U.E.
COVID-19. Raport oficial: Rusia și China continuă să promoveze campanii de fake news cu scopul de a submina credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor săi
Published
5 years agoon
By
Teodora IonChina și Rusia continuă să utilizeze criza sanitată provocată de pandemia de coronavirus pentru a difuza fake news, potrivit celei mai recente actualizări a raportului realizat de echipa Serviciului European de Acțiune Externă, care are drept sarcină semnalarea și demontarea unor astfel de tactici din spațiul online, informează Politico Europe.
”În Uniunea Europeană și nu numai, mesajele de dezinformare (disinformation) urmăresc să alimenteze (…) neîncrederea în capacitatea instituțiilor democratice de a oferi răspunsuri eficiente pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Unii actori statali sau sprijiniți de state exploatează această criză sanitară pentru a-și promova interesele geopolitice, de cele mai multe ori punând la îndoială credibilitatea Uniunii Europene și a partenerilor săi”, precizează experții din cadrul East Stratcom:
Astfel, la nivel global, aceștia semnalează că afimațiile din social media potrivit cărora Uniunea Europeană se dezintegreză în fața COVID-19 sunt în trend în toate regiunile analizate. ”Printre materialele legate de acest subiect – pandemia de coronavirus – publicate de Russia Today sau Sputnik, articole care aveau un conținut conspirativ precum <<virusul a fost creat în laborator>> sau a fost intenționat răspândit, au avut un engagement mai mare decât alte relatări”, este precizat în raportul amintit mai sus.
În Uniunea Europeană, dezinformarea și sfaturile medicale eronate privind COVID-19 continuă să circule pe rețelele de socializare, în contradicție cu recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau cu sfaturile autorităților naționale transmise prin diferite canale de comunicare, precum platforme online dedicate.
Experții dau exemplu în acest caz informațiile transmise de Sputnik Deutschland, care promovează pe Facebook și Twitter afirmația potrivit căreia ”spălatul pe mâini” nu contribuie la prevenirea infectării cu SARS-CoV-2.
În China, ”mass-media de stat și oficialii guvernamentali promovează teorii nedovedite despre originea noului coronavirus, evidențiind mesajele de recunștință ale unor lideri europeni pentru ajutorul pe care Beijingul l-a oferit statelor în cauză”, este semnalat în raport.
MENA (Orientul Mijlociu și Africa de Nord): Experții subliniază că în această regiune ”Daesh încurajează militanții să se folosească de haosul și confuzia privind COVID-19, calificând în același timp pandemia drept <<o tortură durerosă>> împotriva <<națiunilor cruciate>>. În același timp, statele membre UE sunt înfățișate în această regiune ca fiind incapabile să se sprijine reciproc”.
Rusia: Mai bine de 150 de cazuri de dezinformare privind pandemia de coronavirus, provenite din surse pro-Kremlin, au fost înregistrate în baza de date EUvsDisinfo, din 22 ianuarie până în prezent.
În același timp, experții subliniază că mass-media ruse și-au orientat atenția asupra evidențierii pregătirilor întreprinse de Rusia pentru a face față crizei sanitare. În raportul Serviciului European de Acțiune Externă mai este precizat că ajutorul rus acordat Italiei a fost puternic mediatizat de presa rusă.
Balcanii de Vest: În această regiune predomină ”teoriile conspirative care sugerează că virusul SARS-CoV-2 reprezintă o armă biologică americană sau un pretext pentru o invazie”, au mai spus experții, care subliniază că, ”fake news-urile sau informațiile lipsite de acuratețe (misinformation) promovează ideea că, din cauza acestei crize sanitare Uniunea Europeană <<întoarce spatele>> Balcanilor de Vest”.
