Connect with us

Emisiuni

Germania-fortata sa plateasca factura crizei in UE

Published

on

 

merkelCriza economică mondială a reuşit să tensioneze relaţiile atât între statele europene şi SUA, cât şi în interiorul comunităţii „Celor 27”. Abordările distincte ale reformei sistemului financiar mondial, dar şi temerile pe care unele capitale le au cu privire la o acţiune concertată pe plan mondial, deja provoacă dureri de cap oficialilor europeni, în aşteptarea summit-ului G20, din 2 aprilie.

Cele mai mari presiuni se fac în prezent asupra Berlinului – atât din partea ţărilor europene, cât şi din partea Washingtonului. Germania „nu ia în discuţie măsuri suplimentare” pentru susţinerea economiei, declara, recent, ministrul de Finanţe, Peer Steinbrück.


Luna trecută, guvernul german a adoptat un al doilea pachet anticriză, ridicând la aproximativ 80 miliarde euro valoarea măsurilor de susţinere a economiei, cum ar fi reduceri fiscale şi subvenţii pentru încurajarea consumatorilor să cumpere maşini noi, dar o nouă infuzie de lichidăţi va fi făcută abia după alegerile din septembrie, notează Agerpres. SUA (unde a fost acceptat un plan de relansare economică de 787 miliarde de dolari) forţează însă Berlinul să dea un semnal la nivelul UE şi să ia măsuri rapide, ce se traduc prin introducerea de cantităţi mai mari de bani pe piaţă (până acum stimulentele totalizând doar 400 de miliarde de euro).

Pe de altă parte, ieri, miniştrii de Finanţe ai UE au atras atenţia Germaniei să-şi reducă din 2011 cheltuielile bugetare, astfel încât să acopere „stimulentul fiscal, pentru a veni în sprijinul unei consolidări bugetare semnificative”. „Ţările zonei euro refuză să dea curs apelului lansat de SUA în favoarea unor noi planuri de relansare a economiei în faţa recesiunii. Am căzut de acord să spunem că recentele apeluri americane care cer un efort bugetar suplimentar nu ne convin, în măsura în care noi nu suntem pregătiţi să majorăm pachetele conjuncturale pe care le-am stabilit deja”, a declarat şeful Zonei Euro, ministrul de Finanţe luxemburghez, Jean-Claude Juncker, citat de AFP.

Astfel, „prinsă” între două strategii fundamental distincte, Germania se bazează pe sprijinul Marii Britanii în susţinerea unei reforme dure a fundamentelor sistemului financiar mondial, care va face obiectul summit-ului G20. Mai mult, alături de Paris, Berlinul va încerca să forţeze „mâna” Elveţiei, Luxemburgului şi Austriei să renunţe la secretul bancar pentru a-şi recupera banii din impozite care au „scăpat” spre paradisurile fiscale.

Statele din Estul Europei vor rămâne la „uşa” Zonei Euro

Pe un „front” paralel, alături de restul ţărilor cu „state” vechi în UE, Berlinul încearcă să calmeze tensiunile care au apărut în comunitatea „Celor 27”.

În ciuda acuzaţiilor ţărilor central şi est-europene care denunţă crearea unei „noi Cortine de fier” şi fac presiuni pentru relaxarea condiţiilor de aderare la Zona Euro, răspunsul preşedintelui Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a fost tranşant. „Nu este momentul să se lanseze o nouă dezbatere asupra criteriilor de aderare la zona euro”, a spus ministrul luxemburghez. O adoptare unilaterală sau accelerată a monedei euro de către ţările est-europene mai mari, cu rate de schimb variabile, cum sunt Cehia, Ungaria, Polonia şi România, nu va constitui un remediu pentru evitarea unui posibil dezastru, ci, dimpotrivă, ar putea duce la slăbirea „fatală” a monedei unice, notează „The Economist”. Temerile sunt dublate tocmai de strategiile investitorilor americani care lasă baltă parteneriatele din străinătate şi îşi repatriază dolarii, „asigurându-i” apoi prin cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Astfel, deficitele bugetare din statele din Europa de Est sunt tot mai descoperite în lipsa dolarilor de pe piaţă, care rămân „blocaţi” în băncile americane.

articol preluat din ziarul Gandul

Emisiunea Calea Europeana

Ce inseamna in Romania Justitia independenta ceruta de Bruxelles?

Published

on

 

calea

Reprezentantii PSD, PNL si PDL comenteaza la TVR1, pe Calea Europeana, vineri seara, de la 18.50, ultimul raport pe Justitie al Comisiei Europene. Ce inseamna Justitia independenta ceruta de Bruxelles si cat de bine sta Romania la acest capitol aflati de la europarlamentarul PNL Renate Weber, europarlamentarul Ioan Mircea Pascu, PSD si vice-presedintele PDL, Sulfina Barbu.

Europarlamentarul Ioan Mircea Pascu acuza de partizanat Comisia Europeana in evaluarea politica din ultimul raport MCV. In plus, europarlamentarul a declarat ca are o viziune mai critica decat a Comisiei asupra functionarii Justitiei, iar in privinta masurilor de integritate, ca prioritare ar trebui sa fie contractele incheiate in regim de incompatibilitate si nu incompatibilitatile in sine. Europarlamentarul PNL Renate Weber a comentat sansele Romaniei de a convinge statele membre sa permita aderarea Romaniei la Schengen, aratand ca “e greu cand seara Presedintele Romaniei spune ca suntem cu un picior in prapastie si a doua zi ii spune Presedintelui Consiliului European ca suntem buni de primit in Schengen”. La randul sau, vicepresedintele PDL, Sulfina Barbu a evidentiat aprecierile Comisiei asupra functionarii DNA, ANI, CCR sau ICCJ, punand accent pe problemele semnalate in zona politica.

