Connect with us

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Comisia Europeană va acorda împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro pentru cheltuielile angajatorilor. Protejăm angajații și evităm concedierile

Published

on

© Eugen Tomac/ Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută lansarea de către Comisia Europeană a programului SURE, o nouă linie bugetară de până la 100 miliarde de euro care îi va ajuta pe lucrători să își păstreze veniturile și va sprijini întreprinderile pentru ca acestea să se mențină pe linia de plutire.

“Salvarea de vieți este astăzi prioritatea noastră, iar Uniunea Europeană continuă să implementeze măsuri ferme spre a combate consecințele complexe generate de noul coronavirus. O nouă linie bugetară de până la 100 miliarde de euro este pe cale să fie redirecționată către statele membre prin programul SURE lansat de Comisia Europeană”, scrie președintele PMP, pe pagina sa de Facebook.

“Spre a răspunde nevoilor angajaților și a celor grav afectați de această criză fără precedent, Comisia va acorda, în cele mai favorabile condiții, împrumuturi în valoare de până la 100 miliarde de euro statelor membre care o solicită. Mai exact, împrumuturile pot fi folosite pentru a acoperi cheltuielile angajatorilor care au adoptat scheme de muncă cu program redus. Protejăm astfel angajații, evitând valul masiv de concedieri cauzat de reducerea drastică a randamentului economic. Pentru a intra oficial în vigoare, programul SURE urmează să fie aprobat de Consiliul UE. Soluționarea acestei crize trebuie să aibă la baza solidaritatea si cooperarea europeană. Altfel nu se poate!”, a mai adăugat Eugen Tomac.

Citiți și Comisia Europeană lansează un instrument de solidaritate de 100 de miliarde de euro pentru menținerea locurilor de muncă și sprijinirea întreprinderilor: “Așa arată solidaritatea europeană”

Împrumuturile se vor baza pe garanții furnizate de statele membre și vor fi direcționate acolo unde este cel mai urgent nevoie de ele. Toate statele membre vor putea să recurgă la acest instrument.

SURE va sprijini programele de șomaj parțial și măsurile similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă.

Comisia propune, de asemenea, redirecționarea tuturor fondurilor structurale rămase disponibile din bugetul UE pentru acest an pentru a ajuta la satisfacerea nevoilor sistemelor de sănătate europene.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Eugen Tomac

Eugen Tomac: România trebuie să facă pași raționali pentru a-și asigura independența energetică pentru iarna următoare

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) reiterează importanța măririlor stocurilor de gaze pentru iarna viitoare, în contextul în care Federația Rusă „va tăia gazul către Europa”.

„Trebuie să fim bine ancorați în realitate. Vorbim de facturi care au crescut enorm, de infalție fără precedent, de oameni la limita sărăciei, de război lângă noi. Vine o iarnă grea pentru care terbuie să fim pregătiți. Putin va tăia gazul către Europa. Nu avem multe soluții. Nu este cazul astăzi să mimăm optimismul. Trebuie să fim realiști și să acționăm. Suntem în al doisprezecelea ceas. România trebuie să facă pași raționali pentru a-și asigura independența energetică pentru iarna următoare. Avem nevoie de mărirea stocurilor de gaze, de continuarea exploatării cărbunelui și de repornirea centralelor termice pe bază de cărbune”, a transmis președintele PMP într-un mesaj video.

De asemenea, deputatul european Eugen Tomac a precizat că cetățenii vulnerabili sunt de o importanța majoră în viitoarele măsuri economice: „E nevoie de alocarea de subvenții pentru a-i sprijini pe cetățenii vulnerabili care se încălzesc cu lemne de foc. Vorbim de o situație temporară de forță. Înainte să renunțăm la sursele de energie care funcționează, trebuie să avem alternative cu adevărat viabile.”

Citiți și: Statele membre au adoptat definitiv regulamentul potrivit căruia capacitățile de stocare a gazelor în UE vor fi pline înainte de sezonul de iarnă

La trei luni de la publicarea propunerii legislative de către Comisia Europeană, Consiliul UE a adoptat definitiv regulamentul care urmărește să asigure faptul că, în pofida perturbărilor de pe piața gazelor, capacitățile de stocare a gazelor în UE sunt pline înainte de sezonul de iarnă și că pot fi partajate între statele membre într-un spirit de solidaritate, informează comunicatul oficial. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eurodeputatul Eugen Tomac: Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori, iar UE își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP, PPE) salută decizia Consiliului European prin care a acordat oficial Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE. 

„Oficial, R. Moldova este stat candidat pentru aderare la Uniunea Europeană. Acum un an, nimeni nu ar fi îndrăznit nici măcar să se gândească la o astfel de perspectivă. Iar astăzi este realitate. Românii de peste Prut au demonstrat că împărtășesc aceleași valori și principii și, drept urmare, Uniunea Europeană își va deschide ușile spre a deveni mai puternici împreună”, a transmis președintele PMP într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook.

Șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut ieri, 23 iunie,  perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

„Toate statele din fostul bloc comunist au decis, după prăbușirea URSS, să se integreze în UE. Asta nu înțelege Moscova, că națiunile europene nu mai pot fi supuse prin forță și amenințare. Ele vor să trăiască în pace, libertate și prosperitate. Așa s-a născut Uniunea Europeană”, a mai transmis deputatul european.

