SUA scapă de incapacitatea de plată: Congresul autorizează guvernul să se împrumute un an fără limită

Congresul american a adoptat definitiv miercuri o măsură autorizând Statele Unite să se împrumute fără limită până în martie 2015, dezamorsând riscul intrării în incapacitate de plată în acest an al primei puteri mondiale. congresul sua

Senatul, cu majoritate democrată, a adoptat cu 55 de voturi contra 43 textul aprobat la limită marți de Camera Reprezentanților dominată de republicani. Din punct de vedere tehnic, legea prevede ca plafonul datoriei, în prezent stabilit la 17.211 miliarde de dolari, să nu se mai aplice până la 15 martie 2015, notează AFP, citată de Agerpres.

“Ce trebuia făcut s-a făcut”, a declarat senatorul republican Bob Corker, opus creșterii necondiționate a limitei datoriei, dar care a votat da într-un vot procedural pentru votul final.

Adoptarea de către Congres a fost permisă de liderii republicani ai Camerei, care au renunțat marți să ceară concesii politice în schimb. Ei au estimat că raportul de forțe nu este în favoarea lor, după ce Casa Albă și Senatul majoritar democrat au refuzat să negocieze cu ei.

Trezoreria americană a cerut Congresului să voteze o nouă autorizație de împrumut până la 27 februarie, data după care Statele Unite s-ar fi putut găsi într-o situație de default parțial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.