Continue Reading

concurs

CONCURS CALEA EUROPEANA

Published

on

 

capsuniTransmite intrebarea ta invitatilor emisiunii Calea Europeana de vineri, 17 ianurie si poti castiga un premiu oferit de 4culori, constand intr-un pachet promotional caleaeuropeana.ro, care include si un stick de memorie de mare capacitate. Cea mai buna intrebare, care poate fi adresata pana vineri, 17 ianuarie, ora 10, pe pagina de facbook Calea Europeana, va primi raspuns de la invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

Dan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Mai multe detalii aici.

Continue Reading

ALEGERI 2014

Cum pot romanii sa munceasca in Europa? Afla tot ce trebuie sa stii pe TVR1, vineri seara, la Calea Europeana

Published

on

muncitoriDan Cărbunaru şi invitaţii săi discuta despre deschiderea pietei muncii pentru Romani de la 1 ianuarie 2014, cu accent pe situaţia românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Afla totul despre discriminarile suferite de romani si cine le ia aparearea in UE în talk-show-ul de vineri, 17 ianuarie, ora 18.50, la TVR 1 şi TVR+.

Invitaţii emisiunii – europarlamentarii Corina Creţu – PSD, Petru Luhan – PDL şi Codrin Scutaru – PC, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii iti vor spune ce drepturi ai si cum poti sa ai un job in UE.

Emisiunea este difuzată la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro.

După şapte ani de la intrarea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană, restricţiile pe piaţa muncii în statele membre, pentru cetăţenii celor două ţări, au fost, în sfârşit, eliminate, chiar în prima zi a acestui an. Vestea bună pentru români şi bulgari a stârnit, totuşi, şi reacţii negative. Britanicii, în special, exceptând mediul de afaceri care vede cu ochi buni această nouă masă de forţă de muncă, sunt în mare parte ostili ridicării restricţiilor.

Dan Cărbunaru aduce la TVR 1, în fiecare vineri, de la ora 18.50, Calea europeană, o dezbatere despre cum aparteneţa la Uniunea Europeană ne influenţează viaţa. Miniştri, parlamentari, jurnalişti şi analişti, personalităţi ale lumii politice, culturale, economice sau sportive oferă informaţii utile pentru orice cetăţean european. Săptămânal, telespectatorii emisiunii Calea europeană pot participa la un concurs cu premii. Pe pagina de Facebook a emisiunii, cei care postează cea mai interesantă întrebare pentru invitaţii din săptămâna următoare vor câştiga, pe lângă premiul de a fi adresată întrebarea invitatului, şi câteva cadouri surpriză.

Calea europeană este emisiunea de vineri din tronsonul de dezbateri programate de luni până vineri, de la 18.50, la TVR 1 din toamna 2013. În aceeaşi serie de talk-show-uri pe teme sociale, politice şi economice de actualitate se regăsesc Întrebări şi răspunderi cu Radu Preda (luni), Interes general, cu Sorin Burtea (marţi), La vârf, cu Mihai Rădulescu (miercuri), Ora de business, cu Moise Guran (joi).

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Adunarea Generală ONU: Premierul Marii Britanii Boris Johnson promite că va folosi președinția G7 de anul viitor pentru “a uni lumea” împotriva unor viitoare pandemii

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Adunarea Generală ONU: Papa Francisc deplânge “eroziunea multilateralismului” și cere încetarea “climatului de neîncredere” în relaţiile internaţionale

CONSILIUL EUROPEAN9 hours ago

Președintele Consiliului European: În competiția marilor puteri SUA – China, UE este profund conectată cu Statele Unite. Împărtășim idealuri și valori consolidate prin încercări ale istoriei

INTERNAȚIONAL10 hours ago

Bogdan Aurescu, la reuniunea Alianței pentru Multilateralism: Pentru a creşte rezilienţa societăţilor este necesară reconsolidarea valorilor democratice

Cristian Bușoi10 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi le-a prezentat miniștrilor sănătății din PPE prioritățile sale ca raportor pentru EU4Health: Sănătatea are nevoie de un buget generos

NATO11 hours ago

NATO: Șase avioane de vânătoare F-16 ale SUA vor apăra spațiul aerian al Bulgariei

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Estul Mediteranei: De la ONU, Grecia și Turcia fac apel reciproc “să dea o şansă diplomaţiei” și la “un dialog sincer bazat pe dreptul internaţional”

INTERNAȚIONAL14 hours ago

România condamnă ferm atacul terorist de lângă Charlie Hebdo: Suntem deplin solidari cu Franța și uniți în lupta împotriva terorii

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

Ursula von der Leyen susține suspendarea fondurilor europene pentru țările UE ce nu respectă drepturile persoanelor LGBTI

CONSILIUL EUROPEAN1 day ago

Mesajul Uniunii Europene la cea de-a 75-a Adunare Generală a ONU: Vom continua să fim o forță motrice a multilateralismului 

CONSILIUL EUROPEAN4 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA1 week ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru1 week ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș1 week ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.2 weeks ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending