fără a fi oferite detalii suplimentare.

Într-un comunicat separat, Departamentul de Stat al SUA a salutat schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina, realizat weekendul trecut în formatul „1.000 pentru 1.000”.

„Secretarul de stat a reiterat apelurile președintelui Trump pentru un dialog constructiv și de bună credință cu Ucraina, ca singură cale de a pune capăt acestui război”, a transmis partea americană.

Lavrov a declarat anterior că Rusia a propus desfășurarea celei de-a doua runde de negocieri directe cu Ucraina la data de 2 iunie, în Istanbul.

„Cu sprijinul Statelor Unite, al Arabiei Saudite și al Turciei, a fost posibilă crearea condițiilor pentru reluarea negocierilor directe ruso-ucrainene”, a afirmat Lavrov într-o declarație oficială.

Deocamdată, Ucraina nu a oferit un răspuns oficial la această propunere.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDITORIALE44 minutes ago

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

REPUBLICA MOLDOVA55 minutes ago

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

G71 hour ago

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

INTERNAȚIONAL21 hours ago

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

INTERNAȚIONAL22 hours ago

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

ROMÂNIA24 hours ago

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

U.E.1 day ago

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

COMUNICATE DE PRESĂ1 day ago

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

INTERNAȚIONAL1 day ago

Papa Leon al XIV-lea pledează pentru o lume ”liberă de amenințarea nucleară” și îndeamnă Israelul și Iranul la ”responsabilitate și rațiune”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

INTERNAȚIONAL3 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA4 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending