Connect with us

S&D

Victor Negrescu, bilanțul activității după un an de mandat în PE: M-am concentrat pe influențarea agendei politice europene pentru ca vocea României și a celor mai afectați de criza COVID-19 să fie auzită

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European și-a prezentat bilanțul activității în plan european la mai bine de un an de la preluarea mandatului, în care s-a concentrat „pe influențarea agendei politice europene pentru ca vocea României și a celor mai afectați de criza COVID-19 să fie auzită”, potrivit intervenției video de mai jos. 

Revenirea în Parlamentul European a lui Victor Negrescu a fost posibilă în contextul retragerii Marii Britanii din UE, când numărul mandatelor care reveneau României în legislativul european a crescut de la 32 la 33, începând cu legislatura 2019-2024, conform unei decizii a Parlamentului European din 2018.

În acest interval, vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație, și-a axat eforturile pe atragerea fondurilor europene, creșterea standardelor de calitate și a finanțării pentru educație, dezvoltarea de mecanisme pentru sprijinirea celor afectați de pandemie și democratizarea accesului la informația cu caracter european.

 

Europarlamentarul Victor Negrescu a inițiat încă de la începutul mandatului mai multe proiecte, în valoare de 7,8 milioane de euro pentru sănătate, educație, mediul economic și sectoarele afectate de pandemie, care se adaugă celor aproape 60 de milioane de euro aduse anterior în cei trei ani de europarlamentar. Eurodeputatul român este europarlamentarul cu cele mai multe proiecte pilot din Parlamentul European.

Proiectele pilot inițiate în primul an de activitate din actualul mandat de eurodeputat sunt următoarele: 

  • Proiect privind creșterea accesibilității la instrumentele educaționale în zone și comunități cu conectivitate redusă sau acces redus la tehnologii: în valoare de 2.400.000 euro
  • Proiect privind digitalizarea industriei și adaptarea sa la noul context pandemic: în valoare de 550.000 euro
  • Proiect privind crearea unei platforme europene de învățare electronică antreprenorială care ajută IMM-urile să se adapteze la contextul actual: în valoare de 400.000 euro
  • Proiect privind monitorul de sprijin pentru independența presei: în valoare de 500.000 euro
  • Proiect privind transportul ecologic: în valoare de 3.500.000 euro
  • Proiect privind sectorul digital: în valoare de 450.000 euro

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură, inițiativele la nivel european și național i-au permis lui Victor Negrescu să creeze o platformă europeană pentru sprijinirea educației. Astfel, el a obținut sprijinul a 93% dintre parlamentarii europeni pentru raportul său privind educația digitală; a convins PE, dar și autoritățile din România să susțină recomandarea sa pentru ca 10% din fondurile pentru redresare și reziliență să meargă pentru educație, și, printre altele, a creat prima tabletă educațională românească cu conținut educațional digital gratuit, distribuind câteva mii de dispozitive în toată țara, în cadrul unui proiect social.

Eurodeputatul Victor Negrescu susține, de asemenea, nevoia modernizării economiei românești, promovând activ măsuri de sprijin pentru antreprenoriat, cercetare și inovație, precum: dezvoltarea unui proiect pilot prin care se va crea un birou unic european de consiliere pentru IMM-uri; alocarea a 2% către sectorul creativ si cultural, precum și alocarea unui minim de 20% pentru digitalizare și creșterea competențelor digitale din Planul european de relansare; sau lansarea inițiativei europene, sprijinită de asociațiile de tineret și mediul antreprenorial național european, privind crearea a 1 milion de noi start-up-uri la nivel european până la finalul anului 2027.

Mai mult de atât, Victor Negrescu a pus în prim planul acțiunii sale politice și promovarea drepturilor egale la nivel european, cu accent pe zona de drepturi sociale. În acest sens, sunt de menționat următoarele acțiuni: inițierea petiției “Pentru oportunități egale în Uniunea Europeană: un salariu minim european!” și susținerea eforturilor Comisiei Europene pentru lansarea unui mecanism legal în acest sens; lansarea petiției ”Drepturi egale pentru lucrătorii români în Uniunea Europeană”, obținând în premieră, sprijinul Parlamentului European pentru realizarea unei investigații privind situațiile reflectate în spațiul public; sau interpelarea instituțiilor europene și autorităților britanice privind regimul de taxare discriminatoriu aplicat cetățenilor români privind vizele.