În același timp, echipa East Stratcom a prezentat abordarea taxonomică privind demontarea informațiilor lipsite de acuratețe (misinformation) sau a celor care dezinformează (disinformation) legate de pandemia de coronavirus:
Serviciul European de Acțiune Externă a listat în același raport amintit mai sus cele mai des întâlnite afirmații care vizează Uniunea Europeană, în încercarea de a o decredibiliza:
”Uniunea Europeană nu reușește să facă față pandemiei, Uniunea Europeană este pe cale să colapseze”: Experții punctează că acest tip de discurs estre promovat de surse pro-Kremlin, guverne sau surse din statele membre ale comunității europene, din state ale Parteneriatului Estic sau din regiunea MENA, din Balcanii de Vest și țările africane.
”Uniunea Europeană este egoistă și își trădează propriile valori”: Aceste mesaje sunt transmise de surse pro-Kremlin, este precizat în raport, de numeroase surse din statele membre UE, din state ale Parteneriatului Estic, din regiunea MENA, din Balcanii de Vest sau din țările din Africa. Experții dau exemplu cazul Ucrainei, unde mesajele alarmiste care propovăduiesc prăbușirea iminentă a Uniunii Europene sunt coroborate cu portretizarea Ucrainei drept ”un stat eșuat” care a fost ”abandonat de aliații săi europeni”.
”Rusia și China sunt puteri responsabile”: Astfel de afirmații, precizează echipa East Stratcom în raport, sunt transmise de mass-media pro-Kremlin, care evidențiază, cu precădere, ajutorul acordat de Moscova Italiei, indicând că ”Rusia ajută Italia, iar Uniunea Europeană nu”. Astfel, în încercarea de a promova această idee, ”numeroase video-uri au fost distribuite pe Instagram care înfățișează indivizi care schimbă drapelul UE cu cel rusesc sau prezintă vehicule militare rusești pe străzile italiene. De altfel, postul de televiziune controlat de stat Rossiya 1 TV a prezentat, sarcastic, că un convoi militar rus a traversat <<drumurile NATO>>”, mai este precizat în raport. În același timp, ”mass-media controlate de statul chinez și canalele de social media promovează ideea că modelul chinez de combaterea a pandemiei de COVID-19 este superior, scoțând în evidență mesajele de mulțumire din partea diferitelor state pentru ajutorul acordat”, este punctat de echipa East Stratcom în documentul amintit mai sus.
”Uniunea Europeană exploatează această criză pentru a-și promova interesele”: Experții semnalează că această afirmați a fost promovată în anumite regiuni care intră sub incidența analizei prezentate în raport, chiar dacă a fost mai puțin proeminentă. Aceștia dau drept exemplu Siria, unde regimul de la Damasc promovează ideea că Uniunea Europeană și Statele Unite pun în pericol răspunsurile umanitare și medicale la COVID-19, prin menținerea sancțiunilor.
În încercarea de a combate răspândirea informațiilor lipsite de concretețe sau care dezinformează, președintele Comisiei Europene a solicitat giganților internetului, dar și cetățenilor, să depună eforturi pentru a opri răspândirea unor astfel de mesaje.
Astfel, companii precum Google, Facebook sau Twitter și-au consolidat răspunsul la criza sanitară, prin promovarea infomațiilor oficiale, eliminarea materialelor dăunătoare, utilizând în același timp inteligența artificală pentru a lua urma fake-news-urilor.
”Poate usturoiul sau vitamina C să vindece coronavirusul? Nu. Consumul de înălbitor vindecă virusul? Fals! Băutul de înălbitor poate cauza decesul! Dezinformarea poate costa vieți. Împreună, putem lămuri lucrurile”, a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen într-un video postat pe pagina de Facebook.
De altfel, Comisia Europeană a prezentat un material informativ dedicat luptei împotriva dezinformării în ceea ce privește COVID-19 care poate fi accesat AICI.