 

Continue Reading

Eugen Tomac

Ședință comună a Parlamentelor României și R. Moldova. Eugen Tomac: Suntem două state cu aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Trebuie să ne gândim la viitorul comun

Published

on

© captură video/ Parlamentul Republicii Moldova - Facebook

Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) este convins că săptămâna viitoare, statele membre vor răspunde pozitiv apelului lansat de Comisia Europeană ca Republica Moldova să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Prezent la ședința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, găzduită de Chișinău, europarlamentarul a punctat că ”suntem două state cu același popor, aceeași istorie, vorbim aceeași limbă, dar evident că trebuie să ne gândim și la prezent și la viitorul comun”.

”Republica Moldova a dat un exemplu extraordinar în această perioadă plină de provocări, când criza umanitară a afectat toată Europa din cauza războiului din Ucraina. Dvs, aici în Republica Moldova, ați avut un mult mai european decât multe state membre ale Uniunii Europene, primindu-i pe cei afectați de război în casele dvs. și arătându-le solidaritate. Reuniunea de astăzi are acest mesaj de transmis către cetățenii R. Moldova: în această situație plină de provocări, nu sunteți singuri și este esențial să fim consecvenți, să avem ambiție și determinare de a ne duce la bun sfârșit angajamentele pe care astăzi dumneavoastră, reprezentanții legislativelor României și Republicii Moldova, vi le asumați prin această declarație comună. (…) Sunt convins că din partea Consiliului European vom primi un mesaj pozitiv și abia atunci începe o parte nouă în relația bilaterală dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Avem de lucru împreună. Este important să gândim că ceea ce așteaptă cetățenii de la noi este să fim hotărâți, determinați și capabil să le atingem aceste așteptări”, a  punctat Eugen Tomac.

Chișinău a fost gazda unei ședințe comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României, la finalul căreia cele două instituții legislative au adoptat o declarație comună.

Citiți și:
Declarație adoptată de Parlamentele R. Moldova și României: S-a încheiat perioada de “rătăcire geopolitică”. Ne vom uni eforturile de racordare ireversibilă a Moldovei la UE, prin sprijinul României

O astfel de declarație comună a fost adoptată și de liderii grupurilor politice din Parlamentul European, prin care lansau un apel la adresa șefilor de stat sau de guvern să acorde Republicii Moldova statutul de candidat la Uniunea Europeană după ce, anterior, printr-un vot ce a avut loc la doar o zi după discursul istoric al Maiei Sandu susținut în fața legislativului european, europarlamentarii solicitau același lucru. 

Ieri, Comisia Europeană a dat curs acestor solicitări și a recomandat acordarea statutului de țară candidată pentru Republica Moldova, obiectiv față de care România și-a exprimat în repetate rândul sprijinul.

Maia Sandu, președinta acestei țări, a salutat decizia instituției europene, descriind-o ca fiind ”un semnal puternic pentru cetățenii noștri”.

O decizie din partea statelor membre este așteptată la summitul Consiliului European, ce va avea loc săptămâna viitoare, pe 23-24 iunie. 

Continue Reading

Facebook

NATO7 hours ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO8 hours ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO10 hours ago

Polonia și România, aliații NATO care devin nucleul posturii militare SUA pe flancul estic: Polonia va găzdui primele forțe americane permanente din regiune. România, o brigadă americană capabilă să disloce forțe în zonă

COMUNICATE DE PRESĂ10 hours ago

Proiectul european STEP UP Protection, dedicat lucrătorilor detașați din UE, își prezintă rezultatele finale

COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Klaus Iohannis: MCV poate fi ridicat până la sfârșitul anului dacă legile justiției vor fi corectate și codurile penale puse la punct

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

ROMÂNIA12 hours ago

Guvernul a adoptat un act normativ care asigură finalizarea proiectelor finanțate din fonduri europene

MAREA BRITANIE12 hours ago

Marea Britanie avertizează împotriva boicotării summit-ului G20 din Indonezia pe fondul participării lui Vladimir Putin

FONDURI EUROPENE12 hours ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO7 hours ago

La solicitarea “majoră” a României, NATO va intensifica sprijinul politic și practic pentru R. Moldova pentru a-i consolida reziliența și menține independența

NATO8 hours ago

Democrațiile din Indo-Pacific, în premieră la un summit NATO. Stoltenberg: Observăm o aprofundare a parteneriatului strategic dintre Moscova și Beijing

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis: Marea Neagră, inclusă pentru prima dată în Conceptul Strategic. Și nordul și sudul flancului estic se vor baza pe prezență SUA și grupuri de luptă

NATO12 hours ago

Klaus Iohannis: SUA vor disloca un comandament la nivel de brigadă în România. Va fi benefic pentru noi și pentru securitatea întregului flanc estic

FONDURI EUROPENE12 hours ago

Marcel Boloș: România trimite oficial documentele pentru accesarea ”bugetului generos” pus la dispoziție prin Politica de Coeziune în perioada 2021-2027

NATO16 hours ago

Klaus Iohannis: România a fost implicată în schimbarea de atitudine a Turciei pentru a accepta cererile de aderare ale Finlandei și Suediei la NATO

NATO17 hours ago

Klaus Iohannis, la summitul NATO: România va beneficia de forțe aliate pre-alocate și echipamente militare pre-poziționate pregătite să intervină în cazul unui atac rusesc. Marea Neagră este zonă de război

ROMÂNIA18 hours ago

Sorin Grindeanu: Redeschiderea liniei de cale ferată din Portul Galați va permite transportul mai eficient al cerealelor din Ucraina

NATO1 day ago

Turcia va sprijini aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Cele trei țări au semnat un memorandum, iar decizia aderării este “iminentă” la summitul de la Madrid

NATO1 day ago

Joe Biden afirmă că summitul NATO de la Madrid este cu “adevărat istoric”. SUA și aliații vor anunța consolidarea pe termen lung a prezenței militare în Europa și pe flancul estic

Team2Share

Trending