Nu în ultimul rând, ținând cont de faptul că rolul europarlamentarului este să transmită la Bruxelles mesajele cetățenilor și să solicite instituțiilor europene să răspundă prompt doleanțelor acestora, Victor Negrescu este unul dintre membrii din Parlamentul European cu o activitate susținută, adresând întrebări și formulând interpelări către instituțiile europene pe o serie de teme, precum: calitatea aerului în marile orașe din România; combaterea efectelor economice generate de coronavirus; rambursarea cheltuielilor și sprijinirea industriei de transport și turistice în contextul COVID-19; măsuri pentru protejarea persoanelor cu dizabilități în contextul pandemiei sau drepturile studenților europeni în Regatul Unit după ieșirea din UE și standardele comune privind restricțiile impuse la nivelul UE în context COVID-19.


În 2014, Victor Negrescu, al 17-lea pe lista PSD pentru alegerile europene, a devenit cel mai tânăr europarlamentar român după ce a ajuns membru al Parlamentului European în urma deciziei Ecaterinei Andronescu de a se retrage de pe listă.

În 2015 a câștigat titlul de ”Europarlamentarul Anului” la categoria Agenda Digitală și s-a clasat în Top 5 cei mai activi europarlamentari români ai perioadei 2014 – 2019, deși și-a exercitat doar parțial mandatul.  

În iunie 2017, a renunțat la mandatul de eurodeputat pentru poziția de ministru delegat pentru afaceri europene, creată special pentru a derula și gestiona activitățile necesare pregătirii și exercitării președinției României la Consiliul Uniunii Europene, însă a demisionat din această funcție în noiembrie 2018.

Victor Negrescu este președintele și coordonatorul PES Activists Romania.

După retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, Victor Negrescu a devenit al 33-lea eurodeputat din delegația română în Parlamentul European și al 11-lea membru al delegației române din cadrul grupului S&D.

 

 

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Vicepreședintele PE, Victor Negrescu, atrage atenția asupra pericolului subfinanțării politicii de coeziune: Este unul dintre cele mai puternice instrumente europene care asigură unitatea și prosperitatea. Nu este un moft

Published

on

© European Union 2025 Source: EP

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a atras atenția, într-o intervenție susținută în plenul legislativului european, asupra pericolului subfinanțării politicii de coeziune în Uniunea Europeană, în contextul unor discuții recente privind redirecționarea fondurilor către alte priorități.

”Politica de coeziune este unul dintre cele mai puternice instrumente europene. Este expresia concretă a solidarității dintre statele membre și regiunile Uniunii. Fără aceasta, Europa s-ar rupe în două: între regiuni dezvoltate și regiuni lăsate în urmă”, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.

Într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, europarlamentarul român a subliniat că procesul de revizuire de la mijlocul perioadei bugetare reprezintă o oportunitate de a corecta deficiențele actuale, de a accelera implementarea fondurilor europene și de a demonstra impactul lor real în viața cetățenilor.

Totodată, a lansat un apel direct către Comisia Europeană să își afirme clar susținerea pentru menținerea politicii de coeziune după 2027.

”Nu putem permite ca o politică vitală pentru echitatea europeană să fie subfinanțată sau marginalizată. Sunt voci care pun sub semnul întrebării viitorul coeziunii, iar Comisia trebuie să spună clar: <<nu>> acestor modificări. Coeziunea nu este un moft. Este garanția unei Europe unite, echilibrate și prospere”, a avertizat vicepreședintele Parlamentului European.

Eurodeputatul Victor Negrescu  este o voce constantă în promovarea politicii de coeziune la nivel european, contribuind activ prin rapoartele și amendamentele sale la alocarea de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea regiunilor mai puțin avantajate din Uniune și în special din România.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Eurodeputatul Gabriela Firea a depus o serie de amendamente la Directiva privind stagiarii care urmăresc să asigure stagiarilor ”condiții echitabile de muncă și de protecție adecvată”

Published

on

© Gabriela Firea-Facebook

Eurodeputatul Gabriela Firea, membră a Comisiei pentru Cultură și Educația din Parlamentul European, a depus o serie de amendamente la Directiva privind stagiarii care urmăresc ”să asigure un cadru legal clar, care să împiedice abuzurile și să garanteze că stagiile sunt cu adevărat oportunități de învățare, nu forme mascate de exploatare”.

”Am susținut și voi susține mereu tinerii și drepturile lor. Stagiarii trebuie să beneficieze de condiții echitabile de muncă și de protecție adecvată, nu să fie folosiți ca forță de muncă ieftină”, a subliniat Gabriela Firea.

Cele trei obiective ale amendamentelor propuse:

Remunerare echitabilă: Gabriela Firea a propus ca stagiarii să beneficieze de o remunerație adecvată, evitând astfel situațiile în care aceștia sunt nevoiți să aleagă între acumularea de experiență profesională și asigurarea mijloacelor de subzistență.