Baza de date EUvsDisinfo poate fi accesată AICI.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Șeful Pentagonului propune creșterea cheltuielilor militare cu 50 mld. de dolari, ceea ce ar împinge bugetul pentru apărare la peste 1 trilion de dolari în următorii cinci ani
Donald Trump și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică „în următoarele zile sau săptămâni”, spune consilierul pentru securitate națională al președintelui ales al SUA
Avem nevoie de o Germanie puternică care, împreună cu Franța, se gândește la o Europă care investește, protejează și se gândește la viitorul său industrial, subliniază un ministru francez
Ucraina, dispusă să ajute la stingerea incendiilor devastatoare din California. Zelenski: Avem pregătiți 150 de pompieri
G7
Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre
Published
15 minutes agoon
January 13, 2025By
Teodora IonȘase țări din Uniunea Europeană au solicitat Comisiei Europene să reducă plafonul de 60 de dolari pe baril impus petrolului rusesc de țările G7, susținând că acest lucru ar reduce veniturile Moscovei pentru continuarea războiului din Ucraina, fără a provoca un șoc pe piață, informează Reuters.
Plafoanele de preț pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, precum și pentru produsele petroliere rafinate au fost stabilite de țările G7 pentru a reduce veniturile Moscovei din comerțul cu petrol și, în acest fel, pentru a limita capacitatea țării de a-și finanța invazia din Ucraina.
”Măsurile care vizează veniturile din exportul de petrol sunt cruciale, deoarece reduc cea mai importantă sursă de venit a Rusiei”, au declarat Suedia, Danemarca, Finlanda, Letonia, Lituania și Estonia într-o scrisoare adresată executivului european.
”Credem că acum este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre prin reducerea plafonului G7 pentru prețul petrolului”, se arată în scrisoare.
G7 a stabilit un plafon de 60 de dolari pentru barilul de țiței rusesc, 100 de dolari pe baril pentru produsele petroliere premium-to-crude și 45 de dolari pe baril pentru produsele discount-to-crude.
Aceste prețuri maxime nu s-au modificat din decembrie 2022 și februarie 2023, când au fost introduse, în timp ce prețurile țițeiului rusesc pe piață au fost sub acest nivel în medie în 2023 și 2024.
”Piața internațională a petrolului este mai bine aprovizionată astăzi decât în 2022, reducând riscul ca un preț plafon mai scăzut să provoace un șoc al aprovizionării”, se arată în scrisoarea celor șase țări.
”Având în vedere capacitatea limitată de stocare și dependența sa foarte mare de exporturile de energie pentru obținerea de venituri, Rusia nu are nicio alternativă pentru a continua exporturile de petrol chiar și la un preț substanțial mai mic”, mai este precizat în scrisoare.
Pachetul adaugă mai multe persoane și entități pe lista de sancțiuni deja existente și vizează entități din Rusia și din țări terțe, care contribuie indirect la consolidarea militară și tehnologică a Rusiei prin eludarea restricțiilor la export.
Sancțiunile adoptate limitează activitatea navelor suplimentare ale statelor terțe care operează pentru a contribui la acțiuni sau politici de sprijinire a acțiunilor Rusiei împotriva Ucrainei.
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Published
31 minutes agoon
January 13, 2025By
Diana ZaimÎntr-un tablou politic încă zdruncinat la nivel național, eurodeputatul Dan Motreanu face apel la combaterea minciunilor despre lumea democratică, răspândite de extremiști, și readuce în prezent un paragraf din testamentul politic al lui Constantin I.C. Brătianu, născut în data de 13 ianuarie 1866, despre importanța rolului jucat de PNL în modernizarea României.
„În întreaga sa activitate, a fost călăuzit de patriotism și de respectarea principiilor democratice. S-a împotrivit acceptării ultimatumului prin care URSS a ocupat Basarabia și Bucovina de Nord și a Dictatului de la Viena prin care Ungaria a ocupat o parte a Transilvaniei. S-a opus instaurării dictaturii comuniste și a fost arestat în mai 1950, la vârsta de 84 de ani, fără să fie judecat. A fost întemnițat în închisoarea de la Sighet, unde a murit la scurt timp, fiind înmormântat în Cimitirul Săracilor. […] Cea mai bună formă de a-i cinsti pe martirii care au murit în închisorile comuniste este să spunem în continuare adevărul, să combatem minciunile despre lumea democratică, răspândite de extremiști. Unii dintre ei fac jocurile Rusiei, aceeași țară care a orchestrat moartea adversarilor comunismului. Dezvoltarea României este posibilă doar alături de lumea democratică, alături de UE și NATO. Avem datoria să apărăm principiile liberale, contestate zilnic de politicienii populiști”, a transmis deputatul european într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, dedicat nașterii lui Constantin I. C. Brătianu.
Text din testamentului politic al lui Constantin I.C. Brătianu: „Pe plan extern, România, cea mai luminată ţară din răsăritul Europei, va juca un rol de frunte în cadrul cooperării economice şi politice ale unei Europe Unite. În politica noastră internă va trebui să chezăşuiască iarăşi libertatea individuală şi să se stimuleze iniţiativa particulară în toate domeniile. Partidul va trebui să-şi făurească un program de reforme bine chibzuit, în sfera politicului, a socialului, a culturalului şi a economicului, în vederea realizării unei desăvârşite armonii sociale. Va trebui să luptăm pentru ridicarea stării ţărănimii, a muncitorimii şi a tineretului român”, afirma Constantin I. C. Brătianu.
SUA
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Published
2 hours agoon
January 13, 2025By
Andreea RaduDanemarca recunoaște că Statele Unite au interese de securitate legitime în regiunea arctică și este pregătită să discute cu viitoarea administrație Trump, a afirmat luni ministrul de externe danez Lars Lokke Rasmussen, informează Reuters, potrivit Agerpres.
„Suntem de acord că americanii au anumite îngrijorări despre situația securității în Arctica, pe care le împărtășim și astfel, în strânsă cooperare cu Groenlanda, suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte al Statelor Unite, pentru a asigura interesele legitime americane”, a spus șeful diplomației daneze într-o conferință de presă la Ierusalim.
„Nu vă pot asigura cu privire la niciuna dintre cele două”, a declarat preşedintele ales, întrebat despre o eventuală recurgerea la forţa armată pentru a anexa canalul, arteră vitală a transportului maritim mondial, şi Groenlanda, teritoriu autonom al Danemarcei.
În cadrul unei conferinţe de presă la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, din statul Florida, Donald Trump a adăugat că cele două obiective sunt „foarte importante pentru securitatea economică” a SUA.
În acelaşi timp, Donald Trump a ameninţat că va folosi „forţa economică” împotriva Canadei, după ce a afirmat cu o zi înainte că este în interesul acestui aliat al Statelor Unite să devină “al 51-lea stat” american.
Donald Trump deja afirmase la finalul anului trecut că, în opinia sa, controlul Groenlandei este „o necesitate absolută pentru securitatea națională și libertatea în lume”.
Groenlanda face parte din Danemarca de mai bine de 600 de ani, dar în prezent își controlează majoritatea afacerilor interne ca teritoriu autonom în cadrul regatului danez. Groenlanda a devenit un teritoriu formal al Danemarcei în 1953 și se supune constituției daneze, ceea ce înseamnă că orice schimbare a statutului său juridic ar necesita un amendament constituțional.
În 2009, insulei i s-a acordat o largă autonomie de autoguvernare, inclusiv dreptul de a declara independența față de Danemarca prin referendum.
Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, care a intensificat demersurile pentru obținerea independenței, a declarat în repetate rânduri că insula nu este de vânzare și că este la latitudinea cetățenilor săi să își decidă viitorul.
În 2019, atât Groenlanda, cât și Danemarca au respins oferta lui Trump, aflat atunci la primul mandat de președinte, de a cumpăra insula.
Când Groenlanda era încă o colonie, SUA, sub conducerea președintelui de atunci Harry Truman, a încercat să cumpere insula ca activ strategic în timpul Războiului Rece pentru 100 de milioane de dolari în aur, dar Copenhaga a refuzat să vândă insula.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Șase țări din UE solicită Comisiei Europene să reducă plafonul de preț al G7 pentru petrolul rusesc: Este momentul să sporim și mai mult impactul sancțiunilor noastre
Eurodeputatul Dan Motreanu, apel la combaterea minciunilor răspândite de extremiști: Dezvoltarea României, posibilă doar alături de lumea democratică, UE și NATO
Autoritatea pentru Digitalizarea României a finalizat interconectarea Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu alte baze de date naţionale, jalon din PNRR
România înregistrează cel mai mare deficit de cont curent din UE în trimestrul al treilea din 2024 (Eurostat)
Șeful diplomației daneze admite că Statele Unite au interese de securitate legitime în Arctica: „Suntem pregătiți să continuăm discuțiile cu noul președinte”
Ministrul Energiei demontează încă un fake news: Furnizăm energie R. Moldova în termeni comerciali. Oricine poate verifica datele publice
Polonia, singurul aliat NATO care și-a asumat un buget al apărării de 5% din PIB, susține apelul lui Trump în acest sens: Putem fi “legătura transatlantică” între Europa și SUA
Keir Starmer îl numește pe Michael Ellam pentru a conduce negocierile de resetare a relațiilor dintre Marea Britanie și UE
UE alocă încă 148 milioane de euro sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova
Nivelul de încredere a ucrainenilor în Volodimir Zelenski a scăzut cu 25% în decursul lui 2024 (sondaj KIIS)
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mark Zuckerberg anunță că “va reduce drastic cenzura” pe Facebook și Instagram și va acorda “prioritate libertății de exprimare”, criticând guvernele, presa tradițională și UE
Președintele Austriei se va întâlni cu liderul extremei-drepte pentru a-i încredința formarea unui guvern
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
Donald Tusk, la debutul președinției Poloniei la Consiliul UE: “Suntem pregătiți să pornim din nou pe calea europeană a măreției, forței și suveranității”
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”
În acordurile imnului UE, Cătălin Predoiu și omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră în primul minut al anului 2025, marcând aderarea deplină a României și a Bulgariei la Schengen
Guvernul adoptă Ordonanța „Trenuleț”, un set de măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului la 7% în 2025 și menținerea accesului României la fondurile europene și din PNRR
Guvernul a depus jurământul. Klaus Iohannis: Oamenii așteaptă să mențineți ferm traiectoria pro-europeană și euro-atlantică din ultimii 35 de ani. Vă rog să acţionaţi aşa
Guvernul “Ciolacu 2” a primit la limită votul de încredere al Parlamentului României. Cabinetul coaliției PSD-PNL-UDMR va depune jurământul la Cotroceni
După 200 de reuniuni de negociere, UE și Elveția au ajuns la un ”acord istoric” de modernizare a cooperării dintre cele două părți
Trending
- COMISIA EUROPEANA5 days ago
Vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, vine în România înainte de lansarea dialogului strategic privind viitorul industriei auto. El va discuta la INCAS și despre concurența neloială a Chinei pe piața dronelor
- ROMÂNIA1 week ago
Patronatul Proiectanților în Construcții solicită Guvernului măsuri echilibrate pentru susținerea sectorului construcțiilor și a economiei românești
- ROMÂNIA5 days ago
Oficial: România va fi admisă vineri în programul Visa Waiver, iar românii vor putea călători fără vize în SUA
- U.E.1 week ago
Susținători ai Ucrainei au protestat la Bratislava împotriva politicilor pro-ruse ale premierului Fico: Slovacia e Europa
- CONSILIUL EUROPEAN1 week ago
“Securitate, Europa!”. Președintele Consiliului European consideră că președinția Poloniei la Consiliul UE va dovedi că “patriotismul și integrarea europeană sunt interconectate”