Acces la protecție socială: ”Este vital ca stagiarii să beneficieze de asigurări de sănătate, contribuții la pensie și alte drepturi de bază, similar angajaților obișnuiți”, a subliniat eurodeputatul.

Prevenirea abuzurilor: Amendamentele depuse de aceasta vizează implementarea unor mecanisme clare pentru a împiedica utilizarea stagiilor ca substitut pentru locurile de muncă permanente, asigurându-se că acestea nu sunt folosite pentru a disimula raporturi de muncă obișnuite.

Gabriela Firea a anunțat că amendamentele vor fi votate în curând în Comisia pentru Cultură și Educație din Parlamentul European! Și vor fi aplicate în toate statele europene, inclusiv în România.

Continue Reading

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Victor Negrescu, vicepreședintele PE, subliniază rolul cheie al societății civile în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”: Împreună, putem apăra valorile europene

Published

on

© Victor Negrescu/ Facebook

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a participat la Săptămâna Societății Civile, un eveniment în care ”vocea cetățenilor se face auzită cu adevărat”, în cadrul căruia a evidențiat rolul ”societății civile” în asigurarea unei ”Europe mai unite, mai democratice și mai reziliente”.

”Societatea civilă este cheia pentru o Europă mai unită, mai democratică și mai rezilientă. Avem nevoie de oameni cu viziune, care să lupte pentru Europa și care să nu lase politica să se îndepărteze de oameni”, a subliniat eurodeputatul.

În acest sens, vicepreședintele Parlamentului European a reliefat necesitatea unui ”parteneriat real între instituții și societatea civilă”.

”Împreună putem combate extremismul, putem promova coeziunea și putem apăra valorile europene peste tot în Europa. Am reiterat angajamentul meu pentru un cadru european care să sprijine organizațiile societății civile, precum și demersurile realizate pentru a le oferi resursele și spațiul civic necesar pentru a-și face vocea auzită”, a arătat Victor Negrescu.

Eurodeputatul a subliniat importanța societății civile în ”promovarea intereselor, valorilor și nevoilor cetățenilor”.

”Societatea civilă nu este ceva abstract, nu este o construcție al cărei rol este de a face pe placul cuiva, ci reprezintă totalitatea organizațiilor, grupurilor și inițiativelor care acționează independent de stat și de mediul politic sau economic, cu scopul de a promova interesele, valorile și nevoile cetățenilor. Include asociații, fundații, sindicate, grupuri civice, mișcări sociale, organizații caritabile, asociații profesionale, platforme de tineret, grupuri religioase sau de mediu, inițiative cetățenești și chiar rețele de voluntariat. Unele promovează valorile tradiționale, altele progresiste”, a mai spus Negrescu.

În încheiere, vicepreședintele Parlamentului European a reiterat deschiderea sa de a colabora cu toți cei care ”aleg să se implice, să construiască și să apere cetățenii și democrația”.

”Europa are nevoie de o societate civilă puternică”, a conchis Victor Negrescu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL43 minutes ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări. Zelenski pledează pentru mai multă cooperare în domeniul securității: „Rusia este încă aproape și nu vedem nicio schimbare reală în comportamentul său”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Zelenski refuză concesiile teritoriale către Rusia în schimbul păcii, iar SUA amenință cu retragerea din negocieri dacă părțile nu vin cu „propuneri concrete”

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

UE are nevoie de autonomie în domeniul apărării, în contextul în care SUA își reorientează atenția spre alte regiuni, subliniază președintele Consiliului European

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Franța acuză Gruparea de hackeri ruși APT28 pentru un modus operandi de ofensivă cibernetică care a vizat mai multe entități franceze

U.E.3 hours ago

Manfred Weber, reales președinte al PPE: Suntem inima care bate a Europei și trebuie să scriem un nou program politic general de centru-dreapta

REPUBLICA MOLDOVA4 hours ago

UE nu exclude o decuplare între Chișinău și Kiev în procesul de aderare la UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina: R. Moldova, un “elev model” care ar putea adera până în 2029

ROMÂNIA4 hours ago

Ilie Bolojan: Spania și Turcia au devenit parteneri strategici ai Inițiativei celor Trei Mări, iar Albania și Muntenegru membri asociați

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul Inițiativei celor Trei Mări: Proiectele energetice strategice ale României și cooperarea cu SUA au fost apreciate, subliniază Ilie Bolojan

ROMÂNIA4 hours ago

Summitul celor Trei Mări: Lucrările în România la Via Carpathia, un proiect emblematic care leagă Marea Baltică de Marea Neagră, ar putea începe în această toamnă, afirmă Ilie Bolojan

ROMÂNIA6 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO1 week ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending